Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Znalecký posudok nehnuteľnosti

    Článok si prečítalo viac ako 549+ používateľov
    Každého majiteľa určite zaujíma hodnota jeho nehnuteľností. Hlavný nástroj na posúdenie hodnoty nehnuteľnosti (domu, bytu, nebytového priestoru alebo pozemku) je znalecký posudok, ktorý môže byť potrebný pre rôzne právne úkony, ktoré súvisia s kúpou alebo predajom nehnuteľnosti, úverom, hypotékou, ručením a podobne, alebo len tak pre vašu informáciu. Znalecký postup by mal byť založený na objektivite, odbornosti, skúsenostiach, správnom posúdení a údajoch. Pri vypracovaní znaleckého posudku musia byť rešpektované príslušné zákony a vyhlášky. Znalecký posudok nehnuteľnosti môže vypracovať iba odborník – expert, zapísaný v zozname znalcov, ktorý vedie Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.
    Odborný článok 549
    znalecky posudok nehnutelnosti
    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností:

    Čo je znalecký posudok nehnuteľnosti, ako sa vypracúva?

    Znaleckým posudkom sa stanovuje hodnota nehnuteľnosti na základe výpočtu technickej hodnoty (stavu tej-ktorej nehnuteľnosti), stanovenia všeobecnej hodnoty (údaje technického charakteru samotnej stavby: výmera, vek, opotrebenie, technický stav či rozostavanosť, údaje o príslušenstve a údaje o pozemku – poloha a lokalita) a povinných príloh s informáciami z katastra nehnuteľností (list vlastníctva a katastrálna mapa), dokladu o veku stavby, zameraní a zakreslení skutkového stavu nehnuteľnosti a fotodokumentácie. Rozsah a typ znaleckého posudku samozrejme závisí aj od toho, čo je predmetom posúdenia. Iným spôsobom sa určuje všeobecná hodnota nehnuteľností určených na bývanie, ktorá zohľadňuje predovšetkým vplyv polohy (poloha nehnuteľnosti vo vzťahu k centru mesta, doprava v okolí, prevládajúca zástavba, skladba obyvateľstva v mieste stavby) a iným spôsobom sa určuje všeobecná hodnota komerčnej nehnuteľnosti, kedy je dôležitá metóda polohovej diferenciácie a kombinovaná metóda.

    Všetky znalecké posudky, bez ohľadu na to, či ide o znalecký posudok domu, bytu, záhrady a podobne, majú predpísanú štruktúru, ktorú znalci musia rešpektovať. Samozrejme, znalecké posudky sa môžu líšiť rozsahom a použitými metódami. Iným spôsobom sa napríklad určuje hodnota stavby, ktorá je umiestnená na lukratívnom pozemku v Bratislave a iným hodnota nejakého malého pozemku na dedinke v nejakom zapadákove. Rovnako tak znalecký posudok domu bude rozsiahlejší ako znalecký posudok pozemku. Aj cena znaleckého posudku domu určite bude vyššia ako pozemku. Ak je znalecký posudok nehnuteľnosti vypracovaný nesprávne (napríklad, hodnota nehnuteľnosti je podstatne nadhodnotená), na znalca môže byť podaná sťažnosť. Ak sa dokáže, že znalec konal protiprávne, hrozia mu sankcie alebo až vyškrtnutie zo zoznamu znalcov. Negatívnu informáciu eviduje aj zoznam znalcov, keďže  ministerstvo vykonáva pravidelnú aktualizáciu. Každý znalecký posudok domu, bytu alebo  inej nehnuteľnosti vypracúva znalec tak, aby posudok bolo možné preskúmať z hľadiska odbornosti a súladu so skutočným stavom veci. Stanovená všeobecná hodnota nehnuteľnosti je aj dokladom o stave stavby i nehnuteľnosti ku konkrétnemu termínu.

    Znalecké posudky majú jednoduchú štruktúru, obsahujú titulnú stranu, úvodnú časť, posudok, záverečnú časť, prílohy a znaleckú doložku.

    Keď ide o vypracovanie znaleckého posudku bytu, znalcovi je potrebné poskytnúť tieto doklady: aktuálnu kópiu listu vlastníctva, aktuálnu kópiu z katastrálnej mapy, aktuálny titul nadobudnutia (kúpna zmluva, darovacia zmluva, osvedčenie o dedičstve a pod.), doklad o veku stavby (potvrdenie správcu objektu, kolaudačné rozhodnutie) a pôdorys bytu.

    Keď ide o vypracovanie znaleckého posudku rodinného domu, znalcovi je potrebné poskytnúť tieto doklady: aktuálnu kópiu listu vlastníctva, aktuálnu kópiu z katastrálnej mapy, doklad o veku stavby (potvrdenie príslušnej obce, kolaudačné rozhodnutie), technickú dokumentáciu (situácia, pôdorysy, rezy a pod.).

    Keď ide o vypracovanie znaleckého posudku pozemku, znalcovi je potrebné poskytnúť tieto doklady: aktuálnu kópiu listu vlastníctva, aktuálnu kópiu z katastrálnej mapy, územno-plánovaciu informáciu alebo iný vyšší dokument (územné rozhodnutie, stavebné povolenie).

    Znalecký posudok nehnuteľnosti – cena

    Koľko stojí znalecký posudok na určenie ceny nehnuteľnosti by sa mal objednávateľ od znalca dozvedieť pred samotným vypracovaním posudku. Ak nie je možné stanoviť presnú cenu  znaleckého posudku, znalec by mal byť schopný povedať aspoň približnú cenu a odôvodniť objednávateľovi, prečo mu vopred nevie povedať koľko presne posudok bude stáť. Náklady na určenie ceny nehnuteľností závisia od veľkosti a zložitosti objektu, zložitosti právneho stavu atď. Cena za jednoduchý odhad hodnoty bytu, obchodného priestoru alebo pozemku s analýzou trhu a vypracovaním posudku sa pohybuje okolo 250 až 500 EUR/kus.

    Ak máte záujem o vypracovanie znaleckého posudku nehnuteľnosti, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 549
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností?

    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 36 realizátorov v oblasti Znalecký posudok nehnuteľností
    9.2
    0

    IGES, s.r.o.


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    8.7
    0

    ZNALING s.r.o.


    10
    2

    REFISTAV - TRADE s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené