Pre oblasť

    Vlhkosť v byte – ako odstrániť vlhkosť zo stien?

    Vlhkosť v byte s príslušenstvom je veľkým problémom aj v novostavbách, nieto ešte v staršej zástavbe. Ako ďaleko proces pokročil a aká vážna je situácia zistíme, keď sa na vnútorných povrchoch zjavia miesta zasiahnuté plesňou. Je to varovný signál a potrebné je podniknúť vhodné opatrenia. Vlhkosť a plesne v domácnosti sú pre zdravie veľmi nebezpečné, preto treba tento problém urgentne riešiť – nielen po estetickej stránke, ale aj odstránením príčiny.
    Odborný článok 479
    vlhkost v byte
    Máme 388 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    1. Ako vzniká pleseň na stene?

    Prvým a azda najčastejším dôvodom vzniku plesne na stenách je nedostatočné alebo nesprávne vykurovanie a vetranie, resp. dlhodobo zvýšená koncentrácia vlhkosti v priestore. Zvýšené množstvo vlhkosti môže mať viacero príčin, ale všetky príčiny možno rozdeliť do dvoch kategórií: zle vykonaná hydroizolácia a tepelná izolácia (tenké vrstvy alebo žiadna izolácia) a neutesnené okná a dvere.   

    Pokiaľ ide o prvú kategóriu príčin, tá sa v novostavbách vyskytuje len výnimočne, keďže nové systémy výstavby a oveľa lepšie druhy materiálov vo všeobecnosti zabraňujú vzniku vlhkosti alebo zaručujú jej zníženie na minimum. Pri starších budovách je však situácia inakšia. Ešte pred pár desiatkami rokov sa budovy väčšinou stavali bez izolácie alebo s minimálnymi vrstvami, či už z neznalosti alebo z dôvodu slabých a drahých materiálov. Jediné, na čo sa dbalo, bolo zamedzenie zatekania inštalácií, to však automaticky neznamenalo dobrú hydroizoláciu. Základy a strechy sú na starších stavbách zvyčajne nedostatočne izolované a zateplenie fasád bolo vykonávané ojedinele. Tým sa vytvorili všetky predpoklady na to, aby sa kapilárna vlhkosť zdola a kondenzovaná vlhkosť zhora veľmi rýchlo prejavili.

    Dvere a okná, ktoré netesnia vôbec alebo tesnia zle, trhliny, ktoré vznikajú v rohoch (tepelné mosty), sú veľmi častým problémom starých budov, hoci sa môžu vyskytnúť aj v novostavbách. Cez tieto trhliny uniká teplo, vstupuje studený vzduch, takže okrem kondenzácie sa získava úplne energeticky neefektívny obytný priestor.

    Keď sa na strope alebo stene objavia škvrny, je to alarm pre naliehavú opravu
    Keď sa na strope alebo stene objavia škvrny, je to alarm pre naliehavú opravu

    2. Ako odstrániť vlhkosť zo stien?

    Keď sa na stenách, najmä v rohoch a okolo rámov, objavia škvrny od vlhkosti na stene alebo plesne, znamená to, že proces je pokročilý a je len otázkou, do akej miery je ohrozená konštrukcia budovy v dôsledku korózie výstuže.

    Spôsoby a metódy odstraňovania vlhkosti a plesní pre dom a byt sú rôzne. Spoločné však majú to, že sa odporúča termografická kontrola, resp. snímanie termografickou kamerou, pretože ide o najpresnejší spôsob určenia vzniknutej škody. Vyhotovené snímky jasne ukazujú všetky problematické body na objekte, na základe ktorých možno plánovať nevyhnutné práce.

    V bytovom dome sa užívatelia bytov môžu sústrediť len na to, čo vlastnia – steny, prípadne strop. Nemôžu sa zaoberať prvkami konštrukcie. 

    Umývanie ako metóda odstraňovania vlhkosti a plesní neprináša iný výsledok ako okamžitý, estetický, rovnako ako bielenie. Odstraňovanie vlhkosti zo stien musí byť dôsledné a systematické, aby ste sa budúci rok neocitli v rovnakej situácii. Preto je použitie rôznych chemických prostriedkov na odstraňovanie plesní zo stien, nech sú akokoľvek kvalitné, len dočasným a neúčinným riešením.

    Preto musí byť stará omietka zo steny a/alebo stropu odstránená a škáry vyčistené. Rovnako tak aj ostenie okien a balkónových dverí. Treba si uvedomiť, že výrobcovia stavebných materiálov, presnejšie výrobkov na tesnenie, proti plesniam, vlhkosti a podobne, majú v ponuke celé systémy, sériu komplementárnych produktov s rovnakými alebo podobnými vlastnosťami, špeciálne určených pre tieto typy problémov. Preto vám odporúčame poradiť sa s odborníkom a aplikovať produkty, ktoré najlepšie zodpovedajú stavu vašich stien.

    Zo steny napadnutej vlhkosťou a plesňou musí byť stará omietka úplne odstránená
    Zo steny napadnutej vlhkosťou a plesňou musí byť stará omietka úplne odstránená

    Takéto špeciálne produktové rady spravidla začínajú základnými nátermi, ktoré sa nanášajú na dôkladne očistený a pripravený podklad a obsahujú antimykotické a fungicídne látky na dezinfekciu. Po nich nasledujú hydrofóbne nátery, silikónové alebo podobné, ktoré slúžia na reguláciu vlhkosti. Potom prichádzajú na rad materiály pre hydroizoláciu a tepelnú izoláciu. Nakoniec nasleduje omietka, hladenie a bielenie.

    3. Ako odstrániť vlhkosť zo stien?

    Je vám určite jasné, že ak sa stopy vlhkosti a plesní objavili na stene a/alebo strope, ide o alarmujúcu situáciu. Dôležité je však vedieť, čo sa skrýva pod povrchom. Keď vidíte prvé príznaky, bledožlté škvrny, nie je to až také nebezpečné, ako keď nadobudnú úplne tmavé alebo čierne odtiene. To je znak toho, že pleseň s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahla vystuženie konštrukcie, a vplýva na bezpečnosť bývania.

    Našťastie, opäť vďaka novým technológiám v chemickom priemysle ako aj vylepšeným technikám a najnovším typom prístrojov a zariadení je možné sanovať vlhkosť v stenách a plesne. Žiaľ, ak výstuž koroduje natoľko, že sa naruší nosná konštrukcia budovy, nezostáva iné východisko ako demolácia.

    Vlhkosť zo stien sa odstraňuje dvoma spôsobmi – odvlhčovačmi a pomocou elektroosmózy.

    Odvlhčovače sú špeciálne zariadenia, pomocou ktorých sa môžete zbaviť nežiaducej vlhkosti z miestností. Na trhu je veľa druhov a typov, ktoré sa líšia výkonom,  kapacitou a sušiacou plochou (m2). Slúžia však skôr na prevenciu a vo vážnych prípadoch nemajú veľké využitie.   

    Najvýhodnejšie riešenie pre vysušovanie objektov, ktoré sú zasiahnuté vzlínavou vlhkosťou je zariadenie pre elektroosmózu. Ide o proces, ktorý prebieha bez použitia akýchkoľvek chemikálií a jeho cieľom je otočiť kapilárne prúdenie vody, čo by následne spôsobilo, že sa voda začne pohybovať opačným smerom, späť k zemi. Elektroosmóza je založená na technike pulznej rezonančnej elektroosmózy, ktorá sa vykonáva prístrojom, ktorý určuje rezonančnú frekvenciu navlhčenej časti steny a následne obracia kapilárne prúdenie vlhkosti elektrickými prúdmi. Vďaka tomuto procesu sa kapilárna vlhkosť skutočne začne pohybovať späť do zeme. Zvyšuje sa tak energetická účinnosť budovy a dokonale odstraňuje vlhkosť zo stien. Proces je sám o sebe ekonomický, a čo je najdôležitejšie, trvalý. Keďže ide o odstránenie kapilárnej vlhkosť bez akýchkoľvek chemikálií a toxických materiálov, celý proces je ekologický a pre človeka neškodný.

    Jednou z najčastejších príčin vlhkosti a plesní sú tepelné mosty okolo okien a dverí
    Jednou z najčastejších príčin vlhkosti a plesní sú tepelné mosty okolo okien a dverí

    4. Odstránenie vlhkosti v byte – cena

    Sanácia vlhkosti v byte môže stáť viac alebo menej, pretože na cenu vplýva množstvo faktorov. Samozrejme, najprv sa pozerá na rozsah a hĺbku vzniknutých poškodení, zisťujú sa príčiny. Keď sa na vlhkosť a plesne na stenách pôsobí v začiatočnej fáze, potrebné práce budú rozsahom menšie a finančne menej náročné. Ak sú zasiahnuté oblasti väčšie a väčší je aj stupeň poškodenia, bude potrebných viac materiálov a viac práce. V závislosti od typu poškodenia môžeme vlhkosť a plesne odstrániť rôznymi spôsobmi. Na odstraňovanie príčin vzniku vlhkosti môže byť použitá injektáž múrov, vysušovanie, alebo sanácia poškodenej konštrukcie, čo môže byť dosť drahé. 

    Napríklad, cena systému na vysúšanie vlhkosti spolu s realizáciou, dodávkou a montážou zariadenia na elektrofyzikálne vysúšanie vlhkosti je 800 až 2000 EUR.

    Odborný článok 479
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sanácia muriva?

    Máme 388 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 388 realizátorov v oblasti Sanácia muriva
    9.7
    2

    Daniel Žigmund


    9.1
    0

    GAVYP Slovakia s. r. o.


    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené