Pre oblasť

    Plastové okná

    Článok si prečítalo viac ako 1380+ používateľov
    Z hľadiska energetickej účinnosti sú plastové okná tou najlepšou voľbou; majú dlhšiu životnosť ako drevené, sú lepšie zvukové izolátory a majú modernejší dizajn. Zdá sa však, že jednou z ich najvýznamnejších výhod je cena, sú výrazne lacnejšie ako drevené alebo hliníkové okná. Plastové materiály sú farebne stálejšie, odolnejšie voči UV žiareniu a zdá sa, akoby vôbec nestarli. V nasledujúcom texte sa budeme zaoberať výhodami a nevýhodami týchto okien a ich správnou montážou.
    Odborný článok 1380
    plastove okna
    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    1. Výhody plastových okien

    Životnosť týchto okien sa odhaduje na viac ako 40 rokov a údržba spočíva iba v čistení podľa potreby a občasnom mazaní kovania a mechanizmov. Na rozdiel od drevených okien nemusia byť plastové okná pravidelne natierané alebo impregnované. Sú odolné voči kyselinám, korózii, UV žiareniu a extrémnym poveternostným podmienkam. Na trhu existuje množstvo riešení plastových okien v rôznych farebných a dizajnových prevedeniach, takže určite nájdete to, čo hľadáte. Okná by mali dopĺňať celková vzhľad domu a vylepšovať ho.   

    Montážou kvalitných okien sa dajú dosiahnuť výrazné úspory nákladov na vykurovanie – niekedy je to zníženie až o tretinu! Pri výbere okien do domácnosti by ste mali venovať pozornosť aj zvukovej izolácii, berúc do ohľadu vplyv vášho vonkajšieho prostredia, najmä ak žijete v blízkosti rušnej cesty alebo v prírode. Hodnota zvukovej izolácie je označená Rw – čím vyššia je hodnota Rw, tým lepšia je zvuková izolácia okna. Vo vzťahu k týmto faktorom nie je menej dôležitá jednoduchá údržba a životnosť. 

    Vzhľadom na to, že okná a dvere môžu mať až 30 % podiel na tepelných stratách budovy, je veľmi dôležité, aby okná boli vynikajúcim izolátorom. Tepelná izolácia plastových okien je ovplyvnená hrúbkou a tepelnou vodivosťou rámovej konštrukcie (Uf), tepelnou vodivosťou skla (Ug) a celkovou tepelnou vodivosťou celého okna (Uw). Čím nižší je koeficient prenosu tepla (Uw), tým je okno energeticky účinnejšie. Najbežnejšou voľbou zákazníkov, nielen kvôli uvedenému, ale práve kvôli prijateľnej cene a početným výhodám, sú plastové okná

    2. Nevýhody plastových okien

    Ak je okno slabšej kvality a je dlho vystavené slnečnému žiareniu, vysoké teploty môžu mať vplyv na deformáciu plastu. Plast sa začne po určitej dobe ohýbať a okno sa bude ťažšie otvárať a zatvárať; keď plast vychladne, okno bude fungovať ako predtým. Toto sa stáva naozaj zriedka. Pri kvalitných plastových oknách sa tento druh deformácie určite nevyskytuje. Ďalšou nevýhodou je zmena farby – v priebehu času môže farba plastových okien vyblednúť a na rozdiel od drevených alebo hliníkových okien plastové okná nemožno natierať. Ďalšia vec je životnosť plastu, ktorý sa v prírode môže rozkladať veľmi dlhú dobu. Výrobcovia v posledných rokoch vyrábajú okná z odpadových plastov, ktoré sa takýmto spôsobom recyklujú. Výber farieb a vlastností plastových okien je takmer neobmedzený.

    3. Kvalitná montáž plastových okien

    Montáž plastových okien je vysoko kvalitná, ak sú dodržané určité technické postupy, ktoré zabezpečujú energetickú účinnosť a ochranu, ako aj dlhodobé, bezpečné a ľahké používanie okien. Na zabezpečenie tepelnej a zvukovej izolácie plastových okien je veľmi dôležité, aby bol kontakt medzi stenou a oknom riadne utesnený, to znamená, že na spojoch okenného rámu a steny (cez ktoré by mohlo dôjsť k strate tepla), nesmú byť medzery, praskliny alebo chyby. Počas montáže nesmie byť na krídlach alebo okolo rámu žiadne mechanické poškodenie. Okenné krídlo musí byť namontované tak, aby nedošlo k poškodeniu kovania alebo mechanizmu otvárania, aby sa nezaseklo a nespadlo. Okno musí byť ľahko otvárateľné a zatvárateľné. Okenné kľučky musia byť tiež dobre umiestnené a pripevnené. Samotná montáž môže byť klasická, ECO alebo RAL. Klasická montáž je najbežnejšia; okenný rám sa umiestni do otvoru a pripevní sa k stene v určitej polohe a priestor medzi oknom a stenou sa vyplní polyuretánovou penou (PUR penou). Pokiaľ ide o montáž ECO, na utesnenie škáry medzi stenou a oknom sa používa ekologický materiál. Je to tiež pena, ale na báze vody; je elastická a má schopnosť neustále sa rozpínať a sťahovať, čím sa tesnenie nepretržite prispôsobuje  teplotným a poveternostným podmienkam. Tento typ montáže sa odporúča najmä pri renovácii starších budov. RAL montáž je najmodernejším typom a odporúča sa najmä pre nové budovy, pre výstavbu nízkoenergetických a pasívnych objektov. Z vnútornej strany sú okná utesnené paropriepustnou hmotou a z vonkajšej strany elastickou polyuretánovou (málo sa rozširujúcou) penou, ktorá umožňuje pare vychádzať z priestoru, ale nemôže vniknúť. Kvalitná montáž plastových okien musí zabezpečiť neustále používanie okien bez akýchkoľvek nedostatkov po veľmi dlhú dobu.  

    Odborná rada zo spoločnosti VIGO

    1. Ako si vybrať nové okná do domu a na čo sa zamerať pri ich výbere?

    Asi najdôležitejšie je vybrať si dodávateľa, ktorý má určité skúsenosti s oknami, pýtať sa na referencie, prevedenú prácu. Ak je firma dlhšie na trhu, je predpoklad, že si už čo-to preskákala, vychytala muchy a dokáže sa popasovať aj s nečakanými problémami. Z hľadiska použivania a ceny sú ideálnym riešením plastové okná. Majú veľmi dobré izolačné vlastnosti, spĺňajú parametre aj pre nízkoenergetické a pasívne domy, ponúkajú možnosti zasklenia aj viac ako 48 mm, čím dosahujú vynikajúce koeficienty. Okná sú na dotyk teplé v porovnaní s hliníkovými oknami. Pri laminácii plastových okien získava okno exkluzívny vzhľad a dodatočnú ochranu povrchu okna. Je možné použiť tzv. nitkový V zvar alebo aj kolmé zvary, tzv. HFL zvar, čo na pohľad vytvára dojem drevených okien. Plastové okná sa veľmi dobre udržujú, sú jednoduché na servis, výmenu skla, nastavenie. Sú však limitované rozmermi. Pri veľkých rozmeroch odporúčame hliníkové okná, prípadne aj vchodové dvere, ktoré sú v rodinných domoch vystavované najväčšej záťaži, čo sa používania týka. Veľmi zaujímavou kombináciou sú v súčasnosti plasthliníkové okná, ktoré v sebe spájajú výhody plastových a moderný dizajn hliníkových okien. Ďalšou možnosťou sú drevené okná, ktoré majú tiež veľa pozitív a svojich zástancov. Tu si treba uvedomiť, že drevo je napriek všetkým úpravám "živý" materiál. Treba sa oň previdelne starať, používať UV politúry, najmä z exteriéru, každých 5 - 7 rokov v závislosti od prostredia, kde sa okná nachádzajú. Dážď a nečistoty v ovzduší pôsobia ako šmirgel, čím sa okno z exteriéru rýchlejšie "opotrebúva". Ak klient trvá na drevených oknách, ideálnou kombináciou sú drevohliníkové okná. Hliníkový náklip z exteriéru chráni drevené okno. Je to exkluzívna, ale zároveň cenovo vysoká alternatíva.

    Poradiť, ktorý profilový systém je najlepší sa nedá. Na trhu je veľa kvalitných profilov, no aj to najlepšie okno s neodbornou montážou sa stáva zlým. Dôležité je mať kvalitne vyrobené okno s odbornou montážou a spokojnosť klienta je zaručená. Moderné profilové systémy ponúkajú všetky riešenia pre dobrú izoláciu. Našim odporúčaním je vybrať si firmu s bohatými skúsenosťami, pretože s klientom určite nájdu optimálne riešenie.

    2. Aké zasklenie zvoliť na okná?

    Pri výbere okien do rodinného domu by malo byť jednoznačnou voľbou trojsklo s teplým rámikom swisspacer alebo cenovo vyšší TGI rámik, čo zaručí najlepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Výhodou týchto rámikov je zníženie tvorby kondenzáru, pretože teplota na okraji okna je vyššia. Tým pádom je eliminovaný aj vznik plesní na oknách a zaistenie zdravej klímy v byte. Dôležitým faktorom pri skle je tiež hrúbka dištancie, čím je vyššia tým sú lepšie izolačné vlastnosti skla. To je dôvodom prečo trojsklo s hrúbkou 48 mm s tromi 4 mm sklami má lepšie vlastnosti ako sklo s hrúbkou 40 mm. Z hľadiska bezpečnosti doporučujeme okná s kovaním proti vlámaniu bezpečnostnej triedy RC2, čo znamená zvýšený počet bodov proti vypáčeniu. V kombinácii s bezpečnostným sklom alebo bezpečnostnými fóliami je to veľmi vhodná ochrana. Dnes sú veľmi často používanými, okrem bezpečnostých, aj protihlukové sklá. Tu je dôležitým faktorom rozdielna hrúbka skla, prípadne lepené sklá so špeciálnou silent fóliou. Štandarné trojsklo má 32 dB. Správnym zložením skiel sa dá dosiahnuť protihlukovosť až 45 - 46 dB.

    V neposlednom rade treba pri výbere okien myslieť aj na tieniacu techniku, ktorú v budúcnosti klient plánuje realizovať. Veľmi často sa stretávame s problémom na stavbe, keď klient má okná od iného dodávateľa ako doplnky. Vznikajú situácie, kedy je okno nepripravené na montáž doplnkov a dodatočne takúto situáciu je veľmi ťažko riešiť. Dokážeme okno pripraviť tak, aby sa v budúcnosti vyhol akýmkoľvek problémom s inštaláciou.

    3. Môžu byť plastové okná zdraviu škodlivé?

    Určite nie. Tieto fámy sú už dávno vyvrátené. Plastové okná sú naopak pre zdravie skôr prospešné. Plastové okná sú vyrábané z kvalitných, zdravotne nezávadných materiálov, ktoré sú testované. Výmenou starého okna za nové zabránite prenikaniu vlhkosti a chladu do interiéru a zbavíte sa aj neželaného prefukovania. Ja osobne montujem okná už 25 rokov a zatiaľ som na sebe "zdravotné zvady" nespozoroval. Síce ma bolia kolená a kríže, ale to nebude určite z toho, že by boli okná zdraviu škodlivé. :)

    4. Prečo sa okná rosia a aké je riešenie?

    Jednoduchá odpoveď. Vysoká vlhkosť v miestnosti. V určitých prípadoch je na vine zlé tesnenie, zle nastavené okno, ktoré púšťa chlad a vlhkosť dovnútra. Ale vo väčšine prípadov je to následok nedostatočného vetrania. Stále učíme klientov ako správne vetrať a problém vo väčšine prípadov úspešne odstránime. Vetrať prievanom je najúčinnejší spôsob ako vymeniť v miestnosti vzduch. Je to dôležité najmä v zime. Nedávno sme vymieňali pani okno. Staré plastové trojkomorové s izolačným dvojsklom. Máme veľa klientov, ktorým sme servisovali podobné okná a sú bez problémov. Pani mala sklá zarosené cca 20 cm od spodného okraja, pánty úplne hrdzavé, pri otváraní okna sa pánt odlomil. Izba otočená na sever, v izbe 2 synovia. Mladší, vždy keď chcel vyvetrať, starší okno zatvoril, že je zima. Pár rokov sa problémy iba nabaľovali, začali sa objavovať plesne. Rozhodli sa riešiť problém výmenou okna. Okno ale za to nemohlo. Pani a hlavne jej synom som vysvetlil, že ak nebudú vetrať, problém sa neodstráni ani pri novom okne. Vetrať treba nárazovo. Minimálne ráno 10 - 15 min a večer tiež. Po čase, keď sme prišli s novým oknom (5- komorový profil, 3 tesnenia, trojsklo) nás pani privítala žartom, že okno už vlastne nepotrebuje. Starší syn sa presťahoval a mladší od kedy začal vetrať sa rosenie skiel už neobjavilo. Pravidelným vetraním sa vzduch v miestnosti síce ochladí, ale zbaví sa vlhkosti a po zatvorení okna sa teplota vzduchu vráti rýchlo do pôvodnej, lebo sa zohrieva suchý vzduch, nie voda v ňom obsiahnutá. Cez ventilačku sa nevetrá!!! Ochladí sa iba horná špaleta nad oknom, vypustíte síce teplý vzuch, ale starý sa nevymení. Nie je to dostatočné vetranie. Takže netreba sa báť vetrať oknom otvoreným dokorán.

    Pán Tomáš Rybnikár, spoločnosť VIGO

    Odborný článok 1380
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plastové okná?

    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná
    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    8.6
    0

    BS Consulting SK s.r.o.


    8.7
    0

    WINSOL s.r.o.


    9.5
    0

    LUNAP Gabriel Čomor


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené