Pre oblasť

    Polykarbonátové dosky

    Článok si prečítalo viac ako 1116+ používateľov
    Polykarbonátové dosky (polykarbonátové panely) sa v stavebníctve používajú na rôzne účely – na prístrešky, na zastrešenie terás, pergol, na zimné záhrady a podobne. Využívame ich najmä vtedy, keď chceme mať strechu nad hlavou, no zároveň chceme, aby prepúšťala svetlo.
    Odborný článok 1116
    polykarbonatove dosky
    Máme 1100 realizátorov v oblasti Krytiny:

    1. Čo sú to polykarbonátové dosky?

    Polykarbonáty patria medzi termoplastické polyméry čiže termoplasty. Väčšinou sú priehľadné, no kúpiť si ich môžete aj v rôznych farebných odtieňoch. Môžu byť použité pri teplotách od -100 °C do +135 °C. Polykarbonátové dosky sú veľmi odolné a trvácne. Pretože samotný materiál je priehľadný, dosky sa najčastejšie používajú ako strešná krytina na zastrešenie terasy a pergoly alebo ako svetlíky, dokonca aj na zastrešenie štadiónov, zimných bazénov a záhrad a samozrejme skleníkov (primárne využitie). Polykarbonátové dosky sa menej často používajú na zastrešenie obytných priestorov alebo ako deliace steny.   

    2. Polykarbonátové dosky – výhody a nevýhody

    2.1. Aké sú výhody polykarbonátových dosiek

    Ak sa polykarbonátové dosky používajú ako strešná krytina, majú mnoho výhod. V prvom rade sú vhodné na použitie, pretože majú priehľadnú textúru a prepúšťajú svetlo. Zároveň poskytujú UV ochranu. Dosky majú tiež nízku špecifickú hmotnosť a sú ľahko spracovateľné. Sú tiež cenovo dostupné (oveľa lacnejšie ako sklo) a ľahko sa inštalujú.

    Polykarbonát je ťažko horľavý materiál, preto ho možno použiť v stavebníctve na protipožiarnu ochranu.  

    2.2. Aké sú negatívne vlastnosti polykarbonátových dosiek

    Opísané dosky majú aj negatívne vlastnosti. Keď sa rozhodneme pre dosky väčších rozmerov (napr. 60 cm × 120 cm a viac), také dosky pri ohrievaní slnečnou energiou a pri náhlych a veľkých teplotných výkyvoch praskajú. Preto sa pri použití polykarbonátu na zastrešenie odporúča voliť dosky menších rozmerov, napr. 30 cm × 30 cm.

    Ďalšou nevýhodou polykarbonátových dosiek je ich údržba. Treba ich pravidelne čistiť, pretože pri nahromadení nečistôt dosky stmavnú, prepúšťajú menej svetla a tepla. Dosky môžu pri dlhšom pôsobení slnka čiastočne zmeniť farbu, najmä ak sú vyhotovené v určitom farebnom odtieni. Nevýhodou polykarbonátových dosiek je aj skleníkový efekt – v lete sa môžu tak rozpáliť, že zdržiavanie sa v miestnostiach pokrytých polykarbonátom je prakticky nemožné. Podobne ako pri skle je preto nevyhnutné zabezpečiť primerané tienenie priehľadných plôch.

    3. Polykarbonátové dosky – polykarbonáty

    Polykarbonátové dosky sú vyrobené z polykarbonátu, materiálu, ktorý v sebe spája dve vynikajúce vlastnosti: vysokú odolnosť proti mechanickému poškodeniu a nárazom a priehľadnosť, preto je dobrou voľbou v náročnejších prípadoch a skvelou alternatívou skla. Ide prakticky o nerozbitný materiál, ktorý je priehľadný ako sklo, len je dvakrát ľahší a až 200- až 300-krát odolnejší voči mechanickému poškodeniu. Polykarbonáty sa predávajú hlavne vo forme dosiek, ale môžu byť zušľachtené, to znamená, že môžu byť vyrobené alebo spracované tak, aby mali určité vlastnosti – môžu  byť tvrdené, odolné proti poškriabaniu, menej horľavé alebo vyrobené tak, aby sa zabránilo vyhrievaniu miestností pokrytých polykarbonátom.

    Pevný polykarbonát, určený na vonkajšie použitie, má obojstrannú ochranu pred škodlivým UV žiarením, čo znamená, že dlhšie vydrží v nezmenenej podobe.
    Polykarbonátová doska
    Polykarbonátové dosky sa zvyčajne spájajú pomocou skrutiek

    4. Montáž polykarbonátových dosiek 

    4.1. Polykarbonátové strešné dosky

    Na pokrytie striech možno použiť dosky rôznych veľkostí, aj keď sa odporúča, aby boli o niečo menšie, pretože väčšie ľahšie praskajú. Dosky sú vyrobené tak, že na okrajoch majú drážky s už pripravenými otvormi, pri montáži by sa drážky mali prekrývať a pripevniť pomocou skrutiek. Konštrukcia môže byť rôzna, najčastejšie je však kovová alebo drevená. Môže byť oblúková alebo plochá a panely možno montovať na priečne a pozdĺžne nosníky, ako aj na roštovú podkonštrukciu.

    4.2. Rozmery dosiek

    Na zastrešenie sa používajú najmä polykarbonátové dosky s hrúbkou 10 mm a 16 mm. Ak sú vzdialenosti medzi konštrukčnými nosníkmi väčšie, odporúča sa kvôli nosnosti použiť polykarbonátové dosky s hrúbkou hrúbky 20 cm,  25 cm a 32 mm.

    5. Polykarbonátová doska LEXAN

    Polykarbonátové dosky LEXAN patria medzi najkvalitnejšie polykarbonátové dosky na trhu. Najväčšou výhodou týchto dosiek oproti štandardným polykarbonátovým doskám je nižší index žltnutia pri UV svetle, keďže UV ochrana (na rozdiel od štandardných materiálov tohto druhu) je aplikovaná obojstranne.

    6. Polykarbonátové dosky – cena

    Polykarbonátové dosky sú v porovnaní so sklom veľmi lacné. Napríklad, priehľadná doska s hrúbkou 16 mm, so šírkou 210 cm a s dĺžkou 300 až 600 0, stojí  20 až 25 EUR/m2.  

    Odborný článok 1116
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krytiny?

    Máme 1100 realizátorov v oblasti Krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1100 realizátorov v oblasti Krytiny
    10
    1

    Tomáš Slobodník - TPS


    8.6
    0

    Nyári Róbert


    10
    0

    Conroof, s.r.o.


    8.7
    0

    BQ IZOL s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené