Pre oblasť

    Úprava dvora - 5 aktuálnych trendov

    Článok si prečítalo viac ako 2623+ používateľov
    Blíži sa jar a príchod pekného počasia znamená, že viac času budeme tráviť vonku! Všetci tí, ktorí majú dvor, aktivity, ktoré predtým robili v teple svojho domova, môžu robiť vonku, ba aj pracovať. Dvor je ideálnym miestom na organizovanie osláv, strávenie príjemných chvíľ s obľúbenou knihou alebo v rozhovore s blízkymi. V ovzduší sa bude cítiť kvetinová vôňa, nebude chýbať ani štebot vtákov. Prinášame vám 5 aktuálnych trendov týkajúcich sa úpravy dvora, ktoré vám pomôžu z vášho dvora urobiť skutočnú zelenú oázu.
    Odborný článok 2623
    obľúbený
    uprava dvora
    Máme 786 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    Trendy týkajúce sa úpravy dvora sa neustále menia, rovnako ako interiérový dizajn. Neustále sa vyvíjajú, objavujú sa nové nápady alebo sa opakovane vracajú staré, ktoré sa osvedčili (niektoré z nich sú staré aj stáročia), využívajú sa nové materiály a predovšetkým sa uplatňujú zaujímavé koncepty. Či už ide o malú záhradu alebo priestranný dvor, záhradní architekti sa snažia splniť tri hlavné požiadavky – funkčnosť, estetiku a udržateľnosť. Čoraz väčší dôraz sa kladie na poslednú požiadavku.

    Rovnako ako pri interiérovom dizajne, aj úprava exteriéru je zameraná na udržateľnosť, šetrenie zdrojov, život v súlade s prírodou.

    V tomto texte si povieme, aké sú súčasné trendy, keď ide o úpravu otvorených priestorov – aké rastliny sadiť, aké štýly a materiály použiť pri úprave dvora.

    1. Udržateľnosť v krajinnom dizajne – koncept Xeriscape

    Kým v interiéri sa udržateľnosť a tendencia návratu k prírode premieta do energeticky efektívnych spôsobov vykurovania a zariadení, využívania obnoviteľných zdrojov energie, využívania recyklovateľných materiálov a pri samotnom interiérovom dizajne pestovaním izbových rastlín a použitím zemitej farebnej palety, v exteriéri je to koncept Xeriscape. Počuli ste už o tomto koncepte a viete, čo znamená?

    Xeriscape koncept
    Koncept Xeriscape sa stáva čoraz obľúbenejším

    Najjednoduchšie vysvetlené – Xeriscape je špeciálny štýl v krajinnom dizajne, ktorý vznikol v USA, zameriava sa na šetrenie vody a lepšie využívanie daných zdrojov. A ako to možno dosiahnuť? Výsadbou autochtónnych (pôvodných, domácich) druhov rastlín. Totiž autochtónne rastliny potrebujú menej zálievky a chemického ošetrenia, pretože sú zvyknuté na miestne klimatické podmienky.

    Koncept Xeriscape sa vzťahuje na udržateľnosť zelených plôch.

    V zásade by rastliny, ktoré sú vybrané na pestovanie, pravdepodobne samy rástli na tom-ktorom území. Koncept Xeriscape okrem starostlivého plánovania a vysádzania pôvodných druhov rastlín zahŕňa aj využitie dažďovej vody, správnu drenáž, zadržiavanie vlhkosti a zamedzenie rastu buriny pomocou mulču (piliny, suché lístie, ihličie, slama, biologicky odbúrateľné fólie...). Mulč je pokrývka pôdy okolo rastlín, ktorá bráni rastu buriny prirodzeným spôsobom, zlepšuje teplotné a vlhkostné podmienky pôdy, kontroluje eróziu pôdy, obohacuje pôdu.

    Mulč v záhrade
    Mulč je pokrývka pôdy okolo rastlín, ktorá bráni rastu buriny prirodzeným spôsobom, zlepšuje teplotné a vlhkostné podmienky pôdy, kontroluje eróziu pôdy, obohacuje pôdu

    Ďalším trendom v úprave dvorov, ktorý naznačuje rastúce environmentálne povedomie, je použitie kamenných prvkov a iných prírodných materiálov. Kamenné chodníky a múry dodávajú dvoru rustikálny šarm a vytvárajú dobrý kontrast so zelenými rastlinami. Drevené prvky, akými sú lavičky, pergoly, záhradný nábytok, dodávajú teplo, sú na privítanie.

    A čo ľudia v mestskom prostredí, ako nadväzujú kontakt s prírodou? Urbánne záhradníctvo je trend, ktorý sa nielen vo svete, ale aj u nás čoraz viac presadzuje. Strechy budov, terasy bytov a nevyužité pozemky v mestskom prostredí sa stávajú miestami pre pestovanie rastlín podľa organických princípov. Ľudia v meste tak majú na dosah ruky čerstvé plody, ktoré si sami vypestovali.

    2. Vertikálne záhrady a úprava dvora

    Vertikálne záhrady sú čoraz obľúbenejšie vo vonkajších priestoroch menších rozmerov. Ak máte stiesnený dvor, vertikálna záhrada môže byť skvelým riešením. Vertikálna záhrada je vlastne klasická, horizontálna záhrada, ktorá je umiestnená vertikálne, resp. zvisle. V tomto prípade záhrada nejde do šírky, ale do výšky. Na pestovanie rastlín možno použiť akúkoľvek prázdnu stenu, plot a dokonca aj staré dvere. Dôležité je len, aby na tom mieste bola dobrá cirkulácia vzduchu a dostatočné množstvo slnečného svetla.

    Vertikálna záhrada
    Vertikálna záhrada je klasická, horizontálna záhrada, umiestnená vertikálne, resp. zvisle 

    Vo vertikálnej záhrade sa črepníky s rastlinami vkladajú do pripravenej konštrukcie alebo dokonca do makramé závesov na črepníky s rastlinami, ktoré sa potom zavesia na plot alebo pribijú na stenu. Drevené palety môžete použiť aj ako poličky na kvetináče. Debničky alebo aj starý drevený rebrík môžete natrieť farbou a naaranžovať na tieto prvky svoje obľúbené rastliny.

    Vo vertikálnej záhrade sa zvyčajne pestujú rôzne bylinky alebo kvety.

    Váš dvor bude vyzerať atraktívnejšie pomocou vertikálnej záhrady, pričom využijete každý centimeter vzácneho priestoru.

    3. Anglické záhrady ako inšpirácia na úpravu dvora

    Pre anglické záhrady je príznačný romantický vzhľad, „kontrolovaná neformálnosťou“, resp. absencia prísnej symetrie. Vďaka svojmu rustikálnemu šarmu nás zavedú v myšlienkach na vidiek.

    Anglická záhrada
    Anglická záhrada nás vďaka svojmu rustikálnemu šarmu zavedie na vidiek

    Anglické záhrady vznikli začiatkom 18. storočia, a z Anglicka sa čoskoro rozšírili aj do ďalších krajín starého kontinentu. Práve anglické záhrady mali veľký vplyv na budovanie nielen mestských parkov, ale aj súkromných záhrad po celom svete.

    Charakteristickými znakmi anglickej záhrady, okrem spomínanej absencie prísnej symetrie, sú: veľké trávniky obklopené lesíkmi, malé jazierko a mostík, kľukaté chodníčky zo štrku alebo kameňa, úhľadne ostrihané nízke živé ploty.

    Lavičky, drevené alebo kovové, sú bežným prvkom anglických záhrad.

    Najrozšírenejším rastlinným druhom je ruža a ak chcete mať úplne autentickú anglickú záhradu, vysaďte popínavé ruže, ktoré pokrývajú steny. Okrem ruží môžete vo svojom dvore vysadiť kosatec, pivónie, hortenzie, a dokonca aj rôzne bylinky, ktoré budú šíriť príjemné vône.

    Ruže v záhrade
    V anglickej záhrade je najrozšírenejším rastlinným druhom ruža

    Ak nemáte skúsenosti s úpravou exteriéru, môžete túto prácu prenechať odborníkom. A koľko zaplatíte za úpravu okolia, resp. sadenie, kosenie, alebo iné záhradnícke práce? Cena úpravy okolia vo veľkej miere závisí od druhu prác a poskytovateľa služieb: kosenie trávy, výsadba živých plotov a stromov, strihanie živých plotov a stromov, očkovanie a ochrana ovocných stromov, výsadba, hnojenie a pletie záhrady a iné. Cena kosenia trávy za 1000 m2 sa pohybuje okolo 0,1 - 1 EUR/m2. Cena strihania kríkov závisí od výšky rastlín, za strihanie kríkov vysokých 100 až 200 cm zaplatíte 20 až 25 EUR za rastlinu, strihanie živých plotov je 2 EUR/m.

    Komu zveriť úpravu okolia domu alebo záhradnícke práce? Pošlite svoj dopyt vhodným a ohodnoteným realizátorom prác na úprave okolia alebo záhradníkom vo vašom okolí – zadarmo a nezáväzne!

    Záhradnícke práce strihanie
    Ak nemáte skúsenosti s úpravou exteriéru, môžete túto prácu prenechať odborníkom 

    4. Vodné prvky a úprava dvora

    Jedným z populárnych trendov, pokiaľ ide o úpravu dvora, je zakomponovanie vodných prvkov do záhrady. Čo sa pod tým chápe? Rybníky, fontány, bazény sú vždy aktuálnymi prvkami dvora, dokonca to boli aj v minulosti. Je dôležité poznamenať, že okrem estetickej hodnoty, ktorú voda má, voda vytvára upokojujúcu atmosféru a je tiež skvelým prostriedkom na schladenie počas horúcich letných dní. Okrem spomínaných vodných plôch nesmieme zabudnúť ani na jazierka, ktoré nepochybne spravia váš dvor autentickým.

    Jazierko
    Jedným z populárnych trendov, pokiaľ ide o úpravu dvora, je zakomponovanie vodných prvkov do záhrady

    Koľko stojí jazierko? Cena jazierka s rastlinami a kvalitným filtrom a sprievodným vybavením, spolu s výkopom, fóliou, kameňmi a výsadbou rastlín sa môže pohybovať okolo 120 EUR/m2. K tej sume treba prirátať povolenie na vybudovanie záhradného jazierka, ak chcete jazierko väčšie ako 25 m2. Ak jazierko  nepresiahne rozlohu 25 m2, patrí medzi drobné stavby, a v takom prípade je potrebné splniť iba ohlasovaciu povinnosť, čo môžete bez poplatku urobiť na miestnom úrade. Keď ide o jazierka, dôležité je aj ďalšie kritérium. Podzemné stavby, medzi ktoré patria aj jazierka, nesmú byť hlbšie ako 3 m. Pri budovaní jazierka je dobré dodržiavať minimálne metrový odstup od susedného plota.

    Nezabudnite, že aj zvieratá sa musia niekde schladiť. Zaujímavým detailom na dvore môžu byť napájadlá, dokonca aj vtáčie búdky.

    Urobte si zo svojho dvora miesto na meditáciu, kde si oddýchnete od každodenného rušného života. Zaobstarajte si závesnú hojdačku - vajíčko, ktorá je nielen dekoratívna, ale aj veľmi pohodlná. Zlaďte farbu vankúšikov v hojdačke so zvyškom exteriéru.

    5. Nadčasový stredomorský štýl a úprava dvora

    Tento štýl je, zdá sa, skutočne nadčasový, či už ide o zariadenie interiéru alebo úpravu exteriéru. Čo ako prvé spájate so slnečnou stredomorskou záhradou? Je to olivovník alebo citrónovník v terakotovej nádobe, štrkové plochy, vône byliniek?

    Stredomorská záhrada
    Zdá sa, že je stredomorský štýl skutočne nadčasový, či už ide o zariadenie interiéru alebo úpravu exteriéru 

    Stredomorskú záhradu charakterizuje zemitá farebná paleta, použitie tmavšieho dreva, terakotové črepníky, kamenné cestičky, drevené pergoly obrastené viničom.

    Úprava dvora v stredomorskom štýle znamená vyhnúť sa prísnym líniám, tvarovaniu geometrických telies. Stredomorské záhrady sú romantické, praktické, uvoľnené...

    Ďalším prvkom, bez ktorého si nevieme predstaviť stredomorský štýl, sú farebné dlaždice a mozaiky. Najlepším a najznámejším príkladom sú portugalské obkladačky azulejos, ktoré formujú architektonickú krajinu, verejné priestranstvá, početné interiéry a exteriéry.

    A aké rastliny nájdete v stredomorskej záhrade? V prvom rade jedlé. Vo dvore upravenom v stredomorskom štýle skôr budú rásť rastliny, ktoré majú plody, napr. olivy, citróny, vinič a pomaranče, ako kvety.

    V stredomorskej záhrade sa vysádzajú rastliny, ktoré vytvárajú tieň a dávajú chutné plody, nie pestrofarebné kvety.

    Okrem spomínaných rastlín je to aj levanduľa, figovník, rozmarín, granátové jablko...

    Odborný článok 2623
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie?

    Máme 786 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 786 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie
    8.7
    0

    Ľubomír Baláž


    10
    4

    IXA, s.r.o.


    10
    1

    Seven stars s.r.o.


    10
    1

    Záhradníctvo SADEX


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené