Pre oblasť

    Rolovacie garážové brány

    Článok si prečítalo viac ako 1230+ používateľov
    Rolovacie garážové brány sa líšia od ostatných garážových brán tým, že sú zrolované do špeciálneho boxu, ktorý môže byť umiestnený za otvorom, pred otvorom alebo do otvoru. Rolovacie brány sú zvyčajne vyrobené z hliníka, pretože je hliník odolný voči opotrebovaniu a korózii. Tento systém garážových brán sa zvyčajne používa tam, kde je pre iný spôsob otvárania garážovej brány (napr. pre výklopné otváranie) obzvlášť malý priestor. Rolovacie garážové brány je možné ovládať diaľkovým ovládačom, priamo z auta, v prípade nepriaznivého počasia nemusíte k otvoreniu garážovej brány ani vystúpiť zo svojho vozidla.
    Odborný článok 1230
    rolovacie garazove brany
    Máme 342 realizátorov v oblasti Rolovacie garážové brány:

    1. Rolovacia garážová brána

    1.1. Prečo si vybrať rolovaciu garážovú bránu

    Najväčšou výhodou rolovacích garážových brán je samozrejme spôsob ich zatvárania a otvárania. Pretože sa lamely brány navíjajú na hriadeľ uložený v boxe, ktorý je namontovaný na strope, sú obzvlášť vhodné pre garáže a príjazdové cesty s malým priestorom. S takýmito garážovými bránami je možné dobre využiť priestor dvora, pretože brány sa do priestoru neotvárajú.

    1.2. Ako nainštalovať rolovaciu garážovú bránu

    Rolovacie brány je možné nainštalovať prakticky do akejkoľvek garáže. Výhodou tohto typu garážových brán je, že ponúkajú rôzne spôsoby montáže. Rolovacia garážová brána môže byť  nainštalovaná za naplánovaný garážový otvor, pred garážový otvor alebo do otvoru. Navíjací box môže byť viditeľný alebo neviditeľný. V prípade, že chceme, aby box bol zvnútra alebo zvonka neviditeľný, je potrebné na novostavbe jeho umiestnenie naplánovať vopred, pretože podľa toho musíme prispôsobiť detaily budovy. Ak nejde o novostavbu, existuje možnosť  vybrať si medzi rôznymi boxami tak, aby boli čo najmenej nápadné.

    1.3 Technické údaje

    V rodinných domoch sa spravidla používajú garážové brány do 10 m2 a výšky do 250 cm. Všetky garážové brány sú vždy vyrobené na mieru, takže sa ideálne prispôsobia rozmerom garáže. Brány sú najčastejšie vyrobené z hliníka, pretože hliník je jedným z najtrvalejších a najodolnejších materiálov, mimoriadne odolný voči poveternostným podmienkam, zabraňuje   vlámaniu (nedá sa ľahko rezať, lámať...). Jednotlivé lamely rolovacích garážových brán sú preto vyrobené z hliníka a plnené PUR penou. Medzi hliníkové lamely je možné nainštalovať aj priehľadné lamely, cez ktoré bude prenikať svetlo do garáže. Rolovacie garážové brány sú spravidla biele, sivé, čierne alebo hnedé, ale sú k dispozícii aj v iných farbách – môžu byť natreté akýmkoľvek odtieňom podľa vzorkovníka RAL. Rolovacie dvere sú pripevnené k špeciálnym hliníkovým vodidlám a obložené gumou a hriadeľ je vyrobený z plechu.

    Všetky rolovacie garážové brány majú bezpečnostný systém, ktorý brány zastaví, ak sa pri ich spustení vyskytne prekážka. Preto také garážové brány nie sú nebezpečné pre deti a zvieratá.

    1.4. Rolovacie garážové brány a ochrana proti vlámaniu

    Okrem hliníka, ktorý je veľmi pevným materiálom a nie je ľahké rezať ho, lámať alebo inak poškodzovať, majú rolovacie garážové brány aj  prvky proti vlámaniu, ktoré zamedzia pohybu brány nahor alebo nadol. Zabraňujú tomu, čo môžeme príležitostne vidieť v starších filmoch – nezabezpečená garážová brána sa jednoducho nadvihne a zlodej vlezie do domu. Moderné rolovacie garážové brány majú dvojdielne vodidlá, ktoré je možné namontovať bez viditeľných a prístupných skrutiek. Tiež kvôli špeciálnemu spôsobu umiestnenia lamiel v zárubni a ráme je takmer nemožné brány vytiahnuť z vodidiel, obzvlášť nie potichu a bez upútania pozornosti. Okrem automatického ovládania môže byť vždy nainštalovaný aj alarm.  

    Rolovacia garážová brána
    Dnes sú najobľúbenejšie automatické rolovacie garážové brány

    2. Automatické rolovacie garážové brány

    Ku garážovej bráne je obvykle pripevnený elektrický motor, ktorý umožňuje automatické zdvíhanie a spúšťanie brány. Garážová brána v prípade výpadku prúdu môže byť aj manuálne ovládaná. Automatické rolovacie garážové brány sú ovládané diaľkovým ovládaním alebo vnútorným spínačom a je možné objednať aj otváranie pomocou kľúčového spínača, kódového spínača alebo fotobuniek.

    Odborná rada zo spoločnosti TipTop Brány s.r.o.

    1. Aký je rozdiel medzi sekčnými a rolovacími garážovými bránami?

    Pred samotným výberom garážovej alebo priemyselnej brány si musíme so zákazníkom uzrejmiť nielen jeho požiadavky, ale hlavne technické možnosti, ktoré má k dispozícii. U nás najčastejšie používaným typom brány je určite sekčná brána. Krídlo brány je tvorené zo 40 mm hrubých sendvičových panelov, ktoré poskytujú tepelnú izoláciu ako aj mechanickú odolnosť brány. Zvislé vodiace koľajnice sa montujú spravidla z vnútornej strany stavebného otvoru, tie sa následne musia spojiť s vodorovnými koľajnicami. Sekčná brána pri otváraní prechádza pod stropom. Spravidla sa sekčná brána ovláda elektrickým motorom, tým pádom ju z exteriéru nie je možné vypáčiť ani nadvihnúť ručne. V niektorých prípadoch však nie je možné sekčnú bránu namontovať, prípadne je pod stropom nedostatok miesta. Práve vtedy prichádza na rad rolovacia brána. Rolovacia brána je tvorená úzkymi lamelami (77 mm vysoké a 20 mm hrubé), ktoré sa pomocou elektromotora navíjajú na valec. Valec je zakrytovaný v plechovom boxe, ktorý má z bočného pohľadu rozmer cca 30 cm x 30 cm, tým pádom je potrebný iba minimálny priestor na inštaláciu. Namontovať rolovaciu bránu je možné z interiéru ako aj z exteriéru. Najčastejšie sa však montuje z exteriéru na fasádu a tým pádom neuberá miesto v garáži. 

    2. Aké sú možné nevýhody rolovacích garážových brán a aké segmentových?

    Menšou nevýhodou rolovacích brán je hrúbka samotnych lamiel. Keďže je lamela hrubá iba 20 mm, neposkytuje takú tepelnú izoláciu ako sekčná brána. Pri bytových domoch treba taktiež spomenúť mierne vyššiu hlučnosť brány pri rolovaní lamiel, čo by mohlo vadiť susedom. V prípade výpadku elektrickej energie je možné bránu núdzovo otvoriť priloženou kľukou.

    Pri sekčných bránach je potrebné rátať s tým, že krídlo brány zaberie miesto pod stropom. Je potrebné si dobre premyslieť rozmiestnenie osvetlenia tak, aby nevznikali kolízie s bránou v otvorenej polohe. Taktiež je nutné bránu montovať pred sadrokartónom, prípadne iným podhľadom. Inak nebude možné bránu bezpečne ukotviť k stropnej konštrukcii.

    3. Rozhodujú sa vaši klienti pre rolovacie garážové brány alebo pre niektoré iné?

    Rolovacia brána je vhodnou alternatívou sekčnej brány všade tam, kde sa klasická sekčná brána nedá namontovať. Najčastejšie ju zákazníci volia do rekonštrukcií, samostatne stojacich prístreškov, prípadne kvôli vzhľadu. Keďže sú lamely z hliníka a lakované priemyselným nástrekom, odolávajú dlhé roky poveternostným vplyvom a slnečnému žiareniu bez zmien farebného odtieňa.

    Pán Ing. Damián Kriško, spoločnosť TipTop Brány s.r.o.

    3. Rolovacie garážové brány – cena

    Aj keď často počúvame opak, rolovacie garážové brány nepredstavujú veľké náklady, najmä vzhľadom na to, koľko práce nám ušetria každý deň, keď sa vrátime domov, sú bezpečné, praktické a ekonomické. Cena rolovacích garážových brán závisí od veľkosti, materiálu (hliník, oceľ, plast, drevo) a samozrejme od dodávateľa. Cena rolovacích garážových brán rozmerov 2400 mm × 2100 mm je okolo 800 EUR.

    Ak máte záujem o rolovaciu garážovú bránu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom garážových brán, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o garážových bránach.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1230
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rolovacie garážové brány?

    Máme 342 realizátorov v oblasti Rolovacie garážové brány:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 342 realizátorov v oblasti Rolovacie garážové brány
    10
    2

    DASKAL, s. r. o.


    10
    5

    LEX-AL s. r. o.


    9.4
    0

    Mgr. Mária Nemčišinová - MeryTrend


    10
    1

    Igor Gašpar - Oblok servis


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené