Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Odkvapové žľaby: množstvo zrážok a rozmery odkvapových systémov

    Článok si prečítalo viac ako 3118+ používateľov
    Pri stavbe novej budovy musí byť okrem iného správne navrhnuté odvádzanie vody zo strechy, pretože je to veľmi dôležité. Odkvapový systém, ktorý tvoria odkvapové žľaby, zvody a ich príslušenstvo, musí byť správne nainštalovaný na presne určených miestach a správne dimenzovaný. Správne určené rozmery odkvapových žľabov sú rozhodujúce pre správne odvádzanie vody zo zrážok a z topenia snehu.
    Odborný článok 3118
    odkvapove zlaby
    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    1. Rozmery odkvapových žľabov – množstvo zrážok, pôdorys a sklon strechy, počet odkvapov

    Rozmery odkvapových žľabov závisia predovšetkým od predpokladaného množstva zrážok a pôdorysu strechy. Závisia aj od toho, koľko ich bude, resp. o aký odkvapový systém ide.

    Ich rozmery sa dajú vypočítať približne, na 1 m2 odvodňovanej strešnej plochy počítame s 1 cm2 prierezovej plochy žľabu alebo odkvapovej rúry. 

    Napríklad, ak je pôdorysná plocha strechy 150 m2, je potrebný žľab s priemerom 150 cm2, čo znamená približne 168 mm alebo Ø (fí) 165. Opísaný výpočet je veľmi približný. Pri stavbe budovy je potrebné odkvapové žľaby dimenzovať podľa príslušného výpočtu.

    2. Rozmery odkvapových žľabov – presný výpočet

    Predtým, ako sa pustíme do správneho dimenzovania, je potrebné vypočítať plochu pôdorysu strechy a naplánovať priebeh odvádzania vody a polohu odkvapových žľabov. Pri dimenzovaní odkvapových systémov počas výstavby objektu je potrebné brať do úvahy priemerné množstvo zrážok na Slovensku. V skutočnosti sa berie maximálne množstvo zrážok, ktoré spadne za 5 minút za obdobie posledných piatich po sebe nasledujúcich rokov. 

    Množstvo zrážok je ovplyvnené výraznou členitosťou povrchu Slovenska, spôsobujúcou veľké rozdiely v úhrnoch a pomerne malých územiach.

    Najnižšie úhrny sú na rovinách Podunajskej nížiny. Najviac zrážok je vo vysokých pohoriach, ročný úhrn dosahuje až do 2000 mm (Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách – ročný priemer 2130 mm).

    Najprv teda potrebujeme informácie o odvodňovanej strešnej ploche a potom o množstve zrážok pre konkrétne miesto, resp. je potrebné vedieť, aká je výdatnosť dažďa (l/s na m2 alebo ha) a výpočtový prietok zrážkovej vody (l/s). Tieto informácie je možné vyčítať napr. na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu.

    Potom je potrebné vypočítať rozmer priemeru žľabu vzhľadom na výpočtový prietok zrážkovej vody (l/s). Dostaneme tak približný rozmer priemeru žľabu.

    Na prietok medzi 2,5 a 3 stačí Ø 100, 3,5 až 4 Ø 125, 4,5 až 6, Ø 150 a 6,5 ​​až 7 Ø 160.
    Presný výpočet množstva spadnutej dažďovej vody a rozmerov žľabov vypracuje architekt alebo projektant v rámci projektovej dokumentácie, po získaní stavebného povolenia.  

    3. Odkvapové žľaby - tvar a rozmery 

    Meteorická voda je odvádzaná zo strechy do odkvapových žľabov a potom najčastejšie cez odtokové potrubie odteká do kanalizácie. Z hľadiska tvaru odkvapové žľaby sú najčastejšie polkruhové alebo hranaté, hoci existujú aj iné tvary.   

    3.1. Polkruhové odkvapové žľaby - rozmery

    Na Slovensku sa najčastejšie používajú žľaby polkruhového tvaru rôznych rozmerov, ktoré sa merajú v rozvinutej šírke. Rozvinutá šírka žľabu je odborný termín, ktorý sa používa na výpočet rozmerov odkvapových žľabov – ak by sa polkruhový žľab sploštil (vyrovnal), dostali by sme jeho rozvinutú šírku. Minimálna rozvinutá šírka odkvapových žľabov je 25 cm, existujú aj rozvinuté šírky 28 cm, 33 cm, 40 cm a 50 cm. Maximálna dĺžka žľabu je 600 cm.

    Ak sa odkvapové žľaby pravidelne nečistia, znižuje sa ich prietok a hrozí upchatie
    Ak sa odkvapové žľaby pravidelne nečistia, znižuje sa ich prietok a hrozí upchatie

    3.2. Hranaté odkvapové žľaby - rozmery

    Rozmery hranatých žľabov sa približne rovnajú rozmerom polkruhových žľabov 25 cm, 28 cm, 33 cm, 40 cm a 50 cm rozvinutej šírky. Hranaté odkvapy sa však trochu líšia od polkruhových, pretože  hranaté odkvapy sa vyrábajú tak, že sú zároveň aj okrajom, lemovaním strechy. Umiestňuje sa 10 cm až do 15 cm pod strešnú krytinu. Dôležité je nastavenie požadovaného sklonu žľabov, zabezpečí sa správnou montážou na odkvapovú hranu strechy. 

    4. Štandardné rozmery odkvapových žľabov

    Rozvinutá šírka 25 cm - priemer odkvapu 11,6 cm – priečny prierez odkvapu 52,8 cm2.

    Rozvinutá šírka 28 cm - priemer odkvapu 13,3 cm - priečny prierez odkvapu 69,5 cm2.

    Rozvinutá šírka 33 cm - priemer odkvapu 15,7 cm - priečny prierez odkvapu 96,8 cm2.

    Rozvinutá šírka 40 cm - priemer odkvapu 19,2 cm - priečny prierez odkvapu 144,7 cm2.

    Okrem správnych rozmerov odkvapových žľabov je dôležitá aj správna montáž
    Okrem správnych rozmerov odkvapových žľabov je dôležitá aj správna montáž

    5. Veľkosť odkvapového žľabu a plocha strechy

    Priemer odkvapového žľabu musí zodpovedať ploche strechy. Ak je strecha asi 25 m2, tak na ňu stačí odkvapový žľab s priemerom 7 cm. Ak má strecha plochu viac ako 100 m2, potom potrebuje odkvapy s priemerom 10 cm a viac. Aby sa zamedzilo pretekanie vody pri silnom lejaku k stene, musí byť zadný okraj žľabu o jeden až dva centimetre vyššie ako predný. Odkvapové žľaby odvádzajú vodu do zvodov a následne do kanalizácie alebo na terén. Sklon žľabu smerom k zvodovej rúre by mal byť od pol do jedného centimetra na meter dĺžky.

    Odborný článok 3118
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Odkvapy?

    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy
    9.3
    0

    Ján Kačany


    8.7
    0

    IZOKOL s. r. o.


    10
    7

    Erik Klein


    10
    9

    Ing. Dušan Chňapek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené