Pre oblasť

    Garážová brána - akú si vybrať?

    Článok si prečítalo viac ako 2255+ používateľov
    Technológia, funkčnosť a vzhľad sa dnes stali dôležitou súčasťou pre každý prvok nábytku, ale aj pre okná a dvere, čo znamená, že aj pri rozhodovaní o garážových bránach musíme prihliadať na to, či tvoria celok so zvyškom budovy. Potreby a túžby moderného človeka sa natoľko zmenili, že aj garážová brána musí byť architektonickou, funkčnou a bezpečnostnou súčasťou budovy. Pri výbere garážovej brány má okrem iného dôležitú úlohu aj požadovaný spôsob otvárania garážovej brány. K dispozícii sú rôzne garážové brány, ktoré sa líšia spôsobom otvárania.
    Odborný článok 2255
    garazova brana
    Máme 425 realizátorov v oblasti Garážové brány:

    1. Garážová brána - typy

    Podľa spôsobu otvárania sú garážové brány rozdelené do nasledujúcich skupín:

    1.1. Segmentová (sekcionálna) zdvíhacia garážová brána

    Segmentové garážové brány sú najčastejšou voľbou zákazníkov. Garážová brána je zožená z lamiel rôznych šírok, resp. z častí, ktoré sa posúvajú na vodidlách, zdvíhajú sa pod strop alebo spúšťajú. Segmentové zdvíhacie garážové brány je možné dodatočne izolovať, potom majú hrúbku až 4,2 cm. Konštrukcia brány pod stropom zaberá minimálny priestor, takže garáž môže byť úplne otvorená a osvetlená.

    Segmentové brány poskytujú tiež najvyššiu nepriepustnosť, t. j. najlepšiu izoláciu interiéru, pretože sú zo všetkých štyroch strán lemované elastickými tesniacimi lištami odolnými voči všetkým poveternostným podmienkam. Tieto dvere je možné inštalovať do takmer ľubovoľného otvoru, aby bolo možné úplne využiť samotnú garáž, ale aj priestor pred ňou; ich konštrukcia je taká, že v porovnaní s posuvnými garážovými bránami nechávajú asi o 15 cm viac priechodu, takže parkovanie je jednoduchšie.

    Všetky moderné typy segmentových garážových brán ponúkajú primeranú úroveň ochrany proti vlámaniu. V prípade pokusu o násilné zdvihnutie sa dvere automaticky zablokujú, aby sa zabránilo vstupu do garáže. Systém zamykania dverí je mechanický, takže bude fungovať aj v prípade výpadku prúdu.
    Segmentové garážové brány sú najčastejšou voľbou zákazníkov
    Segmentové garážové brány sú najčastejšou voľbou zákazníkov

    1.2. Segmentová bočná posuvná garážová brána  

    Aj tieto brány, rovnako ako segmentové zdvíhacie garážové brány, sú zložené z pohyblivých častí, t. j. lamiel rôznych šírok. Líšia sa v skutočnosti smerom otvárania, pretože tieto garážové brány sa nedvíhajú, ale sa posúvajú tesne vedľa steny budovy, ale dajú sa otvárať aj po segmentoch (zvyčajne zvislých), ako aj celé. Takáto garážová brána sa hodí do nižších garáží alebo do tých, ktoré už majú na strope nejakú štruktúru.

    1.3. Rolovacia garážová brána

    Ako názov napovedá, rolovacie garážové brány sa nad otvorom zrolujú do schránky (boxu, „bubna“), ktorá je umiestnená nad otvorom, a preto potrebujú viac miesta. Rolovacia garážová brána pozostáva z vodorovne umiestnených, vyplnených lamiel, väčšinou 10 cm širokých. Rolovanie garážovej brány môže byť vonkajšie alebo vnútorné, v závislosti od želania zákazníka a daného priestoru.

    1.4. Výklopná garážová brána

    Výklopné kovové garážové brány sa vyznačujú tým, že pri otvorení sa pohybujú  naraz pod strop, v jednom kuse, na rozdiel od segmentových zdvíhacích brán, ktoré sa otvárajú a zdvíhajú alebo spúšťajú po častiach. Z tohto dôvodu vyžadujú viac priestoru vpredu a v samotnej garáži je menej svetla. Kovová výklopná garážová brána je menej izolovaná a menej tesnená. Preto je najvhodnejšia pre typy garáží a iných priestorov, kde nie je potrebná ďalšia izolácia a tesnenie.

    1.5. Dvojkrídlová garážová brána

    Táto garážová brána je zložená z dvoch krídel, ktoré sa otvárajú smerom von a sú zavesené  na pántoch. Tento typ dverí sa považuje za klasický, starší typ; krídla môžu mať výplň, aby sa zlepšila tepelná izolácia. Dvojkrídlová garážová brána sa používa v starších budovách so špecifickými požiadavkami alebo vlastnosťami budovy.

    2. Garážová brána - materiály

    Moderné garážové brány sú väčšinou vyrobené zo žiarovo pozinkovaného plechu, ktorý je najbežnejším materiálom. Plech je možné pre lepšie zapadnutie do exteriéru dodatočne opracovať, natrieť alebo potiahnuť rôznymi fóliami v imitácii rôznych prírodných materiálov. Na plnenie, t. j. izoláciu, sa väčšinou používa polyuretánová pena, ktorá sa plní pod tlakom. Výplň tak zostáva elastická a odolná voči rôznym poveternostným podmienkam. Drevo sa pre garážové brány používa len zriedka, pretože jeho údržba je náročnejšia a drevo nie je dostatočne odolné proti poveternostným vplyvom. Na druhej strane sú hliník a PVC oveľa bežnejšie, pretože sú odolnejšie, trvácejšie a ľahko sa udržiavajú.

    Drevo sa pre garážové brány používa len zriedka, pretože jeho údržba je náročnejšia a drevo nie je dostatočne odolné proti poveternostným vplyvom
    Drevo sa pre garážové brány používa len zriedka, pretože jeho údržba je náročnejšia a drevo nie je dostatočne odolné proti poveternostným vplyvom

    Odborná rada zo spoločnosti Brány Benedek s.r.o.

    1. Ako si vybrať správnu garážovú bránu?

    Garážová brána by mala rozhodne spĺňať určité kritériá. Funkčnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť. Výber rozhodne treba zveriť odborníkovi s dlhoročnými skúsenosťami s individuálnym prístupom a zabezpečujúcemu pozáručný servis. Najlepším riešením ale aj cenovo najvýhodnejšou voľbou je sekčná garážová brána – už podľa názvu vidno, že sa skladá z určitých sekcií. Pozostáva z panelov, ktoré sa pomocou pružín a vodiacich pásov zasúvajú pod strop a najčastejšie je vybavená elektrickým pohonom. Ak však rozmery stavebného otvoru nepostačujú, alternatívnym riešením je rolovacia garážová brána - roluje sa zvislo ako roleta. Montuje sa z vnútornej strany garáže a existuje variabilita v možnosti ovládania. Buď budete garážovú roletu ovládať na princípe pružiny alebo jednoducho elektropohonom. Box pre roletu je umiestnený nad stavebným otvorom, čo vám ušetrí množstvo miesta. Vhodná je predovšetkým pre menšie garáže.

    2. Ktoré sú chyby a prehliadnutia, ktoré zákazníci často robia pred objednaním garážových brán?

    Dnes si nemusíte vyberať z tabuľkovej ponuky obchodu, to znamená nevyberať si zo štandardných rozmerov, ale od značkových výrobcov, ktorí vyrobia brány presne na mieru. Každý stavebný otvor je špecifickým parametrom a vyžaduje individuálne riešenie. Či máte novostavbu alebo vykonávate rekonštrukciu. Ďalším dôležitým parametrom je materiál, hrúbka panelov, povrchová úprava a bezpečnosť. Garážové brány musia čo to vydržať. Respektíve, musia odolávať každodennej manipulácii s občasným kontaktom. Materiál musí byť odolný a trvácny. Najbežnejším materiálom na výrobu garážových brán je najčastejšie hliník, ktorý je odolný, trvácny a má skvelé izolačné vlastnosti. Hrúbka panelov (minimálne 40 cm) a povrchová úprava – momentálne úplnou novinkou a s najdlhšou zárukou je povrchová úprava laserovou tlačou DURA PRINT. Výhodou je potlač decor podľa vlastného výberu.

    3. Prečo sú sekčné garážové brány také obľúbené, aké sú ich výhody?

    Najväčšou výhodou sekčných garážových brán vybavených elektropohonom:

    - ovládač (v súčasnosti aj cez smart aplikácie),
    - parkovanie takzvanou „suchou nohou“,
    - tepelno-izolačné vlastnosti,
    - vlastný dizajn a rozličné možnosti prevedenia,
    - široké príslušenstvo (integrované dvere, okienka, madlá).

    Pán Branislav Benedek, spoločnosť Brány Benedek s.r.o.

    3. Garážová brána - cena

    Na trhu dostať rôzne garážové brány, ich cena vždy závisí od viacerých faktorov – rozmerov, materiálov, spôsobu montáže a pohybu (zdvíhanie/spúšťanie, krídlové, posuvné dvere, mechanické alebo automatické otváranie), výber zámku, hrúbka, t. j. garážové brány s izoláciou alebo bez nej a samozrejme výrobcov či dodávateľov.

    Poznámka: Ceny sa môžu u rôznych výrobcov a predajcov veľmi líšiť. Venujte pozornosť tomu, či je cena s DPH alebo bez DPH a či je dodávka a montáž zahrnutá alebo nie.

    3.1. Segmentová (sekčná) garážová brána - cena 

    • hrúbka lamely: 4 cm,
    • motorový pohon s dvoma diaľkovými ovládačmi.

    Cena za segmentové garážové brány s rozmermi 2400 × 2000 (2125) mm je 730 EUR.

    Cena za segmentové garážové brány s rozmermi 3000 × 2100 (2125) mm je 890 EUR.

    Cena za segmentové garážové brány s rozmermi 4000 × 2100 (2125) mm je 1060 EUR.

    3.2. Segmentová garážová brána s (personálnymi, prechodovými) dverami - cena 

    • hrúbka lamely: 4 cm,
    • personálne (prechodové) dvere, nízky prah,
    • samozatváranie,
    • bezpečnostný spínač,
    • motorový pohon s dvoma diaľkovými ovládačmi.

    Cena za segmentovú (sekčnú) bránu s dverami 2250 × 2125 mm alebo 2375 × 2125 mm je  orientačne 1200 EUR.

    3.3. Rolovacia garážová brána - cena 

    • izolované lamely,
    • automatické otváranie,
    • ručné núdzové otvorenie.

    Cena za rolovacie garážové brány  s rozmermi 240 × 210 cm alebo 250 × 210 cm je okolo 800 EUR.

    3.4. Klasická výklopná garážová brána - cena 

    • bez izolácie

    Cena za klasické výklopné garážové brány s rozmermi 240 × 210 cm alebo 250 × 210 cm je okolo 340 EUR.

    3.5. Dvojkrídlová garážová brána - cena

    • bez izolácie

    Cena za dvojkrídlové garážové brány s rozmermi 240 × 210 cm alebo 250 × 210 cm je okolo 500 EUR.

    Odborný článok 2255
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Garážové brány?

    Máme 425 realizátorov v oblasti Garážové brány:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 425 realizátorov v oblasti Garážové brány
    9.5
    0

    Bomistav - Miroslav Bolek


    10
    6

    oknaVigo s. r. o.


    8.7
    0

    WINSOL s.r.o.


    10
    1

    MARKAT s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené