Pre oblasť
    Inteligentná domácnosť poskytuje obyvateľom komfort a kontrolu, pretože sa prispôsobuje ich aktivitám, nálade, zvykom a životnému štýlu vďaka aplikáciám, ktoré využívajú internet ako prenosné médium. Cieľom automatizácie je uľahčiť užívateľovi každodenný život. Ovládanie osvetlenia, multimediálnych zariadení, klimatizácie, kúrenia, kamerového systému, poplašných systémov, dokonca aj ovládanie postelí, skríň, sporákov, kúpeľní a podobne, to sú niektoré z možností, ktoré je možné jednoducho ovládať pomocou diaľkového ovládača. A nevyžaduje si to špeciálne technické znalosti.
    Odborný článok 93
    inteligentna domacnost
    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia:

    Systémy vykurovania, chladenia, zabezpečenia proti vlámaniu a požiaru, osvetlenie, audiosystém a videosystém a pod. môžu byť integrované do jedného celku, ktorý umožňuje optimálne využitie energie a komfortnú správu domácnosti. Takýto systém zvyšuje hodnotu a bezpečnosť vášho domova, robí váš domov príjemnejším a komfortnejším na bývanie a ekonomická spotreba energie zníži náklady na bývanie.

    Celý systém je založený na centrálnom procesorovom systéme, ktorý riadi všetky ostatné domáce systémy. 

    V dnešných technológiách je limitom vybavenia inteligentnej domácnosti iba fantázia a cena. 

    Centrálny procesor prijíma informácie z vonkajšieho sveta cez rôzne senzory teploty (miestnosti, vonkajší priestor), svetla, mechanické senzory otvárania/zatvárania dverí a okien, senzory vlhkosti (kúpeľne), senzory detekcie pohybu, požiaru, dymu atď. Získané informácie sú potom spracované v procesore a na základe definovaných pravidiel procesor spravuje ďalšie zariadenia, svetlo, klimatizáciu, vykurovací systém, automatické systémy okien, dverí, ventily na vodu, plyn, slovom všetko, čo existuje v dome. Všetky zariadenia sú vzájomne prepojené v centrálnej sieti, takže ich možno ovládať a monitorovať z rôznych pozícií

    Sieť je možné realizovať pomocou drôtových káblov, bezdrôtovo alebo pomocou existujúcej napájacej siete.

    Pravidlá spracovania informácií môžu byť naprogramované podľa požiadaviek používateľa pri súčasnej flexibilite a jednoduchosti riadenia systému. Správa inteligentnej domácnosti je jednoduchá a intuitívna. Dá sa ovládať diaľkovým ovládačom, dotykovým displejom pripevneným na stene, mobilným telefónom cez SMS správy, cez domáci počítač, alebo cez internet, keď nie ste doma.

    Inteligentné ovládanie domácnosti

    Automatické osvetlenie pre bezpečný domov

    Inteligentný dom vám umožní využívať výhody sofistikovaného ovládania osvetlenia vo vašej domácnosti. Namiesto klasických vypínačov, ktoré zapínajú jeden zdroj svetla, umožňuje definovať svetelné scény pre rôzne príležitosti, kombinovať osvetlenie z viacerých zdrojov a rôznej intenzity svetla v obývačke, spálni, na dvore atď. Osvetlenie môže byť nastavené z jedného miesta, pomocou diaľkového ovládača alebo výberom nástenného vypínača. Pri odchode z domu jedným vypínačom možno vypnúť svetlá v celom dome.

    Kúrenie a chladenie

    Inteligentné domáce systémy zvýšia efektivitu a hospodárnosť vykurovania a chladenia vášho domova, znížia spotrebu elektrickej energie, zvýšia komfort vo vašej domácnosti.

    Existujúci systém ústredného kúrenia alebo klimatizácie môže byť integrovaný do systému inteligentného domu. Externý teplotný senzor umožní optimálne vykurovanie a chladenie vnútorného priestoru v súlade s ročným obdobím a vonkajšou teplotou, čím sa zabráni teplotným extrémom a zníži spotreba.

    Systém je možné naprogramovať tak, aby sa intenzívne kúrenie/chladenie domu zapojilo tesne pred vstávaním. Počas dňa, keď nie ste doma, umožňuje upraviť optimálne vykurovanie/chladenie domu a pred návratom domov zapnúť intenzívne vykurovanie/chladenie na požadovanú teplotu. Ak sa vraciate domov skôr, kúrenie/chladenie možno nastaviť na požadovanú teplotu SMS správou.

    Rôzne režimy vykurovania/chladenia možno definovať počas dňa a noci, cez týždeň a cez víkend. Pre každú miestnosť možno nastaviť inú teplotu.

    V prípade náhleho poklesu teploty, ak ešte nemáte zapnuté kúrenie a nie ste doma, inteligentný dom zapojí kúrenie a zabráni prípadnému zamrznutiu.

    Inteligentný dom

    Automatické ovládanie tieniacej techniky v interiéri a exteriéri

    Tieniaca technika ponúka ochranu interiéru predovšetkým pred slnečnými lúčmi a tým prispieva k pohodliu vášho bývania. Exteriérové tienenie (vonkajšie žalúzie, rolety, screenové rolety...) chráni okná a, samozrejme, zvyšuje tepelno-izolačné vlastnosti okien, posuvných a balkónových dverí... Existuje široký sortiment tienenia. Vnútorné tienenie a ochranu súkromia zaistia napr. horizontálne a vertikálne žalúzie. Väčšina tieniacej techniky môže byť ovládaná ručne alebo elektromotorom. To znamená, že môže byť pripojená k inteligentnému systému a ovládaná automaticky pomocou diaľkového ovládača, vypínača, aplikácie v smartfóne, tablete  alebo počítači alebo prostredníctvom viacerých médií súčasne.

    Ak ste napríklad na dovolenke a chcete pár dní pred príchodom pasívne ochladiť dom, môžete markízu vytiahnuť pomocou systému inteligentnej inštalácie. Markíza vybavená senzormi sa v prípade nepriaznivého počasia automaticky zatvorí.

    Odporúča sa zvoliť aspoň dve médiá, aby sa v prípade poruchy jedného ovládania mohlo použiť druhé ovládanie.

    Odborná rada zo spoločnosti TecPoint, s.r.o.

    1. Prečo si zvoliť inteligentnú elektroinštaláciu Loxone a prečo ju odporúčate?

    Inteligentná elektroinštalácia Loxone ponúka celý rad výhod a funkcií, ktoré môžu zlepšiť komfort, bezpečnosť a efektívnosť vášho domova. Niekoľko dôvodov, prečo by ste si mohli vybrať Loxone:

    Automatizácia a riadenie z jedného miesta: Loxone umožňuje centrálne riadenie a automatizáciu rôznych technológii vášho domova, ako sú osvetlenie, kúrenie, žalúzie, bezpečnosť, zavlažovanie záhrady a ďalšie, cez jediný systém.

    Energetická efektívnosť: Loxone vám umožňuje efektívnejšie využívať energiu v domácnosti prostredníctvom inteligentného riadenia osvetlenia, kúrenia a klimatizácie. Môžete napríklad nastaviť časovače a senzory pohybu, aby sa osvetlenie automaticky vypínalo, keď nie je potrebné, čo vám pomôže ušetriť na energiách.

    Bezpečnosť: Systém Loxone môže integrovať bezpečnostné prvky ako sú senzory detekcie pohybu a dymu, okenné kontakty čím vám poskytne pokoj a ochranu vášho domova. Môžete monitorovať svoj domov aj na diaľku pomocou smartfónu alebo počítača.

    Flexibilita a rozšíriteľnosť: Loxone je modulárny systém, ktorý je možné prispôsobiť vašim individuálnym potrebám a požiadavkám. Môžete ho jednoducho rozširovať o nové funkcie a príslušenstvo podľa toho, ako sa menia vaše potreby.

    Jednoduchá integrácia s ďalšími zariadeniami a technológiami: Loxone môže byť integrovaný s rôznymi zariadeniami a technológiami, ako sú napríklad tepelné čerpadlá, rekuperácie, fotovoltaické systémy, reproduktory, termostaty či spotrebiče, čo vám umožní vytvoriť komplexné a plne prepojené domáce prostredie.

    Jednoduché ovládanie pomocou aplikácie: Systém Loxone môžete ovládať aj prostredníctvom jednoduchej mobilnej aplikácie, čo vám umožňuje sledovať a riadiť váš domov odkiaľkoľvek a kedykoľvek. 
    Toto sú len niektoré z výhod, ktoré inteligentná elektroinštalácia Loxone môže ponúknuť. Rozhodnutie pre Loxone môže závisieť od vašich konkrétnych potrieb, preferencií a rozpočtu.

    Loxone teda odporúčame pre jeho širokú škálu výhod a kvalitných funkcií, ktoré môžu viesť k zlepšeniu vášho domáceho prostredia.

    2. Čo sú to inteligentné zásuvky a aké sú ich výhody?

    Inteligentné zásuvky Loxone sú súčasťou systému Loxone a predstavujú zásuvky, ktoré sú schopné komunikovať s ostatnými zariadeniami v systéme a sú riadené cez centrálny ovládač, či už prostredníctvom aplikácie, hlasu alebo automatických scén. Tu sú len niektoré z ich hlavných výhod:

    Riadenie cez aplikáciu: Inteligentné zásuvky Loxone môžu byť ľahko ovládané pomocou mobilnej aplikácie, čo vám umožňuje zapínať a vypínať zariadenia pripojené do zásuvky odkiaľkoľvek a kedykoľvek.

    Automatizácia: Systém Loxone umožňuje nastavenie automatizovaných scenárov, ktoré môžu ovládať inteligentné zásuvky na základe rôznych podmienok, ako je čas, prítomnosť ľudí, teplota alebo iné senzory. To vám umožňuje vytvoriť inteligentné a efektívne riešenia pre váš domov. Napríklad ovládanie vianočného osvetlenia nebolo nikdy tak jednoduché a komfortné.

    Energetická úspornosť: Inteligentné zásuvky Loxone môžu byť súčasťou vášho úsilia o úsporu energie v domácnosti tým, že umožňujú programovať časovače a scény, ktoré optimalizujú spotrebu energie vášho domova.

    Vzdialené monitorovanie: S pomocou inteligentného systému Loxone môžete monitorovať spotrebu energie pripojených zariadení a sledovať ich stav, aj keď ste mimo domu.

    Integrácia s ostatnými zariadeniami: Inteligentné zásuvky Loxone môžu byť integrované s ostatnými zariadeniami a senzormi v rámci systému Loxone, čo vám umožňuje vytvoriť komplexné automatizované scenáre a funkcie v domácnosti.

    3. Čo je to automatické osvetlenie?

    Automatické osvetlenie je súčasťou inteligentného domového systému Loxone, ktoré umožňuje inteligentné riadenie osvetlenia vo vašej domácnosti. Tento systém využíva senzory, časovače, predvoľby a ďalšie technológie na dosiahnutie optimalizovaného osvetlenia v závislosti od rôznych faktorov, ako sú čas dňa, prítomnosť ľudí, vonkajšie svetlo a ďalšie. Spomeniem len niektoré z funkcií a výhod Loxone automatického osvetlenia:

    Senzory pohybu: Systém Loxone môže byť vybavený senzormi pohybu umiestnenými v rôznych miestnostiach vášho domova, ktoré automaticky spúšťajú osvetlenie, keď zistia pohyb. To nielenže zvyšuje bezpečnosť a pohodlie, ale tiež prispieva k úspore energie tým, že osvetlenie sa zapne len vtedy, keď je potrebné.

    Integrácia s denným svetlom: Loxone môže byť nastavený na sledovanie úrovne denného svetla vo vašej domácnosti a automaticky podľa neho prispôsobiť úroveň umelého osvetlenia. To znamená, že osvetlenie sa bude upravovať podľa potreby, čo prispieva k energetickej úspornosti a pohodliu.

    Časovače a predvoľby: Systém Loxone umožňuje nastavenie časovačov a predvolieb pre osvetlenie, čo vám umožňuje programovať rôzne scény a nastavenia osvetlenia v rôznych časoch dňa alebo podľa rôznych aktivít.

    Vzdialené ovládanie: S pomocou mobilnej aplikácie môžete ovládať osvetlenie vo vašom dome z akéhokoľvek miesta, čo vám umožňuje zapnúť alebo vypnúť svetlá, aj keď nie ste doma. Alebo vytvoriť a spustiť simuláciu prítomnosti počas vašej neprítomnosti.

    Integrácia s ďalšími zariadeniami: Loxone automatické osvetlenie môže byť integrované s ďalšími zariadeniami v rámci systému Loxone, ako sú rôzne senzory, termostaty alebo bezpečnostné prvky, čo umožňuje vytvoriť komplexné a plne prepojené domáce prostredie. Tieto funkcie robia z Loxone automatického osvetlenia užitočný nástroj na zvýšenie komfortu, bezpečnosti a efektívnosti vašej domácnosti.

    Odbornú radu poskytol pán Daniel Beňo zo spoločnosti TecPoint s.r.o.

    Bezpečnosť

    Inteligentný domáci systém môže byť upravený tak, aby napodobňoval váš životný štýl.

    Kým nie ste doma, systém dokáže zapínať a vypínať vnútorné a vonkajšie osvetlenie, dvíhať a spúšťať žalúzie alebo rolety, zapínať a vypínať televízor, rádio a pod., čo niekedy stačí na odradenie prípadného zlodeja. V prípade vlámania inteligentný dom prekvapí osobu, ktorá sa pokúsila násilím vniknúť do domu alebo bytu: zapne alarm, všetko osvetlenie atď. a pošle vám SMS správu.

    Existuje aj inteligentná ochrana proti úniku vody a vytopeniu. V takomto prípade inteligentný dom vypne hlavný ventil, čím sa zabráni prípadným škodám, a pošle SMS správu. 

    Podobný scenár je možné realizovať aj v prípade požiarneho poplachu. Poplachové a protipožiarne systémy sú jednoducho integrované do systému inteligentného domu, čo zjednodušuje správu systému.

    Pomoc zdravotne postihnutým

    Využívanie vyspelých technológií má množstvo výhod, ako je automatizácia rôznych procesov, uľahčenie každodenných úloh, zvýšenie komfortu a úspora energie, pomoc starším a chorým ľuďom, napríklad ľuďom so zrakovým postihnutím, ktorí nemôžu používať dotykovú obrazovku, alebo ľuďom so sluchovým postihnutím, ktorí nemôže prijímať zvukové informácie. 

    Ľuďom s pohybovými problémami inteligentný dom umožňuje lepšiu autonómiu a uľahčuje ovládanie domácich systémov, osvetlenia, kúrenia, otváranie vchodových dverí, ovládanie vstupu do budovy a pod. Systém môže byť navrhnutý podľa želaní a potrieb zdravotne postihnutých osôb, ktorý im umožní maximálnu voľnosť a nezávislosť v domácnosti.

    Audiosystém, videosystém

    Vrcholom pohodlia a integrácie inteligentnej domácnosti je audio, resp. videosystém, ktorý vám spríjemní chvíle oddychu. Výberom filmu alebo hudby, ktorú chcete sledovať/počúvať, inteligentný dom upraví atmosféru v miestnosti, stlmí svetlá, stiahne závesy/žalúzie, spustí plátno a projektor. Ak chcete, aby vás nikto nevyrušoval, systém znemožní zvonenie pri vchodových dverách, vypne telefóny...

    Rovnakým spôsobom môžu byť automatizované, resp. diaľkovo ovládané  aj rôzne prvky vo vašej záhrade, na dvore, napr. bazén, zavlažovanie a podobne. 

    Automatické zavlažovanie

    Zavlažovacie systémy sú jedným z hlavných faktorov pri zveľaďovaní a udržiavaní zdravej zelene. V dôsledku klimatických zmien a menšej prispôsobivosti rastlín sa väčší dôraz kladie na automatické zavlažovacie systémy, ktoré sa stali takmer nevyhnutným spôsobom, ako polievať záhradu bez straty času a udržiavať ju zelenú a zdravú počas celého roka. Existuje niekoľko spôsobov zavlažovania záhrady: kvapkové zavlažovanie, zavlažovanie rotačnými postrekovačmi atď. Zavlažovanie môže byť intenzívnejšie, čo znamená, že spotreba vody je vyššia, ale rastliny sú zásobené vodou za kratší čas.

    Automatické zavlažovanie
    Zavlažovacie systémy majú zabezpečiť, aby rastliny a trávniky dostávali neustále potrebné množstvo vody

    Najväčším obmedzením pre širšie uplatnenie sú vyššie náklady na realizáciu, no predpokladá sa, že v budúcnosti bude podporovaná výstavba inteligentných domov a bytov. 

    Systémy inteligentnej elektroinštalácie prenikajú pomaly do našich domácností, v životoch ľudí s hendikepom a starších ľudí môžu spôsobiť doslova revolúciu. 

    Koľko stojí inteligentná domácnosť? Inteligentná elektroinštalácia, vďaka ktorej bude domácnosť automatizovaná, zníži prevádzkové náklady, resp. náklady na energie. Cena inteligentných inštalácií závisí od typu zabudovaného inteligentného systému a veľkosti domu. Cenu nepredstavuje len inteligentná inštalácia, ale aj zariadenia, špeciálne navrhnutý nábytok a vybavenie, určené na riadenie a nerušené fungovanie inteligentného domu. Cena za zavedenie inštalácií pre úplné ovládanie osvetlenia, tienenia, klimatizácie, kúrenia, alarmu je 4000 až 7000 EUR/kus.

    Komu zveriť projektovanie a montáž inteligentných elektroinštalácií? Pošlite dopyt vhodným a ohodnoteným dodávateľom inteligentných elektroinštalácií vo vašom okolí – zadarmo a nezáväzne! 

    Odborný článok 93
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia?

    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 662 realizátorov v oblasti Inteligentná elektroinštalácia
    8.9
    0

    KREATEL s.r.o.


    10
    8

    Bc.Adam Czucz


    8.8
    0

    Branislav Uhrič - Foto-profi


    8.8
    0

    Martin Spusta - MS Elektro


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené