Pre oblasť

    Oplechovanie strechy

    Článok si prečítalo viac ako 1380+ používateľov
    MMontáž strešnej krytiny nie je poslednou úlohou pri vyhotovení strechy. Práce na streche vykonáva aj klampiar, ktorý zhotoví a namontuje kovové strešné doplnky na vašom dome: odkvapy a lemovacie plechy. Oplechovanie strechy nielen esteticky, ale aj funkčne dokončuje strechu. Existuje niekoľko možností ako môžeme strechu dokončiť. V tomto článku si niečo povieme k tejto téme.
    Odborný článok 1380
    oplechovanie strechy
    Máme 1092 realizátorov v oblasti Klampiar, Klampiarstvo:

    1. Čo je to oplechovanie strechy?

    Sú to kovové, resp. plechové prvky používané na lemovanie okrajov strechy na miestach, kde sa spája so strešnou krytinou. Oplechovanie strechy slúži na ochranu strešnej konštrukcie pred vodou, snehom a inými poveternostnými vplyvmi. Jeho hlavnou funkciou je nielen zabezpečiť, aby sa voda stekajúca po streche nehromadila na okraji a neprenikala pod strešnú krytinu, ale aj zabrániť poškodeniu strešnej konštrukcie a interiéru budovy. Lemovanie strechy navyše dotvára aj vzhľad strechy a celej stavby v estetickom zmysle.

    Kvalitné oplechovanie strechy je nevyhnutným ochranným prvkom nielen strechy, ale aj fasády 
    Kvalitné oplechovanie strechy je nevyhnutným ochranným prvkom nielen strechy, ale aj fasády 

    2. Na čo slúži oplechovanie strechy?

    V tých častiach strechy, kde sa strešné plochy spájajú alebo kde niektoré prvky budovy prechádzajú cez strechu, ako sú komíny, vetracie kanály, vikiery a steny, je potrebné oplechovanie na zabezpečenie vodotesnosti. Správne nainštalovaná izolácia a oplechovanie pomáhajú strešnej konštrukcii prispôsobiť sa štrukturálnym zmenám, ktoré môžu nastať v dôsledku sadnutia materiálu, rozťahovania a zmršťovania. Okraje strechy a aj samotné oplechovanie sú vyrobené tak, aby voda vďaka gravitácii voľne stekala zo strechy, určitým spôsobom je zabezpečená aj hydroizolácia strechy.

    3. Oplechovanie strechy - typy

    Oplechovanie strechy je kľúčovou súčasťou strechy a zabezpečuje jej hydroizoláciu a ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Medzi najdôležitejšie typy oplechovania  patria vetrolamy, žľaby, lapače snehu, hrebenáče, lemovanie k múru, obyčajné a skryté odkvapy a ich príslušenstvo.

    3.1. Záveterné lišty

    Záveterné lišty sú klampiarsky prvok, ktorý sa využíva pri oplechovaní strešnej krytiny. Využíva sa pri presahujúcich koncoch strechy alebo na štíte strechy, pri takmer všetkých typoch strešných krytín. Lišty nielenže chránia konce strechy pred pôsobením vetra, ale majú aj estetickú funkciu. V závislosti od zvoleného dizajnu môžu byť inštalované pred pokrytím strechy alebo po ňom.

    Hlavnou funkciou záveterných líšt je ochrana pred podfukovaním strešnej krytiny. Ak vietor prenikne pod strechu, môže vzniknúť podtlak, ktorý môže poškodiť časti strešnej krytiny a v extrémnych situáciách strechu nadvihnúť. Záveterné lišty zaisťujú aj estetický vzhľad strechy, pretože slúžia napr. na oplechovanie vystupujúcich častí nad konštrukciu strechy.

    3.2. Odkvapnica

    Odkvapnica slúži na správne zakončenie strechy. Je to prechodový profil z povrchu strechy na žľab odkvapu. Zaisťuje odvádzanie vody zo strechy priamo do žľabu, chráni nielen strešnú krytinu, ale aj fasádu. Inštaluje sa pod spodný okraj strešnej krytiny a zabraňuje vniknutiu vody pod strechu a dovnútra objektu. Odkvapnica musí byť vyrobená z materiálu odolného voči korózii, preto sa najčastejšie vyrába z pozinkovaného plechu.

    3.3. Lapače snehu

    Lapače snehu sú umiestnené na spodnú časť strechy a zabraňujú zošmyknutiu snehu zo strechy. Dôležité sú pre bezpečnosť ľudí a zabraňujú poškodeniu predmetov na zemi.

    3.4. Oplechovanie stien

    Oplechovanie stien sa používa ako ochrana proti vlhkosti. Aby sa znemožnilo prenikanie dažďovej vody do budovy, strecha musí byť úplne utesnená. Existujú rôzne druhy a tvary oplechovania stien, hotové, ale dajú sa vyrobiť aj na mieru, aby sa prispôsobili rôznym tvarom stien.

    Oplechovanie strechy slúži na ochranu strešnej konštrukcie pred dažďom, snehom a inými poveternostnými vplyvmi
    Oplechovanie strechy slúži na ochranu strešnej konštrukcie pred dažďom, snehom a inými poveternostnými vplyvmi

    3.5. Úžľabie

    Úžľabie vzniká v mieste, kde sa spájajú dve strešné plochy, ktoré sú v určitom uhle od seba odklonené. Nepokrýva sa krytinou, ale sa pred pokrývaním strešných rovín oplechuje. Pozornosť treba venovať správnemu položeniu plechu a jeho spájaniu. Úlohou úžľabia je zabrániť vniknutiu vody do interiéru budovy a zabezpečiť účinný odvod meteorickej vody zo strechy.

    Úžľabie môže byť vyrobené z hliníkového, medeného alebo pozinkovaného plechu. Jeho tvar a veľkosť sa prispôsobujú v závislosti od sklonu a typu strechy.

    3.6. Lemovacie plechy

    Lemovacie plechy sú vlastne hotové plechové profily, ktoré sa inštalujú na ploché a šikmé strechy. Zabraňujú prenikaniu vody pod strešnú krytinu a umožňujú jej odvádzanie. Môžu byť aj širšie, ako platne, ktoré sú umiestnené na spojoch strešných svahov ako lievik, ktorým voda môže odtekať.

    3.7. Oplechovanie plochej strechy

    Je to oplechovanie, ktoré sa umiestňuje okolo okrajov plochých striech. Neslúži na odvádzanie vody, ale na ochranu konštrukcie pred prenikaním vlhkosti a dažďovej vody. Na ten istý účel sa umiestňuje okolo okrajov striech s malým sklonom, kde hrozí vniknutie vody pod krytinu, vtedy však môžu byť použité aj vodotesné materiály, nemusí byť výlučne z plechu.

    3.8. Odkvapy

    Odkvapy sú kovové profily umiestnené pozdĺž okrajov strechy a slúžia na odvádzanie meteorickej vody. Na ich výrobu možno použiť rôzne materiály: kov, plast, drevo, betón atď. Správne nainštalované a udržiavané odkvapy zaisťujú efektívne odvádzanie vody a zabraňujú možnému poškodeniu strechy.

    3.9. Hrebenáče

    Hrebeň je najvyššia vodorovná, šikmá alebo zakrivená hrana strechy, kde sa stretávajú dve strešné plochy. Hrebenáče slúžia na zakrytie strechy v najvyššej časti (hrebeni), kde dochádza ku styku dvoch strešných rovín. Úlohou hrebenáčov je zabezpečiť tesnenie a ochranu proti prenikaniu dažďa, snehu a vetra.

    4. Oplechovanie komína a strešného okna

    Oplechovanie by malo byť inštalované aj tam, kde komín prestupuje strešnou konštrukciou (strechou). Realizácia tohto detailu je mimoriadne náročná, vyžaduje si precíznosť, zručnosť a určite aj odborné znalosti majstra klampiara, pretože oplechovanie nesmie prepúšťať vodu. Oplechovanie komína môže byť vyhotovené rôznymi spôsobmi v závislosti od sklonu strechy, strešnej krytiny a polohy komína. Rovnako tak, je potrebné urobiť lemovanie okolo strešného okna alebo vikiera, ktoré sa robí podobným spôsobom a z rovnakých dôvodov. Lemovanie okolo strešného okna zabezpečuje dokonalé splynutie oplechovania s povrchom strechy. 

    Oplechovanie nielen esteticky, ale aj funkčne dokončuje strechu
    Oplechovanie nielen esteticky, ale aj funkčne dokončuje strechu

    5. Dilatácie na oplechovaní strechy

    Strecha musí byť dokončená aj na styku dvoch budov. V tomto prípade je veľmi dôležité, aby oplechovanie bolo vodotesné, ale zároveň aj dostatočne elastické.

    6. Výber farby a materiálu na oplechovanie strechy

    Pri dokončovaní strechy môže byť použité oplechovanie v rôznych farbách a z rôznych materiálov. Oplechovanie môže byť z hliníkového, medeného alebo pozinkovaného plechu, pričom materiál by mal ladiť s materiálom alebo farbou strechy objektu. Hliníkové alebo pozinkované oplechovanie môže byť v rôznych farebných odtieňoch. Môžete sa rozhodnúť pre takmer akúkoľvek farbu, keďže materiál je možné neskôr prefarbiť, najčastejšie sa vyberajú odtiene sivej a tehlovočervenej.

    7. Oplechovanie strechy - montáž 

    Oplechovanie strechy môže byť vykonané dvoma rôznymi spôsobmi. V prvom prípade sa oplechovanie montuje pod krytinu. Pozdĺžna lata musí byť široká minimálne 60 mm, na pozdĺžnu latu sa pripevní doska, na ktorú sa pripevní oplechovanie. Výhodou tohto riešenia je, že oplechovanie má zabudovaný aj odkvap, ktorý následne odvádza dažďovú vodu.

    Ďalšou možnosťou je, že okraj oplechovania prechádza cez strešnú krytinu, čo sa robí oveľa častejšie. V tomto prípade sa oplechovanie pripevňuje priamo k hornej časti strešnej krytiny na jednej strane a k nosníku na druhej strane. Po dokončení strešnej krytiny je potrebné okraje mierne ohnúť nahor, aby voda nezatekala za strešnú krytinu.

    Odborný článok 1380
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Klampiar, Klampiarstvo?

    Máme 1092 realizátorov v oblasti Klampiar, Klampiarstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1092 realizátorov v oblasti Klampiar, Klampiarstvo
    10
    1

    Ľuboš Lendáč


    10
    1

    Tomáš Slobodník - TPS


    10
    0

    Conroof, s.r.o.


    10
    6

    Vladimír Toráč - Podolie


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené