Pre oblasť

    Prečo je bandážovanie dosiek Knauf dôležité?

    Článok si prečítalo viac ako 694+ používateľov
    Dosky Knauf alebo sadrokartónové dosky sú často najlepším dostupným riešením pre suchú výstavbu nielen v novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách. Profesionáli považujú tento typ suchej výstavby za optimálny z hľadiska vlastností samotného materiálu, rýchlosti a bezpečnosti práce, pričom zákazníci ho radi akceptujú aj vzhľadom na cenu. Aby sa však investícia vôbec oplatila, treba dôsledne dodržať poradie vykonávania krokov – inak môže vynechaný krok ako je bandážovanie ohroziť celú stavbu.
    Odborný článok 694
    bandazovanie dosiek knauf
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    1. Značka Knauf ako univerzálny stavebný materiál

    V prvom rade treba povedať, že slovo „knauf“ vstúpilo do nášho jazyka z nemčiny a stalo sa nielen pomenovaním celej triedy výrobkov, ale aj systému výstavby. Presnejšie, spoločnosť Knauf Gips KG existuje od roku 1932 ako rodinná firma špecializovaná na výrobu stavebných materiálov. Postupom času sa ich sortiment natoľko rozšíril, že dnes už viac-menej všetky produkty používané v suchej výstavbe poznáme ako „knauf“.  

    2. Suchá výstavba s doskami Knauf

    Sadrokartónové dosky, ktoré laici nazývajú „knauf“, sú vlastne celé systémy pre suchú výstavbu, zatepľovanie a obkladanie v exteriéri a interiéri. Dosky Knauf sa teda v závislosti od typu, vlastností, veľkosti a hrúbky, spolu s príslušenstvom, najčastejšie používajú pri výstavbe a rekonštrukcii montovaných domov, hoci stále viac sa používajú na vyhotovenie strechy, fasády, drevené a skeletové konštrukcie, stropy, steny a podlahy. Jedným slovom – všade a na každom mieste.

    Ak nejde o stavbu montovaných domov zo sendvičových panelov, tak s montážou dosiek Knauf sa začína po dokončení hrubých stavebných prác. Montáž sadrokartónových dosiek na rôzne podklady a podkonštrukcie slúži na vyrovnanie a prípravu pred maľovaním. Keďže neexistujú žiadne mokré časti alebo materiály, montáž dosiek Knauf je jednoduchá a rýchla.

    3. Montáž dosiek Knauf

    Bez ohľadu na to, o aký typ dosiek Knauf ide a kde sa vykonáva ich montáž, dôležité je dodržať postup a postupnosť prác, aby neboli spochybnené kvalita, životnosť a bezpečnosť bývania.

    Spôsob, akým bude prebiehať pokládka dosiek, väčšinou je daný prvkom, ktorý treba vyhotoviť. Remeselníci si ho zvyčajne označujú aj vizuálne pomocou lana. Montáž sa spravidla začína od najvzdialenejšieho a najnižšieho bodu a dosky sa priskrutkujú (na steny alebo podlahy) alebo kotvia (ak ide o strešnú konštrukciu alebo fasádu) špeciálnymi hmoždinkami. Ak nie sú upevnené na tvrdom podklade, napr. deliace steny, ktoré sú aj samostatne stojace, najskôr sa kladú a upevňujú profily Knauf. Zvyčajne sú hliníkové, perforované, aby sa uľahčilo skrutkovanie, hoci to môžu byť aj drevené trámy.

    4. Bandážovanie dosiek Knauf

    Sadrokartónové dosky sú vo všeobecnosti väčšie. Sú to monolitické prvky, ktorých spoje môžu byť obzvlášť problematické. Všetky spoje medzi doskami musia byť vyhotovené tak, aby boli úplne ploché a odolné voči rozťahovaniu alebo zmršťovaniu spôsobenému zmenami teploty. Aby tieto spoje boli správne urobené, najskôr sa na ne nalepia výstužné pásky. V skutočnosti ide o bandážovanie, ktoré zaisťuje, že sa dosky držia pohromade, ale zároveň je umožnená dilatácia vplyvom teplotnej rozťažnosti a zmršťovanie chladom. 

    Bandážovanie sa vykonáva špeciálnymi páskami, ktoré sú dostatočne elastické, aby umožnili dilatáciu dosiek, a zároveň dostatočne pevné a odolné, aby neohrozili kvalitu vykonanej práce ani bezpečnosť obyvateľov domu. Ak sa tak neurobí, môžu sa samotné dosky po určitom čase v dôsledku pôsobenia síl a zaťaženia deformovať a tým oslabiť a ohroziť celú konštrukciu.

    Ďalšou veľmi dôležitou vecou, pre ktorú sa bandážovanie nesmie vynechať, je výskyt plesní a vlhkosti. Ak spoje medzi doskami Knauf zostanú neutesnené, či už z vonkajšej alebo vnútornej strany stavby, zmeny teploty a množstva vlhkosti vedú k tvorbe plesní a tým ohrozujú zdravie obyvateľov domu a stabilitu konštrukcie. Riziko výskytu takýchto problémov je väčšie, ak ide o povrchy s vodovodnými alebo kanalizačnými inštaláciami.

    5. Bandážovanie dosiek Knauf – cena

    Knauf páska výstužná papierová stoji orientačne 3 EUR. Tmelenie a bandážovanie sadrokartónových stien stojí 3 až 6 EUR/m2

    Odborný článok 694
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Suchý poter?

    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 820 realizátorov v oblasti Suchý poter
    10
    1

    ELMIP s.r.o


    10
    1

    Monawech s.r.o.


    10
    1

    Alexander Brňo - AliAle


    8.6
    0

    N&S výstavby - Nikola Milanović


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené