Pre oblasť

    Správna realizácia prác v kúpeľni: škárovacia hmota, lepidlo na dlaždice a hydroizolácia

    Článok si prečítalo viac ako 680+ používateľov
    Volá vaša kúpeľňa po rekonštrukcii? Chcete novú kúpeľňu, ktorá vám bude slúžiť dlhé roky? Bez ohľadu na to, či staviate novú kúpeľňu alebo chcete existujúcu renovovať, odporúčame vám oboznámiť sa s pracovným postupom. Osobitný dôraz by sa mal klásť na hydroizoláciu kúpeľne, výber správnej škárovacej hmoty a lepidla. O tom sa stručne zmienime v tomto článku.
    Odborný článok 680
    pokladka dlazdic
    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    1. Ako správne realizovať práce v kúpeľni

    Po vykonaní všetkých stavebných, vodoinštalačných a kanalizačných prác prichádzajú na rad obkladačské práce, ktoré je potrebné vykonať podľa systému a pravidiel, ktoré neskôr umožnia bezproblémové používanie kúpeľne.

    Práca majstra pokladača/obkladača pozostáva z piatich častí, iba ich dodržaním sa dosiahnu  najlepšie výsledky. Sú to:

    • 1. príprava povrchu na pokládku dlaždíc,
    • 2. hydroizolácia povrchov, ktorá ochráni betón pred nežiaducim prenikaním vody,
    • 3. lepenie obkladov kvalitným a vhodným lepidlom,
    • 4. škárovanie farebnou škárovacou hmotou odolnou voči vode a plesniam,
    • 5. tesnenie vodorovných, zvislých a šikmých spojov.
    Pri výbere produktov treba brať do úvahy všetky systémy a certifikáty pre určité oblasti realizovaných práce. Často sa stáva, že sa nakupujú produkty, ktoré nie sú vhodné na konkrétny účel.
    Obkladačské (dištančné) krížiky sú nevyhnutné pri pokládke dlaždíc
    Obkladačské (dištančné) krížiky sú nevyhnutné pri pokládke dlaždíc

    2. Príprava na kladenie dlaždíc

    Správna príprava povrchu je veľmi dôležitá, pretože bez nej, nech by bola pokládka dlažby akokoľvek precízna, nebude mať taký efekt, aký by inak mohla mať. V prvom rade treba skontrolovať, či je podlaha rovná a v akom stave je poter. Ak je poter veľmi zlý, odporúčame vyhotoviť nový podklad, resp. poter. Nasleduje prebrúsenie poteru, ktoré odstráni ostré častice a prípadné hrudky z povrchu. Pri brúsení zvýšenú pozornosť treba venovať častiam vyčnievajúcim z povrchu a dodatočne ich prebrúsiť. Rovnaký postup platí pre steny. Skôr než sa začne s pokládkou obkladov na steny, je potrebné povrchy skontrolovať a dezinfikovať.

    Plochy, na ktoré sa budú dlaždice lepiť, musia byť pevné, neporézne a dostatočne vlhké pre dobrú priľnavosť. V prípade potreby sa sanácia a ochrana povrchov pred lepením obkladačiek vykonáva prostriedkami špeciálne určenými na tieto účely. Na trhu je nespočetné množstvo produktov tohto typu, preto je dobre poradiť sa s odborníkom.

    3. Hydroizolácia kúpeľne

    Nasleduje hydroizolácia kúpeľne. Každá kúpeľňa musí byť dobre izolovaná, aby v prípade stagnácie vody nepresiakla cez obklad na nosnú medzipodlažnú dosku alebo na nosnú stenu, lebo to môže spôsobiť oxidáciu oceľovej výstuže v železobetóne a koróziu ocele, čo oslabí nosnú konštrukciu. Hydroizolácia nie je všade potrebná, ale iba na tých miestach, ktoré budú skutočne v kontakte s vodou – vaňa a/alebo sprchovací kút, pričom vždy treba ošetriť o niečo širšiu plochu, ako sú skutočné rozmery týchto častí kúpeľne. Pri vykonávaní týchto prác treba použiť dvojzložkovú cementovú maltu na pružnú hydroizoláciu a ochranu betónu. Len tak sa dá účinne zabrániť prenikaniu vlhkosti do betónového povrchu.

    Hydroizolácia kúpeľne je nevyhnutná v oblasti sprchy a vane
    Hydroizolácia kúpeľne je nevyhnutná v oblasti sprchy a vane

    4. Pokladanie dlaždíc

    Keď je povrch pripravený, môžeme začať s kladením dlaždíc. Najprv sa na podklad nanesie cementová malta a potom sa položí prvá dlaždica. Pri tejto práci si treba pomáhať plastovými dištančnými krížikmi, ktorými sa reguluje rozstup medzi dlaždicami. Položené dlaždice sa opatrne poklepkávajú dreveným alebo gumeným kladivom. Pred pokládkou sa odporúča vypracovať plán lepenia dlaždíc, aby sme získali predstavu, ako ich treba klásť pozdĺž stien a okolo odtokov a ktoré dlaždice bude potrebné rezať.

    Dobrý obkladač vždy vypočíta, kde začať s pokládkou, aby bolo čo najmenej odpadu a aby bolo čo najviac keramických obkladačiek rovnakej veľkosti, aj tých narezaných. Takáto kúpeľňa je jednoznačne najestetickejšia.
    Estetická pokládka je definovaná ako pokládka, pri ktorej dlaždice majú čo najjednotnejšiu veľkosť
    Estetická pokládka je definovaná ako pokládka, pri ktorej dlaždice majú čo najjednotnejšiu veľkosť

    5. Lepidlo na dlaždice

    5.1. Lepidlo na veľkoformátové obklady

    V súčasnosti sú moderné veľké formáty obkladov, ktoré vyžadujú špeciálny druh lepidla, keďže vlastná hmotnosť obkladačiek je väčšia ako pri klasických rozmeroch. Vhodným lepidlom na veľkoformátové obklady sú výrobky označené C2TE-S1. Lepidlo na dlaždice normálnej veľkosti má označenie C2TE. V každom prípade sa odporúča pred kúpou informovať a poradiť sa s odborníkom na obklady a dlažby. 

    5.2. Lepidlo na dlaždice závisí od materiálu

    Pri výbere samotného lepidla si treba uvedomiť, že rôzne obkladové materiály, ako je napr. žula, porcelán, mramor, mozaika a iné, vyžadujú špecifické lepidlá. Lepidlo na kamenné alebo keramické mozaikové obklady nie je v žiadnom prípade rovnaké. 

    6. Škárovanie obkladačiek

    Nasleduje škárovanie dlažby a obkladov. Ak boli všetky predchádzajúce úkony vykonané správne, nemal by to byť problém. Škárovacie hmoty sa dodávajú v rôznych farbách. Okrem výberu farby treba brať do úvahy aj odolnosť tejto hmoty voči vlhkosti, opotrebovaniu a plesniam. Existujú aj určité prísady, ktoré zlepšujú účinnosť, prispôsobivosť a odolnosť voči vode (označenie CG2). Po výbere druhu a farby škárovacej hmoty nasleduje samotný postup škárovania. Škáry musia byť dostatočne veľké, aby umožnili rozťahovanie materiálu v dôsledku teplotných rozdielov, a ak ide o väčšie miestnosti (viac ako 12 m2 plochy), treba počítať aj s dilatáciou.

    Dilatácie sú špeciálne škáry medzi dlaždicami, vyplnené rôznou (dilatačnou) elastickou hmotou, ktorá umožňuje dodatočnú expanziu a kontrakciu materiálu.

    7. Tesnenie spojov 

    Nakoniec treba všetky spoje medzi dlažbou a sanitou dobre utesniť. Sú to spoje sprchového kútu (vane) s podlahou a stenami, rovnako tak spoje medzi umývadlom a stenou, záchodovou misou a podlahou. Ak čistenie bude príliš agresívne, môže dôjsť k poškodeniu a uvoľneniu použitej hmoty, čo môže viesť k úniku vody zo sanity na podlahu. V tomto prípade musí byť tesnenie čo najskôr opravené. Na tesnenie spojov by sa mali používať výrobky odolné voči vode, plesniam, UV žiareniu a iným vplyvom z okolia. Odporúčame poradiť sa s predajcom alebo odborníkom.

    Nakoniec je potrebné vykonať tesnenie spojov
    Nakoniec je potrebné vykonať tesnenie spojov
    Odborný článok 680
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokladač obklady?

    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1816 realizátorov v oblasti Pokladač obklady
    8.7
    0

    Juraj Mazíny - Juraj Toráč


    10
    1

    Self Made buildings s.r.o


    9.1
    0

    TAP - STAV s.r.o.


    10
    1

    Budzeľ Anton


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené