Pre oblasť

    Drevená podlaha: renovácia drevenej podlahy v dome

    Pri kúpe staršieho domu alebo mestského bytu sa takmer vždy vynára otázka, ako obnoviť drevenú podlahu. Bez ohľadu na čo, či chcete zmierniť vŕzganie, vymeniť podlahovú krytinu alebo dokonca nainštalovať podlahové kúrenie, potrebná je renovácia drevenej podlahy. Aké sú možnosti opravy drevenej podlahy, sa dozviete v tomto článku.
    Odborný článok 500
    renovacia drevenej podlahy
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    1. 5 otázok, ktoré by ste si mali položiť skôr než začne renovácia drevenej podlahy, resp. stropu

    Pred renováciou drevených konštrukcií v dome, podlahy alebo stropu, je potrebné určiť kľúčové faktory, na základe ktorých sa rozhodnete pre jedno z možných riešení, ktoré vám umožní splniť funkčné požiadavky s minimálnymi nákladmi.

    1. Aký je stav konštrukcie? Sú dosky alebo drevené trámy poškodené? Budete umiestňovať priečky alebo konštrukčné zaťaženie na podlahovú dosku?
    2. Chcete nainštalovať podlahové kúrenie na drevenú podlahu?
    3. Aký druh podlahovej krytiny by ste chceli položiť na drevenú podlahu?
    4. V ktorej miestnosti plánujete renovovať drevenú podlahu?
    5. Bude niekto počas procesu renovácie drevenej podlahy bývať v spodných miestnostiach?
    Pri kúpe staršieho domu alebo mestského bytu sa takmer vždy vynára otázka, ako obnoviť drevenú podlahu
    Pri kúpe staršieho domu alebo mestského bytu sa takmer vždy vynára otázka, ako obnoviť drevenú podlahu

    2. Odstránenie celej drevenej podlahy a vyhotovenie železobetónovej dosky

    Ak je konštrukcia v zlom stave a chcete na dosku umiestniť nosné steny alebo stĺpy, bude potrebné zhotoviť železobetónovú dosku.

    Najprv sa z drevenej podlahy odstráni debnenie a výplne a tiež sa demontujú všetky drevené trámy. Pokiaľ ide o nosné steny, proces odstraňovania drevenej podlahy prebieha v etapách. Nosné steny musia byť zo spodnej strany podopreté podperami. Nasleduje výroba lôžok a kotiev pre dosku. Do existujúcej steny sa urobí tzv. "štrbina", vlastne kanál, do ktorého sa umiestni nová doska. Debnenie sa namontuje na podpery a doska sa naleje. Hrúbku výstuže a samotnej dosky odporúčame vypočítať statikom.

    Nevýhodou tohto procesu je, že sa musí použiť veľké množstvo vody, že ide o značný zásah do  nosnej konštrukcie a že betón bude musieť schnúť asi mesiac. Výhodou je to, že podlaha bude dobre spevnená. Na betónovú dosku je možné vyhotoviť poter, inštalovať podlahové kúrenie alebo položiť akúkoľvek podlahovú krytinu.

    Pre správnu opravu alebo renováciu drevenej podlahy vám odporúčame obrátiť sa na firmu, ktorá má skúsenosti s rekonštrukciou starých budov

    3. Zachovanie drevenej podlahy

    Ak sa ponáhľate, nechcete veľmi zasahovať do konštrukcie stavby a nechcete panely staticky zaťažovať, odporúčame ponechať drevené trámy, resp. vykonať renováciu drevenej podlahy.

    3.1. Preventívna ochrana trámov drevenej podlahy pred škodcami

    Drevená podlaha, pri pohľade zdola nahor, zvyčajne pozostáva z omietky, trstiny a trstinového debnenia alebo prípadne z trámov, výplne a drevenej podlahy. Skôr než sa rozhodnete pre nejaké technické riešenie, treba skontrolovať stav konštrukcie. Preto sa na nejakom mieste, zvyčajne v rohu, odstráni podlahová krytina, debnenie a výplň, aby sa mohol posúdiť stav trámov.

    Ak sa spozorujú červotoče alebo hniloba, je potrebné odstrániť všetky debnenia a výplne a všetky trámy  musia byť chránené proti škodcom. Ochranné prostriedky dostupné v predaji treba použiť podľa pokynov výrobcu. Po položení podlahy bude ťažký prístup k trámom. Samozrejme, ak je proces pokročilý a poškodenie je neopraviteľné, treba všetko rozobrať a nahradiť novými prvkami.

    3.2. Izolácia drevenej podlahy a debnenia

    Medzi trámami drevenej podlahy v starších domoch je zvyčajne 10 až 15 cm priestoru. Na získanie dobrej zvukovej a tepelnej izolácie odporúčame všetky tieto dutiny vyplniť drevenými vláknami, minerálnou alebo kamennou vlnou. Tvrdá izolácia je najlepšou voľbou, pretože sa časom neusadí. Na izoláciu je potrebné položiť paropriepustnú fóliu.

    Tvrdá izolácia je najlepšou voľbou pre izoláciu drevenej podlahy, pretože sa časom neusadí
    Tvrdá izolácia je najlepšou voľbou pre izoláciu drevenej podlahy, pretože sa časom neusadí

    3.3. Suchý alebo cementový poter

    Najrýchlejším riešením je rozhodnúť sa pre suchý poter. Vyhnete sa tak použitiu vody a sušeniu. Ak rekonštrukcia prebieha v suchých miestnostiach, môžete použiť OSB dosky, ak však obnovujete drevenú podlahu v kúpeľni alebo kuchyni, odporúčame použiť dosky Knauf s troma vrstvami špeciálnych sadrokartónových dosiek.

    Lepším riešením na zamedzenie šírenia kročajového zvuku (hluku) alebo na podlahové kúrenie pod keramickú dlažbu je klasický cementový poter. Pri zhotovení mikroarmovaného poteru treba dbať na správne položenie PE fólie. Aj keď použijete nový izolačný materiál alebo zachováte starú výplň medzi trámami, odporúčame inštalovať polystyrénové dosky, aby sa zabránilo šíreniu kročajového zvuku. 

    Namiesto polystyrénových dosiek je, samozrejme, možné nainštalovať systémové dosky podlahového kúrenia. Potom nasleduje pokládka mikroarmovaného poteru s minimálnou hrúbkou 4 cm, ktorý môže byť dodatočne vystužený polyetylénovými alebo oceľovými vláknami. Finálna podlahová krytina môže byť ľubovoľná - parkety, kameň alebo dlažba, PVC podlaha, metrážny koberec...

    Odborný článok 500
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Suchý poter?

    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter
    10
    1

    Zsolt Juhos - betónové potery a strojové omietky


    10
    5

    Jozef Heka


    9.3
    0

    Marpel, s.r.o.


    9.2
    2

    Marek Horváth REMSTEP


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené