Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Úprava dvora: udržiavaný dvor, ktorý bude vašou pýchou

    Článok si prečítalo viac ako 995+ používateľov
    Dvory sú dôležitou súčasťou každého domu. Sú tiež prvým kontaktom okoloidúcich a hostí s domom, preto je dôležité ako sú upravené. Upravené dvory sú tie, ktoré okrem toho, že sú funkčné, ponúkajú ešte viac – estetickú hodnotu, ktorá vplýva nielen na skrášlenie okolia, ale aj celkového vzhľadu domu. V tomto článku uvedieme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zjednodušiť úpravu vášho dvora – rozdiel bude zrejmý!
    Odborný článok 995
    uprava dvora
    Máme 782 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    Úprava dvora a správne osvetlenie

    Jednou z prvých vecí, na ktorú treba myslieť pri úprave dvora, je určite osvetlenie. Je veľmi dôležité, aby bolo navrhnuté tak, aby osvetľovalo tie správne miesta. Existujú dve úrovne osvetlenia dvora, ktoré sa oplatí skombinovať a spojiť do harmonického celku: funkčné a ambientné osvetlenie. Prvý typ osvetlenia je určený pre ľahšiu orientáciu a bezpečný pohyb vo večerných a nočných hodinách. Toto osvetlenie by malo byť dostatočne silné na to, aby ste videli cestu pod nohami, ale aj dostatočne jemné, aby v žiadnom zmysle nerušilo okolie. Nesmie byť zakryté rastlinami, inak nesplní svoj účel. Druhý typ osvetlenia – ambientné osvetlenie – navodí príjemnú večernú atmosféru. Ambientné osvetlenie pozostáva zo svetiel, ktoré osvietia priestor jemným rozptýleným svetlom.

    Svietidlá ambientné osvetlenie sa umiestňujú na neočakávané miesta – napríklad pod strom, aby osvetľovali jeho veľkolepú korunu alebo medzi kríky, aby vytvorili svetelnú aureolu a podobne. Popustite uzdu svojej fantázii!
    Osvetlenie dvora musí byť navrhnuté veľmi premyslene a s citom 
    Osvetlenie dvora musí byť navrhnuté veľmi premyslene a s citom 

    Prístrešok - áno alebo nie?

    Prístrešky sú veľmi častým prvkom našich dvorov. Väčšinou sú príliš veľké, masívne a blokujú výhľad do okolia. Väčšinou sa pridávajú až neskôr, keď je dom už postavený, a teda pôsobia ako samostatný prvok, ktorý s domom nemá nič spoločné – dizajnovo, materiálovo aj konštrukčne. Takémuto prístrešku by ste sa mali vyhnúť vždy, keď je to možné, predovšetkým preto, že existujú aj iné typy prístreškov, ktoré na rozdiel od prvého, harmonicky dopĺňajú architektúru domu a robia dvor krajším. Takéto prístrešky sú navrhnuté ako súčasť domu a plánujú sa súbežne s projektovaním domu. Spolu s domom tvoria ucelený celok a dodávajú mu osobitý charakter.

    Prístrešok môže vylepšiť alebo zhoršiť vzhľad dvora v závislosti od toho, či je súčasťou architektonického riešenia alebo nie.
    Prístrešok môže vylepšiť alebo zhoršiť vzhľad dvora v závislosti od toho, či je súčasťou architektonického riešenia alebo nie.

    Viete si predstaviť dobre udržiavaný dvor bez upravených chodníkov?

    Odpoveď je jednoduchá: nie. Upravené chodníky sú nevyhnutnou súčasťou každého dvora. Aj keď je ich účel predovšetkým pragmatický, je to prvok, ktorý dáva každej záhrade osobitý charakter. Pri navrhovaní chodníkov existujú nekonečné možnosti: k dispozícii sú rôzne materiály (kameň, dlažobné kocky, tehly, drevené dosky, piesok, tráva), rôzne tvary (pravidelné, ortogonálne, kruhové, kľukaté chodníčky), dynamické sekvencie (rozšírenia, prerušenia, zlúčenia) a pod. Osobitnú pozornosť treba venovať najmä detailom, akými sú napr. kombinovanie rôznych materiálov, prepojenie medzi cestičkami a trávnatými plochami a podobne.

    Niet dobre udržiavaného dvora bez upravených chodníkov
    Niet dobre udržiavaného dvora bez upravených chodníkov

    Odvodňovacie žľaby sú výborné aj pre dvory a záhrady

    Dvor musí byť krásny, ale aj funkčný. Jedným z kľúčových, aj keď, žiaľ, často zanedbávaných prvkov, sú odvodňovacie žľaby popri chodníčkoch alebo spevnených plochách. Žľaby umožňujú správne odvádzanie vody z pochôdznych alebo pojazdných plôch (dláždených alebo betónových), kde voda nemôže prirodzene odtekať. Ak sa vode neumožní prirodzený pohyb, bude stagnovať na povrchu, čo môže pri silných lejakoch viesť k záplavám. Stojatá voda je tiež ideálnou pre vznik rias a plesní, ktoré sa rýchlo šíria na fasádu. Odvodňovacie žľaby sú preto nevyhnutnou súčasťou každej modernej záhrady.

    Dnes existujú rôzne typy odvodňovacích žľabov, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších zákazníkov, ktorí ich chcú úplne zneviditeľniť.
    Odvodňovacie žľaby zabraňujú stagnácii vody na spevnených plochách
    Odvodňovacie žľaby zabraňujú stagnácii vody na spevnených plochách

    Betónovaný dvor

    Kedysi sa verilo, že betónovanie dvora je zjednodušené a lacné riešenie, ktoré nemôže konkurovať dláždeným dvorom. To už dávno neplatí – betónové dvory sú považované za veľmi estetické a funkčné a zároveň sa vďaka neutrálnemu vzhľadu dokonale prispôsobia rôznym architektonickým riešeniam. Existuje niekoľko spôsobov úpravy betónových povrchov: brúsenie, pieskovanie, leštenie... Aký typ úpravy zvolíte, závisí od celkového dizajnu dvora a záhrady.

    Betónovanie dvora je typické najmä pre modernú architektúru
    Betónovanie dvora je typické najmä pre modernú architektúru

    Ozdobenie dvora rastlinami

    Niekedy stačia rastliny, aby záhrada pôsobila upravene. Hoci väčšina domov má záhrady vzadu, ďaleko od cesty, stojí za zváženie, ako môže výber správnych druhov rastlín a nápaditá výsadba skrášliť aj prednú časť pozemku. Keď ide o sadenie rastlín, na príjazdový dvor sú vhodné najmä odolné kríky nižšieho vzrastu, ktoré nerastú nadmerne a zároveň chránia trávu vedľa chodníka pred burinou.

    Upravený dvor: rastliny pomáhajú viac, ako si myslíte
    Upravený dvor: rastliny pomáhajú viac, ako si myslíte

    Vysypané plochy

    Kamene rozličnej veľkosti, rozličných druhov a farieb sú výbornou voľbou pre povrchy vedľa spevnených plôch a príjazdových ciest. Plochy vysypané štrkom alebo lámaným kameňom sú oveľa jednoduchšie na údržbu ako trávnik, ktorý si vyžaduje kosenie. Zabraňujú rastu buriny, ale umožňujú výsadbu rastlín a oživenie dvora. Ak chcete, aby vaša záhrada vždy vyzerala upravene, no nemáte čas ani vôľu ju sami udržiavať, vysypané plochy sú pre vás tou správnou voľbou.

    Kamene rozličnej veľkosti, rozličných druhov a farieb sú výbornou voľbou 
    Kamene rozličnej veľkosti, rozličných druhov a farieb sú výbornou voľbou 

    Malý, ale udržiavaný dvor

    Malé dvory sú špeciálnou výzvou. Keď ide o menšie plochy, úprava dvora je o to dôležitejšia, pretože je potrebné vytvoriť príjemný, estetický a kompaktný celok. V prípade malých dvorov je dôležité vopred načrtnúť všetky dizajnové prvky a ich polohy. Rýchlo tak uvidíte, koľko miesta pre ktorý prvok zostáva, kam sa dajú umiestniť rastliny a aké široké môžu byť cestičky. Odporúčame, aby ste sa aj napriek menšiemu priestoru snažili zachovať čo najviac zelených plôch, ktoré sú najvyššou kvalitou dvorov a exteriérov.

    Nepreháňajte to s veľkými stromami – veľkosť všetkých rastlín by mala zodpovedať veľkosti dvora.
    Malý udržiavaný dvor
    Malý udržiavaný dvor

    Chráňte nádherné stromy

    Ak na vašom pozemku stojí zdravý, honosný, storočný dub alebo veľká stará lipa, strom nespiľujte. Veľké a staré stromy sú vzácne najmä v lete, keď poskytujú príjemný tieň a dodávajú vášmu pozemku zvláštne čaro. Pamätajte, že vyrúbaný starý strom sa nedá len tak nahradiť novým – aj keď vysadíte nový, mladý strom, bude trvať desaťročia, kým dosiahne veľkosť toho predchádzajúceho. Na staré stromy, ktoré stoja dostatočne ďaleko od vášho domu a neprekážajú pri výstavbe, sa pozerajte ako na vzácny poklad a pridanú hodnotu, ktorá robí váš dvor výnimočným.

    Staré, majestátne stromy sú neoceniteľným prvkom dvora
    Staré, majestátne stromy sú neoceniteľným prvkom dvora
    Odborný článok 995
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie?

    Máme 782 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 782 realizátorov v oblasti Kosenie, sadenie, prerezávanie
    10
    13

    Tibor Šimáljak


    10
    75

    RH stav - Rastislav Herák - Moravské Lieskové


    10
    0

    Interior Ceramic s.r.o.


    10
    0

    GREEN LINE


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené