Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Plexisklo – cena, charakteristiky, použitie akrylového skla

    Článok si prečítalo viac ako 2965+ používateľov
    Správny názov pre tento materiál je polymetylmetakrylát (PMMA), hovorovo plexisklo alebo akrylové sklo. Existuje oveľa viac komerčných názvov, všetky pomenúvajú rovnaký materiál: akrylové sklo, akrylát a PMMA. Materiál je možné použiť na rôzne účely. Plexisklo sa dnes nachádza všade, dokonca aj na stavbách, kde sa bežne používa ako náhrada skla. Priehľadná (transparentná) strešná krytina sa stáva čoraz populárnejšou voľbou a plexisklo je skvelým riešením.
    Odborný článok 2965
    plexisklo
    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny:

    1. Plexisklo – charakteristiky a údržba

    1.1. Plexisklo – charakteristiky

    Akrylové sklo alebo akrylát je termoplastický materiál, ktorý sa okrem priehľadnosti vyznačuje nízkou hmotnosťou a vysokou odolnosťou proti nárazom, poškodeniu a rozbitiu. Vďaka týmto vlastnostiam sa plexisklo používa hlavne ako náhrada za bežné sklo. V porovnaní so sklom akrylát sa okrem trvanlivosti a odolnosti vyznačuje pružnosťou a ľahším tvarovaným, vďaka špecifickým polymérom prakticky sa nemôže zlomiť.

    Akrylové dosky sú veľmi odolné proti UV žiareniu, pevné a necitlivé na poveternostné podmienky. Dosky sú tiež materiálom šetrným k životnému prostrediu, ktorý v dôsledku ohrevu neuvoľňuje do ovzdušia škodlivé látky. Okrem toho sú výnimočným tepelným izolátorom.

    1.2. Údržba plexiskla

    Aj keď je akrylát veľmi odolný materiál, ostrým predmetom ho môžeme poškriabať a poškodiť. Dodáva sa s ochrannou fóliou, ktorá sa odstráni ihneď po jeho montáži. Existujú dosky z plexiskla, ktorých jedna strana je dodatočne chránená pred poškriabaním. Plexisklo je materiál, ktorý sa ľahko udržuje. Môže sa čistiť vodou a mydlom, treba sa však vyhnúť abrazívnym kvapalinám, akou je napríklad acetón. Existujú špeciálne prostriedky na čistenie dosiek z plexiskla.

    2. Plexisklo v stavebníctve

    Plexisklo je akrylové sklo, ktoré sa skvele hodí ako strešná krytina alebo prístrešok
    Plexisklo je akrylové sklo, ktoré sa skvele hodí ako strešná krytina alebo prístrešok

    V stavebníctve možno plexisklo využiť na rôzne účely. Aj keď je jeho použitie známe predovšetkým z iných priemyselných odvetví (automobilový priemysel, výroba skleníkov, akváriá a fotorámčeky), čoraz častejšie sa používa v stavebníctve.

    2.1. Priehľadná strešná krytina a akrylový prístrešok

    Dosky (tabule) z plexiskla sa najčastejšie používajú ako priehľadná strešná krytina na pokrytie terás, veránd, prístreškov, pergol, zimných záhrad, skleníkov a iných prepojení alebo rozšírení obytných budov. Priehľadná strešná krytina umožňuje kvalitné osvetlenie miestnosti a dodatočnú energiu v zime. Na vyhotovenie strechy sa používajú dosky určitých rozmerov, ktoré majú na koncoch drážky.

    2.2. Nábytok (zariadenie interiéru) z plexiskla

    Plexisklo sa dá použiť aj na interiérový dizajn. Môže byť použitý so sanitárnym zariadením, napríklad ako doplnok k vani alebo sprche, na rôzne skrinky, zábradlia na schody a na mnoho ďalších účelov. Plexisklo sa čoraz viac používa v interiérovom dizajne v kombinácii s LED osvetlením.

    2.3. Fasáda z plexiskla

    Na verejných budovách sa dá použiť ako finálna vrstva fasády. Na tento účel sa používajú dosky z plexiskla, ktoré ako pokrokový, odvážny a moderný materiál dodatočne chránia fasádu budovy, ale tiež ju zaujímavo a nečakane skrášľujú.

    3. Plexisklo na mieru – obstaranie, druhy, spracovanie

    3.1. Plexisklo – druhy

    Plexisklo môže byť biele, zakalené alebo priehľadné, ale aj v rôznych farbách. Najčastejšie sa používa priehľadné akrylové sklo, ktoré môže byť náhrada klasického skla. Samozrejme, existujú aj priehľadné alebo úplne nepriehľadné farebné varianty a prírodné odtiene. K dispozícii sú:

    • priehľadné plexisklo
    • transparentné plexisklo
    • modré plexisklo
    • zelené plexisklo
    • žlté plexisklo
    • pomarančové plexisklo
    • červené plexisklo
    • hnedé plexisklo
    • fialové plexisklo
    • biele plexisklo
    • čierne plexisklo

    3.2. Plexisklo – hrúbka

    Akrylové sklo je k dispozícii v rôznych hrúbkach – od 2 mm do 30 mm. Samozrejme, v závislosti od hrúbky sa veľmi líši cena a náročnosť spracovania:

    • hrúbka 2 mm
    • hrúbka 3 mm
    • hrúbka 4 mm
    • hrúbka 6 mm
    • hrúbka 8 mm
    • hrúbka 10 mm
    • hrúbka 15 mm
    • hrúbka 20 mm
    • hrúbka 25 mm
    • hrúbka 30 mm

    3.3. Plexisklo – rozmery

    Plexisklo sa zvyčajne dá kúpiť v doskách alebo lištách rôznych priemerov a rôznych veľkostí. Dosky (tabule, panely) sú k dispozícii v rôznych rozmeroch, väčšinou do rozmerov 150 cm × 300 cm. Dodávatelia samozrejme ponúkajú plexisklo na mieru a najbežnejšie formáty dosiek sú:

    • 50 cm × 50 cm
    • 50 cm ×100 cm
    • 50 cm × 200 cm
    • 100 cm × 100 cm
    • 100 cm × 200 cm

    3.4. Spracovanie, gravírovanie a ohýbanie plexiskla

    Ak potrebujete určité rozmery, mnoho dodávateľov poskytuje rezanie plexiskla do tvarov podľa vášho výberu na nápisy, ozdoby a podobne. Plexisklo menšej hrúbky (do približne 10 mm) možno rezať aj laserom, vzniknú tak  rôzne vzory a otvory. Presnosť alebo tolerancia rezania z plexiskla je 0,5 mm až 1 mm.

    Plexisklo je možné aj ohýbať pre výrobky ako sú nábytok a kancelárske vybavenie.

    Gravírovanie z plexiskla je tiež bežné na výrobu informačných tabúľ a podobných grafických štítkov.

    4. Plexisklo, cena za m2

    Cena plexiskla závisí predovšetkým od jeho hrúbky: cena sa pohybuje od približne 20 EUR za hrúbku 2 mm do 60 EUR za priehľadnú dosku s hrúbkou 6 mm. Cena závisí aj od objednaného množstva a spracovania plexiskla.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 2965
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krytiny?

    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny
    10
    2

    Kytas Jaroslav


    10
    1

    DESMO STAV, spol. s r.o.


    9.5
    0

    Strechy GSD s.r.o.


    9.2
    0

    MKL Klampiarstvo - Štefan Mitaš


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené