Pre oblasť

    Úprava dvora

    Článok si prečítalo viac ako 1117+ používateľov
    Dvor domu je prvým miestom, kde sa návštevník oboznamuje s objektom, do ktorého neskôr vojde. Je to otvorený priestor, ktorý je úzko prepojený s domom a zvyškom okolia, pôsobí ako „predsieň“ domu. Udržiavaný dvor je indikátorom usporiadania určitých prvkov do ucelenej a zmysluplnej kompozície, ktorá dom dopĺňa. Priestor pred vchodom musí byť dokonale zladený, využiteľný a praktický, čo sa dosiahne vhodným výberom materiálov a ich kvalitným prevedením.
    Odborný článok 1117
    uprava dvora
    Máme 785 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    1. Prvky úpravy dvora

    K hodnote a vzhľadu celého pozemku prispievajú mnohé prvky, napríklad vhodná pochôdzna a pojazdná plocha, garáž (parkovacie miesto), plot, vegetácia, osvetlenie a voda. Všetky tieto prvky majú funkčnú aj estetickú hodnotu a vplývajú na oživenie priestoru.

    2. Úprava dvora a príjazdová cesta

    2.1. Príjazdová cesta

    Adekvátna príjazdová cesta je základom pre atraktívnu úpravu dvora. Svojimi rozmermi je príjazdová cesta najväčším a najnápadnejším prvkom dvora, preto je veľmi dôležité, z akého materiálu bude vyhotovená. Okrem toho, že materiály musia byť odolné a trvácne, musia byť aj esteticky a materiálovo zladené s fasádou domu.

    Pri plánovaní príjazdovej cesty je potrebné brať do úvahy základné technické a funkčné požiadavky, ako je šírka cesty, polomer otáčanie vozidla a pod.

    2.2. Usporiadanie dvora a materiál pre príjazdovú cestu 

    Pokiaľ ide o vyhotovenie príjazdovej cesty do garáže alebo ku vchodu do budovy, sú v zásade dve možnosti: pokládka dlažby a asfaltovanie. Každý z týchto dvoch postupov má svoje výhody a nevýhody a v oboch prípadoch je kľúčový správne a dostatočne spevnený podklad. Okrem toho musí byť vhodne riešené odvádzanie vody do kanálov alebo pomocou betónových rúr.

    2.3. Príjazdová cesta: asfalt alebo dlažba?

    Asfaltovanie je pomerne lacné a čo je najdôležitejšie, dá sa urobiť rýchlo – v zásade celá príjazdová cesta môže byť hotová za jeden až tri dni (podľa veľkosti), asfalt rýchlo schne a rýchlo je pojazdný. Nevýhodou je, že príjazdová cesta vyhotovená z asfaltu má rovnaký vzhľad ako všetky cesty, je nudná a monotónne sivá a pôsobí trochu neprirodzene. Odporúčame vyhnúť sa asfaltovaniu veľkých plôch, teda väčších príjazdových ciest. Asfalt je materiál, ktorý absorbuje veľa tepla a vyžaruje ho, čím zvyšuje teplotu okolia a prispieva k nepriaznivej mikroklíme v horúcich letných dňoch.

    Výhodou dlažby je určite krásny jednotný vzhľad dvora. Dlažba navyše ponúka možnosť jedinečného dizajnu a široký výber tvarov, farieb a materiálov. Nevýhoda dlažby spočíva v tom, že výstavba takejto príjazdovej cesty je o niečo drahšia a časovo náročnejšia ako asfaltovanie. Vydláždená príjazdová cesta si vyžaduje aj väčšiu údržbu, pretože v škárach medzi jednotlivými prvkami dlažby sa hromadí mach, rastie tráva a burina.

    Ďalšou možnosťou úpravy dvora a príjazdovej cesty je pokládka dlažby. Dlažba je široký pojem, pretože zahŕňa mnoho druhov dlažieb a mnoho rôznych materiálov. Na dláždenie príjazdových ciest sa v zásade používajú betónové dlažby, ktoré majú dobrý pomer ceny a životnosti a navyše ponúka širokú škálu tvarov a farieb. Ďalšou možnosťou sú tehlové dlažby, ktoré sú drahšie ako betónové a tiež citlivejšie na poveternostné podmienky, aj keď na druhej strane sú veľmi estetické a dodajú dvoru domácky teplý nádych. Ďalej sú to žulové kocky, ktoré sú veľmi lacné a ponúkajú rôzne možnosti tvarovania, od vytvárania vzorov až po hru so škárami (môžu byť široké, veľmi tenké, medzi kockami môže byť tráva atď.)

    Jednoduchým a rýchlym riešením úpravy dvora alebo príjazdovej cesty je asfaltovanie
    Jednoduchým a rýchlym riešením úpravy dvora alebo príjazdovej cesty je asfaltovanie

    3. Parkovacia plocha

    3.1. Druhy parkovacích plôch

    Rodinný dom, bytový dom alebo verejné zariadenie. Typológia stavieb nie je dôležitá, ale podľa noriem musí mať každá budova parkovacie miesta. V prípade verejných budov a bytových domov sú parkovacie miesta zvyčajne podzemné, ide o garáže v jednej alebo viacerých úrovniach, v prípade rodinných domov je tento priestor na úrovni prízemia, ako samostatná časť, resp. garáž, alebo ako prístrešok pre auto. Oba typy by mali byť funkčne spojené s domom.

    3.2. Usporiadanie dvora: aké parkovacie miesto si vybrať?

    Z architektonického hľadiska je najlepšie vyhnúť sa pridávaniu prístreškov pre autá, pretože nevyhnutne ovplyvnia vonkajší vzhľad vášho domu. Ak pribudne prístrešok pre auto z dôvodu potreby ďalšieho parkovacieho miesta, je potrebné zamyslieť sa nad tým, aké materiály a konštrukčné systémy sú kompatibilné s existujúcim domom. Pokiaľ ide o novostavby, prístrešok sa navrhuje už vo fáze projektovania a architekt dbá na to, aby všetko bolo v súlade s domom z hľadiska tvaru, materiálov a konštrukcie – aby dom a prístrešok sledovali rovnakú architektonickú myšlienku.

    Krásne vydláždená príjazdová cesta s premyslene umiestnenými detailmi je ako červený koberec, ktorý vedie k vášmu domu
    Krásne vydláždená príjazdová cesta s premyslene umiestnenými detailmi je ako červený koberec, ktorý vedie k vášmu domu

    4. Úprava dvora: netreba zabúdať na plot

    Dvorový plot oddeľuje súkromný a verejný priestor (pozemok-ulica), určuje ohraničenie pozemkov medzi susedmi a zároveň poskytuje väčšiu bezpečnosť pre obyvateľov a domy. O type plotu rozhodujú výlučne majitelia domov. Na oplotenie môže byť použitý kov, drevo, betón, kameň alebo vegetácia. Výber by mal byť v konečnom dôsledku vhodný z hľadiska použitia materiálu, prihliadajúc pritom na širšie väzby domu s okolím.  

    5. Vegetácia je kľúčová

    Výsadba zelene pôsobí príjemne na pohodu ľudí a zároveň oživuje okolie. Rastliny môžeme použiť namiesto klasických murovaných plotov na ohraničenie pozemku a zároveň si vytvoriť ešte viac súkromia a zabrániť neželaným pohľadom do upraveného dvora. Väčšie rastliny, ako sú kríky a stromy, výrazne prispievajú k príjemnej mikroklíme v lete – pod korunami stromov môže byť až o 25 °C chladnejšie ako na asfalte! Tie však potrebujú prerezávanie

    Dobre premyslené vonkajšie osvetlenie dokáže vytvoriť magickú atmosféru
    Dobre premyslené vonkajšie osvetlenie dokáže vytvoriť magickú atmosféru

    6. Osvetlenie

    Vonkajšie osvetlenie už dávno neslúži len ako bezpečnostný prvok v noci, ale čoraz viac sa presadzuje aj ako doplnkový nástroj v úprave dvorov. Tak, ako sa budovy líšia svojim dizajnom a formou, je rôznorodý aj výber svietidiel do dvora, ktoré zdôrazňujú a dopĺňajú  dokonalý charakter domu najmä v noci. Vonkajšie svietidlá sú zvyčajne umiestnené pozdĺž pochôdznych a pojazdných plôch, vedľa vchodov a terás, takže poloha svetiel označuje hlavné body dvora.

    7. Ako vodné prvky pôsobia na úpravu dvora?

    Každý vodný prvok pôsobí upokojujúco a vytvára na dvore zvláštnu atmosféru. Výber vodných prvkov je pomerne rôznorodý, takže si môžete na svojom dvore nainštalovať už hotový vodný prvok, alebo sa do projektu pustiť sami. Prácu a montáž určite uľahčí, ak je prvok inštalovaný spolu s drenážou, najmä ak terén nie je prispôsobený odvodneniu.

    Odborný článok 1117
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie?

    Máme 785 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 785 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie
    10
    1

    Martin Ferenčík


    8.7
    0

    SEDUM, s.r.o.


    9.4
    0

    Stanislav Ležovič - Údržba záhrad


    10
    0

    Green for Life


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené