Pre oblasť

    Elektrické podlahové kúrenie: vykurovacia fólia alebo vykurovacia rohož?

    Článok si prečítalo viac ako 1340+ používateľov
    Elektrické vykurovanie má oproti tradičným systémom ústredného kúrenia mnoho výhod: nízka počiatočná investícia, hospodárnosť, jednoduchá a lacná inštalácia, dlhá životnosť. Ešte väčšie výhody má podlahové kúrenie. Preverili sme, čo umožňuje to najlepšie z oboch typov: elektrické podlahové kúrenie.
    Odborný článok 1340
    elektricke podlahove kurenie
    Máme 1089 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    1. Výhody podlahového vykurovania

    Na rozdiel od klasického radiátorového vykurovania môže podlahové vykurovanie veľkou mierou prispieť k väčšiemu pohodliu a komfortu bývania. Pri tomto type vykurovania je  podlaha vždy príjemne rovnomerne teplá a vzhľadom na veľkú plochu na vykurovanie stačia  nižšie teploty, čo sa odzrkadľuje aj na mesačných účtoch za vykurovanie. Elektrické podlahové kúrenie je nízkoteplotné, to znamená, že vzduch je o niečo chladnejší, no má vyššiu relatívnu vlhkosť, takže vzduch v miestnosti je menej suchý a zdravší. Systém spomaľuje cirkuláciu vzduchu a tým znižuje aj prašnosť, čo je výhodné najmä pre ľudí s astmou a alergiami. 

    Elektrické podlahové kúrenie má oproti klasickému podlahovému vykurovaniu tú výhodu, že nepotrebuje poter, je ľahšie a tenšie. Nepotrebuje ani kotolňu a prídavné zariadenia.

    2. Vykurovacia rohož

    Elektrické vykurovanie je možné inštalovať dvoma spôsobmi. Najbežnejším spôsobom je  inštalácia vykurovacej rohože. Rohož sa kladie na lepidlo alebo do samonivelačnej hmoty na izoláciu, priamo pod pochôdznu vrstvu podlahy. Vhodné podlahové krytiny na takéto vykurovanie sú laminát, parkety, koberec a podobne, za predpokladu, že je vykurovacia rohož upevnená a chránená samonivelačnou hmotou. Týmto spôsobom je možné elektrické podlahové vykurovanie využiť ako primárne vykurovanie alebo ako doplnkový zdroj. Hlavnou výhodou vykurovacej rohože je jednoduchá inštalácia a rýchle vykúrenie priestoru, pretože sú vykurovacie káble tesne pod povrchom. Vykurovacia rohož je vďaka svojej nízkej hmotnosti a hrúbke vhodná najmä na rekonštrukcie a úpravy.

    Vykurovací kábel sa inštaluje veľmi rýchlo a jednoducho bez väčších stavebných zásahov
    Vykurovací kábel sa inštaluje veľmi rýchlo a jednoducho bez väčších stavebných zásahov

    3. Vykurovacia fólia

    Ďalším spôsobom elektrického podlahového vykurovania je kúrenie vykurovacou fóliou, ktoré sa používa do miestností, v ktorých sú použité laminátové, parketové alebo iné drevené podlahové krytiny, ktoré sa inštalujú suchou montážou. Vykurovaciu fóliu je možné inštalovať do stropov aj stien. Je vhodná na vinylové a textilné podlahové krytiny, vtedy však treba použiť špeciálne drevené dosky. Vykurovacia fólia sa skladá z dvoch polyesterových fólií, medzi ktorými je sieť medených vodičov a medzi nimi vykurovacie pásiky z grafitu. Vykurovací výkon podlahových fólií je 40 W/m² až 80 W/m². 

    Životnosť vykurovacej fólie je cca 40 rokov.

    4. Kedy sa používajú vykurovacie fólie a vykurovacie rohože?

    4.1. Vykurovacia fólia na vykurovanie podlahových krytín

    Vykurovacia fólia a vykurovacie rohože sa často používajú na vyhrievanie podlahových krytín, akými sú keramická dlažba, laminát alebo zriedkavejšie parkety. Umožňujú pohodlnú chôdzu po podlahe aj v chladných mesiacoch. Ak chcete parkety vyhrievať vykurovacou fóliou, bolo by najlepšie najskôr sa poradiť s odborníkom o ich kompatibilite.

    4.2. Vykurovacia rohož: keď úroveň podlahy nedovoľuje inak

    Ak je existujúca podlaha príliš nízka na inštaláciu klasického podlahového kúrenia s vodovodným potrubím, dobrou alternatívou môže byť inštalácia vykurovacej fólie alebo vykurovacej rohože. Tento problém je bežný v starších bytoch alebo domoch. Na inštaláciu je potrebná len minimálna výška podlahy, takže vykurovaciu fóliu je možné umiestniť prakticky do každej miestnosti.

    4.3. Vyhrievacia fólia/rohož sa jednoducho inštaluje

    Vykurovacia fólia sa inštaluje pomerne jednoducho, čo znamená, že vlastníci nehnuteľností alebo zhotovitelia môžu rýchlo a jednoducho vylepšiť vykurovacie systémy v existujúcich priestoroch. Preto sa stáva čoraz obľúbenejšou voľbou pri rekonštrukcii vykurovacieho systému v príbytkoch. Ak sa rozhodnete pre elektrické podlahové kúrenie, zverte tieto práce odborníkom. Stačí poslať dopyt, jednoducho, rýchlo a úplne zadarmo. Firmy a remeselníci, s ktorými spolupracujeme, v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    5. Sú vykurovacie fólie a vykurovacie rohože energeticky efektívne?

    Žiaľ, vykurovacia fólia nie je tou najlepšou voľbou z hľadiska energetickej účinnosti. Dôvod je jednoduchý. Vykurovacia fólia potrebuje elektrinu, ktorá dnes patrí medzi najdrahšie zdroje energie na vykurovanie. Práve z tohto dôvodu je vykurovacia fólia dobrou voľbou do menších priestorov, akými sú napríklad kúpeľne, kde nemáme inú možnosť vykurovania alebo chceme podlahové kúrenie, ale to nie je možné z dôvodu nevyhovujúcich inštalácií, nedostatočnej  výšky podlahy alebo z nejakého iného dôvodu. V takýchto prípadoch je výbornou voľbou vykurovacia fólia, ktorá umožňuje podlahové vykurovanie miestnosti a vzhľadom na malý priestor sú o niečo vyššie náklady na vykurovanie elektrickou energiou zanedbateľné.

    Odborný článok 1340
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie?

    Máme 1089 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1089 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie
    8.7
    0

    CompanyV s.r.o.


    9.1
    0

    ELMO Energo s.r.o.


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    9.8
    0

    INSTALSERVIS


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené