Pre oblasť

    Pasívny dom – energeticky najúspornejší dom

    Článok si prečítalo viac ako 918+ používateľov
    Pasívny dom je každý dom, ktorý nepotrebuje aktívny vykurovací systém, čo však nemusí znamenať, že využíva výlučne slnečnú energiu. V dome, ktorý chceme aby bol pasívny, musíme najskôr znížiť tepelné straty a optimálne využiť solárne zisky. Ročné množstvo tepla potrebného na vykurovanie pasívneho domu nesmie presiahnuť 15 kWh/m2a. Existuje mylná predstava, že pasívny dom má obmedzenia súvisiace s pôdorysom, teda s tvarom budovy a ďalšími parametrami. Pasívny dom sa od bežného líši len vyšším životným štandardom a väčším komfortom bývania, ktorý sa dosahuje technickými vylepšeniami ako na obvodovom plášti budovy, tak aj v systémoch vykurovania, chladenia a vetrania.
    Odborný článok 918
    pasivny dom
    Máme 292 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    1. História pasívneho domu

    Koncept pasívneho domu bol prvýkrát realizovaný v Darmstadte v roku 1991, v roku 1998 sa stal všeobecne akceptovaným stavebným štandardom. V tom čase sa skúšobne postavilo niekoľko stoviek obytných budov, ktoré sa potom skúmali niekoľko rokov. Obyvatelia prvých pasívnych domov označili skúsenosti s bývaním v pasívnom dome za mimoriadne pozitívne. Preto sa koncept pasívneho domu začal rýchlo rozširovať v Nemecku a v ďalších európskych krajinách.

    2. Experti na pasívne stavby

    Na rozdiel od bežného prístupu k výstavbe sa pasívne domy nedajú stavať svojpomocne. Projekt aj realizácia si vyžadujú spoluprácu odborníkov z rôznych oblastí. V skupine teda okrem architekta, ktorý určuje dizajn pasívneho domu, musia byť aj odborníci na stavebnú fyziku, mechanické inštalácie a elektroinštalácie.

    3. Zníženie spotreby energie

    Na zníženie spotreby energie v dome a na dosiahnutie štandardu pasívneho domu je potrebné dodržať niekoľko dôležitých zásad.

    3.1. Tepelná izolácia budovy

    Budova musí byť dobre tepelne izolovaná, pretože sa tým znižujú tepelné straty. Navyše povrchové teploty vonkajších stien na vnútornej strane budovy sú vďaka tepelnej izolácii nižšie v lete a vyššie v zime. Tepelná izolácia by mala mať zvyčajne hrúbku 25 až 40 cm v závislosti od druhu použitého materiálu. Vzniká tak pohodlnejší a príjemnejší priestor, zároveň je vylúčená možnosť kondenzácie pár na vnútornej strane steny.

    3.2. Zabránenie vzniku tepelných mostov

    Tepelné mosty sú vlastne všetky trhliny a štrbiny, ktoré z rôznych príčin vznikajú pri oknách a dverách, v spojoch so stenami, ktorými nevyužitá energia uniká z budovy. Konštrukcia budovy musí byť navrhnutá tak, aby sa maximálne znížili tepelné mosty. Ak sa nám to podarí, zvyšuje sa komfort bývania a je to aj jedno z najhospodárnejších opatrení v stavebníctve.

    3.3 Vzduchotesnosť

    Pri zabezpečovaní štandardu pasívneho domu je mimoriadne dôležitá aj vzduchotesnosť. Tým sa zvyšuje odolnosť proti poškodeniu konštrukcie. Požadovaná vzduchotesnosť pasívnych domov je n <0,6 h-1, ale je možné dosiahnuť aj normu vzduchotesnosti n <0,3 h-1.

    3.4. Kvalitné okná a dvere

    Dôležitá je aj kvalita okien a dverí, a samozrejme, aj ich montáž. V prvom rade je dôležité vybrať si kvalitné okná s vysokou izoláciou, ale aj pri ich výbere treba byť mimoriadne opatrní. Tým spôsobom sa môže výrazne znížiť potreba vykurovania.

    3.5. Mechanická ventilácia

    Odporúča sa aj použitie núteného vetrania, pretože to môže zabezpečiť aj lepšiu vzduchotesnosť. Do miestnosti je teda vháňaný čerstvý vzduch, ktorého množstvo je riadené. Teplo z odpadového vzduchu môže byť opätovne využité vhodným systémom rekuperácie.

    4. Pasívny dom – cena verzus úspory

    Mnohí sa stále domnievajú, že pasívny dom je extrémne drahý. Naozaj je potrebné do neho investovať asi o 20 % viac peňazí oproti klasickej výstavbe, no investícia sa rýchlo vráti najmä preto, že menej treba minúť na vykurovanie objektu. Náklady sú vyššie v dôsledku hrubšej izolácie vonkajších múrov, inštalácie lepších pasívnych okien a dverí, drahšieho vykurovacieho zariadenia, vylepšenej vzduchotesnej konštrukcie... Taktiež je výrazne lepšie životné prostredie v pasívnom dome. Cena pasívneho rodinného domu s výbornou tepelnou izoláciou a zhotovením detailov podľa noriem pre pasívne stavby sa pohybuje v rozmedzí 1 200 až 1 600 EUR/m2.

    Ak máte záujem o pasívny dom, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu pošlite dopyt našim overeným projektantom pasívnych domov. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o pasívnych domoch.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Pasívny dom, www.inhabitat.com
    Pasívny dom, www.inhabitat.com
    Pasívny dom Hudson, www.inhabitat.com
    Pasívny dom Hudson, www.inhabitat.com
    Fungovanie pasívneho domu (zľava doprava: solárne kolektory (voliteľné), okná s dvojitým alebo trojitým zasklením, vetrací systém s výmenníkom, resp. rekuperátor, super tepelná izolácia); www.pasivnagradnja.com
    Fungovanie pasívneho domu (zľava doprava: solárne kolektory (voliteľné), okná s dvojitým alebo trojitým zasklením, vetrací systém s výmenníkom, resp. rekuperátor, super tepelná izolácia); www.pasivnagradnja.com
    Odborný článok 918
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pasívny dom?

    Máme 292 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 292 realizátorov v oblasti Pasívny dom
    7.6
    4

    Conteel s.r.o. - Peter Macho


    10
    4

    HM projekt s. r. o.


    9.7
    0

    Zelená stavba, s.r.o.


    10
    1

    Seven stars s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené