Pre oblasť

    Čistenie solárnych panelov – kedy a ako?

    Energia vyrobená pomocou solárnej elektrárne je považovaná za lacnú a čistú. Inštaláciou fotovoltaických panelov je možné ušetriť až 90 % priemerného účtu za elektrinu a preto nie je prekvapujúce, že čoraz väčší počet občanov sa rozhoduje pre ich inštaláciu na strechu svojho rodinného domu. Majú ešte jednu dôležitú výhodu – minimálnu údržbu, aj keď netreba zabúdať na ich čistenie. Kedy a ako sa čistia?
    Odborný článok 285
    cistenie solarnych panelov
    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika:

    Špinavé solárne panely produkujú o 20 % menej elektriny

    Solárna elektráreň umožňuje domácnosti byť energeticky sebestačnou, čo je pri rastúcich cenách energií rozhodujúca výhoda. Sú úplne neškodné pre životné prostredie, pretože využívajú obnoviteľný zdroj energie – slnečnú energiu, ktorú priamo premieňajú na elektrickú energiu. Predtým neboli solárne systémy také rozšírené – slúžili výlučne na napájanie budov, ktoré nemali prístup k rozvodnej sieti a dnes je situácia úplne iná. Ich obľuba stále rastie, na čo malo veľký vplyv zlacňovanie solárnych systémov, nižšie náklady na inštaláciu (náklady na inštaláciu solárnych panelov sú nižšie asi o 90 % v porovnaní s nákladmi pred desaťročím), a možnosť získať dotácie na ich nákup.

    Solárne systémy vyžadujú veľmi malú údržbu, ktorá zahŕňa aj čistenie. Pri pravidelnom čistení solárne panely budú fungovať najlepšie a najefektívnejšie a budú poskytovať čistú obnoviteľnú energiu po celé desaťročia po zakúpení a inštalácii. Čistením sa predlžuje ich životnosť a zvyšuje produkcia energie – na povrchu solárnych panelov sa časom usádzajú rôzne nečistoty a prachové častice a k solárnym článkom sa dostáva podstatne menej slnečného žiarenia. V závislosti od polohy vášho domu a poveternostných podmienok sa na paneloch hromadí viac alebo menej usadenín. Preto je potrebné, aby sa v mestských oblastiach s veľkým znečistením alebo v blízkosti rôznych výrobných závodov čistenie vykonávalo častejšie. Na druhej strane, ak sa váš rodinný dom nachádza v blízkosti zelených plôch, na panely sa usadí vetrom naviaty peľ.

    Ak sa panely zašpinia, zníži sa samotný výkon. Ak ide o malé množstvo nečistôt, môže to viesť k zníženiu výroby energie asi o 5 %. Na druhej strane, ak sa na paneloch nahromadila hrubšia vrstva prachu a nečistôt, pokles výroby elektriny môže presiahnuť 20 %.

    Ak sa solárne panely zašpinia, zníži sa ich výkon
    Ak sa solárne panely zašpinia, zníži sa ich výkon

    Kedy sa čistia solárne panely?

    Čistenie solárnych panelov sa odporúča aspoň dvakrát ročne.

    Ak sú panely na vašom dome naklonené, je to pre vás dobrá správa: dážď zmyje nečistoty, ktoré sa nahromadili na solárnych paneloch. Ak sú však platne naklonené o 5 stupňov alebo menej, potom sa môže vytvoriť hrubá vrstva, ktorá spôsobí výrazné zníženie výkonu. Pozdĺž spodného okraja panelov sa môžu vytvárať bahnité kaluže. Počas suchých období a dlhších období bez zrážok sa o čistenie musíte postarať sami.

    Odporúča sa čistenie solárnych panelov vykonať na začiatku jari, čím sa pripravia na sezónu, počas ktorej bude najviac slnečných hodín. V zime je potrebné vyčistiť panely po hustom snežení. Ak sa produkcia energie zníži, je to varovanie, že panely potrebujú údržbu.

    Periodicita čistenia solárnych panelov závisí predovšetkým od lokality a klímy, v ktorej sa dom nachádza. Pravidlo, ktoré by ste si určite mali zapamätať znie: nepracujte na priamom slnku, napoludnie, pretože solárne panely nesmú byť počas čistenia príliš horúce.

    Ako sa čistia solárne panely?

    Z predchádzajúceho pravidla vyplýva nové pravidlo: voda na čistenie by mala byť vlažná. Ak používate veľmi studenú vodu a panely sú horúce, alebo naopak, ak používate horúcu vodu pri zimnom čistení a odstraňovaní snehu z panelov a sú studené, môžu vplyvom extrémneho kolísania teploty prasknúť.

    V závislosti od toho, o akú budovu ide, solárne panely, ktoré sú vo vašom dosahu, je niekedy možné vyčistiť iba záhradnou hadicou bez toho, aby ste museli vyliezť na strechu. Môžete použiť aj stierku s dlhou rukoväťou. Ak ste sa rozhodli čistenie vykonať sami, a nemáte predchádzajúce skúsenosti s takýmito prácami, dôležité je vyčistiť sklo panelu a podľa potreby odstrániť nánosy lístia. Káblov sa  nedotýkajte. 

    Z nástrojov je potrebná hadica a mäkká handrička alebo špongia. Pokiaľ ide o používanie chemických čistiacich prostriedkov, je dôležité mať na pamäti, že akékoľvek abrazívne prostriedky pri čistení v žiadnom prípade nepoužívajte. Najlepšie je použiť nejaký ekologický čistiaci prostriedok. Chemické prípravky sa používajú v prípade pretrvávajúcich nečistôt, napr. na čistenie vtáčieho trusu. Solárne panely čistite iba nízkotlakovým prúdom vody a vyhýbajte sa vysokotlakovým čističom alebo parným tryskám.

    Pred čistením solárnych panelov je dôležité skontrolovať, či sú vypnuté, nesmú byť pod napätím. Nie je bezpečné stáť na streche vedľa vysokonapäťových solárnych systémov.

    Ešte jedna vec je zásadná: aplikujte všetky bezpečnostné opatrenia, ak vyleziete na strechu, aby ste vyčistili solárne panely. Ak sa ich rozhodnete čistiť sami, najprv skontrolujte, či výrobca neposkytol nejaké konkrétne pokyny na čistenie.

    Na čistenie solárnych panelov si môžete najať profesionálov
    Na čistenie solárnych panelov si môžete najať profesionálov

    Kto čistí solárne panely?

    Skontrolujte si záruku, ktorú ste dostali pri kúpe solárneho systému. Niektoré firmy ponúkajú profesionálnu údržbu solárneho systému po celú dobu jeho životnosti, pretože bez údržby alebo v dôsledku nesprávnej údržby začne účinnosť solárnych panelov klesať.

    Ak čistenie nie je kryté zárukou, môžete si na čistenie solárnych panelov najať profesionálov. Keďže sú panely väčších rozmerov, je ťažké dostať sa na všetky miesta bez príslušného vybavenia. Taktiež vyškolení odborníci použijú vhodné chemické prostriedky, ktoré panely nepoškodia a odstránia nahromadené nečistoty, ktoré ovplyvňujú efektivitu ich práce. Po vyčistení vrátia solárne panely na maximálnu výrobu elektriny.

    Odborný článok 285
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fotovoltaika?

    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 553 realizátorov v oblasti Fotovoltaika
    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    8.7
    0

    Juraj Šukola


    10
    1

    ELIQ-TECH Radoslav Adzima


    9.8
    0

    INSTALSERVIS


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené