Pre oblasť

    Elektrické podlahové kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 3036+ používateľov
    Elektrické podlahové kúrenie sa stáva čoraz populárnejšou metódou kúrenia, pretože má početné výhody v porovnaní s klasickým radiátorovým kúrením. Ak sa rozhodujete pre elektrické podlahové kúrenie, môžete si zvoliť vodné podlahové kúrenie alebo elektrické podlahové kúrenie.
    Odborný článok 3036
    elektricke podlahove kurenie
    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    1. Výhody a nevýhody podlahového vykurovania

    1.1 Výhody podlahového vykurovania

    Klasické podlahové kúrenie je v súčasnosti najbežnejším spôsobom vykurovania. Pri podlahovom vykurovaní najčastejšie médium, ktoré prenáša teplo potrubiami inštalovanými v podlahe je voda. V porovnaní s klasickým spôsobom vykurovania s radiátormi je podlahové vykurovanie oveľa efektívnejšie, pretože celý povrch podlahy pôsobí ako radiátor. Náklady na kúrenie sú tak až o 15 % nižšie.

    1.2 Nevýhody podlahového vykurovania

    Pri montáži klasického podlahového kúrenia je samotná podlaha o niekoľko centimetrov hrubšia ako pri elektrickom kúrení, keďže konštrukcia musí mať vrstvu tepelnej izolácie, cez ktorú sa položí nopová fólia a rúry, a všetko sa nakoniec pokryje poterom. Celá podlaha je teda o niečo hrubšia,  lepšie akumuluje teplo, tiež teplo sála po dlhšiu dobu, aj keď  potrebuje viac času na zohriatie.

    2. Elektrické podlahové kúrenie

    2.1 Výhody elektrického podlahového vykurovania?

    Elektrické podlahové kúrenie patrí medzi novšie technológie, jeho inštalácia a regulácia je mimoriadne jednoduchá.  Keď ide o podlahové kúrenie, treba vykonať montáž elektrických rohoží a fólií alebo potrubí, ktoré sa zohrievajú a šíria teplo v miestnosti.

    2.2 Nevýhody elektrického podlahového vykurovania

    Pozitívnou stránkou elektrického podlahového kúrenia je to, že pri použití elektrického podlahového kúrenia je podlaha tenšia, než keby ste používali klasické podlahové kúrenie. Na holú konštrukciu sa kladie tepelná izolácia, potom sa aplikuje vhodná hrúbka poteru a nad poter a pod konečnú vrstvu sa inštalujú elektrické rohože. V tomto prípade môže byť poter tenší, ak ide o renováciu alebo adaptáciu staršieho objektu, ľahšie sa dá prispôsobiť existujúcim obmedzeniam, bez zásahu do konštrukcie. V takých prípadoch sa elektrická rohož  môže položiť priamo na izoláciu a zaliať poterom. Potom hrúbka podlahy zostáva tenšia a jej pevnosť a funkčnosť sú nie ohrozené.

    Je však do istej miery nevýhodou, že samotná spotreba energie je vyššia, takže klasické podlahové kúrenie je vhodnejšie pre väčšie plochy. Pri elektrickom vykurovaní sa lepšie a rýchlejšie zohrejú menšie povrchy.

    3. Vykurovací kábel

    Vykurovací kábel slúži na zabránenie zamrznutiu potrubí, a je možné položiť ho pod spevnené povrchy (dlažbu) alebo asfalt na dvore, čím sa snehové usadeniny stanú minulosťou. Vykurovací kábel sa pripojuje na automatický termostat, ktorý sa zapne, keď okolitá teplota klesne pod určitú nastavenú hodnotu. Montáž vykurovacích káblov je veľmi jednoduchá, pretože sa musia položiť v línii alebo okolo prvkov, ktoré sa budú zohrievať.

    Vykurovací kábel
    Vykurovací kábel - montáž je jednoduchá

    4. Vykurovacia rohož

    Existujú dva systémy elektrického podlahového vykurovania: môžu sa použiť vykurovacie rohože alebo vykurovacie fólie. Vykurovacia rohož môže byť položená pod takmer všetky typy podláh – keramické dlaždice, parkety, laminát, vinyl atď. Vykurovacia rohož sa kladie  priamo pod poslednú vrstvu podlahy vo vrstve lepidla. Preto je montáž veľmi jednoduchá a podlaha a samotná miestnosť sa veľmi rýchlo zohreje.

    Odborná rada zo spoločnosti ZELMA elektrik

    1. Akým spôsobom hreje podlaha pri elektrickom podlahovom vykurovaní a aké sú jeho výhody?

    Pri elektrickom podlahovom vykurovaní zabezpečujú ohrev podlahy a okolia odporové vykurovacie rohože alebo infra vykurovacie fólie, kedy tieto komponenty pomocou elektrickej energie produkujú tepelnú energiu. Infra fólie vytvárajú sálavé teplo, ktoré efektívne preniká vzduchom takmer bez straty a ohrieva pevné predmety a okolité stavebné konštrukcie interiérov. Medzi hlavné výhody elektrického podlahového vykurovania patrí jednoduchšia inštalácia a to, že si nevyžaduje prakticky žiadnu údržbu. V menších priestoroch sa určite ocení to, že nenarúša dispozičný charakter interiéru na rozdiel kúrením vykurovacími telesami. Výhodou sú aj o 60 % menšie vstupné náklady oproti plynovému vykurovaniu. Pri elektrickom podlahovom vykurovaní nepotrebujete žiaden kotol, plynovú prípojku, komín ani vykurovacie rozvody.

    2. Je možné mať elektrické podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu?

    Elektrické podlahové vykurovanie sa bežne realizuje nielen lokálne, ale aj do celého domu. Ľudia s obľubou zvyknú kombinovať elektrické podlahové kúrenie ešte aj s iným typom vykurovania.

    3. Neškodí podlahové kúrenie zdraviu?

    Nie, skôr je prospešné nášmu zdraviu. Ľudia s kĺbovými ochoreniami a bolesťami nôh oceňujú komfort pri kontakte s teplou podlahou. Navyše s infra fóliami sa šíri sálavé teplo, ktoré má pozitívny vplyv na človeka, dochádza pri ňom k priaznivej stimulácii organizmu infračervenými lúčmi. Plusom pre naše zdravie je aj to, že vo vzduchu zostáva zachovaná vlhkosť a nevíri sa prach. Dokonca aj ľudia náchylní na rozličné alergie a prašné prostredie môžu oceniť podlahové kúrenie. Podlahové kúrenie v kúpeľni eliminuje zdroje spôsobujúce alergie (roztoče či plesne) tým, že zabezpečuje priebežne vysušovanie plôch a jednotlivých segmentov v priestore.

    Pán Ondrej Martiček, spoločnosť ZELMA elektrik

    5. Vykurovacia fólia

    Vykurovacie fólie sa môžu klásť iba pod plávajúce podlahy, ktoré sa nelepia k podkladu, napr. pod lamináty, niektoré parkety a vinyl. Vykurovaciu fóliu môžeme použiť aj na vykurovanie podkladu alebo koberca/vstupnej rohožky Použitím samolepiacich účelových dosiek určených na ochranu vykurovacej fólie, nie je celý systém hrubší ako 10 mm.  

    Odborný článok 3036
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie?

    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie
    9.9
    0

    HORVÁT servis, s. r. o.


    8.7
    0

    Mário Donoval - eMDel elektrikár


    10
    8

    Bc.Adam Czucz


    10
    1

    ASFALT Spiš s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené