Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Sanácia vlhkých stien a statická injektáž stien

    Článok si prečítalo viac ako 1547+ používateľov
    Ak sa na vašich stenách objavia problémy s vlhkosťou, plesňami alebo prasklinami, okamžite treba urobiť určité opatrenia. Prenikaniu vlhkosti je možné zabrániť správnou inštaláciou hydroizolácie, praskaniu konštrukcie statickou sanáciou, resp. injektážou múrov. Skúmali sme, ako je možné chrániť dom pred nepríjemnosťami tohto druhu. Ako prebieha profesionálna oprava vlhkých stien?
    Odborný článok 1547
    sanacia vlhkych stien
    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    1. Pleseň na stenách

    1.1. Prečo sa na stenách objavujú vlhkosť a plesne?

    Hlavnou príčinou vzniku plesní alebo nepríjemného zápachu je nedostatočná hydroizolácia budovy. Vnikanie vlhkosti do steny spôsobuje opadávanie omietky, hromadenie usadenín a tvorbu škvŕn na stenách, zadržiavanie vody, hrdzavenie konštrukcie a výstuže a samozrejme bujný rast nezdravých plesní. Všetky tieto javy výrazne znižujú kvalitu bývania a hodnotu majetku. Ak sa na vašom dome vyskytuje problém zavlhnutých stien, treba ho riešiť čím skôr. 

    1.2. Pleseň na stene je zdraviu škodlivá 

    Pleseň na stenách je zdraviu škodlivá a môže mať výrazný vplyv na kvalitu života, predovšetkým ľudí trpiacich alergiou. Len veľmi málo spór plesní na stene môže spustiť alergickú reakciu, ktorá je o to prudšia u batoliat a detí. Podľa lekárov a výskumníkov je každá dvadsiata osoba alergická na plesne.

    1.3. Pleseň na stene ohrozuje aj konštrukciu budovy

    Pleseň na stenách je spôsobená vlhkosťou, ktorá je dlhodobo prítomná na povrchu steny. Ak na stene vidíme pleseň, znamená to, že problémy s vlhkosťou existujú aj vo vnútri stien. Táto vlhkosť sa šíri konštrukciou, najmä ak nie je správne vykonaná hydroizolácia alebo ak sú v stene praskliny. Vlhkosť potom kondenzuje, čo spôsobuje postupné ničenie konštrukcie. Zníži sa jej nosnosť, bezpečnosť, ak ide o železobetónovú stenu, výstuž v betóne začne korodovať, drevo začne hniť...

    Plesne na stenách môže byť predzvesťou veľkého problému vo vnútri stien.
    Vlhkosť v stene spôsobuje rozpad materiálu, opadávanie omietky a vývoj plesní
    Vlhkosť v stene spôsobuje rozpad materiálu, opadávanie omietky a vývoj plesní

    2. Sanácia vlhkých stien: hydroizolácia 

    Sanácia vlhkých stien je nevyhnutná, pretože problém sa bude časom len zhoršovať, no v žiadnom prípade nečakajte, že zmizne sám od seba. Sanáciu stien je možné vykonať niekoľkými spôsobmi a nižšie uvádzame tie najčastejšie spôsoby.

    2.1. Hydroizolácia základov a stien

    Takáto sanácia vlhkých stien je najčastejší a prvý spôsob, o ktorom sa uvažuje. Je veľmi účinný a zabezpečí, aby sa na stene už neobjavila pleseň. Jedinou zárukou trvalej ochrany stavby pred prenikaním vlhkosti je kvalitná montáž hydroizolácie. Hydroizolácia je najlacnejší typ izolácie. Investícia však neprinesie žiadne zlepšenie, ak je izolácia inštalované  nesprávne, preto si treba vybrať skúseného majstra. Nedostatočná a zlá hydroizolácia môže spôsobiť vážne problémy a následne obrovské náklady na ďalšiu sanáciu.

    Hydroizoláciu určite treba plánovať a realizovať pri každej novostavbe. Hydroizolácia základov, odvodnenie (drenáž), hydroizolácia pivníc, balkónov a terás sú len niektoré z postupov. Je možná aj následná hydroizolácia starších budov. Robí sa mechanickým rezaním (vŕtaním) tehlových, kamenných alebo betónových stien a inštaláciou hydroizolačných dosiek v jednotlivých fázach, ktoré zabraňujú vzlínaniu kapilárnej vlhkosti a opätovnému vzniku plesní.

    Takýto spôsob opravy vlhkých stien je o niečo invazívnejší a nákladnejší, no zaručuje  dlhotrvajúce výsledky.
    Hydroizolácia základov a pivníc zabraňuje prenikaniu vlhkosti do konštrukcie 
    Hydroizolácia základov a pivníc zabraňuje prenikaniu vlhkosti do konštrukcie 
    Hydroizolácia plochej strechy zváraním bitúmenových pásov je postup, ktorý je možné použiť pri sanácii vlhkých stien
    Hydroizolácia plochej strechy zváraním bitúmenových pásov je postup, ktorý je možné použiť pri sanácii vlhkých stien

    3. Sanácia stien, injektáž

    3.1. Čo je to injektáž stien?     

    Niekedy však problémom nie je prenikanie vlhkosti, ale statická nestabilita konštrukcie, ktorá praská, sadá a nie je odolná proti zemetraseniam. Možnými príčinami sú zle spevnený podklad pred výstavbou, zdeformované základy v dôsledku nerovnomerného výkopu základovej jamy, vymývanie materiálu spod základov v dôsledku zlého odvodnenia, zmäkčenie podložia v dôsledku nedostatočného odtoku dažďovej vody alebo prasknutia prívodu vody, kanalizácie, odvodňovanie a čistenie  mokrého terénu. Pre takéto situácie  najlepším riešením je injektáž stien.

    Injektáž je proces vyplňovania prázdnych priestorov v konštrukčných prvkoch, ktorým sa staticky spevňuje konštrukcia, bráni zvýšenie kapilárnej vlhkosti a dosahuje vodotesnosť konštrukcie.

    3.2. Injektážna hmota

    Podľa typu stavby a požadovaných sanačných účinkov je možné vybrať si medzi rôznymi injektážnymi hmotami, do ktorých je možné pridať aditíva na napučiavanie, proti vzlínajúcej  kapilárnej vlhkosti, puzolány, biely cement, vápno a podobne.

    Injektáž stien je bežnou praxou, aplikáciou injektáže sa úspešne rieši problém vlhkých stien.

    Epoxidová živica sa používa na injektáž betónu a drobné poškodenia, pretože oveľa lepšie preniká do konštrukcie. Je to kvalitný, ale o niečo nákladnejší postup. Silikónová emulzia znižuje priepustnosť vlhkosti. Polyuretány riešia vážnejšie štrukturálne poškodenia. Dosahujú vodotesnosť stavebných konštrukcií. Cementová injektážna hmota posilňuje kamenné steny a kombinované steny z kameňa a tehál.

    3.3. Postup injektáže

    Najprv sa vyvŕtajú otvory do požadovanej časti konštrukcie. Injektáž prebieha cez plastové trubky osadené do otvorov. Injektáž je veľmi precízny postup, všetky potrebné kroky musia byť vykonané presne určeným poradím. Odborník určuje hĺbku, priemer a počet otvorov v závislosti od stavu konštrukcie a predbežnej analýzy vykonanej sondovaním. 

    Nasleduje príprava injektážnej cementovej malty s aditívami, ktorá vzhľadom na svoje hydrofóbne vlastnosti čiastočne rieši problém kapilárnej vlhkosti základov. Vstrekovací tlak sa nastavuje podľa pevnosti podlahy a konštrukcie a množstvo vstrekovanej hmoty podľa objemu trhlín a dutín v konštrukcii.

    4. Sanácia vlhkých stien – kryštalizačná hydroizolácia

    Obzvlášť problematický materiál na tvorbu plesní je železobetón. Je veľmi porézny a pri mechanickým poškodením alebo menšom zemetrasení, ktoré nemusíme vôbec cítiť, vznikajú trhliny voľným okom sotva viditeľné. Tie sú ideálne na prenikanie vody. Vniknutie vody nespôsobuje len plesne na stene, ale aj koróziu či hrdzavenie oceľovej výstuže v betóne. Riešenie na sanáciu vlhkosti a plesní a ochranu betónu pred vniknutím vody ponúka kryštalizačná hydroizolácia, ktorá je novinkou na trhu.

    Tomuto problému betónového suterénu sa dá úspešne vyhnúť aplikáciou technológie kryštalizačnej hydroizolácie. Ide o prímes, ktorá sa pridáva do betónu, ktorá pri kontakte s vodou spôsobuje tvorbu vo vode nerozpustných kryštálov. Ak teda vzniknú mikrotrhliny, cez ktoré sa voda snaží preniknúť do hlbších vrstiev materiálu alebo štruktúry, aktivuje sa chemická reakcia a kryštály vzniknuté trhliny automaticky uzavrú, čím zabránia vode preniknúť hlbšie. Technológia je revolučná, pretože zastaví vodu v prvom centimetri hrúbky betónovej steny a úplne uzavrie všetky trhliny do 0,5 mm, takže nemôže dôjsť k veľkému poškodeniu.

    Tzv. aktivátory, ktoré spúšťajú chemickú reakciu a automaticky uzatvárajú mikrotrhliny v betóne, zostávajú v materiáli počas celej životnosti budovy.

    5. Sanácia plesňami napadnutých stenových povrchov: eliminácia tepelných mostov

    Pleseň na stenách môže vzniknúť aj v dôsledku tvorby tepelných mostov. Tepelné mosty vznikajú vtedy, ak obvodový plášť budovy nebol správne navrhnutá alebo bol zle vykonaný. Najčastejšie sa objavujú na spojoch rôznych materiálov a stavebných či konštrukčných prvkov. Prvým krokom potrebným na sanáciu vlhkých stien a plesní na stene je identifikácia miest tepelných mostov. Keď sa tieto miesta nájdu, pridá sa tepelná izolácia, opravia sa detaily a spoje a uzatvoria sa trhliny.

    6. Elektroosmóza proti kapilárnej vlhkosti

    Ide o proces, ktorý prebieha bez použitia akýchkoľvek chemikálií a jeho cieľom je otočiť  kapilárne prúdenie vody, čo by následne spôsobilo, že sa voda začne pohybovať opačným smerom, späť k zemi. Elektroosmóza je založená na technike pulznej rezonančnej elektroosmózy, ktorá sa vykonáva prístrojom, ktorý určuje rezonančnú frekvenciu navlhčenej časti steny a následne obracia kapilárne prúdenie vlhkosti elektrickými prúdmi. Vďaka tomuto procesu sa kapilárna vlhkosť skutočne začne pohybovať späť do zeme. 

    Tento systém je užitočný najmä tam, kde nie sú povolené väčšie zásahy do budovy, napr. z dôvodu ochrany pamiatok.

    Elektroosmóza výrazne zlepšuje energetickú hospodárnosť budovy a znižuje množstvo vlhkosti v stenách. Samotný proces je ekonomický a trvalý. Ide o odstránenie kapilárnej vlhkosti bez chemikálií alebo iných toxických materiálov, takže je proces šetrný k životnému prostrediu a bezpečný pre ľudí. Keď zariadenie dosiahne plný výkon, pôsobí vo výnimočnom priemere 32 metrov, čo znamená, že systém zároveň vystačí na viac miestností, a pri menších budovách vystačí na celú budovu. Ak je objekt väčší, na viacerých miestach je nainštalovaných viacero zariadení. 

    7. Sanácia plesní na stenách: prevencia 

    7.1. Čo môžete urobiť, aby ste predišli tvorbe plesní?

    Keď sa už pleseň objaví, preventívne opatrenia sú zbytočné. Predtým však môžete urobiť veľa vecí sami, aby ste predišli tvorbe plesní na stenách. Prvým krokom je samozrejme správne plánovaný, vyprojektovaný a dobre zrealizovaný dom, ktorý postavíte s dobrým projektantom a spoľahlivými zhotoviteľmi stavieb. Existuje však niekoľko postupov (trikov), ktorými sa dá úspešne regulovať vlhkosť v miestnosti a zabrániť tak vzniku plesní na stenách.

    7.2. Vetranie

    Miestnosti so zvýšenou vlhkosťou, napr. kúpeľňa a kuchyňa, musia byť pravidelne vetrané. Predíde sa tak hromadeniu vlhkosti, ktorá kondenzuje a nakoniec sa premení na pleseň na stene. Po sprchovaní, kúpaní alebo dlhšom intenzívnom varení je potrebné vždy zabezpečiť dobré vetranie miestnosti a na pár minút pootvárať okná (dĺžka závisí od ročného obdobia – v zime stačí pár minút, v lete niekedy hodina). Ak existuje mechanické vetranie, otváranie okien nebude potrebné, pretože miestnosť je už vetraná mechanicky a automaticky.

    7.3. Vykurovanie

    Aj keď ste dlhší čas preč, odporúčame obmedziť vykurovanie priestorov na minimum. V ideálnom prípade by teplota v interiéri nikdy nemala klesnúť pod 10 °C, pretože chladné miestnosti schnú oveľa pomalšie, dlhšie a neskôr miniete oveľa viac energie na ich vykúrenie na optimálnu, tzv. izbovú teplotu.

    8. Cena injektáže stien 

    V závislosti od typu poškodenia sanáciu vlhkosti a plesní je možné vykonať rôznymi spôsobmi. Injektáž múrov, vysušovanie, alebo sanácia poškodenej konštrukcie môžu byť dosť drahé. Cena injektáže stien injektážnou hmotou závisí od typu steny (kameň, tehla, betón...), veľkosti a počtu trhlín, samotnej injektážnej hmoty (obyčajná, hydrofóbna...), pomocných prác a samozrejme zhotoviteľa. Cena systému na vysúšanie vlhkosti spolu s realizáciou, dodávkou a montážou zariadenia na elektrofyzikálne vysúšanie vlhkosti je 800 až 2000 EUR. 

    Odborný článok 1547
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sanácia muriva?

    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva
    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    9.8
    2

    Daniel Vrablík


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    10
    3

    Dušan Torák St - Častkovce


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené