Pre oblasť

    10 inšpiratívnych domov s plechovou strechou

    Článok si prečítalo viac ako 865+ používateľov
    Obľuba plechových krytín rastie. Napriek o niečo vyššej počiatočnej investícii ponúka tento typ strešnej krytiny množstvo výhod, ktoré z dlhodobého hľadiska kompenzujú vynaložené prostriedky. Predpokladaná životnosť plechovej krytiny je až 75 rokov a viac. Jej povrch odráža teplo, čo znižuje náklady na chladenie v horúcich mesiacoch, no zároveň je menej náchylná na zatekanie ako klasická krytina a lepšie odoláva vetru. Plechové strešné krytiny je možné po skončení životného cyklu recyklovať. Okrem toho plech umožňuje maximálnu flexibilitu pri navrhovaní strechy. Nižšie uvádzame  nádherné príklady domov s plechovou strechou.
    Odborný článok 865
    plechova krytina
    Máme 1099 realizátorov v oblasti Krytiny:

    1. Prístavba kancelárií s fazetovanou medenou strechou_Emrys Architects (www.emrisarchitects.com), foto: Alan Villiams

    Spoločnosť zaoberajúca sa správou nehnuteľností požiadala štúdio Emrys Architects o modernizáciu a rozšírenie kancelárií v dvoch bývalých obytných budovách na ulici Great James Street v Bloomsbury. Architekti umiestnili novú dvojpodlažnú prístavbu v zadnej časti budov, aby vytvorili ďalšie priestory a zlepšili prepojenie medzi existujúcimi pracovnými priestormi. „Naším riešením bolo zachovať a zväčšiť existujúcu budovu a v stiesnenom priestore átria v zadnej časti zaviesť úplne novú štruktúru s cieľom vytvoriť dramatický prechod od starého k novému,“ hovoria architekti. Trojuholníkové panely vytvárajú zaujímavý reliéf strechy viditeľný z existujúcej okolitej zástavby a zároveň rôzne výšky stropov v rámci novej konštrukcie. „Zobrali sme existujúce výšky kľúčových bodov po obvode a použili sme to ako inšpiráciu pre neobvyklý trojuholníkový tvar strechy,“ uviedli architekti. Vnútorné zapustené osvetlenie zvýrazňuje hrany každej roviny a trojuholníkové svetlíky prinášajú do miestnosti denné svetlo.   

    2. Dom pozostávajúci z dvoch častí_AB objekt (www.ab-objekt.si), foto: Matej Lozar

    Architektonická kancelária AB objekt je známa svojimi fotogenickými a architektonicky dokonalými rodinnými domami. Výnimkou nie je ani dom, ktorý dostal názov Shared Object, nachádzajúci sa v lokalite Griže, neďaleko mesta Pongrac (Slovinsko). Dom nadväzuje na rozpoznateľnú estetiku svojich autorov a zároveň do svojho dizajnu vnáša časť miestnej architektonickej tradície. Archetypálny tvar a rozmery domu pozostávajúceho z dvoch častí, napodobňujú miestnu vidiecku architektúru, exteriér oboch častí (strecha, steny...) je obložený tmavou plechovou krytinou, čo im dodáva moderný, minimalisticky rafinovaný vzhľad.

    3. Dom-stan, Tham & Videgård Arkitekter (www.thamvidegard.se), foto: archív autorov

    Architekti zo štúdia Tham & Videgård Arkitekter (Švédsko) navrhli dom podobný stanu na ostrove v  súostroví Krokholmen. Nádherný výhľad na neďaleký maják a otvorené more inšpiroval dizajn, ktorý zahŕňa veľké presklené plochy spájajúce interiér s tromi terasami. Nezvyčajný profil domu vnáša do interiéru výšku a zároveň vytvára exteriér pripomínajúci  stan a letný pohodový život vonku. Konštrukcia domu je celá z dreva, okrem oceľových nosníkov, ktoré nesú zaťaženie hlavnej fasády. Zakrivená strecha, obložená zinkovým plechom, dosahuje výšku šesť metrov.

    4. Dom s výhľadom na hory_SoNo arhitekti (www.sono.si), foto: Matevž Paternoster

    Rodinná rezidencia s názvom Mountain View House sa nachádza v bezprostrednej blízkosti lyžiarskeho strediska Kitzbühel (Rakúsko). Keďže je dom v blízkosti vrcholu kopca, odkiaľ je pôsobivý výhľad, dom bol navrhnutý tak, aby výhľad čo najlepšie využil. Architekti zo štúdia SoNo Arhitekti navrhli namiesto jednej budovy súbor viacerých menších objektov, ktoré napodobňujú tvary tradičných alpských domov a spolu vytvárajú nevšedný a moderný vzhľad domu.   

    5. Dom-triptych_Studio Puisto (www.studiopuisto.fi), foto: Marc Goodwin

    Medzi jazierkom a hustým smrekovým lesom nachádza sa dom so šikmou strechou z pozinkovaného plechu a fasádou pokrytou čiernym olejovaným drevom. Dom v južnom Savónsku s názvom Three Square House pozostáva z centrálnej budovy obklopenej dvoma menšími budovami, v ktorých je garáž, špajza a sauna. Medzi garážou a hlavným domom sa v exteriéri, na rohu vyvýšenej drevenej plošiny, nachádza vaňa. Chodník vedie k mólu a jazierku. Architekti akoby okolo domu nakreslili fiktívnu horizontálnu čiaru vo výške 2,3 metra. Spodná polovica domu (pod touto fiktívnou čiarou) je obložená drevom a horná polovica pozinkovaným plechom.

    6. Dom C.H.I.K _MF Arhitektura (www.mihafujs.com); foto: Matej Lozar

    Exteriér obytného domu, ktorý sa nachádza len pár minút od centra Mariboru, na mieste, kde sa kopce na severe stretávajú s hustou zástavbou rodinných domov na juhu, je čistý, moderný minimalistický, no v žiadnom prípade nie chladný a neosobný. Kompaktné podlhovasté biele objemy s čiernymi strechami z falcovaného plechu a okná s čiernymi rámami nevyčnievajú zo svojho okolia, ale doň takmer dokonale zapadajú. Zdá sa, akoby vertikálne členená plocha pultovej strechy splynula s výbežkami kopcov a vinohradmi v pozadí. 

    7. Dom podobný stodole_Valbæk Brørup Arkitekter (www.vba.dk)   

    Architekti zo štúdia Valbæk Brørup Arkitekter navrhli chatu s klenutou polkruhovou strechou z vlnitého plechu v borovicovom lese, neďaleko mesta Nikøbing Sjælland v Dánsku. Chata  pripomínajúca poľnohospodársku stavbu (stodolu) je vzdialená len 200 metrov od mora. „Chceli sme urobiť dom, ktorý dizajnom bude zladený s existujúcou tradičnou vidieckou výstavbou, najmä priemyselnou,“ hovoria architekti. Väčšina obytnej časti na prízemí sa otvára posuvnými dverami do záhrady obklopenej borovicami. „Interiér je celý z borovicového dreva. Vôňa, zvuk a atmosféra sú ako v tradičnej kolibe,“ hovoria architekti. „Chceli sme napodobniť materiály, farby a atmosféru okolitej prírody, preto sme nič nechceli  prekrývať farbou – najmä nie bielou.“ Fasáda domu je z postriebreného dreva, strecha je obložená vlnitými plechmi, ktoré spolu s veľkým komínom dodávajú domu industriálny vzhľad.

    8. Dom pre piatich a početných priateľov_Biro Gašperič (www.birogasperic.com), foto: Miran Kambič

    V procese navrhovania ich nového domova sa očakávania rodiny sústredili na tri „naliehavé veci“, sú to: pohodlný a priestranný interiér, ktorý im pomôže ľahšie a pohodlnejšie stráviť zimné mesiace, dostatok priestoru na ubytovanie početných priateľov a veľká kuchyňa ponúkajúca dokonalé prostredie pre kulinárske špeciality. S pomocou architekta Mateja Gašperiča výsledkom tohto procesu navrhovania boli dva domy. Menší má saunu, posilňovňu a kancelárske priestory. V hlavnej budove je obývacia izba, ktorá je plynule prepojená s vonkajšou terasou a vytvára tak jedinečný priestor na socializáciu bez jasne definovanej hranice medzi interiérom a exteriérom. Pod ňou je stolárska dielňa, dielňa na opravu bicyklov a sklad. Čo však skutočne udáva tón novému domovu, je kuchyňa – ústredné miesto – s teplom kachlí na drevo a atraktívnym kozubom.

    9. Kováčska dielňa_Veld (www.veld.work), foto: Barbara Sandra

    Architekti z belgického architektonického štúdia Veld navrhli bývalú kováčsku dielňu „obložiť“ pozinkovaným plechom, aby sa presvetlil jej začiernený interiér. Tiež prišli s nápadom prepojiť starú dielňu s domom z 50. rokov minulého storočia, čo umožnilo rozšíriť obytný priestor a zároveň zachovať charakteristické črty oboch budov. „Vnímali sme existujúce budovy ako príležitosť, nie ako obmedzenie,“ povedal zakladateľ štúdia Veld Bruno Vanhaesebrouck. Začiernený interiér kováčskej dielne bol pokrytý vápennou omietkou technikou tradične používanou na hospodárskych budovách. Belosť, ktorá pokrýva tehly na stenách a strope, zachováva materiál konštrukcie nedotknutý a zároveň ju vizuálne spája s interiérom hlavného domu. „Chceli sme vytvoriť neutrálne a minimalistické pozadie, povedal Vanhaesebrouck. Exteriér je opláštený čiernym pozinkovaným plechom, ktorý napodobňuje vzhľad okolitých fariem a hladko zapadá do okolitej krajiny.  

    10. Dom Husarö, Tham & Videgård Arkitekter (www.thamvidegard.se), foto: archív autorov

    Za čiernym kovovým exteriérom tohto oddychového domu, ktorý sa nachádza na jednom zo stoviek ostrovov približne tridsať kilometrov východne od Stockholmu vytvorila architektonická dvojica Tham & Videgård Arkitekter obývaciu izbu s klenutými stropmi a spálne s veľkými strešnými oknami. Na pozemku, ktorý bol dlhú dobu vo vlastníctve rodiny  jedného z dvoch architektov, bolo predtým niekoľko menších objektov. „Ako sa rodina rozrástla o novú generáciu, vznikli potreby väčšieho domu,“ povedal Videgård. Dvojpodlažný dom so sedlovou strechou je vyrobený z ľahkých materiálov, vrátane plechového fasádneho a strešného plášťa, brezovej preglejky a inžinierskeho dreva. „Výborné svetelné podmienky, výhľad na more a rovný terén boli hlavné predpoklady, z nich vychádza návrh domu. Výslednú podobu tiež ovplyvnil relatívne nízky rozpočet, ktorý si vyžiadal použiť jednoduchú konštrukčnú logiku. 

    Odborný článok 865
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krytiny?

    Máme 1099 realizátorov v oblasti Krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1099 realizátorov v oblasti Krytiny
    10
    5

    Svalt s.r.o


    9.2
    0

    Durdiak Igor


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    8.7
    0

    RN - roofs s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené