Pre oblasť

    Záhradné skleníky

    Článok si prečítalo viac ako 1610+ používateľov
    Záhradný skleník je čoraz častejším prvkom v domácich záhradách. Vývoj nových technológií a materiálov umožňuje zostaviť a používať záhradné skleníky v domácich podmienkach. Konštrukcia skleníkov používaných v domácich záhradách je prispôsobená neprofesionálnemu použitiu, napriek tomu je dostatočné pevná a odolná voči všetkým poveternostným podmienkam a vhodná na dlhodobé používanie.
    Odborný článok 1610
    zahradne skleniky
    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky:

    1. Kedy sa rozhodnúť pre záhradný skleník?

    Záhradný skleník nám umožňuje mať čerstvé ovocie a zeleninu po celý rok a je dobrým rozšírením bežnej úžitkovej domácej záhrady. Skleník je tiež výborným riešením pre pestovanie citlivých rastlín a sadeníc a ich skladovanie v zime. Ak váš jedálny lístok pozostáva hlavne zo zeleniny a ovocia, skleník môže znamenať aj pomerne veľkú finančnú úsporu. 

    Záhradný skleník z polykarbonátu
    Záhradný skleník z polykarbonátu

    2. Konštrukcia záhradného skleníka

    2.1. Oblúky pre skleník

    Skleníky pozostávajú z oceľovej (najčastejšie pozinkované oceľové rúry) alebo drevenej konštrukcie, ktorá musí byť ukotvená do zeme. Najbežnejší tvar pre záhradný skleníky je oblúkový, to znamená, že skleník má tvar oblúka. Oblúky pre skleník sú najčastejšie prefabrikované hliníkové alebo drevené prvky v tvare oblúka, ktoré sa dajú kúpiť hotové. Oblúkový tvar zaisťuje ideálne a najrovnomernejšie osvetlenie a vykurovanie celého interiéru skleníka. Ďalším možným prevedením je štandardná „sedlová strecha“, ktorá je vhodná najmä pre menšie skleníky.

    2.2. Fólia na skleník

    Konštrukcia je zvyčajne pokrytá polyetylénovou fóliou, ktorá je odolná voči UV žiareniu. Vnútorná vrstva je odolná voči roseniu, ale prepúšťa jednotlivé UV lúče, ktoré majú priaznivý vplyv na rastliny v skleníku. Na pokrytie skleníka možno použiť aj polykarbonátové dosky, ktoré sú drahšie, ale oveľa odolnejšie. V spodnej časti skleníka je potrebné zabezpečiť vetranie. Vetranie sa vykonáva spustením a zdvihnutím bočných krídel z polyetylénovej fólie. Fólia na zakrytie skleníka je spotrebný materiál, ktorý je potrebné vymeniť približne každých 10 rokov. Súčasťou skleníka sú samozrejme skleníkové dvere. Najčastejšie sa na tento účel používajú posuvné dvere.

    Prefabrikované hliníkové oblúky pre skleníky je možné zakúpiť v špecializovaných predajniach
    Prefabrikované hliníkové oblúky pre skleníky je možné zakúpiť v špecializovaných predajniach

    3. Výhody a nevýhody skleníka

    3.1. Prečo si vybrať záhradný skleník?

    Veľkou výhodou domáceho skleníka sú určite svieže domáce produkty po celý rok. Na jar skleník výborne poslúži na pestovanie priesad, ktoré neskôr v teplejších mesiacoch vysádzame do záhrady, čím ušetríme na nákupe priesady. V skleníku môžu prezimovať mnohé trvalky (viacročné rastliny), pretože zimovanie napríklad v garáži im pre nedostatok svetla nevyhovuje. Pestovanie rastlín v skleníku nevyžaduje veľa vody a všetky rastliny sú chránené pred rôznymi druhmi škodcov, akými sú napr. hlodavce alebo hmyz.

    3.2. Aké sú nevýhody záhradného skleníka?

    Skleník si vyžaduje veľa času a úsilia. Musí byť pravidelne vetraný. Záhradný skleník vetráme, keď sú slnečné dní a teploty nad bodom mrazu. Ak to nerobíme pravidelne, v skleníku sa budú hromadiť plyny, ktoré sú pre rastliny toxické, a vlhkosť. Nesprávne a nepravidelné vetranie vedie k odumieraniu rastlín a zníženiu úrody. V neposlednom rade je konštrukčne pevný a odolný záhradný skleník pomerne drahý, treba ho však vnímať ako dlhodobú investíciu. Navyše vám na dvore zaberie miesto, ktoré sa nedá využiť na nič iné.

    Voľbu záhradného skleníka je potrebné vždy si dôkladne premyslieť.       
    Menší skleník z dreva si ľahko môžete postaviť sami, ak máte doma drevené dosky navyše. Najdôležitejšie je, aby bola pevne umiestnená, aby ju nezničil silný vietor. 
    Menší skleník z dreva si ľahko môžete postaviť sami, ak máte doma drevené dosky navyše. Najdôležitejšie je, aby bola pevne umiestnená, aby ju nezničil silný vietor. 

    4. Koľko stojí záhradný skleník?

    Je ťažké určiť cenu skleníka. Závisí to od jeho veľkosti, zvoleného materiálu a výberu vetracích otvorov. Cena záhradného skleníka, ktorý je vhodný na domáce použitie, vyrobeného z pozinkovanej oceľovej konštrukcie, prekrytého s polyetylénovou fóliou, s rozmermi 4 m × 6 m (24 m2), bez montáže, sa pohybuje okolo 1400 EUR. Ak sa rozhodnete pre odbornú montáž, k tejto cene pridajte ešte takých 100 EUR. Skleník z oceľových pozinkovaných rúr s polyetylénovou fóliou a posuvnými dverami stojí od 50 do 70 EUR/m2

    Odborný článok 1610
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Skleníky?

    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 113 realizátorov v oblasti Skleníky
    8.6
    0

    Renata Rácova


    8.6
    0

    Sklenárstvo Královič, s.r.o.


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené