Pre oblasť

    Dom na kľúč, hrubá stavba alebo holodom

    Článok si prečítalo viac ako 922+ používateľov
    Po vypracovaní celej projektovej dokumentácie, v procese výberu zhotoviteľa, ktorý vám postaví dom, je potrebné špecifikovať, v akej fáze dom od zhotoviteľa prevezmete: či v štádiu hrubej stavby, vo forme „holodomu“ alebo sa rozhodnete pre stavbu domu na kľúč. Za najbežnejšiu voľbu investora sa stále považuje výstavba domu do III. fázy, po ktorej nasleduje stavba domu na kľúč. Tieto dva varianty sú považované za najčastejšiu voľbu a treťou možnosťou je postaviť dom do IV. fázy, túto možnosť si však vyberá menší počet investorov. V pokračovaní sa pokúsime vysvetliť čo to vlastne znamená, aké sú rozdiely medzi stavbou na kľúč a inými formami stavby domu na kľúč.
    Odborný článok 922
    vystavba domu na kluc
    Máme 1497 realizátorov v oblasti Domy na kľúč:

    1. Rodinný dom na kľúč

    Dom na kľúč znamená realizáciu a dokončenie všetkých 5 (piatich) fáz výstavby rodinného domu. Prvá (I.) fáza stavby zahŕňa prípravu terénu, vyhĺbenie stavebnej jamy a položenie základov domu alebo základovej dosky. Ide o fázu, ktorá sa realizuje bezprostredne po získaní stavebného povolenia a príprave celého projektu na realizáciu (DRZ). Druhá (II.) fáza výstavby znamená výstavbu suterénu v prípade, že stavba bude mať pivnicu. Nasleduje tretia (III.) fáza výstavby, v ktorej sa vyhotovujú nosné steny všetkých podlaží, výstavba podlaží a strechy domu a taktiež sú zahrnuté všetky finálne strešné a klampiarske práce. Ďalším krokom je montáž okien a dverí, to je tzv. predĺžená III. fáza stavby. Štvrtá (IV.) fáza zahŕňa hrubú montáž všetkých potrebných inštalácií, všetky vnútorné a vonkajšie omietky (steny, stropy, fasády), montáž priečok. Posledná piata (V.) fáza zahŕňa finálne stavebné práce, napríklad  dokončovacie práce okolo inštalácií, inštaláciu sanitárneho vybavenia a osvetlenia, montáž interiérových dverí, zasklenie, natieračské práce a pokládku podlahových a stenových krytín.

    Stavba domu na kľúč je rozhodne správnou voľbou pre investorov, ktorí majú príliš veľa vlastnej práce a na výstavbu domu nechcú strácať svoj čas a nervy. Stavbu domu na kľúč preberá jedna spoločnosť (inžiniering), ktorá sa špecializuje na tento druh činnosti a má vlastných subdodávateľov. Investor sa tak vyhne vyjednávaniu s jednotlivými dodávateľmi, pretože sa o to postará stavebná spoločnosť a ušetrí svoj čas. Samozrejme, pred začatím stavby je potrebné s týmto typom firmy dohodnúť najmenšie detaily od základov po strechu, pri výbere fasády, okien a dverí, druhu materiálu pre nosnú konštrukciu domu a podobne, aby neskôr všetko mohol realizovať bez problémov a v súlade s dohodou.

    2. Výstavba do štvrtej (IV). fázy

    Dá sa povedať, že dohoda o tomto spôsobe výstavby domu do štvrtej (IV).  fázy je menej častá, nie je však výnimkou. Tento spôsob stavby domu je správnym rozhodnutím pre všetkých, ktorí sú ochotní investovať časť času a vlastnej tvorivosti do stavebného procesu. V každom prípade dokončovacie stavebné práce môže robiť iba ten, kto má dosť skúseností s kladením keramiky a podobnými úlohami. Neodporúčame tieto práce robiť tým, ktorí nemajú skúsenosti s takýmto druhom prác. Totiž, na dome, ktorý je postavený do 4. fázy, sú dokončené tzv. hrubé stavebné práce: rozvody všetkých inštalácií (vodovod, kanalizácia, elektrina, osvetlenie, komunikácie, alarmy), inštalácia mechanických zariadení (kúrenie, chladenie, vetranie, sací systém, výťah) a podlahy (mechanické liatie). Zostane ešte hodne prác, ktoré je potrebné dotiahnuť do konca: dokončenie prác na všetkých inštaláciách, inštalácia keramiky, sanitárneho vybavenia, parkiet (alebo iných podlahových krytín), montáž interiérových dverí, položenie finálnych podlahových a stenových krytín a všetky finálne maliarske práce, inštalácia osvetlenia, alarmov a diaľkových ovládačov. Až potom príde na rad to, čo je považované za najkreatívnejšiu časť – výber a usporiadanie nábytku, doplnkov, domácich spotrebičov, záhradného nábytku a úpravy terénu.

    3. Akú fázu si zvoliť?

    Zmienili sme sa o tom, že stavba domu na kľúč pozostáva z niekoľkých fáz.  Ak sa rozhodnete pre stavbu domu na kľúč, dom vám bude doladený do posledného detailu presne podľa vašich požiadaviek. Dom môžete prevziať aj v štádiu hrubej stavby a sami si ho dokončiť a dozariaďovať, alebo vo forme „holodomu“, teda vo fáze, keď je dom bez vybavenia, kuchyne, zárubní, podlahy... Rozhodnutie o tom, v ktorej fáze výstavby dom od zhotoviteľa prevezmete, je na vás. V prípade, že nemáte čas a viete, že vám stavebný proces bude liezť na nervy, odporúčame, aby ste sa rozhodli pre stavbu domu na kľúč, kde bude koordinácia s dodávateľmi jednoduchšia, pretože sa o to postará jedna firma (inžiniering). Ak však máte šikovných remeselníkov, máte skúsenosti s  dokončovacími stavebnými prácami, máte čas a so stavbou domu sa neponáhľate, je stavba domu do štvrtej (IV.) fázy dobré riešenie. Takýmto spôsobom budete môcť byť svojim vlastným pánom, čo vám umožní trochu väčšiu voľnosť pri výbere materiálov, ich textúr a podobne.

    Samozrejme, je potrebné spomenúť porovnanie z hľadiska nákladov. V skutočnosti 90 % investorov si stále vyberá stavbu domu na kľúč, pretože chcú ušetriť čas, ktorý je v dnešnej dobe v rýchlom tempe života ešte cennejší. Rozdiely medzi nákladmi na stavbu domu na kľúč a stavbou domu do určitej fázy sú nakoniec minimálne. V praxi sa často ukazuje, že náklady na dokončovacie stavebné práce, ak investor prevezme dom vo štvrtej (IV.) fáze výstavby, sú často vyššie ako v prípade stavby domu na kľúč, kde všetky dokončovacie práce bude mať na starosti vybraný dodávateľ.

    Z tohto dôvodu vám odporúčame, aby ste celú stavbu domu až po nasťahovanie, zverili odborníkom. Presná cena závisí od typu a veľkosti vášho domu, predprípravy terénu a základov, pripojenia k verejným sieťam atď. Pošlite dopyt našim osvedčeným dodávateľom stavieb na kľúč a už zajtra môžete položiť základný kameň. Pripravili sme pre vás niekoľko rád v oblasti stavby domu na kľúč.

    Odborný článok 922
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Domy na kľúč?

    Máme 1497 realizátorov v oblasti Domy na kľúč:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1497 realizátorov v oblasti Domy na kľúč
    9.5
    0

    JM carpentry, s.r.o.


    10
    2

    PAŤOSTAV, s. r. o.


    9.8
    0

    Evgen Palok


    10
    0

    Art Bau s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené