Pre oblasť

    Fotovoltaika - znižovanie nákladov na elektrickú energiu

    Fotovoltaika je technológia, ktorá priamo premieňa slnečnú energiu na elektrickú energiu prostredníctvom fotovoltaických článkov umiestnených v solárnych paneloch, ktoré sú zvyčajne nainštalované na strechách budov. Táto inovatívna metóda umožňuje premenu slnečného žiarenia na elektrinu a poskytuje udržateľný zdroj energie. Zároveň zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti.
    Odborný článok 44
    fotovoltaika znizovanie nakladov
    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika:

    Premenu slnečného svetla na elektrickú energiu z fyzikálneho hľadiska vysvetlili a začali aplikovať v 20. storočí. V súčasnosti solárne panely, ktoré slúžia na zásobovanie obyvateľov elektrinou z bezplatnej slnečnej energie, čoraz častejšie možno vidieť na strechách rodinných a obytných domov, ale aj iných nebytových priestorov.

    Fotovoltaické systémy sú vhodné na znižovanie nákladov na elektrickú energiu a zároveň prispievajú k ochrane životného prostredia.

    1. Ako vlastne funguje fotovoltaika?

    Solárne články absorbujú slnečné svetlo a premieňajú ho na elektrickú energiu. Články je možné spájať do modulov a následne inštalovať na strechu, fasádu alebo umiestniť niekde na otvorenom priestranstve. V moduloch pozostávajúcich zo série vzájomne prepojených článkov, sa paralelným alebo sériovým zapojením získava napätie a prúd vhodný na nabíjanie štandardných batérií. Elektrina vhodného napätia a intenzity vyrobená modulmi sa využíva na priame nabíjanie batérií alebo napájanie jednosmerných spotrebičov. 

    Existujú dva spôsoby využitia elektriny vyrobenej strešným fotovoltaickým  systémom: všetka elektrická energia môže byť exportovaná do siete, alebo môže byť čiastočne alebo úplne využitá priamo na tvári miesta. V minulosti bolo v niektorých štátoch finančne atraktívnejšie vyvážať všetku vyrobenú slnečnú energiu do siete.

    Rastúce náklady na energie spôsobili, že je spotreba týmto spôsobom vyrobenej elektriny čoraz zaujímavejšia, a preto sa v súčasnosti vyrobená elektrina zvyčajne prenáša do elektrického systému domu alebo budovy, kde sa využíva pre rôzne elektrické zariadenia. Prebytočná energia môže byť uložená v batériách na neskoršie použitie, čo umožňuje dodávanie energie počas obdobia menšieho vystavenia slnečnému žiareniu.

    Náklady na elektrickú energiu na kWh sú oveľa vyššie ako výkupná tarifa za rovnakú kWh slnečnej energie, ktorá je exportovaná do siete. Fotovoltaická energia vyrobená vo fotovoltaických systémoch sa preto čoraz viac využíva na tvári miesta alebo dočasne skladuje v batériách a do siete sa vyváža len elektrina, ktorá je prebytočná. 

    Solárne panely na dvore
    Moduly možno inštalovať na strechu, fasádu alebo umiestniť niekde na otvorenom priestranstve

    2. Fotovoltaika zabezpečuje efektívnu vlastnú spotrebu

    Solárna energia, ktorá je vyrobená na vlastnej streche pomocou fotovoltaiky, je lacnejšia ako elektrina čerpaná zo siete. V súčasnosti ceny fotovoltaických panelov a príslušenstva klesli na úroveň, kedy si ich obstaranie a montáž môže dovoliť väčší počet záujemcov o tento druh energie. 

    3. Správne plánovanie je nevyhnutné pre realizáciu tohto zámeru

    Aby technológia solárnych panelov fungovala ekonomicky výhodne a spoľahlivo, je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých predpokladov. Okrem vysokej kvality a výkonu produktov tohto druhu dôležité je aj správne plánovanie.

    Každý, kto uvažuje o kúpe fotovoltaických panelov, by si mal najprv overiť u odborníkov, či sú splnené potrebné predpoklady.

    3.1. Orientácia, sklon a tienenie strešných plôch

    Pre montáž fotovoltaických panelov sú najvhodnejšie strechy, ktoré nie sú tienené, orientované na juh. Pri streche so sklonom 30° až 40° dopadajú slnečné lúče na solárne moduly v pravom uhle, takže články vyrábajú väčšie množstvo elektriny. Ak je sklon strechy vhodný, a orientácia nie je práve najvhodnejšia (východ alebo západ), výroba elektriny bude o niečo nižšia. V takom prípade bude potrebné kúpiť väčší fotovoltaický systém. 

    3.2. Nosnosť strechy

    Ďalším dôležitým predpokladom je nosnosť strechy. Odborník, napr. stavebný inžinier by mal určiť, či strecha unesie solárne moduly. Možno odporučí renováciu strešnej konštrukcie.

    Ak strecha má dostatočnú nosnosť, odborníci môžu vykonať inštaláciu fotovoltaických panelov, pri ktorej nie sú potrebné nejaké významnejšie zásahy do konštrukcie strechy.

    Rodinný dom solárne panely
    Pre montáž fotovoltaických panelov sú najvhodnejšie strechy, ktoré nie sú tienené, orientované na juh

    4. Aké výhody prináša fotovoltaika?

    4.1. Čistá a obnoviteľná energia

    Fotovoltaika využíva solárnu energiu, ktorá je čistým a nevyčerpateľným zdrojom energie. Slnečná energia je šetrná k životnému prostrediu, fotovoltaické systémy minimalizujú negatívny vplyv na životné prostredie.

    4.2. Nízke prevádzkové náklady

    Hoci je obstaranie a inštalácia fotovoltaických panelov o niečo náročnejšia vstupná investícia, po inštalácii sú prevádzkové náklady fotovoltaických panelov minimálne, keďže slnečné žiarenie je zadarmo a údržba panelov si väčšinou nevyžaduje veľa prostriedkov. 

    4.3. Zníženie závislosti na tradičných zdrojoch energie

    Používaním solárnych panelov sa môže znížiť  závislosť na fosílnych palivách. Samozrejme, o niečo vyššia prvotná investícia sa postupne vráti prostredníctvom nižších nákladov za elektrinu z klasických elektrární.

    Fotovoltaika má najvyššiu efektivitu v domoch, ktoré na vykurovanie používajú elektrinu, tepelné čerpadlo, majú bazén a elektrinu využívajú na ohrev vody. 

    V súčasnosti je fotovoltaika technológia, ktorá má širokú a dobrú perspektívu použitia. Okrem toho, že znižuje spotrebu energie z nestabilných zdrojov, predstavuje aj ekonomicky výhodný a udržateľný spôsob získavania elektriny pre domácnosti, podniky a bežné stavby.

    4.4. Životnosť fotovoltaických panelov

    Životnosť fotovoltaických panelov je niekoľko desaťročí. Potrebujú minimálnu údržbu, odstránenie napadaného lístia a iných hrubých nečistôt, resp. kompletnú revíziu celého systému je potrebné vykonať raz za päť rokov. 

    5. Ako výkyvy počasia vplývajú na fotovoltaické panely?

    Keď ide o výkyvy počasia, treba spomenúť, že v zamračených dňoch sa môže očakávať pokles výroby elektriny. Predsa však solárne panely sú stále schopné produkovať určité množstvo elektriny, aj keď sa zdá, že slnko jasne nesvieti.

    Počas sneženia sa výroba elektriny zastaví, ak sa na solárnych paneloch nahromadí sneh. V oblastiach s častejším snežením a väčšími množstvami snehu sa odporúča inštalovať fotovoltaické moduly s väčším sklonom, čo umožní zosuv snehu a zabráni tak jeho hromadeniu na moduloch. 

    Fotovoltaika zimná údržba
    Ak po snežení na fotovoltaickom module zostane veľa snehu, treba ho zatlačiť dolu, samozrejme, treba dávať pozor, aby nedošlo k poškriabaniu skla

    Ak máte záujem o fotovoltaický systém, resp. fotovoltaickú elektráreň na kľúč, a potrebujete pomoc odborníka v tejto oblasti, môžete ho vyhľadať na daibau.sk, jednoducho, rýchlo, a čo je najdôležitejšie, zadarmo. Stačí poslať dopyt, a profesionáli v danej kategórii, s ktorými spolupracujeme, sa vám ozvú a pripravia ponuku v súlade s vašimi požiadavkami.

    Odborný článok 44
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fotovoltaika?

    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika
    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    8.7
    0

    EMRI s.r.o.


    10
    5

    HW Connect s. r. o.


    9.6
    0

    SOLARNY DOM, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené