Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Kedy sa na streche robí úžľabie?

    Článok si prečítalo viac ako 1027+ používateľov
    Keď je strecha sedlová, sotva môžu nastať väčšie problémy s odvodnením. V prípade členitejších striech s viacerými sklonmi je potrebné dôkladne naplánovať odvádzanie vôd. Často vzniká potreba namontovať uhlový plech – úžľabie. Tento prvok sa montuje v mieste konkávneho kontaktu susedných strešných plôch a odvádza vodu do žľabu. Existuje niekoľko spôsobov realizácie úžľabia. Môže byť otvorené, prepletané, prehĺbené...  
    Odborný článok 1027
    uzlabie
    Máme 921 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    1. Čo je to úžľabie?

    Strešné žľaby, resp. strešné úžľabia sa inštalujú na streche na spoj, ktorý spája dve šikmé strešné roviny pod ostrým uhlom, menším ako 180°. Úžľabie je jedným z najdôležitejších detailov na streche. Ide o jeden z konkávnych prvkov, ktorý je najviac vystavený dažďu. Pretínajúce sa šikmé strešné plochy vytvoria kanál, ktorý odvádza meteorickú vodu z vyšších častí strechy. V ňom sa akumuluje veľké množstvo vody. Preto je veľmi dôležitá správna inštalácia úžľabia. Nesprávne inštalované úžľabie môže spôsobiť vážne problémy. Zvyčajne vedie od hrebeňa k odkvapu. Sú však aj iné prípady, kedy musíme siahnuť po vyhotovení úžľabia. Úžľabie sa realizuje vo viacerých konštrukčných prevedeniach v závislosti od typu a sklonu strechy. Môže byť delené alebo z celého pásu. 

    Úžľabie na streche
    Úžľabie je nevyhnutným strešným prvkom pri kladení škridiel, šindlí alebo plechovej krytiny

    2. Úžľabie – druhy materiálov

    2.1. Hliníkové úžľabie

    Hliníkové úžľabie je o niečo kvalitnejšie, s povrchovou úpravou vypaľovaným lakom, a teda aj drahšie. Vyrába sa v rôznych farbách (tehlovo-červenej, hnedej, sivej...). Samozrejme, treba  si vybrať úžľabie, ktoré sa najviac hodí k vzhľadu strechy. Dajú sa kúpiť už vyrobené úžľabia, vo forme hotových skladacích prvkov. Úžľabie sa pripevňuje priamo na laty (pomocou príchytiek) alebo na debnenie.  

    Úžľabie môže byť vyrobené z rôznych kovov, ale zvyčajne sa vyrába z hliníka alebo pozinkovaného plechu.

    2.2. Pozinkovaný profil ako úžľabie

    Na realizáciu úžľabia môže byť použitý aj pozinkovaný plech, najčastejšie vyrobený z ocele. Často je úžľabie chránené náterom alebo kvalitným polyesterom. Pozinkovaný plech je predovšetkým cenovo dostupnejší, ale má o niečo kratšiu životnosť. Ľahko sa tvaruje, takže z neho možno vyrobiť profily rôznych tvarov, napríklad v tvare písmena S. Úžľabie v tomto tvare je možné inštalovať priamo na nosné trámy, nie je teda potrebné zhotovovať špeciálnu podkonštrukciu.

    Úžľabie z pozinkovaného plechu
    Pozinkovaný profil použitý na vyhotovenie úžľabia sa na slnku leskne a kazí vzhľad strechy domu, preto ho neodporúčame

    3. Prehĺbené úžľabie

    V prípade prehĺbeného úžľabia je úroveň úžľabia 2 až 4 cm pod úrovňou trámov. Ak je realizované správne, voda nemôže preniknúť pod škridlu, teda strešnú krytinu. Ak úžľabie nie je prehĺbené, hrozí, že väčšie množstvo vody prenikne hlbšie do konštrukcie. Prehĺbené úžľabie je teda oveľa funkčnejšie, no je o niečo menej estetické. Keď ide o strechu a hydroizoláciu, vždy treba dať prednosť funkčnosti pred estetikou. Niektorým stavebníkom vadí viditeľná zrezaná hrana škridly pri realizácii prehĺbeného úžľabia. Bez ohľadu na všetko,  odporúča sa použiť prehĺbené úžľabie. Pri riešení konkrétneho detailu treba špecifiká prediskutovať s projektantom, ktorý vám detaily úžľabia nakreslí v rámci projektu na realizáciu stavby.

    4. Prepletané úžľabie 

    Špeciálnym typom je úžľabie, ktoré sa realizuje vzájomným prekladaním šindľov. Táto metóda vyhotovenia úžľabia je pravdepodobne najestetickejšia. Pri tomto spôsobe prevedenia úžľabia je veľmi dôležité zatláčať každý plát šindľa do úžľabia. Ak tento proces nie je realizovaný správne, môžu pod šindľami vzniknúť duté priestory, nerovnosti, ktoré môžu predstavovať vážne problémy s hydroizoláciou. Šindle budú náchylné na prienik vody, a to buď po našliapnutí, krupobití alebo vplyvom iných mechanických poškodení. Do vzdialenosti 15 cm od stredu úžľabia nesmú byť použité žiadne klince.

    5. Uzavreté úžľabie

    Ďalším typom úžľabia sú uzavreté úžľabia. Sú jednoduchšie na realizáciu a často vyzerajú pravidelnejšie ako tie prepletané. Týmto spôsobom prevedenia sa získa strešná krytina, ktorá pri pohľade zo zeme vyzerá, akoby sa škridly stretávali v priamke v strede škridly, hoci v skutočnosti ležia pod susednými šindľami. Proces realizácie uzavretého úžľabia je taký, že strešná krytina je umiestnená na jednej strane najmenej 30 cm od stredu šindľov a na druhej strane najmenej 4 cm za stredom šindľov, rezať treba v rovine pozdĺž stredu šindľa.

    Úžľabie bitumén
    Otvorené úžľabie je najčastejšie vyrobené z bitúmenových pásov s posypom. Je to jeden z najodolnejších typov

    6. Otvorené úžľabie

    Posledným typom je otvorené úžľabie, pri ktorom vodotesnosť zabezpečujú plechové úžľabia alebo bitúmenové pásy. Plechové úžľabie nie je až také obľúbené, kvôli drsnejšiemu vzhľadu a odlesku na slnku. Stavebníci preto radšej volia bitúmenové pásy, ktoré sa vyrábajú v mnohých farbách, ktoré môžu dokonale ladiť s farbou strechy. Otvorené úžľabia majú určité výhody. Jednou z nich je lepšie odvádzanie vody, čím sa znižuje riziko vzniku ľadových bariér, alebo znečistenie a znepriechodnenie samotného úžľabia napr. v jeseň kvôli lístiu. Tento typ úžľabia z dlhodobého hľadiska funguje najlepšie, samozrejme, ak je inštalované správne. 

    Odborný článok 1027
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Odkvapy?

    Máme 921 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 921 realizátorov v oblasti Odkvapy
    10
    1

    Tomáš Slobodník - TPS


    10
    40

    Ján Koller


    9.5
    10

    Antonín Herák


    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené