Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Inteligentný dom (inteligentná domácnosť), cena inteligentných domov

    Článok si prečítalo viac ako 1398+ používateľov
    Svet sa modernizuje vo všetkých segmentoch života a práce, vrátane modernizácie a optimalizácie ovládania obytných budov a ich bezprostredného okolia. Už roky existujú na trhu rôzne formy inteligentných domov (prístrojov a zariadení), ktoré nám pomáhajú s každodennou údržbou a starostlivosťou o náš príbytok. Čo to vlastne inteligentný dom je, ako inteligentné inštalácie fungujú a aká je ich cena, prečítajte si v nižšie uvedenom texte.
    Odborný článok 1398
    inteligentne domy
    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia:

    1. Čo je vlastne inteligentný dom?

    1.1. Pár slov o inteligentných domoch

    Naše  životy sú čoraz viac prepletené s technológiami v rôznych podobách, bolo len otázkou času, kedy technológie preniknú do našich  príbytkov. V posledných rokoch sa na trhu objavuje čoraz viac prístrojov a zariadení, ktoré sú súčasťou inštalácií pre tzv. inteligentné domy. Inteligentný dom, inteligentná domácnosť, múdry dom alebo v angličtine „smart house“ je dom, ktorého funkcie je možné spravovať a ovládať pomocou aplikácií na inteligentnom telefóne (smartfóne), tablete a počítači.  Týmto spôsobom môžeme spravovať všetky inštalácie v inteligentnom dome, a preto ich nazývame inteligentné inštalácie. Medzi inteligentné inštalácie patrí osvetlenie, rolety, kúrenie, bezpečnostné alarmy alebo systémy, ventilačné a chladiace systémy, počítače...  Inteligentná domácnosť vám umožní ovládať všetky inštalačné systémy, ktoré poskytujú príjemný komfort bývania.

    2. Výhody inteligentného domu

    2.1. Inteligentné inštalácie verzus klasické inštalácie

    Vďaka inteligentným inštaláciám je mnoho funkcií a úloh v domácnosti oveľa ľahšie a jednoduchšie riadiť, najmä preto, že všetko je ovládané z jedného miesta jedným kliknutím. To znamená, že všetko je ovládané prostredníctvom jednej centrálnej jednotky. Môžete napr. zhasnúť svetlá, zdvihnúť rolety bez toho, aby ste museli vstať z postele. Inteligentné inštalácie majú ešte jednu výhodu – je ich možné prevádzkovať aj na diaľku. Inteligentný dom umožňuje napr. pár hodín pred návratom z cesty domov vzdialene zvýšiť teplotu kúrenia. To znamená, že dom nie je zbytočne vykurovaný, keď viac dní nikto nie je doma, a zároveň bude po príchode v príbytku celkom teplo a príjemne. Inteligentné inštalácie umožňujú veľa nastavení – napríklad rolety sa o ôsmej večer samy automaticky spustia, ak si to prajete, a potom o šiestej ráno automaticky opäť zdvihnú. Systém je navrhnutý tak, že dom je do istej miery spravovaný sám, odtiaľ pochádza aj názov inteligentný („smart“). 

    Pomocou inteligentnej inštalácie môžete napríklad v detskej izbe vypnúť elektrické zásuvky a vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam, zatiaľ čo automatické ovládanie umožňuje roletám automaticky sa spustiť, ak zistia, že sa miestnosť prehrieva v dôsledku priameho slnečného žiarenia. Inteligentné inštalácie v dome umožňujú automatické zastavenie chladenia alebo kúrenia v určitej miestnosti inteligentného domu v prípade otvorenia okna alebo vchodových dverí. Vykonáva sa monitorovanie obytných priestorov, čo znamená, že dom neustále „vykonáva“ dozor a včas „varuje“ v prípade požiaru, povodní a možného úniku plynu. Inteligentná domácnosť je preto tiež bezpečnejšia.

    2.2. Inteligentný dom znižuje náklady

    Ďalšou výhodou, ktorú inteligentný dom ponúka, je zníženie celkových nákladov, pretože so všetkými zdrojmi sa zaobchádza hospodárne a efektívne. Keď v lete svieti slnko, inteligentný dom rozvinie markízu alebo spustí vonkajšie žalúzie, aby zabránil vstupu slnka do interiéru. V priestoroch inteligentného domu budú nižšie teploty, takže na chladenie sa spotrebuje menej energie. Je to veľká výhoda, pretože sami seba nemôžete tak dôsledne ovládať, nieto ešte ovládať domácnosť počas svojej neprítomnosti.

    Inteligentná domácnosť umožňuje veľmi jednoduché diaľkové ovládanie všetkých funkcií
    Inteligentná domácnosť umožňuje veľmi jednoduché diaľkové ovládanie všetkých funkcií

    Odborná rada zo spoločnosti BOMIKA s.r.o.

    1. Čo znamená inteligentný dom/smart home a prečo ho odporúčate?

    Inteligentný dom, známy aj ako smart home, je domov, kde sa rôzne zariadenia a systémy prepoja cez internet, čo umožňuje ich automatické ovládanie na diaľku pomocou mobilného zariadenia alebo iného zariadenia pripojeného k sieti. Tieto zariadenia môžu zahŕňať osvetlenie, termostaty, kamery, zabezpečovacie systémy a dokonca aj domáce spotrebiče.

    Existuje niekoľko dôvodov, prečo by som odporučil inteligentný dom:

    - Väčšia kontrola nad spotrebou energie a nákladmi: Inteligentné domy umožňujú užívateľom lepšie monitorovať a regulovať spotrebu energie, čo môže viesť k úsporám nákladov.

    - Zlepšenie bezpečnosti: Inteligentné zabezpečovacie systémy a kamery môžu poskytnúť lepšiu ochranu pre váš domov a jeho obyvateľov.

    - Pohodlie: Automatizácia úloh, ako je zapínanie a vypínanie svetiel alebo zamykanie dverí, môže zjednodušiť každodenný život.

    - Komfort: Funkcie ako programovateľné termostaty môžu zvýšiť komfort vášho domova.

    Tieto výhody robia z inteligentných domov atraktívnu voľbu pre mnohých ľudí a preto by som ich odporučil.

    2. Aká je úspora energií pri inteligentnom dome?

    Úspora energie v inteligentnom dome je určená niekoľkými faktormi, vrátane úrovne automatizácie, efektívnosti použitých zariadení a ľudského správania. Inteligentné domy môžu v priemere ušetriť o 10% až 30% viac energie ako bežné domy, čo vedie k významným úsporám nákladov.

    Tu sú niektoré spôsoby, ako inteligentné domy šetria energiu:

    - Monitorovanie tepla: Inteligentné domy používajú viaceré senzory na meranie presnej teploty a teda majú lepšie vedomosti o tom, ako vykurovať dom. Týmto spôsobom môže váš dom ušetriť prekvapivo veľa energie.

    - Sledovanie miestností: Systém sleduje, ktoré miestnosti obsadzujete a zabezpečuje, že teplota v nich je dostatočne teplá, keď ich používate. Už nebudete musieť zbytočne vykurovať dom, keď ste preč, ani čakať, kým sa dom ohreje, keď ste v ňom.

    - Fotovoltaické panely: Pripojením fotovoltaických panelov na strechu vášho domu a ich pripojením k inteligentnému domu zabezpečíte, že energetické úrovne vášho domu budú vždy optimálne.

    - Sledovanie spotreby elektriny: Inteligentné domy sledujú spotrebu energie pre každé z vašich zariadení. Týmto spôsobom vás budú informovať o vašej spotrebe energie a vy sa na základe presných dát viete rozhodnúť, ako ušetriť.

    Ak zohľadníme všetky tieto faktory, nie je prekvapením, že inteligentné domy môžu niekedy ušetriť až 30-40 % energie. Samozrejme, smart zariadenie je „smart" len do tej miery, do akej ho človek nastavil a upravil mu limity.

    3. Môže niekto hacknúť systém a prevziať kontrolu nad domom?

    Áno, inteligentný domov môže byť, žiaľ, hacknutý. Každé zariadenie pripojené na internet, vrátane termostatu, bezpečnostného systému, svetiel a dokonca aj zámky dverí, môže byť potenciálne hacknuté. Hackeri môžu využívať technológiu IoT na špionáž podnikov, spúšťanie útokov a doručovanie malvéru do vašej domácej siete.

    Ak sa hacker dostane do vášho systému, môže mať prístup k citlivým informáciám, môže krádež identitu alebo dokonca spôsobiť finančné škody. Napríklad, ak váš inteligentný reproduktor môže deaktivovať váš alarmový systém alebo nakupovať online, môže byť pre potenciálneho hackera atraktívnym vstupným bodom.

    Avšak, existujú opatrenia, ktoré môžete prijať na zvýšenie bezpečnosti vášho inteligentného domova:

    - Aktualizujte svoje zariadenia: Výrobcovia často vydávajú aktualizácie softvéru, ktoré opravujú bezpečnostné chyby. Uistite sa, že vaše zariadenia sú vždy aktualizované na najnovšiu verziu.

    - Používajte silné heslá: Pre každé zariadenie používajte jedinečné a silné heslo. To znamená, že by malo byť dlhé aspoň 12 znakov a malo by obsahovať mix veľkých a malých písmen, čísiel a špeciálnych znakov.

    - Zapnite dvojfaktorovú autentifikáciu: Ak to vaše zariadenia podporujú, zapnite dvojfaktorovú autentifikáciu. Toto znamená, že aj keď hacker získa vaše heslo, stále bude potrebovať druhý faktor (napríklad kód odoslaný na váš telefón) na prístup k vášmu zariadeniu.

    - Používajte bezpečnú sieť: Uistite sa, že vaša domáca sieť je zabezpečená. To znamená, že by ste mali používať silné heslo pre svoju Wi-Fi sieť a mali by ste ju nastaviť tak, aby bola neviditeľná pre ostatných.

    Tieto opatrenia môžu výrazne zvýšiť bezpečnosť vášho inteligentného domova a znížiť riziko, že by bol hacknutý.

    Odbornú radu poskytol pán Ing. Milan Božok zo spoločnosti BOMIKA s.r.o.

    3. Ako vytvoriť inteligentné inštalácie?

    Rozhodnutie, či budete svoj dom spravovať pomocou inteligentných inštalácií (vyberiete si inteligentnú domácnosť), alebo prostredníctvom klasických inštalácií, musíte urobiť veľmi rýchlo, skôr než začnete plánovať novú budovu. Na rozdiel od inteligentnej domácnosti klasické systémy neponúkajú integrovanú prevádzku alebo riadenie, fungujú nezávisle na sebe. Pred výberom okien, dverí, roliet a ďalších prvkov inštalačných systémov budovy a pred vypracovaním plánov realizácie stavby (PRS) sa určite musíte rozhodnúť, či je pre vás inteligentná domácnosť tou správnou voľbou alebo nie. PRS inteligentnej domácnosti sa značne líšia od PRS klasickej domácnosti, takže je potrebné, aby dizajnéri vedeli, ako pristupovať k tvorbe všetkých častí projektu. Mimochodom, vo fáze realizovanej po dokončení PRS, je pre zhotoviteľov jednoduchšie vytvoriť inteligentné inštalácie ako tie klasické. Inteligentný dom nebude predlžovať proces výstavby. Všetky systémy pripojené k inteligentným inštaláciám sú vedené do skrine inteligentného domu, kde sú riadené riadiacimi systémami.

    4. Cena inteligentného domu – koľko stojí inteligentný dom?

    Inteligentný (automatizovaný) dom ušetrí veľa nákladov na vykurovanie a osvetlenie a vytvára oveľa pohodlnejšie bývanie, pretože so všetkými systémami môžeme manipulovať optimálne a dokonca aj na diaľku. Všetky uvedené výhody a jednoduché použitie majú samozrejme svoju cenu. Cena inteligentných inštalácií závisí od typu zabudovaného inteligentného systému a veľkosti domu. Cenu inteligentného domu nepredstavuje len inteligentná inštalácia, ale aj zariadenia, špeciálne navrhnutý nábytok a vybavenie, určené na riadenie a nerušené fungovanie inteligentného domu. Cena za zavedenie inštalácií pre úplné ovládanie osvetlenia, tienenia, klimatizácie, kúrenia, alarmu je 4000 až 7000 EUR/kus (dom).

    Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, pošlite dopyt našim overeným dodávateľom inteligentných inštalácií.

    Odborný článok 1398
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia?

    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia
    9.9
    0

    ELER ELEKTRIK s.r.o.


    9.1
    0

    ZBS MONT s. r. o.


    9.1
    0

    I-Imko s. r. o.


    9.2
    0

    BauenBau s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené