Pre oblasť

    Správne škárovanie obkladačiek

    Článok si prečítalo viac ako 1805+ používateľov
    Škáry, ktoré vznikajú pri lepení obkladačiek, sú dôležité z technického aj z estetického hľadiska. Líšia sa podľa škárovacej hmoty, ktorú použijete a spôsobu škárovania. V tomto texte uvedieme niekoľko najdôležitejších faktov.
    Odborný článok 1805
    skarovanie obkladaciek
    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    1. Škárovanie obkladačiek

    Proces škárovania sa začína tak, že sa obkladačky poskladajú, resp. položia na lepidlo/hmotu a pomedzi ne sa kladú škárovacie (dištančné, vymedzovacie)  krížiky. Potom sa na obkladačky pomocou špachtle a stierky nanesie škárovacia hmota. Stierkou, ktorá má špeciálne dizajnovanú mäkšiu časť, väčšinou gumovú, vyplníme škárovacou hmotou škáry (rozostupy) medzi obkladačkami. Naraz sa dajú spracovať iba menšie plochy, lebo škárovacia hmota rýchlo schne a stvrdnutá nedokáže pekne vyplniť škáry.

    Aby škárovacia hmota čo najlepšie priľnula, dlaždice treba vopred potiahnuť emulziou. Keď sú obkladačky  a škárovacie krížiky položené, treba ich dobre umyť mokrou handričkou a potiahnuť emulziou. Keď sa emulzia uschne a zvyšok zotrie, nanesie sa škárovacia hmota. Musí sa brať do úvahy doba sušenia (schnutia) emulzie a jej spojenie (väzba) s hmotou.

    1.1 Škáry

    Ak budete škárovať sami, je veľmi dôležité, aby ste škárovaciu hmotu rozotreli vo všetkých smeroch, lebo ju iba tak môžete naniesť na všetky škáry a úplne ich vyplniť. Keď budete zručnejší, budete môcť pracovať rôznymi inými spôsobmi; jedným z nich je priame vstreknutie hmoty do škár.

    2. Farba škárovacej hmoty

    Farba škárovacej hmoty môže výrazne ovplyvniť vzhľad dlaždíc. Môže byť podobná a v harmónii s dlaždicami, kedy sa strácajú jasné hranice medzi dlaždicami, takže celý povrch vyzerá rovnomernejšie. Dajú sa však použiť aj kontrastné odtiene, ktoré môžu zdôrazniť vzory dlaždíc. Následné škárovanie dlaždíc sa neodporúča, pretože môže dôjsť k odlupovaniu farby; okrem toho vzhľad nebude uspokojivý, pokiaľ ste predtým všetko dobre neočistili. Do škárovacej hmoty sa pridá farba na škáry  Podľa škárovacej hmoty na dlaždice môžete zvoliť aj farbu na báze cementu alebo epoxidu.

    Po dokončení nanášania škárovacej hmoty musíte počkať, kým sa dobre usuší. Vrstva škárovacej hmoty nanesená na obkladačky by mala byť čo najtenšia. Nakoniec obkladačky treba vyčistiť, čo sa vykonáva špeciálnym náčiním na umývanie škárovacej hmoty alebo špongiou a handrou. Najprv sa používa suché náčinie, o pár dní môžete obkladačky umyť vodou.

    Odborná rada zo spoločnosti NASULSEN SK, s.r.o. Kysucké Nové Mesto / org. zložka NEBRASTAV

    1. Čo znamená vybrať vhodnú keramickú dlažbu pre plochu, na ktorú chceme ako konečnú povrchovú úpravu, keramickú dlažbu?

    Ak chceme keramickú dlažbu ,,dobre umiestniť", v prvom rade je podstatný výber vhodnej keramickej dlažby na povrch, ktorý sme sa rozhodli vydláždiť keramickou dlažbou. Teda vhodný výber keramickej dlažby pre podmienky, v akých nám táto bude slúžiť, kde bude inštalovaná, tiež výber vhodného formátu a typu dlažby vo vzťahu k dláždenej ploche, jej rozmerom, rozmanitosti, a vonkajším vplyvom, ktoré budú na dlažbu pôsobiť, ako bude zaťažovaná a akými vonkajšími vplyvmi bude táto namáhaná. Podľa týchto faktorov bude dôležitý aj výber vhodného lepidla, ktorým budeme dlažbu inštalovať, ktorých máme takisto nespočetné množstvo druhov, značiek, kde každé má svoje špecifiká.

    2. Aké máme druhy keramických obkladov a ktoré najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom?

    Keramické obklady sú dnes dostupné od mnoho výrobcov v rôznych kvalitatívnych kategóriách. Každý má svoje špecifiká a normy, pre vhodnosť ich použitia v tom ktorom prostredí. Nedá sa konkrétne odpovedať, ktoré najčastejšie odporúčame svojim zákazníkom, pretože tu znovu ide o výber, teda vhodnosť použitia toho ktorého keramického obkladu do prostredia, v ktorom bude slúžiť.

    Keramickým obkladom, ako konečnou povrchovou úpravou sa obkladajú povrchy v kúpeľniach, kde na ne pôsobí prevažne voda, vodná para a mydlové saponáty, tiež autoumývárkach, kde okrem vody na obklad pôsobia aj rôzne agresívne rozpúšťadlá a tiež gastrozariadenia, kuchyne, či obklady stien v priemyselných budovách s vplyvom a pôsobením mazív a ropných produktov. Aj v tomto prípade je dôležitý vhodný výber keramického obkladu do prostredia, podľa noriem a certifikátov STN a ISO. 

    3. Ako prebieha škárovanie obkladačiek a aké druhy škárovacej hmoty existujú?

    Po montáži obkladov a dlažieb, následuje škárovanie. Škárovanie má rovnako svoje špecifiká. Opätovne je prvotný vhodný výber škárovacej hmoty, nie len čo sa týka farebného odtieňa vo vzťahu k obkladom, dlažbe, ale aj jej vlastností podľa technického listu a noriem ISO a STN,  pre vhodnosť použitia do prostredia v ktorom bude aplikovaná. No a aj tieto vlastnosti sa odvíjajú od rovnakých faktorov ako pri dlažbe a obkladoch, podľa agresivity látok, ktorými bude pravidelne zaťažovaná, či mechanického zaťaženia.

    Škárovanie štandardne prebieha tak, že si najskôr očistíme celú obloženú/dláždenú plochu vlažnou vodou, vytrieme do sucha a necháme vyschnúť,  diamantovým škrabákom vyčistíme a prehĺbime škáry v obklade, resp. dlažbe na potrebnú hĺbku a "výžkrabky " = nečistoty dôkladne povysávame.

    Podľa návodu na obale vybranej škárovačky, za pomoci miešadla dôkladne namiešame túto škárovaciu hmotu na potrebnú hustotu, aby mala táto správnu, pastovitú konzistenciu, dôležitú pre technologicky správne a pracovne pohodlné škárovanie. Samotné škárovanie prebieha štandardným spôsobom, a to za použitia gumovej stierky a pomocou nej, následne dôkladným natlačením škárovacej hmoty do pripravených škár. Následuje krátka doba na tzv zavädnutie = zatuhnutie škárovacej hmoty a jej následné prehladenie v škárach sterom celej plochy, primerane vodou namáčaným špongiovovým hladítkom, v smere škáry. Zvyslé plochy obkladov vrátane soklíkov od vodorovnej plochy dlažby, neškárujeme cementovou škárovačkou, ale dilatujeme výplňou škáry polyuretánovým tmelom a rovnako tak pri väčších plochách dlažby, cca po každých 6 - 10 m2 (vždy podľa veľkosti formátu dlažby, rozmeroch a členitosti dláždenej plochy), vytvárame v dlažbe dilatačnú škáru, ktorú rovnako vyplníme namiesto cementovej škárovačky,  polyuretánovým tmelom, alebo môžeme použiť na to určené dilatačné lišty z PVC, alebo inoxu.

    Pán Branislav Neslušan, spoločnosť NASULSEN SK, s.r.o. Kysucké Nové Mesto / org. zložka NEBRASTAV

    3. Najlepšia škárovacia hmota

    Existujú rôzne druhy škárovacej hmoty, môžete použiť ktorúkoľvek chcete. Môžete použiť  cementovú škárovaciu hmotu s modifikovanými polymérmi, dvojzložkovú polyuretánovú samonivelizačnú nepriepustnú hmotu alebo trojzložkovú epoxidovú škárovaciu hmotu s najvyššou chemickou odolnosťou. Hmoty sa líšia trvanlivosťou, tesnením a cenou. Najlepšia škárovacia hmota je tá, ktorá je pripravená presne podľa pokynov výrobcu.

    3.1. Škárovacia hmota pre vonkajšie dlaždice

    Škárovacia hmota na vonkajšie použitie musí byť mrazuvzdorná, preto sa na škárovanie vonkajšej keramiky na terasách a balkónoch používajú elastické minerálne škárovacie hmoty.

    3.2. Spotreba škárovacej hmoty

    Spotreba škárovacej hmoty na m2 je veľmi rozdielna, pretože závisí od šírky a hĺbky škár, veľkosti dlaždíc a zloženia samotnej hmoty. Preto je ťažké odhadnúť potrebné množstvá. Výrobcovia ponúkajú svoje výpočty spotreby buď na obale, alebo na svojich webových stránkach.

    Škárovanie dlažby
    Škárovanie dlažby si vyžaduje určité náčinie

    4. Sušenie škárovacej hmoty

    Po dokončení nanášania škárovacej hmoty musíte počkať, kým sa dobre usuší. Vrstva škárovacej hmoty nanesená na obkladačky by mala byť čo najtenšia. Nakoniec obkladačky treba vyčistiť, čo sa vykonáva špeciálnym náčiním na umývanie škárovacej hmoty alebo špongiou a handrou. Najprv sa používa suché náčinie, o dva-tri dni môžete obkladačky umyť vodou.

    5. Čistenie škár v kúpeľni

    Škárovacia hmota je drsnejšia a poróznejšia ako keramické dlaždice, takže je citlivejšia na nečistoty, hromadenie vlhkosti a vývoj plesní. Platí to najmä pre mokré a vlhké miestnosti, ako sú kúpeľne a kuchyne. Najjednoduchšie sa škáry čistia pomocou zubnej kefky a sódy bikarbóny. Na odstránenie škvŕn a plesní možno použiť ocot alebo špeciálny prostriedok. Ak sú škáry potiahnuté voskom, absorbujú menej vody a vydržia dlhšie.

    6. Kladenie obkladačiek – cena

    Pokiaľ kladenie  obkladačiek prenecháte skúseným majstrom, mali by ste počítať s tým, že klasické lepenie, teda lepenie obkladačiek štandardných rozmerov v štandardnom pravouhlom usporiadaní na lepidlo je asi najlacnejšie. Všetky ostatné kombinácie sú určite drahšie.

    Cena za pokládku keramických dlaždíc štandardných rozmerov, bez prípravy materiálu, bez prípravy sa pohybuje okolo 15 EUR/m2.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na daibau.sk, pošlite dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1805
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokladač obklady?

    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady
    9.2
    2

    Marek Horváth REMSTEP


    9.4
    0

    Komabau s. r. o.


    9.7
    0

    PPV homes, s.r.o.


    8.7
    0

    Félix Horváth - Creativ Stav


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené