Pre oblasť

    Elektrické podlahové kúrenie - rovnomerné a efektívne vykurovanie priestorov

    Článok si prečítalo viac ako 843+ používateľov
    Montáž elektrického podlahového kúrenia vôbec nemusí byť zlý nápad. Hoci je vykurovanie elektrinou drahšie než plyn, predsa môže byť výhodnou voľbou nielen z technického, ale aj z finančného hľadiska. Konštrukcia elektrického podlahového kúrenia je veľmi jednoduchá, nepotrebuje žiadny kotol, ani obstarávanie paliva. Okrem toho tento druh kúrenia zabezpečí komfortné vyhrievanie podlahy.
    Odborný článok 843
    elektricke podlahove kurenie
    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    Elektrické podlahové kúrenie si môžete vybrať podľa podlahovej krytiny, ktorú doma máte. Niektoré typy elektrického podlahového kúrenia sú vhodnejšie pre laminát, iné pod dlaždice alebo plastovú podlahu. Ak je k tomuto druhu vykurovania pridaná aj doplnková izolácia, výrazne sa tým urýchli prehrievanie podlahy vykurovacou rohožou.

    Ako funguje podlahové vykurovanie

    Bez ohľadu na to, či ide o teplovodné alebo elektrické podlahové vykurovanie, teplo sa šíri sálaním, a preto stačí, keď je konštrukcia podlahy zohriata na teplotu len o niečo vyššiu, ako je teplota vzduchu v priestore (na dosiahnutie nižšej teploty spotrebuje sa menej energie).

    Pokiaľ ide o laminát, na povrchu podlahy by teplota nemala byť vyššia ako 28 °C, pri dlažbe  32 °C, je to teplota prospešná pre ľudské zdravie.

    Na elektrické podlahové kúrenie môžu byť použité vykurovacie káble, rohože alebo elektrické vykurovacie fólie, ktoré sú inštalované v podlahe a napojené na elektrickú sieť. Ktorý typ elektrického podlahového kúrenia si zvolíte, závisí predovšetkým od podlahovej krytiny a skladby podlahy.

    Spoločnou charakteristikou všetkých druhov elektrického podlahového kúrenia je, že sa  elektrická energia mení na tepelnú vo vykurovacom jadre kábla či fólie. Určite si mnohí z vás spomínajú na rady svojich starých rodičov, že nohy musia byť vždy v teple, inak hrozí nachladnutie, kŕčové žily, dokonca aj iné ochorenia. Okrem toho, na rozdiel od konvekčného vykurovania radiátormi tento systém nevíri prach, iba sála teplo. 

    Odborná rada zo spoločnosti Tribeta s.r.o.

    1. Ako funguje elektrické podlahové kúrenie, akým spôsobom sa podlaha zahrieva?

    Elektrické podlahové kúrenie je moderný systém, ktorý zabezpečuje rovnomerné a efektívne vykurovanie priestorov. Funguje na princípe elektrických odporových káblov alebo infra fólií, ktoré sa pokladajú do poteru alebo pod povrch podlahy. Tieto káble alebo fólie sa následne pripoja k elektrickej sieti a vytvárajú teplo, ktoré sa šíri cez podlahu. Podlahové kúrenie sa zahrieva vďaka elektrickej energii, ktorá prechádza cez vykurovací element. Táto energia je premenená na teplo, ktoré sa následne šíri po celej ploche podlahy. Tento proces zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla a vysokú účinnosť vykurovania. Jednoducho povedané, elektrická energia premenená na teplo vyhrieva podlahu a následne priestor. V tomto systéme kúrenia je presne stanovené na akú teplotu sa má podlaha zahriať, aby bolo teplo, aby sa podlaha nepoškodila... Ovládanie tohto systému môže byť lokálne alebo na diaľku. Výhodou tohto systému je nielen jeho efektívnosť, ale aj možnosť regulácie teploty, čo umožňuje prispôsobiť vykurovanie individuálnym potrebám. Navyše, podlahové kúrenie je neviditeľné a nezaberie žiadny priestor, čo je výhodou najmä v menších priestoroch. Efektivita a účinnosť kúrenia závisí hlavne od správneho návrhu a priamej montáže tohto systému. Existuje zostava nepísaných zásad, ktoré určujú, či vaše kúrenie bude dobré, alebo vynikajúce. V závere, elektrické podlahové kúrenie je efektívne a komfortné riešenie vykurovania, ktoré však vyžaduje starostlivé plánovanie a správnu inštaláciu.

    2. Je možné mať elektrické podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu, škodí tento druh vykurovania zdraviu?

    Pri moderných stavebných projektoch sa čoraz častejšie stretávame s otázkou - je možné mať elektrické podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na túto otázku.

    Elektrické podlahové vykurovanie je technológia, ktorá sa v posledných rokoch stala populárnou vo viacerých typoch nehnuteľností. Princípom je vykurovanie podlahy pomocou elektrickej energie, ktorá sa následne premieňa na teplo. To sa rovnomerne rozloží po celej ploche podlahy a následne sa prenáša do celého interiéru. Či je možné použiť elektrické podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu, závisí od viacerých faktorov. K tým najdôležitejším patrí izolácia domu, tepelné straty a samozrejme, veľkosť vykurovaných priestorov. V prípade dobrej izolácie a správneho návrhu môže byť elektrické podlahové vykurovanie plne postačujúce na vykurovanie celého domu. Na druhej strane, treba si uvedomiť, že prevádzka takéhoto systému je spojená s vyššími nákladmi na elektrickú energiu. Tu výrazným spôsobom pomôže fotovoltika, ktorá dokáže znížiť celkové náklady až o 50 – 60 % a spraví kombináciu kúrenia a výroby vysoko efektívnym a ekonomickým riešením. Čo sa týka vplyvu na zdravie, v súčasnosti neexistujú žiadne štúdie, ktoré by dokázali škodlivý vplyv elektrického podlahového vykurovania na ľudské zdravie. Naopak, vďaka rovnomernému rozloženiu tepla a absencii prachu v ovzduší, ktorý sa často vznáša pri iných druhoch kúrenia, je považované za veľmi zdravé a príjemné kúrenie. Podlahové kúrenie sa stáva stále obľúbenejším spôsobom vykurovania domácností. Je to hlavne kvôli jeho mnohým výhodám, z ktorých jednou je príjemný pocit tepla vychádzajúceho od nôh, ktorý tento systém poskytuje. Tento pocit tepla je zvlášť príjemný, hlavne v chladných mesiacoch, keď sa z podlahy šíri teplo, ktoré prispieva k celkovému pohodiu a komfortu v domácnosti. Rozdiel oproti klasickým vykurovacím systémom, kde teplo sála z radiátorov umiestnených na stenách, je okamžite cítiť. Teplo vychádzajúce z podlahového kúrenia je rovnomerne rozložené po celom priestore miestnosti, čo zabezpečuje, že žiadna časť miestnosti nie je príliš studená alebo príliš horúca. Táto rovnomernosť teploty je ďalšou výhodou podlahového kúrenia. Podlahové kúrenie je tiež energeticky efektívnejšie v porovnaní s inými systémami vykurovania. Teplota v miestnosti je nielen rovnomerne rozložená, ale aj udržiavaná na konštantnej úrovni, čo znamená, že je potrebná menšia spotreba energie na udržanie optimálnej teploty.

    Z uvedeného je teda jasné, že podlahové kúrenie ponúka mnoho výhod. Príjemný pocit tepla od nôh je len jedným z mnohých faktorov, ktoré robia toto riešenie vykurovania tak atraktívnym. Či už hľadáte spôsob, ako zvýšiť komfort bývania v chladných mesiacoch, alebo chcete zvýšiť energetickú efektívnosť svojho domu, podlahové kúrenie je vynikajúcou voľbou.

    3. Prečo by ste naším čitateľom odporučili práve elektrické podlahové kúrenie?

    Pri výbere typu podlahového kúrenia často zvažujeme niekoľko aspektov. Z hľadiska komfortu a efektívnosti sme sa rozhodli hovoriť o elektrickom podlahovom kúrení a vysvetliť, prečo by sme ho odporučili vašim čitateľom.

    Elektrické podlahové kúrenie je moderný spôsob vykurovania, ktorý sa vyznačuje rovnomerným rozložením tepla po celej ploche miestnosti. Táto vlastnosť je obzvlášť užitočná v chladných mesiacoch, keď je potrebné vykurovať priestory na hranici komfortnej teploty. Okrem rovnomerného rozloženia tepla je ďalšou výhodou tohto systému jeho efektívnosť. Hoci môže byť počiatočná inštalácia náročnejšia, náklady na prevádzku sú porovnateľné s inými typmi kúrenia. V dlhodobom horizonte však môže elektrické podlahové kúrenie predstavovať úsporu. Elektrické podlahové kúrenie je taktiež menej náročné na údržbu. Nevyžaduje si žiadne radiátory ani externé jednotky, ktoré je potrebné pravidelne čistiť alebo obnovovať. To znižuje náklady a čas potrebný na údržbu.

    Na záver by sme chceli povedať, že elektrické podlahové kúrenie je inteligentným riešením pre tých, ktorí hľadajú efektívny, komfortný a udržateľný spôsob vykurovania. S jeho mnohými výhodami je jasné, prečo by sme ho odporučili vašim čitateľom.

    Odbornú radu poskytol pán Ján Katona zo spoločnosti Tribeta s.r.o.

    el-podlahove-kurenie.jpg
    Elektrické podlahové kúrenie od spoločnosti Tribeta s.r.o.

    Aké sú možnosti konštrukcie podlahového vykurovania?

    Vykurovacie káble a rohože môžu byť uložené v betónovej alebo anhydritovej doske s hrúbkou 4 cm až 15 cm, ktorá je od podkladu oddelená vrstvou tepelnej izolácie. Anhydrit je ideálny pre použitie s podlahovým kúrením, pretože výborne prenáša teplo. Vrstva betónu alebo anhydritu tvorí akumulačnú hmotu, čím je hrúbka tejto vrstvy vyššia, tým pomalšie sa podlaha nahrieva, ale aj chladne. Tomu treba prispôsobiť aj reguláciu vykurovania. 

    Elektrické podlahové vykurovanie môže byť kombinované s ďalšími zdrojmi tepla, môže sa kombinovať so sálavými panelmi alebo elektrickými konvektormi, ktoré sa použijú na dokúrenie miestností pri veľmi nízkych teplotách alebo v prechodnom období, okrem toho umožnia aj pružné zakúrenie pri rýchlych zmenách vonkajšej teploty.

    Elektrické podlahové kúrenie, tu máme na mysli najmä vykurovacie rohože, môže byť uložené tesne pod dlažbu, zvyčajne do vrstvy flexibilného lepidla alebo poteru. Konštrukčná výška vrátane dlažby je len 1,5 až 2 cm, čo môže byť výhodné najmä pri rekonštrukciách budov. Tento systém je schopný zabezpečiť istú mieru tepelnej akumulácie a zároveň dostatočnú dynamiku vykurovania (rýchlejší je nábeh kúrenia a reakcia na zmeny teploty). 

    Vykurovacie fólie (hrúbka iba 0,4 mm) sa inštalujú priamo pod podlahovú krytinu, určené sú predovšetkým pod plávajúce podlahy. Ich výhodou je veľmi malá hrúbka a jednoduchá suchá montáž, pri ktorej nie sú potrebné žiadne zásahy do stavebnej konštrukcie podlahy. Fólie však nie sú vhodné do vlhkých priestorov. Uvedený systém nemá veľkú zotrvačnosť, hoci sa miestnosť vyhreje pomerne rýchlo, príznačná je nízka akumulačná schopnosť.

    podlahove-kurenie-el.JPEG
    Realizácia od spoločnosti Tribeta s.r.o.

    Výhodou elektrického podlahového kúrenia je jednoduchá regulácia teploty pre každú miestnosť samostatne, príliš nenáročná inštalácia a skutočnosť, že tento typ vykurovania, na rozdiel od kotlov alebo tepelných čerpadiel, prakticky nepotrebuje žiadnu údržbu. Elektrické vykurovacie vodiče, rohože alebo fólie vykurujú veľkú plochu, teplo z nich stúpa od podlahy nahor, cela miestnosť sa vykúri rovnomerne. Pre vykúrenie celej miestnosti potrebný je výkon niekoľko stoviek W až niekoľko kW (v závislosti od vykurovanej plochy, úrovne zateplenia…), preto je potrebná silná elektrická prípojka.

    Ak máte záujem o elektrické podlahové kúrenie, môžete nás kontaktovať na daibau.sk, pošlite dopyt alebo nám položte otázku. Na našich stránkach nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 843
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie?

    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1087 realizátorov v oblasti Elektrické podlahové kúrenie
    10
    1

    ELIQ-TECH Radoslav Adzima


    9.4
    0

    RiKaPro, s.r.o.


    8.8
    0

    L. B. M s. r. o.


    8.8
    0

    Stanislav Šulek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené