Pre oblasť

    Odhad hodnoty nehnuteľnosti

    Článok si prečítalo viac ako 949+ používateľov
    Pravdepodobne neexistuje vlastník nehnuteľnosti, ktorého by nezaujímala jej hodnota (cena). Hodnota nehnuteľností sa najčastejšie určuje na základe iných podobných nehnuteľností, ktoré sú napríklad v ponuke na realitnom trhu. Takéto ohodnotenie je všeobecné a informatívne, v skutočnosti veľmi relatívne a nespoľahlivé. Napriek tomu musí každý skúsený odborník (znalec) v prípade predaja, súdnych sporov, záložného práva na nehnuteľnosť alebo iných činností poznať a určiť skutočnú hodnotu nehnuteľnosti.
    Odborný článok 949
    odhad hodnoty nehnutelnosti
    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností:

    1. Čo znamená odhad hodnoty nehnuteľnosti?

    Odhad hodnoty nehnuteľnosti je určenie trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Znalci v odbore stavebníctva,  zaoberajúci sa odhadom hodnoty nehnuteľnosti, vypracúvajú znalecké posudky na odhad hodnoty nehnuteľností, určujú hodnotu bytov, rodinných domov, pozemkov. Znalecký posudok je založený na objektívnych skutočnostiach, presnom hodnotení, údajoch a skúsenostiach.

    Na hodnotu každej nehnuteľnosti vplýva jej poloha v obci (meste), trh s nehnuteľnosťami, súčasný stav nehnuteľnosti, druh nehnuteľnosti a jej príslušenstvo (vybavenosť), umiestnenie bytu v bytovom dome… Nemenej zanedbateľnými sú pracovné možnosti, orientácia nehnuteľnosti na svetové strany, konfigurácia terénu, pripravenosť inžinierskych sietí v blízkosti stavby, doprava v okolí nehnuteľnosti a občianska vybavenosť. Prihliada sa i na kvalitu životného prostredia. Dôležité sú aj možnosti zmeny v zástavbe, ďalšie rozšírenie a dosahovanie výnosu z nehnuteľnosti. Rozlišujeme formálne a neformálne ohodnotenie nehnuteľností

    1.1. Neformálne ohodnotenie

    Pri neformálnom hodnotení v skutočnosti ide o stanovenie hodnoty nehnuteľnosti na základe  intuície, resp. skúsenosti. Využíva ho veľká časť účastníkov na realitnom trhu.

    1.2. Formálne stanovenie hodnoty

    Formálne určenie hodnoty nehnuteľnosti vykonávajú odborníci. Založené je na výsledkoch zberu a analýzy informácií z realitného trhu. Znalci zaoberajúci sa odhadom ceny nehnuteľnosti pri svojej práci používajú rôzne štandardy, na základe ktorých nakoniec vydajú písomné hodnotenie (znalecký posudok).

    2. Účel odhadu hodnoty nehnuteľností

    Účely, na ktoré sa hodnotenie vykonáva, môžu byť rôzne. Môžu to byť potreby vlastníka, obchodné potreby alebo rôzne iné účely. Hodnota nehnuteľností pre potreby vlastníka (majiteľa) sa robí hlavne z dôvodu výmeny, kúpy alebo predaja. Na účely podnikania sa hodnota nehnuteľnosti stanovuje v prípade prenájmu, predaja alebo kúpy nehnuteľností, sprostredkovania v oblasti realitného marketingu, výstavby, záložného práva, poistenia, finančného výkazníctva a iných potrieb. Hodnota nehnuteľnosti sa určuje aj v prípade bankrotu, zlúčenia, zániku určitej spoločnosti, overenia primeranosti investície alebo súdneho sporu.

    3. Druhy hodnôt nehnuteľností

    Keď ide o stanovenie hodnoty nehnuteľnosti, každá nehnuteľnosť má iné hodnoty, ktoré sa oceňujú. Rovnaká nehnuteľnosť môže mať  v ten istý deň niekoľko rôznych hodnôt v závislosti od účelu ocenenia.

    Aké druhy hodnôt nehnuteľností existujú?

    3.1. Hmotná hodnota

    Hodnota nákladov v skutočnosti predstavuje hodnotu prác, stavebných a iných materiálov použitých na výstavbu nehnuteľnosti, nezahŕňa však hodnotu pozemku. 

    3.2. Trhová hodnota (IVSC)

    Pod pojmom trhová hodnota rozumie sa odhadovaná suma peňazí, najpravdepodobnejšia cena, za ktorú je možné danú nehnuteľnosť predať, resp. kúpiť.

    3.3. Predajná hodnota

    Predajná hodnota je trhová hodnota (cena) znížená o náklady na predaj. Patria sem dane, poplatky, provízie a ďalšie.

    3.4. Reálna hodnota

    Reálna (skutočná) hodnota je pojem používaný v účtovníctve a má podobný význam ako trhová hodnota nehnuteľností.

    3.5. Účtovná hodnota

    Účtovná hodnota je hodnota vykazovaná v účtovnej závierke (súvaha, výkaz ziskov a strát) po odpočítaní opráv a akumulovaných strát zo zníženia hodnoty aktíva.  

    3.6. Hodnota nájmu (použitia)

    Toto je hodnota, ktorá sa odhaduje na základe veľkosti a rýchlosti vrátenia peňazí, ktoré môže získať osoba, ktorá prenajíma nehnuteľnosť.

    3.7. Hypotéka – hodnota založenej nehnuteľnosti

    Hypotéka sa rovná trhovej hodnote nehnuteľnosti, s výnimkou prípadov, keď sú pri predaji nehnuteľnosti stanovené určité obmedzujúce okolnosti, napríklad obmedzený čas predaja.

    3.8. Poistná hodnota

    Poistná hodnota je hodnota, ktorú stanovil poisťovateľ na základe vstupných údajov, ktoré uviedol poistník.  

    3.9. Likvidačná hodnota

    Likvidačná hodnota je čistá hodnota (nehnuteľností, vybavenia, inventára) vypočítaná pri likvidácii majetku spoločnosti (firmy),  pri zániku jej činnosti a hodnota predaného majetku. Táto hodnota je zvyčajne nižšia ako účtovná alebo trhová hodnota, ale vyššia ako záchranná hodnota. Majetok sa počas likvidácie predáva so stratou.

    3.10. Investičná hodnota

    Investičná hodnota je hodnota, ktorú by investor (kupujúci) bol ochotný zaplatiť za nehnuteľnosť. Táto hodnota je vždy vyššia ako trhová cena.

    Trhová hodnota je množstvo peňazí, ktoré je kupujúci ochotný dať za konkrétnu nehnuteľnosť
    Trhová hodnota je množstvo peňazí, ktoré je kupujúci ochotný dať za konkrétnu nehnuteľnosť
    Odborný článok 949
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností?

    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností
    10
    2

    Kelbel s.r.o


    8.7
    0

    ZNALING s.r.o.


    8.6
    0

    IZOLA Košice, s.r.o.


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené