Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Skúška vzduchotesnosti, výpočet tepelných strát

    Článok si prečítalo viac ako 998+ používateľov
    Keďže ceny energií neustále rastú, treba urobiť všetko preto, aby sa celkové energetické straty znížili. Tepelné straty sa znížia, keď sa okolo domu vytvorí vzduchotesný plášť budovy. Ak je plášť budovy dostatočne vzduchotesný, teda ak sú správne realizované alebo opravené všetky miesta, cez ktoré sa bežne stráca najviac energie, možno vykonať skúšku vzduchotesnosti.
    Odborný článok 998
    skuska vzduchotesnosti pristroje
    Máme 300 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    1. Priebeh skúšky vzduchotesnosti

    Po dokončení výstavby budovy (pred položením podlahových alebo stenových krytín) odporúča sa vykonať skúšku vzduchotesnosti.

    Skúška vzduchotesnosti je časovo náročná a vyžaduje prípravu. Najprv je potrebné uzavrieť všetky okná, vonkajšie dvere, vetracie potrubia, kanalizačné potrubia a ostatné otvory v dome. Menšie otvory je možné prilepiť a väčšie uzavrieť iným spôsobom, ktorý im vyhovuje. Všetky interiérové dvere v budove musia byť otvorené, pretože len tak sa dosiahne rovnaký tlak v celej budove.

    K počítaču sa pripojí špeciálne pripravený ventilátor, ktorý sa umiestni do jedného z vonkajších otvorov. Potom sa pomocou zariadenia privádza vzduch do domu alebo sa z neho vyfukuje. Nameraný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným tlakom budovy musí byť 50 Pa. Potom sa meria množstvo vzduchu, ktoré je možné vháňať tak, aby sa rozdiel medzi tlakmi nezmenil. Na základe vykonaných meraní sa vypočíta pomer medzi objemom objektu a objemom vzduchu, ktorý treba neustále vháňať.

    V pasívnej budove môže byť výmena vzduchu cez všetky nepredvídané otvory v budove maximálne 0,6 za hodinu. Za hodinu sa teda nesmie vymeniť viac ako polovica celkového objemu vzduchu.

    2. Skúška vzduchotesnosti v pasívnych budovách

    Až po vykonaní skúšky vzduchotesnosti si môžeme byť úplne istí, že náš objekt je vzduchotesný. V skutočnosti len vtedy máme istotu, že je objekt skutočne pasívny, ak sa kvalifikuje ako pasívny aj podľa iných parametrov. Po absolvovaní skúšky vzduchotesnosti vieme získať certifikát aj pre pasívny objekt.

    3. Prečo skúška vzduchotesnosti?

    Okrem toho, že takéto testovanie dokáže odhaliť nežiaduce otvory (trhliny, medzery) v konštrukcii, ktoré by iným spôsobom nebolo možné odhaliť, a opraviť ich pred dokončením objektu, skúška pomáha chrániť budovu pred vážnym poškodením konštrukcie. Tieto poškodenia môžu byť spôsobené únikom teplého a vlhkého vzduchu cez konštrukciu budovy.

    4. Zníženie tepelných strát

    Tepelné straty možno znížiť znížením strát vetraním, únikom vzduchu oknami a dverami a  konštrukciou. Medzi opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti, resp. zníženie tepelných strát, patrí aj osadenie vzduchotesných okien a dverí, dostatočná hrúbka tepelnej izolácie a pod. 

    Ak sa rozhodnete vykonať skúšku vzduchotesnosti, môžete nás kontaktovať na daibau.rs.  Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o pasívnych domoch.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 998
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pasívny dom?

    Máme 300 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 300 realizátorov v oblasti Pasívny dom
    10
    1

    Elena Polakova


    9.5
    0

    PKP s.r.o.


    8.8
    1

    Stav Mat - Róbert Minich stavebná firma


    8.8
    0

    DENEMA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené