Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Suchý poter, cena za montážne práce za sucha

    Článok si prečítalo viac ako 1621+ používateľov
    Suchý poter sa líši od bežného poteru suchým procesom. Suchá výstavba vlastne znamená montáž sadrokartónových alebo drevených dosiek (panely), ktoré vytvárajú potery. Systém suchej výstavby je vhodný ako pre novú výstavbu, tak aj pre renováciu.
    Odborný článok 1621
    suchy poter
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    1. Suchý poter, suchá výstavba

    Suchý poter má oproti bežnému poteru niekoľko výhod. Po prvé, suchý poter sa môže používať ihneď po montáži, pretože nie je potrebné žiadne sušenie. Môžete tiež ušetriť čas – montáž dosiek je veľmi rýchla a jednoduchá. Okrem toho suchý poter ponúka dobrú tepelnú a zvukovú ochranu. Na podlahové vykurovanie sa odporúča aj suchý poter. Hmotnosť takejto podlahy alebo steny je oveľa nižšia ako hmotnosť iných druhov, takže predstavuje nižšie zaťaženie konštrukcie.

    2. Nedostatky suchej výstavby

    Problém so suchým poterom je však v tom, že nie je úplne vodotesný, pokiaľ nebol ďalej ošetrený, takže nie je vhodný pre miestnosti akými sú napr. kúpeľne, kuchyne a podobne. Ak sa jeho montáž vykoná vo vlhkých miestnostiach, suchý poter musí byť utesnený dodatočnými prostriedkami. Ďalší problém môže byť, ak sa suchý poter montuje priamo na  elastické podklady, aké sú napr. linoleum alebo PVC – v  takých prípadoch musí byť poter chránený špeciálnou hmotou. Podobne pri kladení obkladov na suchý poter, najprv sa musí použiť nejaký druh izolácie a lepidlo.

    3. Ako sa robí suchý poter?

    Poter je hlavne továrenský polotovar, zložený z lepených sadrokartónových dosiek (panelov), ktoré sú laminované vrstvou izolácie, najčastejšie polystyrénom. Na poter je možné použiť aj iné druhy stavebných dosiek, napríklad drevotrieskových. Dosky sa spravidla musia ukladať do niekoľkých vrstiev, aby sa vytvoril poter.

    3.1 Podklad pre suchý poter

    Poter sa nanáša na podklad z rôznych druhov materiálu. Jednou z možností je použitie bituperlu alebo rafinovanej vulkanickej horniny, ktorá má dobrú zvukovú a tepelnú izoláciu. Môžeme tiež použiť siliperl, ktorý je vyrobený z neexpandovaného perlitu, má hrubú granuláciu a poskytuje dobrú zvukovú izoláciu. Ako podklad je možné použiť nivoperl a perlit, impregnovaný prírodným voskom, vďaka čomu sú dobrou zvukovou a tepelnou izoláciou. Namiesto podkladu môžeme ako základ použiť aj izoláciu. V tom prípade izolácia sa kladie priamo na konštrukciu, zvyčajne na betónovú dosku.

    3.2 Perlit

    Perlit je ekologický materiál vyrobený z vulkanickej horniny. Vyznačuje sa vysokou pórovitosťou a nízkou špecifickou hmotnosťou. Perlit sa tiež používa ako substrát pre výživu rastlín a v stavebníctve ako podklad pre suchý poter. Nasýpa sa na nerovné povrchy, ktoré sú týmto spôsobom vyrovnané, a zároveň slúži ako zvukový a tepelný izolátor.

    4. Suchý poter a podlahové kúrenie

    Vedeli ste, že suchý poter sa dá perfektne kombinovať s podlahovým kúrením? Špeciálne dosky KNAUF majú pripravené otvory pre potrubie podlahového kúrenia. Prečo je to užitočné? Pretože pri renovácii sa zvyčajne stáva, že chýba pár centimetrov výšky a nemôže sa urobiť klasický poter s podlahovým kúrením, na ktorý je potrebných minimálne 8 cm. V takýchto prípadoch sa robí suchá výstavba, pretože na ňu stačia iba 2 cm! Zvyšok výškového rozdielu sa potom vyplní dodatočnou izoláciou pod poterom. A čo je dôležitejšie, celá práca môže byť hotová za dva dni. Jednou z výhod suchého poteru je, že sa veľmi rýchlo zahrieva pri nižších teplotách, čo v konečnom dôsledku znamená nižšie náklady na vykurovanie. Je však tiež pravda, že sa poter rýchlo ochladí po vypnutí kúrenia.

    5. Kedy sa používa suchý poter?            

    Suchý poter je vhodný tak pre obytné budovy, ako aj pre budovy so špeciálnymi požiadavkami. Väčšinou sa používa v prípadoch, keď je potrebné rýchlo inštalovať veľké plochy, opraviť medzipodlažné konštrukcie a ako spojenie s drevenými podlahovými konštrukciami.

    OSB dosky
    OSB dosky možno použiť na suchý poter

    6. Suchý poter – cena

    Cena suchého poteru (so sadrokartónovými doskami) sa pohybuje v rozmedzí od 18 do 23 EUR/m2. Suchý poter je dvakrát drahší ako klasický poter. 

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1621
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Suchý poter?

    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter
    10
    1

    František Šulej ml.


    10
    3

    Robert Herák - Nové Mesto nad Váhom


    8.8
    0

    Jozef Balla - JO-BA


    10
    1

    Alexander Brňo - AliAle


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené