Pre oblasť

    Pasívny montovaný dom a jeho cena

    Článok si prečítalo viac ako 1103+ používateľov
    Montované domy môžu byť pasívne alebo aktívne, oba typy sú zaradené do kategórie nízkoenergetických montovaných domov. Pasívne montované domy patria do energetickej triedy A2 a majú špecifickú ročnú spotrebu energie na vykurovanie 10 až 15 kWh/m2a. Pasívny montovaný dom sa vyznačuje dodatočne vylepšeným izolačným opláštením, vykurovaním pomocou tepelného čerpadla a vetraním s rekuperáciou. O výhodách pasívneho montovaného domu, vykurovaní, komforte bývania a cene pasívneho montovaného domu sa podrobnejšie zmienime nižšie. 
    Odborný článok 1103
    pasivny montovany dom
    Máme 301 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    1. Podmienky pre dosiahnutie pasivity montovaného domu

    Aby boli splnené všetky predpísané podmienky a montované pasívne domy zaradené do energetickej triedy A2, je potrebné pri projektovaní a stavbe rešpektovať niektoré základné pravidlá a normy. Energetické úspory a pohodlie, ktoré ponúka pasívny montovaný dom, sa môžu dosiahnuť vhodnou tepelnou izoláciou strechy, stien a základovej dosky, ako aj inštaláciou odporúčaných okien a dverí podľa pasívnych štandardov. Keď ide o energetickú účinnosť a hospodárnosť v každom ohľade, resp. zaistenie nižších nákladov na vykurovanie pasívneho montovaného domu, je potrebné dosiahnuť veľmi dobrú vzduchotesnosť a vetranie s rekuperáciou. Stavba pasívneho montovaného domu musí byť starostlivo naplánovaná a presná a vyžaduje prísny stavebný dozor.

    2. Výhody pasívneho montovaného domu

    K trom kľúčovým výhodám pasívneho montovaného domu patrí nepretržité vetranie, stabilná teplota, ekonomika a komfort bývania.

    Vetranie v pasívnom montovanom dome

    Nepretržité vetranie v pasívnom montovanom dome je zabezpečené pomocou rekuperátora (mechanický systém vykurovania/chladenia), ktorý dodáva čerstvý, vonkajší vzduch do interiéru pasívneho montovaného domu a súčasne odvádza spotrebovaný vzduch a ďalšie pachy. Je dôležité zdôrazniť, že sa teplo počas procesu rekuperácie nestráca, ale je odovzdávané z odvádzaného vzduchu do čerstvého, privádzaného vzduchu v samotnom rekuperátore.

    Stabilná izbová teplota v pasívnom montovanom dome

    Pre stabilnú teplotu v pasívnom montovanom dome sú rozhodujúce minimálne výkyvy teploty medzi dňom a nocou. V prípade potreby je možné priestory pasívneho montovaného domu veľmi rýchlo vykurovať, čo je ďalšia výhoda, najmä v zime, keď cez sklenené povrchy preniká menej slnečnej energie.

    Úspora energie v pasívnom montovanom dome

    Úspory energie pri pasívnom montovanom dome sa najviac prejavujú v extrémne nízkej ročnej spotrebe elektrickej energie na vykurovanie. Tak napríklad pri ročnej požadovanej spotrebe tepla na vykurovanie 15 kWh/m2 pomocou tepelného čerpadla dokážeme ušetriť 4-krát viac energie.

    Na dosiahnutie minimálneho ročného tepla potrebného na vykurovanie, resp. energetickej účinnosti, potrebná je správne nainštalovaná tepelná izolácia, ktorej hlavnou úlohou je prerušiť všetky tepelné mosty na balkónoch, terasách, vonkajších schodiskách a ďalších kritických miestach. Keď ide o dosiahnutie predpísaných noriem pre prestup (prechod) tepla pasívneho montovaného domu, súčiniteľ prestupu tepla vonkajších stien, resp. opláštenia budovy by mal byť približne  0,11 W/m2K a strechy 0,10 W/m2K. Na dosiahnutie súčiniteľa prestupu tepla  0,10 W/m2K sa do strechy inštaluje tepelná izolácia s hrúbkou 40 cm a viac a pod základovú dosku sa inštaluje tepelná izolácia s hrúbkou najmenej 25 cm.

    Osobitné normy platia aj pre okná a dvere. Okná pasívneho montovaného domu teda musia byť trojvrstvové, s dobre izolovaným rámom a súčiniteľ prestupu tepla (U) okna nesmie prekročiť 0,8 W/m2K. Dôležitá je tiež energetická priepustnosť skla (g), ktorá môže byť 0,5 alebo viac. Novšie druhy skla majú vyššiu energetickú priepustnosť (g) 0,6. Umožňujú väčší prestup svetla a priepustnosť energie slnečného žiarenia cez sklo. 

    3. Vetranie a vzduchotesnosť pasívneho montovaného domu

    Vzduchotesnosť je jedným z dôležitých faktorov pasívneho montovaného domu, pri ktorom sa kontroluje vzduchotesnosť celého opláštenia budovy. Všetky miesta, kde by vzduch mohol prechádzať trhlinou do interiéru pasívneho montovaného domu (okná, dvere), musia byť riadne utesnené. Kontrola priepustnosti stavby sa vykonáva pomocou špeciálnej metódy, ktorá sa nazýva Blower door test. Cez všetky miesta v pasívnom montovanom dome, ktoré nie sú dobre utesnené, je možné pri tlaku 50 Pa stratiť maximálne 60 % čistého objemu vzduchu za hodinu.

    Nevyhnutnosťou pasívneho montovaného domu je vetranie s rekuperáciou, na úkor ktorého sa znížia náklady na vykurovanie pasívneho montovaného domu a užívateľom je neustále zabezpečený prívod čerstvého vzduchu. Odporúča sa prívod čerstvého vzduchu do tých častí domu, kde sa obyvatelia domu najviac zdržiavajú (obývačka, detská izba, spálňa), resp. do miestností, ktoré majú od vchodových dverí najväčšiu vzdialenosť. Odporúča sa spotrebovaný vzduch  odvádzať z priestorov, ako je kuchyňa, kúpeľňa, toaleta (miestnosti, kde sa očakáva nepríjemný zápach, vlhkosť). Správna poloha vetracích potrubí je najzreteľnejšia v neprítomnosti užívateľov, pretože potom je možné pasívny montovaný dom vetrať s minimálnym množstvom vzduchu.   

    4. Vykurovanie pasívneho montovaného domu

    Faktom je, že sa v pasívnom montovanom dome spotrebuje na vykurovanie priestorov veľmi málo tepla ročne. Podľa pravidiel by sa pasívny montovaný dom nemal vykurovať pomocou elektrických ohrievačov (sporák, radiátor a podobne), ktoré sú len dočasným riešením. Tepelné čerpadlo je ideálnym a trvalým riešením na vykurovanie pasívneho montovaného domu.

    Režim povrchového vykurovania

    Povrchový spôsob vykurovania je charakteristický tým, že v miestnostiach je inštalované  podlahové a stenové vykurovanie. Výhodou metódy povrchového vykurovania pasívneho montovaného domu je veľmi nízka požadovaná teplota vykurovacej vody, ktorá sa pohybuje v rozpätí 23 až 25 °C a dá sa ľahko ohriať pomocou tepelného čerpadla s vysokým výkonom.

    Teplovzdušné vykurovanie pasívneho montovaného domu

    V prípade teplovzdušného vykurovania sa teplota vody vo výmenníku pohybuje okolo 50 °C, čo znamená, že je možné použiť čerpadlo s nižším výkonom a zabezpečiť neustálu výmenu vzduchu v dome, a to aj počas neprítomnosti užívateľov v ňom. Nevýhodou teplovzdušného vykurovania je suchý vzduch, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje pohodu aj zdravie.

    5. Prečo si vybrať pasívny montovaný dom?

    Existuje niekoľko dôvodov, prečo si vybrať pasívny montovaný dom. Patrí sem nízky súčiniteľ prestupu tepla vonkajšej steny (U), ktorý je okolo 0,15 W/m2K alebo ešte nižší, nízky súčiniteľ prestupu tepla okien a dverí U = 0,8 W/m2K alebo nižší; vzduchotesnosť, konštrukcia bez tepelných mostov, vetranie s rekuperáciou, minimálne ročné teplo potrebné na vykurovanie a chladenie Qnh = 0,15 kWh/m2a, nízka ročná spotreba elektrickej energie 18 kWh/m2a alebo menej a nízke tepelné straty okolo 10 W/m2.

    Pri všetkých týchto vlastnostiach sa napriek vyššej cene v porovnaní s bežným nízkoenergetickým domom počiatočná investícia veľmi rýchlo vráti na úkor nízkych nákladov na vykurovanie a prevádzku pasívneho montovaného domu.

    6. Pasívny montovaný dom – cena

    Priemerná cena montovaných domov (120 m2) na kľúč je 800 až 1 400 EUR/m2. Ceny montovaných domov, sa samozrejme líšia v závislosti od dodávateľa. Ak chceme montovaný dom na mieru, môže byť v porovnaní s typovým montovaným domom, drahší o viac ako 15 %. Cena pasívneho montovaného domu na kľúč závisí od poskytovateľa, tvaru a dizajnu domu, veľkosti, použitého materiálu, konštrukčného systému, typu pasívneho montovaného domu atď. Cena pasívneho montovaného domu je v priemere o 20 % vyššia v porovnaní s normálnym, resp. obyčajným zhotovením nízkoenergetického montovaného domu. Náklady sú vyššie v dôsledku hrubšej izolácie vonkajších múrov, inštalácie lepších pasívnych okien a dverí, drahšieho vykurovacieho zariadenia, zhotovenia osobitných detailov opláštenia a vylepšenej vzduchotesnej konštrukcie. Cena pasívneho rodinného domu s výbornou tepelnou izoláciou a zhotovením detailov podľa noriem pre pasívne stavby sa pohybuje v rozmedzí 1200 až 1600 EUR/m2.

    Ak máte záujem o pasívny montovaný dom, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, pošlite dopyt našim overeným projektantom pasívnych montovaných domov. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o pasívnych montovaných domoch.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Dodatočné izolačné opláštenie pasívneho montovaného domu ponúka príjemný komfort bývania
    Dodatočné izolačné opláštenie pasívneho montovaného domu ponúka príjemný komfort bývania
    Grafické znázornenie ventilačného systému s rekuperáciou
    Grafické znázornenie ventilačného systému s rekuperáciou
    Odborný článok 1103
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pasívny dom?

    Máme 301 realizátorov v oblasti Pasívny dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 301 realizátorov v oblasti Pasívny dom
    8.6
    0

    Ajven-Stav -Ivan Nikitinskij


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    8.8
    0

    REPKA group s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené