Pre oblasť
    Odkvapy sú dôležitou súčasťou strechy každého domu alebo inej stavby, slúžia na odvádzanie dažďovej vody z povrchu strechy. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a pripevnené k streche rôznymi spôsobmi. Ich tvar a veľkosť sú do značnej miery štandardizované.
    Odborný článok 198
    odkvapy
    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    1. Odkvapy a materiál

    1.1. Hliníkové odkvapy

    Veľmi často sa používajú odkvapy z pozinkovaného farebného plechu alebo hliníkového farebného plechu. Odkvapy z pozinkovaného farebného plechu majú pomerne dlhú životnosť, 20 až 30 rokov, sú cenovo dostupné a celkom ľahké. Spoje týchto typov odkvapov sú utesnené tesniacimi hmotami a počas celej životnosti odkvapov je potrebné ich pravidelne obnovovať.

    1.2. Nerezové a medené odkvapy

    Vybrať si môžete aj odkvapy z nehrdzavejúcej ocele, titánzinku alebo medi, ktoré majú dlhú životnosť – až 70 rokov, no sú o niečo drahšie. Tento typ odkvapov má oproti iným typom veľkú výhodu, pretože sa spája spájkovaním, nie tesniacimi hmotami, takže spoje sú odolnejšie a vodotesnejšie.

    1.3. Plastové odkvapy

    PVC alebo polyvinylchlorid je obľúbeným materiálom na odkvapy, najmä kvôli nízkej cene a jednoduchej údržbe. Plastové žľaby sú ľahké, trvanlivé a odolné voči korózii. Sú výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú funkčné odkvapy s minimálnymi nákladmi na údržbu.

    2. Montáž odkvapov

    2.1. Klasický odkvapový systém

    Montáž odkvapov je možné vykonať niekoľkými spôsobmi. Pokiaľ ide o klasický odkvapový systém, odkvapy sa montujú okolo okrajov strechy tak, aby trochu viac vyčnievali a mohli prijať všetku vodu, ktorá steká z povrchu striech. Z estetického hľadiska takéto riešenie je menej vyhovujúce, pretože odkvap je viditeľný. Na druhej strane pri tomto spôsobe montáže odkvapu je menšia šanca, že sa voda z odkvapu dostane do konštrukcie, ak je odkvap nevhodne navrhnutý. 

    2.2. Skryté odkvapy

    Pri druhom spôsobe montáže odkvap nie je vidieť, pretože je skrytý v samom okraji strechy. Skryté odkvapy sa väčšinou realizujú na strechách bez presahu, stavba pôsobí krajšie a modernejšie. Majstri však musia byť pri umiestnení skrytého odkvapu veľmi opatrní, pretože v prípade nesprávnej realizácie sa ľahko môže stať, že voda z odkvapu vnikne do konštrukcie stavby.

    Klasický spôsob montáže odkvapov okolo okraja strechy je stále najbežnejší a určite aj najjednoduchší
    Klasický spôsob montáže odkvapov okolo okraja strechy je stále najbežnejší a určite aj najjednoduchší

    3. Pravidelné čistenie odkvapov

    Čistenie odkvapov je kľúčové pre zachovanie celistvosti a funkčnosti strechy. Odkvapy sú dôležité pre odvádzanie vody zo zrážok a topiaceho sa snehu preč zo strechy, čím zabraňujú potenciálnym škodám a prieniku vlhkosti, dažďu a snehu do strešnej konštrukcie.

    Pravidelné čistenie odkvapov je nevyhnutné, pretože sa v nich časom nahromadí lístie a iné znečistenie, ktoré môže spôsobiť upchatie a problémy s odtokom vody.

    4. Ako sa čistia odkvapy?

    4.1. Príprava na čistenie

    Pred začatím práce, ak sa rozhodnete vykonať čistenie odkvapov sami, uistite sa, že ste dobre pripravení. Budete potrebovať ochranný odev, rukavice a prilbu, aby ste predišli možným zraneniam. Ak budete liezť na strechu, umiestnite bezpečnostné podpery, kotvy alebo laná. Nikdy sa nepokúšajte čistiť odkvapy, pokiaľ si nie ste istí, že ste pevne pripútaní a v bezpečí.

    4.2. Správne čistenie odkvapov

    Začnite odstránením väčších kusov lístia a konárov z odkvapu. Pomocou ručného nástroja, akým sú malé hrable alebo lopatka, opatrne odstráňte všetky nečistoty z odkvapu. Dávajte pozor, aby ste  nepoškodili odkvapy alebo strechu. Pri čistení dávajte pozor na možné problémy s odtokom. Skontrolujte, či voda voľne tečie a či tam nie sú žiadne prekážky. Ak spozorujete nejaké prekážky, odstráňte ich a znova skontrolujte odtok vody.

    4.3. Umývanie a oplachovanie

    Po odstránení hrubých nečistôt použite vodnú hadicu s tryskou na umytie zvyšných nečistôt a drobných čiastočiek z odkvapu. Umývanie by malo smerovať z jedného konca odkvapu na druhý, čím sa zabezpečí dôkladné umytie.

    Odkvapy plné lístia, konárov a iných znečistení nemôžu slúžiť svojmu účelu a preto je nevyhnutné ich kontrolovať aspoň dvakrát ročne
    Odkvapy plné lístia, konárov a iných znečistení nemôžu slúžiť svojmu účelu a preto je nevyhnutné ich kontrolovať aspoň dvakrát ročne

    5. Ako sa správne udržiavajú odkvapy?

    5.1. Pravidelná kontrola

    Pravidelné čistenie odkvapov je dôležité, ale dôležité je aj to, aby odkvapy boli funkčné počas celého roka. Odporúča sa aspoň dvakrát do roka odkvapy kontrolovať. Odkvapy je ideálne kontrolovať na jar a na jeseň, keď sú zrážky najväčšie a po každej extrémnej zrážkovej udalosti. To umožňuje včasné riešenie potenciálnych problémov.

    Ak spozorujete akékoľvek poškodenie odkvapov, akým sú praskliny alebo diery, ihneď ich opravte, aby ste zabránili úniku vody.

    5.2. Sieťka na odkvapy proti padajúcemu lístiu

    Sieťka na odkvap (lapač, zachytávač lístia) zamedzí znečisteniu a upchatiu odkvapu lístím a konármi. Zároveň sa postará o voľný prietok vody odkvapom. Samozrejme, aj sieťku treba pravidelne kontrolovať a odstraňovať z nej listy, prichytené na jej povrchu.

    Ak odkvap niekde zateká, to môže byť veľký problém, ak chybu hneď neodstránite
    Ak odkvap niekde zateká, to môže byť veľký problém, ak chybu hneď neodstránite

    6. Koľko stojí čistenie odkvapov?

    Bez ohľadu na to, pre aký typ odkvapu sa rozhodnete, odkvapy je potrebné pravidelne kontrolovať a čistiť aspoň raz ročne. Manuálne čistenie odkvapu, odstránenie nečistôt a lístia bez použitia techniky stojí zhruba 3 EUR/m. Čistenie odkvapov možno vykonať aj špeciálnymi prístrojmi alebo robotickými čističmi, také čistenie je o niečo drahšie. 

    7. Koľko stoja odkvapy?

    Cena odkvapu závisí od materiálu (meď, hliník, plech, plast), priemeru, dĺžky, typu montáže (skrytý alebo viditeľný) a, samozrejme, od dodávateľa. Odkvapy môžete kúpiť v špecializovaných predajniach alebo vám ich môže zhotoviť klampiar. Cena za bežný pozinkovaný hnedý odkvap, rozvinutej dĺžky 28 cm, sa pohybuje v rozmedzí od 5 do 8 EUR/m.

    Ak máte záujem o montáž alebo čistenie odkvapov, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 198
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Odkvapy?

    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 924 realizátorov v oblasti Odkvapy
    9.6
    0

    Strechy GSD s.r.o.


    10
    2

    HAKLNER s.r.o.


    10
    9

    DEFENDER SLOVAKIA s.r.o.


    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené