Pre oblasť

    Ako sa skleníky a fóliovníky čistia a udržiavajú počas zimy?

    Skleníky a fóliovníky slúžia na pestovanie rastlín v zatvorenom priestore, za kontrolovaných podmienok, čo predlžuje sezónu, umožňuje pestovanie rastlín počas celého roka a prezimovanie rastlín. Dnes mnohí v skleníkoch pestujú exotické okrasné rastliny a citrusy, ktorým sa v našich klimatických podmienkach vonku nedarí. Skleníky sú aj akousi ozdobou dvora, môžu sa využívať ako zimné záhrady. Počas zimného obdobia si skleníky a fóliovníky vyžadujú čistenie, dezinfekciu a správnu údržbu.
    Odborný článok 179
    sklenik
    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky:

    Aj keď sa u nás skleníky a fóliovníky väčšinou využívajú na pestovanie zeleniny a produkciu sadeníc, čoraz častejšie sa používajú na pestovanie a prezimovanie sukulentov, rastlín z exotických častí sveta a južného ovocia. Stávajú sa tak zelenými dekoráciami na dvore. Nový trend k nám prišiel zo Škandinávie, skleníky sa využívajú na pobyt a zábavu v zimných mesiacoch, a dokonca sa z nich robia vonkajšie kancelárie - je známe, že zelená farba podporuje koncentráciu, a tým aj produktivitu.

    Skleníky a fóliovníky slúžia najmä na rastlinnú výrobu, predsa však je medzi nimi veľa rozdielov, a to nielen v cene.

    Skleníky a fóliovníky sa líšia predovšetkým svojou konštrukciou a krytom. Fóliovníky môžu byť pokryté fóliou alebo tvrdým krytom – napr. polykarbonátovými doskami Lexan. Na vyhotovenie skleníkov sa, ako už názov napovedá, používa sklo, vyznačujú sa pevnejšou konštrukciou a často si vyžadujú aj betónové základy. Skleníky umožňujú racionálnejšie využitie svetla - prepustia väčšiu časť spektra slnečného žiarenia v porovnaní s fóliovníkmi a keďže sklo nemení v priebehu času svoje fyzikálne vlastnosti na rozdiel od plastu, zabezpečí rovnakú priepustnosť skla na viac ako tri desaťročia. Fóliovníky držia primát v tepelnej izolácii, najmä pri použití dvojitej nafukovacej fólie a vzduch slúži ako izolant.

    Okrem lepších tepelnoizolačných vlastností krytu sa fóliovníky ľahšie prepravujú a inštalujú.
    Fóliovníky majú lepšiu tepelnú izoláciu, ľahšie sa prepravujú a montujú
    Fóliovníky majú lepšiu tepelnú izoláciu, ľahšie sa prepravujú a montujú

    Okrem krytu a konštrukcie je rozdiel v cene. Fóliovníky určené pre domácnosti, z pozinkovanej oceľovej konštrukcie, prekryté s polyetylénovou fóliou, s rozmermi 24 m2, bez montáže, stoja okolo 1400 EUR. Ak sa rozhodnete pre odbornú montáž, k tejto cene pridajte ešte takých 100 EUR. Skleníkydrahšie. Cenu do značnej miery ovplyvňuje výber krytu a doplnkového vybavenia (inštalácia žľabov na zachytávanie dažďovej vody, napr. automatizácia zavlažovania, kúrenia, otvárania okien a pod.).

    Počas zimného obdobia by sa skleníky a fóliovníky mali udržiavať, riadne čistiť a dezinfikovať. Je to obzvlášť dôležité pre poľnohospodárskych výrobcov, pretože to priamo ovplyvňuje úrodu a kvalitu plodov.

    Prečo je dôležité čistiť skleníky a fóliovníky?

    Sú dva hlavné dôvody – čisté, priehľadné sklo/fólia prepustí viac svetla, a bez svetla sa rastliny nemôžu správne vyvíjať a rásť, a druhý dôvod spočíva v podmienkach, ktoré vládnu v týchto uzavretých priestoroch. Totiž vyššie teploty ako vonku a zvýšená vlhkosť vzduchu prispievajú k rozvoju a šíreniu patogénov a hmyzu, ako aj k nasťahovaniu hlodavcov. Preto sa vykonáva čistenie a dezinfekcia skleníkov a fóliovníkov, aby sa znížil vývoj chorôb a útok škodcov.

    Čistenie a dezinfekcia fóliovníkov sa vykonáva po výrobnom cykle.

    Ak skleník slúži ako dekorácia v záhrade, ktorú si užívate sami alebo v spoločnosti svojich blízkych, alebo ak slúži ako vonkajšia kancelária, čistenie je nevyhnutné pre udržanie hygieny na optimálnej úrovni a vytvorenie uspokojivých podmienok pre život.

    Nový trend k nám prišiel zo Škandinávie, skleníky sa využívajú na pobyt a zábavu v zimných mesiacoch
    Nový trend k nám prišiel zo Škandinávie, skleníky sa využívajú na pobyt a zábavu v zimných mesiacoch

    Zima so sebou prináša nepriaznivé poveternostné podmienky. Silné záveje môžu spôsobiť prasknutie fólie pod tlakom, dokonca aj deformáciu konštrukcie. Nízke teploty spôsobujú zamŕzanie vody, preto je vykurovanie týchto vonkajších priestorov nevyhnutné.

    Ako sa čistia skleníky a fóliovníky?

    Pokiaľ ide o čistenie fóliovníkov používaných na pestovanie rastlín, začína sa od vonkajšieho kruhu – najskôr sa čistí vonkajší priestor okolo skleníka. Odložte všetky veci, ktoré nepotrebujete, ako sú kvetináče a debničky. Ak neexistuje, urobte si cestu do skleníka, pretože inak sa vám v tomto ročnom období, keď sa očakávajú zrážky, bude ťažko chodiť po mokrej zemi a kalužiach. Jednoducho, do fóliovníka nanesiete blato. Fóliovník sa čistí mäkkými špongiami alebo jutou, špeciálnymi prípravkami alebo jemným ekologickým čistiacim prostriedkom.

    Nezabudnite, že na súčastiach skleníka, z vonkajšej strany, môžu zostať časti rastlín obsahujúce škodcov. Odstráňte tie rastlinné zvyšky.

    Pri čistení interiéru je dôležité poradie. Najprv je potrebné vypnúť a ochrániť všetky elektroinštalácie, odstrániť podpery pre rastliny - či už drevené, plastové alebo kovové - a následne odstrániť rastlinné zvyšky (spolu so stonkou sa vytrhávajú aj korene). Potom je potrebné vyniesť von zavlažovacie potrubie a mulčovacie fólie, ktoré tiež potrebujú dezinfekciu, ale nevyhnutne mimo fóliovníka. Čistenie fólie a rámu závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené, ale zvyčajne sa vykonáva teplou vodou alebo vodou so sódou bikarbónou.

    Pri čistení vnútra fóliovníka je dôležité poradie
    Pri čistení vnútra fóliovníka je dôležité poradie

    Nasleduje dezinfekcia. Dezinfikuje sa pomocou síry a modrého kameňa. Na dezinfekciu 1 m3 potrebujete 10 až 20 gramov síry, maximálne 30 gramov. Dezinfekcia sa vykonáva pri teplote nad 12 °C počas 24 hodín. Spaľovaním síry vzniká oxid siričitý. Po uplynutí tejto doby je potrebné fóliovník otvoriť, aby sa vyvetral. Samozrejme, treba zdôrazniť, že počas dezinfekcie sa do skleníka nesmie vstupovať.

    Po zapálení sírových pásikov by ste mali rýchlo opustiť fóliovník a zavrieť za sebou dvere.

    Pri dezinfekcii sírou je dôležité, aby boli všetky otvory na fóliovníku dobre uzavreté. Používanie ochranných prostriedkov je povinné.

    Modrá skalica sa používa na dezinfekciu drevenej konštrukcie, 5% roztok. Nesmie sa používať na dezinfekciu kovových armatúr, pretože by hrdzaveli.

    Dezinfekciu skleníka je možné vykonať aj pomocou manganistanu draselného (hypermangánu). Aj v tomto prípade musí byť teplota vyššia ako 12 °C a objekt musí byť 24 hodín zatvorený, a potom  otvorený dokorán a dobre vyvetraný.

    Náčinie tiež treba dezinfikovať, vysušiť a natrieť ľanovým olejom, aby sa zabránilo korózii kovu.

    Pri čistení skleníkov, ktoré slúžia na prezimovanie a pestovanie rastlín, ale aj na oddych a relaxáciu, skleníky je potrebné najskôr úplne vyprázdniť. Vysávačom alebo kefou vyčistite podlahu, pavučiny z rohov, utrite stoly a police, tak ako doma. Dezinfikujte všetko, vrátane náčinia, s ktorým pracujete.

    Pri čistení skleníkov, ktoré slúžia na prezimovanie a pestovanie rastlín, ale aj na oddych a relaxáciu, skleníky je potrebné najskôr úplne vyprázdniť
    Pri čistení skleníkov, ktoré slúžia na prezimovanie a pestovanie rastlín, ale aj na oddych a relaxáciu, skleníky je potrebné najskôr úplne vyprázdniť

    Na trhu dostať špecializované čističe skleníkov. Ak ich nemáte, môžete použiť jemný ekologický čistiaci prostriedok.

    Najlepší deň na čistenie skleníka je, keď fúka vetrík. Pomôže to rýchlejšie vysušiť sklenené povrchy.

    Čistenie vonkajška je práca vo výške, na ktorú budete potrebovať rebrík. Dávajte pozor, aby ste sa nezranili alebo neporezali. Treba odstrániť všetky nečistoty a mach, a pomocou mäkkej špongie a chemického prostriedku očistiť všetky sklenené povrchy.

    Ako sa udržiavajú skleníky a fóliovníky počas zimy?

    Aby rastliny úspešne prezimovali alebo rástli, treba priestor vykurovať. Skleníky je možné vykurovať teplou vodou, ak sa nachádzajú v blízkosti domu, môžu byť napojené na ústredné kúrenie. Pomerne často sú skleníky čiastočne opreté o obytnú budovu, takže pripojenie k existujúcemu vykurovaciemu systému v dome je oveľa jednoduchšie. Skleníky môžu byť vykurované aj plynom alebo vykurovacím olejom, vtedy však treba plyny vznikajúce spaľovaním odviesť zo skleníka komínovým potrubím, čím sa straty znížia na minimum. Menšie skleníky môžu byť vykurované elektrinou, no vznikajú tým vysoké mesačné náklady.

    tAby rastliny úspešne prezimovali alebo rástli, skleník treba vykurovať
    Aby rastliny úspešne prezimovali alebo rástli, skleník treba vykurovať

    Sneh zo skleníka by sa mal pravidelne a pozorne čistiť, aby sa nehromadil a nespôsobil prasknutie, ohnutie alebo zlomenie konštrukcie. Vyčistiť treba i snehové záveje okolo samotnej konštrukcie. Niektorí výrobcovia inštalujú rozstrekovače na strechu skleníka pred začiatkom zimnej sezóny. Keď začne silné sneženie, voda sa uvoľní cez systém a zabráni tak tvorbe snehovej pokrývky. Ak však dôjde k oneskoreniu pri vypúšťaní vody a na skleníku sa nahromadí sneh, potom by sa postrekovače nemali zapínať. Ak nemáte postrekovače, môžete na tento účel použiť hadicu s vyšším prietokom vody.

    Ak došlo k zamrznutiu, je najlepšie použiť improvizovanú lopatu na sneh s predĺženou rukoväťou a tupou špičkou. K dlhej late sa priviaže menšia lata v tvare písmena T, na ktorú sa pripevnia handry. Sneh by mal byť odhodený čo najďalej od skleníka, aby nevytváral dodatočný tlak na spodnú, bočnú časť.

    Sneh zo skleníka by sa mal pravidelne a pozorne čistiť 
    Sneh zo skleníka by sa mal pravidelne a pozorne čistiť 

    Ak potrebujete skleník alebo fóliovník, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 179
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Skleníky?

    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky
    10
    7

    Sklenárstvo MINÁRIK - Sklomont


    10
    80

    Mário Paulička


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    10
    1

    Glass trading s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené