Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Strešná krytina podľa sklonu strechy

    Článok si prečítalo viac ako 1082+ používateľov
    Strešná krytina je konečnou, ochrannou vrstvou každého domu a jej úlohou je zabrániť mechanickému poškodeniu ostatných vrstiev strechy, prenikaniu vody, vetra a tepla. Na trhu je široká škála strešných krytín, z ktorých je každá vhodná pre určité poveternostné podmienky, tvar strechy a sklon strechy. V tomto článku sa budeme zaoberať strešnými krytinami rozdelenými podľa sklonu strechy.
    Odborný článok 1082
    stresna krytina
    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny:

    1. Rozdelenie striech podľa sklonu 

    Podľa sklonu sa strechy vo všeobecnosti delia do troch skupín: ploché strechy, šikmé strechy a strmé strechy. Ako už názov napovedá, prvá skupina striech je plochá a má sklon menší ako 5°. Do skupiny šikmých striech patria strechy so sklonom od 5° do 30°. Ak má strecha sklon väčší ako 30°, klasifikovaná je ako strmá strecha.

    Toto delenie je len jedno zo základných, samozrejme, existujú aj iné delenia, napr. podľa tvaru strechy: pultová strecha, sedlová strecha, polvalbová strecha, valbová strecha, stanová – ihlanová strecha, manzardová – francúzska strecha... Sklon strechy ovplyvňuje aj rozmery strešnej krytiny. Napríklad, na plochú strechu treba zvoliť krytinu v čo najväčšom kuse (rozmeroch) a na strmú strechu sa odporúča strešná krytina s menšími rozmermi (menšie kusy).

    Strechy so sklonom do 60° môžeme veľmi jednoducho pokryť škridlami, treba však počítať s obojstranným prekrytím
    Strechy so sklonom do 60° môžeme veľmi jednoducho pokryť škridlami, treba však počítať s obojstranným prekrytím

    2. Aká strešná krytina pre aký sklon strechy?

    2.1 Ploché strechy (2° - 5°)

    Pri plochých strechách je z dôvodu výrazne pomalšieho odtoku vody potrebné použiť strešnú krytinu, ktorá bude účinne zadržiavať a odpudzovať meteorickú vodu, aby  neprenikala do hlbších vrstiev strešnej konštrukcie. Strešná krytina, ktorá pokrýva plochú strechu, musí byť zložená z viacerých samostatných prvkov. V prípade takýchto striech sú problematické spoje medzi kusmi, pretože sa na týchto miestach meteorická voda dlhodobo zadržiava a je väčšia možnosť premokania strechy. Pre takéto minimálne sklony sa odporúča plechová krytina – môže ísť o krytinu z trapézového plechu alebo vlnitého plechu.

    2.1.1. Bitúmenová strešná krytina

    Veľmi častou voľbou pre plochú strechu je bitúmenová strešná krytina (zvárané bitúmenové pásy), povrchovo upravená prírodnou bridlicou alebo kamennou drvinou, ktoré predlžujú jej životnosť a chránia ju pred UV žiarením. Bitúmenová krytina je jednou z mála druhov krytín, ktorá je vhodná pre všetky typy sklonov, preto ju možno použiť na ploché aj strmé strechy. Bitúmen je čierna lepkavá hmota, vyznačuje sa výbornou vodeodolnosťou. Ploché strechy sú typické pre novostavby a sú vhodné do oblastí s nižšími ročnými zrážkami a snehom. Dôvod tkvie v pomalšom odtekaní meteorických vôd a v dôsledku toho aj možného pretekania.

    2.1.2. Plechová strešná krytina

    Plechová strešná krytina sa odporúča aj pre strechy s minimálnym sklonom. Plechové krytiny, podobne ako bitúmenové, môžu byť použité na pokrytie striech so sklonom 6° a viac a dokonca aj na pokrytie tých najstrmších striech so sklonom až 90°. Plechová strešná krytina môže byť vyrobená z medeného alebo pozinkovaného plechu. Môžeme si vybrať medzi úplne plochou, trapézovou alebo vlnitou plechovou krytinou.

    Pri plochých strechách je z dôvodu výrazne pomalšieho odtoku vody potrebné použiť strešnú krytinu, ktorá bude účinne odvádzať meteorickú vodu, aby neprenikala do hlbších vrstiev konštrukcie
    Pri plochých strechách je z dôvodu výrazne pomalšieho odtoku vody potrebné použiť strešnú krytinu, ktorá bude účinne odvádzať meteorickú vodu, aby neprenikala do hlbších vrstiev konštrukcie

    2.2. Šikmé strechy (5° - 30°)

    Pre šikmé strechy, ktorých sklon je väčší ako 5°, je najvhodnejšia plechová krytina, vo forme škridiel. Na strechách so sklonom nad 10° je už možné montovať plechovú krytinu. Strechy so sklonom väčším ako 20° môžu byť pokryté škridlami. Betónová strešná krytina sa používa na strechy so sklonom 20° až 45°. Vláknocementová strešná krytina je vhodná pre strechy so sklonom 15° a viac.

    2.2.1. Škridla

    Najbežnejšie používaným typom strešnej krytiny je škridla, pretože väčšina tradičných striech má sklon v rozmedzí od 30° do 40°. Bobrovky je možné použiť na pokrytie striech so sklonom nie väčším ako 60°, je však potrebné dbať na spôsob kladenia. Krytie bobrovkou môže byť jednoduché alebo dvojité (šupinové alebo korunové). Napr. korunová pokládka má každý druhý rad škridiel upevnený na vrchnú hranu prvého radu. 

    2.2.2. Vláknocementová strešná krytina

    Vláknocementové strešné krytiny sa vyznačujú nízkou hmotnosťou. Tento druh strechy je oveľa ľahší ako strecha pokrytá škridlami. Takáto strešná krytina je vhodná pre strechy so sklonom nad 15°. Ak zvolíte vlnitú krytinu, možno ňou pokryť aj plochejšie strechy so sklonom 7° a viac.

    2.2.3. Betónová strešná krytina

    Betónovú strešnú krytinu je možné položiť na strechy so sklonom od 18 do 45 stupňov. Vyrába sa z vody, cementu a kameniva a do zmesi možno pridať pigment, ktorý mení farbu strešnej krytiny. Výhodou betónovej krytiny je jej vysoká mrazuvzdornosť a veľmi nízka nasiakavosť, čo zaisťuje odolnosť

    Kovová strešná krytina patrí spolu s bitúmenovou k tým typom krytín, ktoré možno použiť na pokrytie všetkých typov šikmých striech
    Kovová strešná krytina patrí spolu s bitúmenovou k tým typom krytín, ktoré možno použiť na pokrytie všetkých typov šikmých striech

    2.3. Strmé strechy (sklon väčší ako 30°)

    S rastúcim uhlom sklonom strechy sa zmenšuje veľkosť prvkov strešnej krytiny.  Strechy so strmým sklonom sú charakteristické najmä pre alpské oblasti, kde je počas roka väčšie množstvo zrážok. Strmé strechy riešia dve veci: zabezpečujú rýchlejšie topenie a zosuv snehu a výborné odvodnenie. Do skupiny strešných krytín vhodných pre strmé strechy patria okrem už uvedených typov strešných krytín aj drevené šindle, ktoré sú charakteristické pre horské oblasti a strechy so strmým sklonom.

    2.3.1. Drevené šindle

    Ako už bolo spomenuté, drevené šindle sa používajú na strechy s väčším sklonom (v rozmedzí od 45° do 60°). Nie sú vhodné pre sklony menšie ako 20 stupňov. Drevené šindle sú už od pradávna považované za veľmi odolný typ strešnej krytiny s dlhou životnosťou, ktorá odolá aj veľkej záťaži, napríklad veľkému množstvu snehu. Šindle sa najčastejšie vyrábajú z miestnych ihličnanov, vrátane smrekovca, smreka a jedle. Živica obsiahnutá v ihličnanoch je prirodzenou ochranou dreva a dodáva šindľom odolnosť voči poveternostným vplyvom. Smrekovcové drevo je považované za najčastejšie používané drevo na šindle.

    Bitúmenová krytina je jednou z mála druhov strešných krytín, ktorú možno použiť nielen na ploché, ale aj na strmé strechy
    Bitúmenová krytina je jednou z mála druhov strešných krytín, ktorú možno použiť nielen na ploché, ale aj na strmé strechy
    Odborný článok 1082
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krytiny?

    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1094 realizátorov v oblasti Krytiny
    9.2
    0

    ZrubyStavby s.r.o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    10
    2

    REFISTAV - TRADE s.r.o.


    9.9
    0

    KROVSTAV - Miloš Ondrušek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené