Pre oblasť

    Vonkajšia dlažba minimalizujúca riziko pošmyknutia

    Článok si prečítalo viac ako 1006+ používateľov
    Protišmyková dlažba je veľmi dobrým riešením pre prakticky akýkoľvek vonkajší povrch – ako pre garáž a chodníčky okolo domu, tak aj pre vonkajšiu terasu či balkón. Keďže vonkajšie obklady sú vystavené rôznym poveternostným vplyvom a často vlhké, je veľmi dôležité, aby vonkajšia dlažba bola protišmyková.
    Odborný článok 1006
    vonkajsie dlazdice 2
    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    1. Vonkajšia dlažba protišmyková – aké je jej tajomstvo?

    Aké tajomstvo skrývajú vonkajšie obklady? Voda, dážď, sneh alebo mráz dokážu z vonkajších povrchov urobiť klzisko. Aby nebezpečenstvo pošmyknutia bolo minimalizované, vonkajšia dlažba protišmyková má špeciálne upravený povrch, textúru. Najbežnejšie sú vonkajšie ​​obklady s matným povrchom, ktoré sa aj menej lesknú na slnku a preto sú vhodnejšie na vonkajšie použitie. Napriek matnému a trochu drsnejšiemu povrchu sa protišmyková dlažba ľahko čistí a udržiava. Môže sa čistiť mokrou handrou alebo čistiacim prostriedkom na keramické obklady. 

    2. Vonkajšie obklady musia byť odolné

    Vonkajšia dlažba protišmyková  je veľmi odolná voči mechanickému poškodeniu. Ide o pevné vonkajšie obklady, ktoré dobre odolávajú aj zimným mrazom a nepraskajú, len ich treba položiť správnym spôsobom – vytvoriť vhodné škáry a dilatácie a podobne. Dilatácie sú vlastne väčšie škáry, medzere, ktoré sú zvyčajne pokryté kovovou lištou, ale môžu mať rovnakú farbu ako škárovacia hmota, len sú z trochu inej, pružnejšej zmesi. Sú odolné aj voči slnečnému žiareniu, UV žiareniu, soli, vlhkosti a podobne

    Protišmykové vonkajšie dlaždice majú drsný povrch. Protišmykovosť sa označuje písmenom R. Dilatácia obkladu je na fotke prevedená kovovou lištou.
    Protišmyková dlažba má drsný povrch. Protišmykovosť sa označuje písmenom R. Dilatácia obkladu je na fotke prevedená kovovou lištou.

    3. Protišmykovosť obkladov (R)

    Trieda protišmykovosti obkladov sa označuje písmenom R a príslušným číslom. Môže byť v hodnotách R1 až R13, číslo vyjadruje veľkosť uhla sklzu. Čím vyššie číslo sa nachádza za R, tým vyššia je protišmykovosť, ktorá je dôležitá nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. V zásade sa pre domáce použitie (okolo domu, v záhrade) používajú vonkajšie obklady s triedou protišmykovosti R11 a R12, čo zaručuje pomerne vysokú protišmykovú ochranu. 

    4. Vonkajšia dlažba – hrúbka a pokládka 

    Protišmyková dlažba do vonkajších priestorov musí byť odolná voči rôznym mechanickým poškodeniam a poveternostným vplyvom. Obklady určené na pokládku do exteriéru musia spĺňať určité kritériá, predovšetkým musia byť hrubšie ako obklady určené na pokládku do interiérov

    Na pokládku dlažby je potrebné dobre spevniť terén, zhutniť podklad, čo vie každý skúsený pokladač keramických obkladov, pretože inak môže dôjsť k nerovnomernému sadaniu dlažby. Pred pokládkou exteriérových obkladov je potrebné určiť bod, od ktorého sa začne pokládka, aby celý povrch vyzeral čo najlepšie. Platí pravidlo, že dlaždice by mali byť všade čo najväčšie, v skutočnosti rezaných kusov by malo byť čo najmenej. Najlepšie je skôr než sa začne s pokládkou vytvoriť si najprv plán pokládky a nákres s rozmermi, vrátane smeru, aby bolo možné predvídať problémové miesta a prispôsobiť systém kladenia.  

    Vonkajšie protišmykové dlaždice sú užitočné najmä okolo bazéna, pretože povrch okolo neho je neustále mokrý
    Vonkajšia dlažba protišmyková je užitočná najmä okolo bazéna, pretože povrch okolo neho je neustále mokrý

    5. Moderná vonkajšia dlažba

    5.1. Akú farbu by mali mať vonkajšie obklady?

    Moderná protišmyková dlažba je dostupná v širokej škále farieb, rôznych veľkostí a rôznych vzorov, takže nájsť tie ideálne pre váš dom nebude ťažké. Do exteriéru vám odporúčame zvoliť dlaždice v neutrálnych farbách, pretože sa v budúcnosti ľahšie a lepšie prispôsobia prípadným zmenám na pozemku a splynú s okolím. Odporúčame tiež vyhnúť sa príliš nápadným vzorom, pretože takéto dlaždice vám rýchlo zunujú a veľká plocha vzorovaných dlaždíc bude pôsobiť chaoticky a neatraktívne.

    Pri výbere farieb a vzorov vonkajších obkladov platí pravidlo, že je lepšie voliť neutrálnejšie s minimálnymi vzormi alebo ešte lepšie bez vzorov. Vhodné farby sú odtiene hnedej, béžovej, sivej a svetlej tehlovej.

    6. Vonkajšie obklady granitogres

    Obľúbenou protišmykovou vonkajšou dlažbou sú žulové dlaždice, známejšie ako granitogres. Spôsobom výroby a zložením sú prakticky úplne odolné proti nasiakavosti, proti povrchovej a zrážkovej vode. Ani mráz s nimi nič neurobí. Vonkajšia dlažba Granitogres je preto ideálna pre všetky vonkajšie pochôdzne povrchy s vysokým zaťažením. Dlaždice tohto typu sú zvyčajne dostupné v prírodných, zemitých tónoch, takže sa skvele hodia ku každému domu.

    Odborný článok 1006
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokladač obklady?

    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady
    8.6
    0

    BRIKOSTAV


    8.8
    0

    Eduard Vojtíšek - VE DEKOR


    10
    5

    Mgr. Henrich Rezek


    9.3
    0

    FAMI, S.R.O.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené