Pre oblasť

    Lacné montované domy: najlacnejšie montované domy na kľúč

    Článok si prečítalo viac ako 3721+ používateľov
    Mnohých z vás určite zaujíma, či lacný montovaný dom naozaj existuje. Často môžete počuť, že montované domy sú drahšie ako murované, preto sme sa rozhodli zistiť, či je to pravda a koľko montovaný dom stojí. Dobrou správou je, že lacný montovaný dom skutočne existuje!
    Odborný článok 3721
    montovane domy
    Máme 1473 realizátorov v oblasti Domy na kľúč:

    1. Existuje lacný montovaný dom?

    Často počúvame, že lacný montovaný dom neexistuje, pretože montované domy sú drahé a v priemere drahšie ako murované domy. Platilo to pred viac ako piatimi rokmi a od začiatku epidémie koronavírusu ceny stavebných prác sú vyššie v priemere o 35 až 40 % v dôsledku pomalšej dodávky materiálov a stagnácie projektov. Je dôležité si uvedomiť, že murované domy  zdraželi viac ako montované. Z tohto dôvodu už nejaký čas neplatí skutočnosť, že neexistuje lacný montovaný dom a že je montovaný dom drahší ako murovaný. Ceny sú približne rovnaké a závisia predovšetkým od vašich potrieb. Tak ako existuje lacný murovaný dom, existuje aj lacný montovaný dom.

    2. Lacný montovaný dom – cena závisí od kvalitatívnej triedy

    2.1. Lacné montované domy existujú

    Tak ako sa dá postaviť murovaný dom na kľúč za 800 EUR/m2 alebo za 1 400 EUR/m2, aj pri výstavbe montovaných domov sa ceny značne líšia. Cena montovaného domu za m2 je ovplyvnená kvalitatívnou triedou, do ktorej dom patrí a úmerne tomu sú montované domy nad 200 m2 za m2 lacnejšie ako menšie montované domy.

    2.2. Najlacnejšie montované domy na kľúč nižšej akostnej triedy

    Lacný montovaný dom je dom nižšej až strednej kvality, to znamená, že má zabudované štandardné a základné materiály. Vždy je to typový dom, ktorého dizajn nemôže zákazník ďalej meniť ani upravovať, možno iba niektoré drobné detaily. Neplatí to však pre nadštandardné montované domy, ktoré umožňujú aj veľké zmeny pôdorysov a majú nainštalované nadštandardné materiály. Ak chcete lacný montovaný dom, rozhodnite sa pre menej kvalitný dom. Nižšia kvalitatívna trieda teda ovplyvňuje výber materiálov a možnosť úprav typického pôdorysu montovaného domu, no nijako neovplyvňuje komfort bývania užívateľov domu.

    Aj lacné montované domy spĺňajú najprísnejšie energetické normy, sú energeticky veľmi efektívne a ponúkajú vysoký komfort bývania.
    Montovaný dom
    Lacné montované domy neumožňujú dizajnové úpravy a veľké zmeny, preto sa musíme uspokojiť s tým, čo ponúka dodávateľ

    3. Koľko stoja najlacnejšie montované domy na kľúč?

    3.1. Cena lacného montovaného domu

    Na trhu je množstvo výrobcov a dodávateľov montovaných domov, ktorých ceny sa prehnane nelíšia. Štandardné montované domy stoja 700 až 1000 EUR/m2, montované domy vyššej  cenovej  triedy aj viac ako 1 200 EUR/m2. Odporúčame dobre sa informovať, čo všetko je v cene zahrnuté.  

    3.2. Rôzne balíčky na stavbu montovaných domov

    V prvom rade treba povedať, že všetci výrobcovia a dodávatelia montovaných stavieb ponúkajú rôzne balíčky na stavbu montovaných domov, od základného, ​​ktorý zahŕňa stavbu domu do 3. fázy, až po tie najkomplexnejšie, ktoré zahŕňajú kompletné dokončovacie práce, tiež kladenie všetkých inštalácií, aby bolo všetko pripravené na nasťahovanie. Ceny balíčkov sa, samozrejme, líšia. Kupujúci si vyberú menšie balíčky, ak si chcú navrhnúť fasádu a zariadiť interiér podľa vlastného vkusu, v prípade, že sa im tá časť ponuky dodávateľa nepáči. Treba však povedať, že takýto prístup je drahší a okrem toho si od vás vyžaduje oveľa viac času a úsilia, ako nechať finalizáciu domu na jeho zhotoviteľa.

    3.2. Čo nie je v cene lacného montovaného domu?

    Mnoho kupujúcich presne nevie, čo všetko zahŕňa cena lacného montovaného domu. V cene samozrejme nie je zahrnutá kúpa pozemku ani zaplatenie nevyhnutných príspevkov. Ide o príspevky, ktoré vlastník pozemku platí za inžinierske siete a prípojky infraštruktúry, ktoré sa budú využívať počas výstavby a neskôr. V cene montovaného domu nie je zahrnutá prípadná výstavba pivnice (suterénu), dodávatelia montovaných domov tieto práce spravidla neponúkajú. Ak plánujete výstavbu pivnice pod domom, budete si ju musieť urobiť sami (vrátane hĺbkového výkopu) a investícia sa v tomto prípade zvýši o cca 20 až 25 %. Náklady na najlacnejší montovaný dom na kľúč tiež nezahŕňajú vstavaný a pohyblivý nábytok.

    Stavba montovaného domu
    Stavba lacného montovaného domu je rýchla a čistá

    4. Aké sú výhody montovaných domov?

    4.1. Lacný montovaný dom sa postaví rýchlo

    Jednou z najväčších výhod montovaných domov je určite veľmi rýchla a čistá výstavba. Rýchlosť výstavby je najčastejším dôvodom, prečo si zákazníci vyberajú montované domy. Priemerná doba výstavby je 5 až 6 mesiacov od začatia betónovania základovej dosky, pričom výstavba murovaného domu trvá cca 16 až 18 mesiacov, ale môže trvať aj viac ako dva roky. Treba si však uvedomiť, že mnohí výrobcovia a dodávatelia montovaných domov majú čakacie zoznamy a že stavba vášho domu s najväčšou pravdepodobnosťou nezačne nasledujúci týždeň po podpise zmluvy. Na začiatok výstavby si určite budete musieť počkať niekoľko mesiacov.

    4.2. Aj tie najlacnejšie montované domy na kľúč sú energeticky účinné 

    Ďalšou výhodou montovaných domov je ich vysoká energetická efektívnosť. Výrobcovia a dodávatelia týchto typov stavieb boli medzi prvými, ktorí začali stavať nielen pasívne, ale aj takmer „nulové“ montované domy, ktoré spĺňajú najprísnejšie kritériá energetickej hospodárnosti budov. Prečo je to dôležité? Je to dôležité, pretože náklady na vykurovanie a údržbu takéhoto domu sú výrazne nižšie v porovnaní s domom nižšej energetickej triedy. Najlacnejšie montované domy na kľúč sú nielen domy, ktoré sa stavajú za málo peňazí, ale aj také, ktoré si nevyžadujú nákladnú údržbu, ktorú si majitelia len ťažko môžu dovoliť.

    5. Platba za najlacnejší montovaný dom na kľúč

    Dôležité je vedieť, aký je spôsob platby za montovaný dom, pretože je značne odlišný od spôsobu platby za murovaný dom. Za každý montovaný dom je potrebné zaplatiť veľkú sumu peňazí vopred, ako zálohu, čo môže byť pre niektorých ľudí problém. Vzhľadom na rýchlosť výstavby musí kupujúci uhradiť všetky náklady v plnej výške pred nasťahovaním. Keď ide o výstavbu murovaných domov, práce je možné zastaviť a pokračovať v nich podľa aktuálnej finančnej situácie. Odporúčame vám preto, aby ste sa najprv podrobne informovali u vybraného dodávateľa, aké práva a povinnosti vyplývajú z uzavretej zmluvy, aké sú platobné podmienky, aby neskôr nedošlo k nepríjemným prekvapeniam či nežiaducim následkom. 

    Odborný článok 3721
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Domy na kľúč?

    Máme 1473 realizátorov v oblasti Domy na kľúč:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1473 realizátorov v oblasti Domy na kľúč
    9.1
    0

    ROBECO, s.r.o.


    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    8.7
    0

    GA-PO s. r. o.


    9.2
    0

    HKK, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené