Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Záhradný skleník

    Článok si prečítalo viac ako 1607+ používateľov
    Medzi záhradkármi sú skleníky čoraz obľúbenejšie. V skleníku si môžete po celý rok pestovať vlastnú zeleninu, čerstvé bylinky, vypestovať najkvalitnejšie a najzdravšie sadenice pre vašu novú záhradnú sezónu. Skleník je vhodný aj na urýchlenie rastu a na ochranu rastlín pred mrazom v chladnom počasí, ale aj pred škodcami. Záhradné skleníky môžu byť vyrobené z polykarbonátu s UV ochranou, z kaleného skla... Jednou z početných výhod záhradných skleníkov je rýchla a jednoduchá montáž a dlhá životnosť. 
    Odborný článok 1607
    zahradny sklenik
    Máme 112 realizátorov v oblasti Skleníky:

    Ktoré sú výhody záhradného skleníka? Z akého materiálu môžu byť skleníky vyrobené? Na tieto a na mnohé ďalšie otázky odpovede nájdete v texte nižšie. 

    1. Výhody záhradného skleníka

    1.1. Čerstvá zelenina po celý rok

    V skleníku si môžete pri nízkych nákladoch vypestovať vlastné ovocie a zeleninu, nemusíte stáť v rade v obchodoch, aby ste si ho zadovážili. Okrem toho máte istotu, že sú plody skutočne čerstvé a bez chémie.

    1.2. Môžete vypestovať takmer čokoľvek

    V skleníku je možné vytvoriť optimálne prostredie pre teplomilné rastliny (napr. pomarančovníky, citrusovníky...), ktoré by na otvorených záhonoch pravdepodobne neprežili chladné zimné obdobie. 

    1.3. Chráni rastliny pred nepriaznivým počasím

    Nadmerné slnečné lúče alebo silné mrazy sú nebezpečné pre rastliny pestované v otvorenom teréne. Skleník rastlinám poskytne ochranu pred slnkom, mrazom aj krupobitím. Tiež zabezpečí dostatočnú tepelnú izoláciu a dobrú priepustnosť svetla. V skleníku rastliny môžeme pestovať po celý rok, predĺži sa tým vegetačná sezóna a plodiny sú chránené pred výkyvmi počasia.

    1.4. Úrodu nebudú ničiť domáci miláčikovia

    V skleníku budú vaše rastliny chránené pred hravými, šantivými domácimi miláčikmi. Najmä psi alebo mačky dokážu napáchať na záhonoch nemalé škody (napr. vyhrabú mladé sadenice, pošliapu klíčiace rastliny...). 

    1.5. Práca v skleníku relaxuje a odbúrava stres

    Fyzická práca na záhrade má početné zdravotné benefity. Môže pôsobiť aj ako prevencia proti nadmernému stresu, ktorý zažívame v práci. Starostlivosť o záhony vám umožní na chvíľu uniknúť zhonu a starostiam okolo vás. Okrem toho rodičia, ktorí sa venujú záhradníckym prácam môžu dávať dobrý príklad deťom, učia ich žiť v súlade s prírodou a konzumovať zdravé potraviny.

    1.6. Skleník ako úschovňa záhradníckeho náčinia

    Záhradné skleníky sú primárne určené na pestovanie rastlín. Ak je v skleníku malý kúsok nevyužitej plochy, ten môže byť použitý ako úschovňa záhradníckeho náčinia. Priestrannejší skleník možno využiť aj ako miesto na odpočinok. V bezprostrednej blízkosti zelene môžete si posedieť s priateľmi alebo si užiť pobyt vonku aj za nepriaznivého počasia.   

    2. Skleníky podľa krycieho materiálu – ktorý skleník je lepší?

    Ak ste sa rozhodli pestovaniu zeleniny a ovocia venovať naplno a chcete si zaobstarať skleník, pri výbere skleníka je potrebné brať do úvahy niekoľko faktorov. Mnohí pestovatelia tvrdia, že je najlepší skleník zo skla. Iní zasa uprednostňujú skleník vyrobený z polykarbonátu alebo pokrytý plastom. Ktorý skleník je lepší? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. 

    2.1. Skleníky z plastových panelov

    Plastové panely nie sú práve najvhodnejšie. Sú drahšie a viac citlivejšie ako iné materiály a časom plast zmatnie. Zachovávajú menej tepla a po dlhšom slnečnom žiarení sa stávajú krehkými.

    2.2. Skleníky zo skla

    Sklo sa na výrobu skleníkov používa oddávna. Vo vhodných podmienkach je životnosť skleníka vyrobeného zo skla takmer neobmedzená, môžu ho použiť viaceré generácie. Skleníky zo skla dobre prepúšťajú svetlo. Konštrukcia je zvyčajne vyplnená klasickým tabuľovým sklom, ktoré môže mať rôzne hrúbky a povrchy (obojstranne hladké sklo, jednostranne zvrásnené sklo). Sklo je nenáročné na údržbu, ľahko sa čistí. Nevýhodou je vyššia hmotnosť v porovnaní s polykarbonátom, konštrukcia skleníka je spravidla robustnejšia. Okrem toho sklo nedokáže zadržiavať teplo tak efektívne ako polykarbonát. Ak dôjde k roztriešteniu klasického (nekaleného) skla, vznikajú ostré hrany, ktoré nám v dôsledku nepozornosti môžu spôsobiť škaredé zranenia. Pri krupobití hrozí prasknutie skla. Nevýhodou je aj nadmerná kondenzácia vody. Kalené sklo je odolnejšie a pri náraze sa nerozpadne na ostré kúsky. Inštalácia je náročnejšia, na montáž skleníka zo skla je potrebné vyhotoviť betónové základy. 

    2.3. Skleníky z polykarbonátu

    Polykarbonát je relatívne mladý materiál, ktorý začali vyrábať v druhej polovici minulého storočia. Naši predkovia ho nevyužívali, v súčasnosti však dokonale nahrádza sklo a u záhradkárov jeho popularita rastie. V porovnaní so sklom má omnoho lepšie termoizolačné vlastnosti, preto sa v skleníku z polykarbonátu darí nie len zelenine, ale aj rastlinám zo subtropického pásma. Vďaka nižšej hmotnosti je skleník z polykarbonátu menej nákladný na obstaranie a v chladnom období sú nižšie náklady na jeho vykurovanie, keďže lepšie zadržiava teplo. Polykarbonát sa charakterizuje pružnosťou. Nie je úplne priehľadný materiál, takže vás ochráni pred pohľadmi zvedavých susedov. V prípade nárazu alebo poškodenia je možné vymeniť iba poškodenú dosku. UV ochrana závisí od hrúbky a povrchového ošetrenia polykarbonátu. Tento materiál nie je nezničiteľný. Je náchylný voči prerazeniu ostrými predmetmi, k poškodeniu môže dôjsť pri neopatrnej montáži. Skleník vyrobený z polykarbonátu vydrží bežne 15 až 20 rokov.

    Odborná rada zo spoločnosti euroAL s.r.o

    1. Na čo sa zamerať pri výbere skleníka?

    Pred kúpou skleníka dôležite je si uvedomiť, že skleník si kupujeme v priemere 1-krát za život. Ide o dlhodobú investíciu, preto pri výbere treba zvážit viacero faktorov. Pri samotnom výbere materiálu, konštrukcie by som zdôraznil nie len typ materialu, ale aj samotnú hrúbku steny profilov, z ktorých je skleník vyrobený. Pri polykarbonátových skleníkoch je dôležitý pôvod a výrobca polykarbonátu. Na trhu sú lacné železné skleníky s lacným polykarbonátom neznamých značiek, na ktoré by som si osobne pred kúpou dal pozor. U nás sme stavili na kvalitu, používame hliníkove profily, značkový polykarbonát, bezúdržbovosť a možnosť prenášania sú hlavné výhody euroskleníka.

    2. Aká je správna orientácia skleníka voči svetovým stranám?

    Vo všeobecnosti platí čím viac svetla, tým lepšie.

    3. Dá sa nejako zabrániť prehriatiu skleníka v horúcich letných dňoch?

    Áno, dá, skleník je potrebné vybaviť dostatočným počtom vetracích okien a automatickým otváračom okien, ktorý otvára a zatvára okna podľa teploty v skleníku.

    4. Kedy je najvhodnejší čas na postavenie skleníka?

    Včera bolo neskoro. :)

    Pán Ján Krulak, spoločnosť euroAL s.r.o

    3. Ako vybrať správny tvar záhradného skleníka 

    Bez ohľadu na to, či ste začiatočníkom alebo skúseným záhradkárom, keď ide o voľbu skleníka, dôležité  je dôkladne si premyslieť. K dispozícii je mnoho tvarov, veľkostí a typov, ktoré váš výber značne rozširujú, a zároveň ho robia náročnejším. Pri výbere miesta a umiestnenia skleníka vo vašej záhrade, nevyhnutné je rozmýšľať aj nad tvarom jeho konštrukcie. Medzi najčastejšie využívané skleníky patria oblúkové a hranaté (sedlové) skleníky, nazývané aj áčkové alebo trojuholníkové skleníky. Hlavný rozdiel spočíva v metóde opláštenia. Pri zasklievaní sedlového skleníku sa tabule skla alebo plastu osadzujú do pripravených rámov, vďaka čomu je možné ich v prípade poškodenia ľahko vymeniť. Stačí odstrániť poškodený diel a nahradiť ho novým. V súčasnosti sa väčšej obľube tešia oblúkové skleníky, ktoré sú vďaka aerodynamickému tvaru konštrukcie až o 60 % odolnejšie, riziko „odfúknutia“ je u oblúkových skleníkov výrazne nižšie.

    4. Skleníková konštrukcia

    Na výrobu konštrukcií sa bežne používa niekoľko druhov materiálov: hliníkové profily, pozinkovaná oceľ alebo joklová (trubková) konštrukcia.

    4.1. Hliníkové profily

    Patria medzi najrozšírenejšie druhy konštrukcií. Ich výhodou je nižšia hmotnosť, tvárnosť a značná odolnosť, vďaka ktorej znesú väčšie zaťaženie. Nízka hmotnosť hliníkových profilov umožňuje jednoduchú montáž. Táto konštrukcia nie je ideálna do horských podmienok, kde je skleník vystavený dlhodobému zaťaženiu vetrom, snehom a podobne. Do týchto podmienok sa hodí skôr oceľová konštrukcia.

    4.2. Konštrukcia z pozinkovanej ocele

    Konštrukciu z pozinkovanej ocele možno použiť aj pre skleníky so sklenenou aj pre skleníky s polykarbonátovou výplňou. V porovnaní s hliníkovým profilom je táto konštrukcia robustnejšia, odolnejšia voči silnejšiemu krupobitiu alebo prudkému vetru. Skleníky s touto konštrukciou sú vhodné do vyšších nadmorských výšok (napr. ak si chcete postaviť skleník na horách). 

    4.3. Joklová (trubková) konštrukcia

    Joklová (trubková) konštrukcia sa na trhu objavila len nedávno. Táto konštrukcia zaručuje vysokú axiálnu tuhosť. Hodí sa do prostredia s horšími poveternostnými podmienkami. 

    5. Príslušenstvo ku skleníkom

    Pri nákupe skleníka treba sledovať, či výrobca k nemu ponúka ďalšie príslušenstvo (strešné okná, dvierka, poličky...). Odporúčame vám informovať sa, aké doplnky je možné pre vybraný model skleníka dokúpiť.

    6. Farba skleníka

    Hoci medzi najpredávanejšie patria skleníky v sivej farbe, k dispozícii sú aj skleníky v čiernom alebo zelenom variante, čo vám umožňuje zladiť skleník s celkovým dizajnom vašej záhrady. Na trhu dostať skleníky vyrobené na mieru, tiež skleníky, pri ktorých na povrchovú úpravu konštrukcie môže byť použitý práškový lak podľa vášho výberu, ktorý zvyšuje estetický dojem a odolnosť skleníka. Samozrejme, v takomto prípade treba počítať aj s vyššou cenou (môže sa vyšplhať takmer na dvojnásobok oproti základnému variantu skleníka).

    Dúfame, že vám tieto informácie o záhradnom skleníku pomôžu pri hľadaní odpovedí na vaše otázky, že vám pomôžu vybrať si skleník, ktorý uspokojí vaše potreby pri pestovaní rôznych druhov zelenín či ovocia.  

    Odborný článok 1607
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Skleníky?

    Máme 112 realizátorov v oblasti Skleníky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 112 realizátorov v oblasti Skleníky
    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    10
    1

    Dominik Palenčár


    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    8.8
    0

    euroAL, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené