Pre oblasť

    Obkladači, obkladačské práce – na čo si treba dať pozor

    Článok si prečítalo viac ako 2031+ používateľov
    Keramické obklady a dlažby sa používajú do všetkých druhov miestností, najbežnejšie sú samozrejme keramické obkladačky (obklady) do kúpeľne. Či už je to toaleta, kúpeľňa alebo nejaká iná miestnosť, v ktorej je voda a vlhkosť, bude potrebné položiť obkladačky, teda budú potrebné služby obkladačov, obkladačské práce. Môžete to dokonca vyskúšať aj sami, bez vedomostí a potrebného náčinia ťažko môžete urobiť tieto práce kvalitne. Hľadanie dobrého obkladača keramických obkladov môže byť problematické. Tejto téme sa venujeme v našom článku.
    Odborný článok 2031
    obkladaci obkladacske prace
    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    1. Keramické obklady (obkladačky) – cena a kvalita 

    Samozrejme, každého zaujíma, koľko stoja keramické dlaždice. Musíte však vedieť, že za veľmi nízku cenu dostanete aj veľmi nekvalitnú keramickú dlažbu do kuchyne alebo kúpeľne a zlú remeselnú službu. Pri nákupe musíte brať do úvahy aj skutočnosť, že sa dlaždice môžu počas práce zlomiť alebo poškodiť, takže si musíte vždy objednať o 8 – 10 % viac dlaždíc ako je potrebných na štvorcový meter obkladaného priestoru.

    1.1. Keramické obkladačky do kúpeľne a kuchyne

    Cena, ktorú zaplatíte za keramické obkladačky, je veľmi variabilná a závisí od kvality, vzorov, objednaného množstva a menej často od rozmerov. Rozmery sú diktované hlavne priestorom, v ktorom sa použijú: podlahové dlaždice v kúpeľni sú zvyčajne väčšie ako stenové. Kuchynské dlaždice, ktoré chcete mať na stene medzi kuchynskými prvkami, by tiež mali mať menší formát. Nemusíte sa však obávať: rozmery ovplyvňujú cenu iba v prípadoch, ktoré výrazne presahujú štandardné veľkosti. Keramika sa výrazne líši v kvalite, ale odporúčame vám zvoliť si najkvalitnejšie dlaždice, aké si môžete dovoliť. Pretože ich budete nabudúce inštalovať znova o desať a viac rokov, je potrebné, aby boli obklady do kúpeľne a kuchyne trvácne a odolné voči poškodeniu. Je veľmi ťažké vymeniť iba jednu poškodenú dlaždicu bez prasknutia susedných.

    Cena dlaždíc závisí od veľkosti dlaždíc, materiálu, farby, textúry, tvaru, vhodnosti dlaždíc pre vonkajšie alebo vnútorné použitie a samozrejme od dodávateľa. Veľkoformátové dlaždice alebo mozaiky sú drahšie ako klasické dlaždice. Cena keramických dlaždíc strednej kvality, rozmerov 40 x 40 cm, bez pokládky, stojí 4 – 12 EUR/m2. Pri výbere dodávateľa, buďte opatrní. Nevyberte si najlacnejšiu ponuku a vyžiadajte si doklad o zaplatení kvôli záruke! 

    Dekoratívne kuchynské obkladačky majú rôzne farby, tvary a vzor
    Dekoratívne kuchynské obkladačky majú rôzne farby, tvary a vzor

    2. Cena obkladačských prác

    Faktom je, že všetko sa točí okolo ceny. To je nepochybne pravda, ale kladie sa tým oveľa dôležitejšia otázka – či za nízke ceny dostanete nekvalitnú službu? Poznáme príslovie „Koľko peňazí, toľko muziky“, platí to aj pre obkladačov? Myslíme si, že všetko vo veľkej miere závisí od miesta, kde žijete, a od druhov práce, ktoré je potrebné vykonať. Cena lepenia (kladenia) dlaždíc klasických rozmerov je okolo 16 €/m2.

    Kladenie mozaikových alebo veľkoformátových dlaždíc sa môže alebo nemusí rovnať lepeniu bežných dlaždíc. Lepenie obkladačiek s väčšími rozmermi je 17 až 21 EUR/m2. Avšak za lepenie dlaždíc v miestnostiach, ktorých pôdorys je menší ako 3 m2, sa z dôvodu náročnej práce účtuje ďalších 10 %. Ak okrem všetkého chcete špeciálne tvary, vzory alebo unikátne prvky, zaplatíte dvojnásobok.

    3. Kvalitné obkladačské práce

    Faktom je, že obkladačky (dlaždice) meníte raz za desať alebo viac rokov, preto veríme, že kvalita práce by mala byť dôležitejšia ako cena. Mali by vás zaujímať skúsenosti, zručnosti a znalosti obkladača, preto venujte väčšiu pozornosť odporúčaniam a referenciám. Ak má zhotoviteľ webovú stránku alebo svoj profil na našej platforme Daubau.sk, pozrite si obrázky predchádzajúcich prác.

    Niektorých ľudí nezaujíma, ako vyzerajú položené keramické dlaždice, iní veľmi prihliadajú na estetiku a každý detail. Dobrý obkladač vie, kde s prácami treba začať, aby nikde nezostali zvyšky divných tvarov alebo rozmerov. Nájdite si webovú stránku obkladača alebo si pozrite jeho profil na stránkach Daibau.sk.

    Odborná rada zo spoločnosti JAMA Senec

    1. Čo znamená dobre umiestnená keramická dlažba?

    Dobre umiestnená keramická dlažba je vhodne zvolený materiál na podlahu v interiéri a exteriéri. Svojimi vlastnosťami zabezpečí odolnosť a ľahkú údržbu podlahy po dlhý čas.

    2. Aké máme druhy keramických obkladov a ktoré najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom?

    Keramické obklady sú z rôznych materiálov ako napríklad gresové či hutné a ťahané. Odporúčajú sa podľa použitia v interiéri či exteriéri, podľa záťaže alebo nasiakavosti.

    3. Ktoré sú výhody a ktoré nevýhody keramiky?

    Výhody keramiky sú hlavne v údržbe povrchov, odolnosti voči rôznym vplyvom a zaťaženiu, ale predovšetkým pre rozmanitosť a farebnú škálu povrchov keramických obkladov a dlažieb. Nevýhody sú v tom, že sú to takzvané studené materiály pod ktoré treba, hlavne v domácnostiach pridať dodatočné vykurovanie.

    Pán Jaroslav Obcovič, spoločnosť JAMA Senec

    3.1. Obkladač a pomoc pri nakupovaní

    Remeselníci, ktorí sa kladením obkladačiek zaoberajú desaťročia, majú veľa skúseností s rôznymi druhmi dlaždíc a s tým, ako môžu obkladačky vydržať čo najdlhšie. Príklad: v posledných rokoch sú čoraz populárnejšie dlaždice „mozaiky“, ktoré chcú niektorí umiestniť na pracovnú dosku. Každý obkladač vám okamžite povie, že škáry medzi dlaždicami sa veľmi ľahko znečistia a mastia, pri príprave jedla na pulte rôzne potraviny a šťavy zanechávajú škvrny. Pravdepodobne bude mať podobné námietky i na „mozaiku“ v sprche, kde sa v dôsledku vlhkosti ľahko vytvárajú plesne. Majstri vám môžu poradiť a poskytnúť informácie z prvej ruky, preto neváhajte klásť otázky. Dobrí obkladači majú tiež svojich dodávateľov keramických dlaždíc. Poraďte sa s nimi a opýtajte sa ich, či vám môžu zabezpečiť dodatočné zľavy.

    Keramické obkladačky zušľachťujú každý priestor
    Keramické obkladačky zušľachťujú každý priestor

    4. Ako kontrolovať kladenie obkladačiek

    Keď sa nakoniec rozhodnete pre nejakého obkladača, vašou zodpovednosťou je sledovať, čo robí. Dajte mu jasne najavo, čo od neho očakávate. Aby bolo možné obkladačky správne položiť, je veľmi dôležitý správne pripravený podklad. Povrch nesmie byť mastný, zakrivený alebo mokrý. Ak sa vyskytnú nejaké nedostatky, musí sa všetko pripraviť tak, aby bol podklad pred lepením suchý, čistý a rovný, prípadne opravený vyrovnávacou hmotou.

    Odborný článok 2031
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokladač obklady?

    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1773 realizátorov v oblasti Pokladač obklady
    8.8
    0

    EURO-BRAMA s. r. o.


    8.7
    0

    Mezcontrol s.r.o.


    9.5
    0

    JH - Road, s. r. o.


    8.8
    0

    Peter Čonka ml.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené