Pre oblasť

    Maľovanie stien, akú farbu zvoliť?

    Článok si prečítalo viac ako 1667+ používateľov
    Ak sa chystáte maľovať vnútorné steny vášho bytu sami, mali by ste sa najskôr oboznámiť s niektorými kľúčovými charakteristikami rôznych druhov farieb na steny. V nasledujúcom texte sa dozviete, kedy je lepšie použiť umývateľné farby a kedy farby obyčajné a aké druhy farieb na steny si môžete kúpiť na trhu.
    Odborný článok 1667
    malovanie stien
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Maľovanie interiérovými farbami

    Keď sa rozhodnete vymaľovať byt alebo iný interiérový priestor, stretnete sa s rôznymi povrchmi stien a povrchovými úpravami. Keďže sa dodnes väčšinou spoliehame na murivo, steny sú vymurované z tehál alebo pórobetónových tvárnic (blokov), omietnuté hrubou alebo jemnou omietkou. Na nové steny je vhodná väčšina interiérových farieb na steny.

    Pri renovácii a maľovaní starých stien sa stretnete s rôznymi nátermi. Môžu to byť vápenné farby na steny, silikátové, silikónové alebo olejové farby. Preto je dôležitý výber farby a správna príprava povrchu steny pred maľovaním. Keďže farba na maľovanie stien môže byť krycia, čo znamená, že poskytuje dostatočne dobrý ochranný a dekoratívny efekt, pri rekonštrukcii obytného priestoru (stien) neodporúčame kupovať lacnejšie farby.

    Existujú predovšetkým dve veľké skupiny farieb, a to umývateľné a neumývateľné farby. Nižšie sme zhrnuli niektoré ich kľúčové vlastnosti, výhody a nevýhody.
    Dôležitým parametrom farieb na steny je paropriepustnosť
    Dôležitým parametrom farieb na steny je paropriepustnosť

    2. Neumývateľné farby na steny prepúšťajú vlhkosť

    2.1. Neumývateľné farby sú paropriepustné

    Neumývateľné farby na steny, ako už názov napovedá, nie sú vhodné na intenzívne umývanie. Keďže neobsahujú spojivá, ktoré by ich trvalo viazali k podkladu, steny natreté neumývateľnými farbami by sa nemali čistiť vodou. Neumývateľné farby je možné čistiť len suchou handričkou, pretože nie sú odolné voči utieraniu mokrou handričkou. Ich výhoda spočíva v otvorenosti vrstvy farby. To znamená, že vlhkosť môže prechádzať vrstvami neumývateľnej farby. Na stene sa nebude hromadiť kondenzát, pretože omietka okamžite absorbuje vlhkosť. Paropriepustnosť je stále žiadanejšia, využíva sa v domoch, kde chceme dosiahnuť efekt „dýchania“ stien.

    Neumývateľné farby sú najlacnejšou voľbou pri maľovaní interiéru.

    2.2. Kde sa používajú neumývateľné farby?

    Neumývateľné farby sú najvhodnejšie na použitie na steny s miernym zaťažením. Ľahko s nimi pokryjete stropy, spálne, pracovne, technické miestnosti, jedálne, skrátka všetky tie miestnosti a priestory, kde sa stien len zriedka alebo vôbec nedotýkate. Menej vhodné sú do detských izieb, garáží a chodieb, kde je častejší kontakt so stenou.

    Neumývateľné farby na steny sa používajú najmä v obývacích izbách
    Neumývateľné farby na steny sa používajú najmä v obývacích izbách

    Odborná rada zo spoločnosti MANEL

    1. Ktoré druhý farieb na steny máme?

    Na trhu je nespočetne veľa farieb do interiéru aj exteriéru, rozdeľujeme ich na oteruvzdorné, umývateľné, špeciálne hygienické farby. Disperzné farby sú vodou riediteľné vhodné na natieranie stien izieb, vynikajú dobrou priedušnosť. Akrylátové sú vodou riediteľné a rýchloschnúce a dobre kryjú. Potom máme silikátové farby, tie sú dobré do domácností, kde žijú alergici, zabraňujú šíreniu plesní. Vinylové alebo latexové farby sú vodou umývateľné.

    My odporúčame svojim zákazníkom farby alebo druhy farieb, ktoré sú vysoko oteruvzdorné, obsahujú veľký podiel sušiny a majú vysoké percento belosti. Čím viac sušiny vo farbe, tým je lepšia krycia schopnosť, a tak stačí natrieť stenu max. dvakrát. Najlepšie sa nám pracuje s týmito farbami: HET klasik, briliant, JUPOL - gold, DULUX. To sú farby, ktoré odporúčam zákazníkom.

    2. Pravda je, že farba náteru môže ovplyvniť našu náladu?

    S tým absolútne súhlasím! Biela a jej odtiene majú v interiéri upokojuci účinok, modrá farba pomáha znižovať stres, zelená má upokojúci účinok na nervový systém človeka, žltá u nás vyvoláva pozitívnu náladu a červená najsilnejšie stimuluje ľudské telo. Pre mňa osobne, červená je agresívna farba a nerád ju používam, keďže sa aj ťažko dá premaľovať.

    3. Ako opticky zmeniť (zmenšiť alebo zväčšiť) priestor pomocou farieb?

    Svetlé farby vedia opticky zväčšiť, ale aj rozšíriť priestor a zachytávajú oveľa viac prirodzeného svetla. Pomocou teplých a tmavých a silno krikľavých farieb sa dá opticky zmenšiť hociktorý priestor v domácnosti. Tiež ak maľujeme obchodné centrá a natierame stropy čiernou a antracitovou farbou, tak opticky zväčšujeme priestor.

    Pán Ľubomír Marko, spoločnosť MANEL

    3. Umývateľné farby na steny

    3.1. Aké sú umývateľné farby?

    Pigmentová pasta obsahuje oveľa viac spojiva, čo znamená, že umývateľná vrstva farby dobre priľne k podkladu. Umývateľné farby sú farby odolnejšie proti oteru, v prípade znečistenia povrch náteru možno umyť vlhčenou handrou, a niektoré verzie sú vhodné aj na čistenie saponátmi. Z tohto dôvodu sa tento typ farby na steny nazýva umývateľná farba – stenu natretú takouto farbou je možné vyčistiť. Keďže umývateľné farby obsahujú odolné spojivá, ich štruktúra je pevnejšia a tým aj odolnejšia voči nárazom.

    Nánosy umývateľnej farby sa ľahšie rozlievajú, a preto sú hladké. Nečistoty do nich ťažšie prenikajú.

    3.2. Umývateľné farby a kondenzácia

    Umývateľné farby sú inak difúzne viac alebo úplne uzavreté, takže takéto steny menej dýchajú a pri nižších teplotách sa na nich hromadí kondenzát vo forme kvapiek vody, čo však nánosu neškodí. Používajú sa hlavne v miestnostiach, ktoré sú viac zaťažené mechanickými vplyvmi a nečistotami. Maľovanie umývateľnými farbami sa odporúča na chodbách, kde sa veľa pohybujeme s nečistým oblečením a predmetmi. Aplikácia umývateľnej farby sa odporúča aj v kuchyni a jedálni či detských izbách, pretože steny sa ľahšie čistia.

    3.3. Umývateľné farby do kúpeľne

    Ak nechceme mať na niektorých stenách v kúpeľni keramiku, pretože to nie je potrebné a zároveň chceme ušetriť nejaké peniaze, môžeme sa rozhodnúť pre umývateľnú farbu, ktorá je odolnejšia voči vlhkosti a vode, takže farba nezačne opadávať z povrchu. Takéto riešenie je dnes čoraz populárnejšie.

    Umývateľné farby na steny sú dostupné v rovnakých odtieňoch ako bežné farby
    Umývateľné farby na steny sú dostupné v rovnakých odtieňoch ako bežné farby

    4. Druhy nástenných farieb v závislosti od spojiva

    4.1. Hlinené farby

    Hlinené farby sú neumývateľné. Keďže obsahujú íl, sú úplne prírodné a vhodné do miestností, kde chcete dosiahnuť nízku hladinu alergénov alebo kvalitnú a prirodzenú mikroklímu.

    4.2. Disperzné farby

    Disperzné farby sú najčastejšie používané farby. Spojivom disperzných farieb sú živice, ktoré môžu byť prírodné alebo umelé. Ich kvalita je v tom, že prepúšťajú vodnú paru a sú odolné voči čisteniu vodou.

    4.3. Silikátové farby

    Silikátové farby majú ako spojivo kremičitan draselný alebo sodný. Na náterovom filme (vrstve farby) sa vytvorí vrstva tvrdých silikátových kryštálov, preto sú tieto farby veľmi vhodné na vonkajšie povrchy. Pri práci so silikátovými farbami je potrebné používať ochranné rukavice, pretože farby sú žieravé, dráždia pokožku.

    Odborný článok 1667
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    8.8
    0

    REMASTAV-SK s.r.o.


    8.7
    0

    Demax drevodomy - Patrik Zahradník


    10
    2

    Karol Chvostál


    10
    1

    Juraj Zábrodský


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené