Pre oblasť

    Maľovanie bytu: bielenie stien a stropu

    Článok si prečítalo viac ako 1429+ používateľov
    Čerstvo vymaľovaný byt žiari v úplne novom svetle, všetko pôsobí jasnejšie a novšie. Maľovanie, teda bielenie, je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako príbytku vdýchnuť  sviežosť a správnu náladu.
    Odborný článok 1429
    malovanie stien
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    Kde začať?

    Odporúčame začať tým, že si vyhľadáte majstra, ktorý sa postará o nový vzhľad vašich stien. Ak je to možné, dohodnite sa so zhotoviteľom, že steny vymaľuje, keď povedzme budete dlhšiu dobu preč, napr. na dovolenke. Keď sa dohodnete s realizátorom týchto prác, je čas začať premýšľať o podrobnej farebnej palete stien vo vašom byte.

    Výber farieb

    Samozrejme je len na vás, či si vyberiete iba bielu farbu alebo tónovaný náter, matnú alebo lesklú farbu. Vždy treba mať na zreteli, že maľovanie matnými farbami umožňuje korekcie, zatiaľ čo lesklé farby to neumožňujú. Potrebné je dobre porozmýšľať o výbere farby interiéru. V tomto vám najlepšie môže poradiť interiérový dizajnér alebo architekt, pretože farba môže priestor opticky zväčšiť alebo zmenšiť, pocitovo otepliť alebo ochladiť. Pri výbere finálnej vrstvy náteru je potrebné zohľadniť všetky faktory (nábytok, osvetlenie priestoru...). Výber farebného odtieňa treba prispôsobiť priestoru. Odporúča sa, aby nábytok, farba stien a podlahová krytina harmonicky ladili. S bielou farbou určite nič nepokazíte, no práve tá je najcitlivejšia na škvrny a odtlačky prstov. Jemné pastelové farby sú skvelým doplnkom stien v jedálni a obývačke. Ako doplnok môžete zvážiť aj umiestnenie tapety ako dekoratívneho prvku na niektoré steny. Stále častejšie sa používajú aj dekoračné nálepky na stenu. Tie priestoru dodajú zvláštnu krásu a hravosť. Lepia sa obzvlášť v detských izbách a spálňach.

    Odborná rada zo spoločnosti Realizujeme.sk

    1. Ako opticky zväčšiť / zmenšiť miestnosť?

    Miestnosť môžeme samozrejme opticky zväčšiť aj zmenšiť, všetko záleží na výbere a predovšetkým kombinácií farebných tónov. Čím sú tóny farieb sýtejšie, tým samozrejme priestor opticky zmenšíme, a naopak, pri svetlých farebných tónoch miestnosť môžeme zväčšiť.

    2. Pravda je, že farba náteru môže ovplyvniť našu náladu?

    Áno, je pravda, že náš interiér v závislosti od varianty výberu správnej kombinácie farieb, môže ovplyvniť našu náladu do istej miery. Teplejšie odtiene farieb ako napr. zelená, žltá a pastelové odtiene, na nás pôsobia radostne a príjemne. Čo sa nedá povedať o chladnejších odtieňoch farieb ako napr. modrá, biela, šedá farba, ktoré na nás skôr vplývajú negatívne a dá sa povedať aj deprimujúco. Samozrejme, pri vhodnej a správnej kombinácií sa dá vytvoriť aj ideálny priestor zo studených a teplých odtieňov. Z toho vyplýva, že naozaj záleží na správnom výbere farby a kombinácií, preto sa vždy oplatí poradiť aj s odborníkom.

    3. Čo ovplyvňuje cenu maľovania a ako sa pohybujú ceny maliarských prác?

    Cenu maľovania, samozrejme, ovplyvňujú mnohé faktory, z ktorých môžem vymenovať napr.: poškodenie omietky, predošlé maľby, praskliny, sýtosť farieb a odtieňov. Taktiež treba spomenúť aj prípravu podkladu a zakrývacie práce a veci, ktoré nám pomôžu vytvoriť čo najlepší výsledok a konečný efekt. Čo sa týka cien maľovania, bežné ceny za spomínané práce sa pohybujú vrátane materiálu od 4 - 6 eur za m2, ale teda presnú cenu vám určí majster až po osobnej obhliadke bytu - priestoru a po dohode.

    Odbornú radu poskytol pán Roman Gažo

    Príprava a ochrana priestoru

    Pred samotným začiatkom maľovania je najlepšie všetko vyniesť z miestnosti, aby mali majstri čo najviac priestoru na pohyb a nerušenú prácu. Ak to nie je možné, potom treba použiť zakrývaciu plachtu, zakrývací kartón a podobne. Chrániť pred farbou, vlhkosťou a prachom treba jednotlivé kusy nábytku, podlahu, ale aj vypínače a zásuvky, pretože akokoľvek si dávate pozor, vždy sem-tam farba kvapne. Príprava stien na bielenie je náročná práca, preto ju odporúčame zveriť skúsenému maliarovi, ktorý najprv skontroluje všetky steny, ktoré sa chystá vymaľovať. Akékoľvek diery, trhliny alebo iba menšie odreniny, všetko treba opraviť. Skúsený maliar to bude vedieť urobiť, vyrovnať tak, aby každá stena bola úplne hladká a rovná, pripravená na novú maľbu.

    Maľovanie – cena

    Na cenu maľovania predovšetkým vplýva veľkosť a zložitosť maľovaného povrchu. Pred realizáciou prác sa dohodnite s maliarom, či je materiál v cene alebo nie. Maliar môže cenu dodatočne zvýšiť, ak ide o použitie viacerých farieb alebo vytváranie špeciálnych dekoratívnych náterov, napr. kontúry okolo okien a dverí. Najjednoduchšie maľovanie interiérových stien a stropov na bielo (2-krát náter, materiál a práca) stojí 1 až 3 EUR/m2.

    Výber správneho farebného odtieňa je kľúčový pre atraktívny vzhľad priestoru
    Výber správneho farebného odtieňa je kľúčový pre atraktívny vzhľad priestoru
    Odborný článok 1429
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    8.7
    0

    Bau-Plus - Richard Sklenka


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    8.6
    0

    FYX s. r. o.


    9.1
    0

    FORGSTAV, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené