Pre oblasť

    Automatická garážová brána, motory garážových brán

    Článok si prečítalo viac ako 852+ používateľov
    V modernej architektúre, najmä pri projektovaní rodinných domov, garáž môže byť plánovaná ako samostatne stojaca stavba alebo ako súčasť domu. To samozrejme znamená, že štýlovo a esteticky by mala byť zladená so stavbou. Garážová brána so všetkými svojimi vlastnosťami je dôležitým prvkom nielen exteriéru, ale aj interiéru. Diaľkovo ovládané garážové brány sú o niečo drahšie, no ponúkajú nám oveľa väčší komfort najmä v nepriaznivých poveternostných podmienkach.
    Odborný článok 852
    automaticka garazova brana
    Máme 424 realizátorov v oblasti Garážové brány:

    1. Zdvíhacia garážová brána

    Prvým typom garážových brán, ktoré možno ovládať diaľkovým ovládačom, sú zdvíhacie garážové brány. Dostupné sú v nespočetnom množstve variantov a modelov, no ich základnou charakteristikou je, že môžu byť zdvihnuté pod strop garáže v celku alebo po segmentoch. Tie, ktoré sú zdvihnuté v jednom kuse, sú väčšie a vyžadujú viac voľného miesta v garáži aj pred ňou. Takéto dvere spravidla nie sú zateplené, preto aj horšie tesnia. 

    1.1. Zdvíhacia garážová brána – cena

    Cena zdvíhacích garážových brán s imitáciou dreva, spolu s pohonom a montážou sa orientačne pohybuje od 800 do 1200 EUR v závislosti od materiálu brány. 

    Výklopná garážová brána
    Výklopná garážová brána

    2. Segmentová garážová brána

    Segmentové (sekcionálne) zdvíhacie garážové brány sú zložené z lamiel rôznych šírok, ktoré sú spojené tak, že pri zdvihnutí a umiestnení pod strop sa posúvajú po vodidlách. Tento typ garážovej brány je veľmi pohodlný, pretože nezaberá veľa miesta, pri zdvihnutí zostáva blízko stropu a pri zatvorení sa brána vracia rovnakým spôsobom. Lamely, z ktorých pozostávajú sekcionálne garážové brány, sú dodatočne izolované. Najčastejšie sú vyrobené z ocele alebo hliníka a sú vyplnené drevom alebo iným izolačným materiálom.

    Segmentová garážová brána
    Segmentová garážová brána

    Okrem sekcionálnych zdvíhacích garážových brán existujú aj posuvné sekcionálne garážové brány. Namiesto pod stropom vedú tieto brány pozdĺž steny. Aj tieto brány pozostávajú zo zateplených lamiel a preto dobre tesnia.

    Odborná rada zo spoločnosti SMART DOOR s.r.o.

    1. Ktorý typ garážových brán je najčastejšie využívaný?

    Garážové brány alebo brány na garáž sú obvykle aj dnes najväčším pohyblivým prvkom na fasáde domov. Je dôležité klásť dôraz na ich výber. Garážová brána musí byť predovšetkým funkčná, kvalitná a bezpečná. To samozrejme nevylučuje estetickú stránku. Správnym výberom typu, dizajnu i farby či dekóru by mala Vaša garáž dokonale dopĺňať samotný dom. Na trhu je v ponuke niekoľko základných typov garážových brán a každý z nich má svoje pozitívne i negatívne stránky. Najčastejšie využívané typy brán sú sekcionálne brány, nazývané aj sekčné brány. Sú na trhu v ponuke v širokom sortimente - od cenovo výhodných brán v štandardných prevedeniach až po brány špeciálne vyrobené na mieru zákazníka. Tento typ garážových brán celkom oprávnene patrí medzi najobľúbenejšie. Sekcionálne brány sú elegantné, moderné a pohodlné. Otvárajú sa smerom nahor a ich vodorovné sekcie sa zasúvajú pod strop, čím umožňujú maximálne využitie priestoru v garáži a pred garážou. Majú výborné izolačné vlastnosti a je možné do nich zabudovať aj prechodové dvere poskytujúce pohodlný vstup do garáže aj pre chodca. Nevýhodou tohto typu brány je mierne zníženie svetlej výšky garáže a znemožnenie využitia priestoru pod stropom na iné účely.

    Sekčné garážové brány
    Sekčné garážové braný od spoločnosti SMART DOOR s.r.o.

    2. Na čo si treba dávať pozor pri výbere sekčných garážových brán a prečo si vybrať práve tento typ?

    Pri úvahách o kúpe novej, alebo výmene starej garážovej brány myslite na mnohé veci. Aký bude mať brána vzhľad a rozmery. Ako sa vám hodí k omietke na dome, k oknám prípadne k vstupným dverám. Prejdú cez ňu vaše autá na šírku a tiež na výšku ? Koľko miesta vám samotná brána zaberie v garáži ? Aké bude mať tepelné vlastnosti a ako dlho vám vydrží ? Berte do úvahy aj umiestnenie brán. Garážové brány rodinných domov bývajú umiestnené rôzne - za vstupnou bránou na pozemok, alebo priamo na ulici. Ak máte Vašu garážovú bránu umiestnenú priamo na ulicu, zvoľte variantu, ktorá je menej náročná na údržbu. Mierne štruktúrované povrchové vyhotovenie (tzv. povrch woodgrain alebo stucco) je imitáciou povrchu dreva, alebo omietky. Svojím vzhľadom zabezpečuje, že malé škrabance a znečistenia brány nie sú natoľko viditeľné. Hladká povrchová úprava brány je efektná, ale zvoľte ju len vtedy, ak máte garáž umiestnenú v bezpečnej vzdialenosti od komunikácie. Kamienky odlietajúce spod kolies okoloidúcich áut by Vám mohli bránu veľmi rýchlo znehodnotiť.

    Garážová brána sekčná
    Realizácia garážovej brány od spoločnosti SMART DOOR s.r.o

    3. Aká je možnosť ovládania sekčných garážových brán a aká je ich životnosť?

    Pri výbere garážovej brány je treba mať na pamäti, že brána je najväčším pohyblivým objektom na fasáde Vášho domu. Je dobré si vopred stanoviť, čo očakávame od jej kúpy. V prípade ak hľadáte čo najlacnejší produkt, zamerajte sa na sekcionálne (sekčné) garážové brány. Takéto brány nie sú náročné na montáž ale vyžadujú určité priestorové podmienky vo vnútri garáže. Ak nemáte aspoň 13 cm priestor medzi vrchnou hranou garážového otvoru a stropom garáže (tzv. preklad), tak bude vhodná rolovacia, alebo krídlová brána. Sekcionálne a rolovacie brány môžete používať na ručné ovládanie, ako lacnejší variant si prípadne môžete priplatiť za elektrický pohon s diaľkovým ovládaním. Ďalej je dôležité si uvedomiť, že ak nemáte iný vchod do garáže, môžete mať problém pri výpadku prúdu alebo zlyhaní elektrického pohonu. V týchto prípadoch je nutné nechať si namontovať tzv. núdzový zámok. Takýto zámok Vám namontujú zvonka garážovej brány a v prípade potreby ním dokážete odpojiť pohon a ovládať bránu ručne. Veľmi dôležitý je aj výber spoľahlivého dodávateľa garážovej brány. Garážová brána Vám by mala slúžiť niekoľko desiatok rokov a je dobré mať spoľahlivého a seriózneho partnera po celú dobu. Nielen na servis počas záručnej doby, ktorá je obvykle 2 roky, ale ešte aj dlho po tom. Kvalitná a dobre namontovaná sekcionálna (sekčná) brána vydrží pri vhodnej údržbe aj niekoľko desiatok rokov. Zakúpiť si garážovú bránu cez rôzne e-shopy je samozrejme cenovo výhodnejšie, ale len v tom prípade, ak ste technicky dostatočne zdatný a dokážete si bránu namontovať a servisovať sám.

    Odbornú radu poskytla pani Marta Košutová zo spoločnosti SMART DOOR s.r.o.

    2.1. Segmentová garážová brána – cena

    Cena segmentových garážových brán je závislá od veľkosti, materiálu (hliník, oceľ, plast, drevo) a samozrejme od dodávateľa. Cena sekčnej výklopnej garážovej brány sa pohybuje v rozmedzí od 600 do 1000 EUR. Napríklad: orientačná cena sekčnej garážovej brány s rozmermi 240 cm × 200 cm je okolo 730 EUR.

    Posuvná garážová brána
    Posuvná garážová brána

    3. Dvojkrídlová garážová brána

    Môžete sa rozhodnúť pre klasické dvojkrídlové garážové brány, ktoré sa otvárajú smerom von ako obyčajné dvere. Aj klasické dvojkrídlové brány je možné ovládať na diaľku. Jedinou nevýhodou dvojkrídlových garážových brán je, že zaberajú veľa miesta, a preto ich montáž na niektorých miestach nie je možná. Klasické dvojkrídlové dvere sú zvyčajne dodatočne izolované. 

    3.1 Dvojkrídlová garážová brána – cena

    Cena za dvojkrídlové garážové dvere  s rozmermi 240 × 210 cm alebo 250 × 210 cm je okolo 500 EUR.

    Dvojkrídlová garážová brána
    Dvojkrídlová garážová brána

    4. Rolovacia garážová brána

    V neposlednom rade sa môžete rozhodnúť pre rolovacie garážové brány, ktoré sa, ako už názov napovedá, rolujú do boxu (bubna) nad otvorom garáže. Pre tento model garážovej brány je potrebné pri plánovaní vášho nového objektu nechať o niečo väčší otvor, keďže tieto brány sú rolované do boxu nad dverami, zvonku alebo zvnútra. Rolovacie garážové brány pozostávajú z lamiel, ktoré sú dodatočne izolované. Môžu byť motoricky ovládané vonku alebo vo vnútri budovy. 

    4.1. Rolovacia garážová brána – cena

    Cena rolovacích garážových brán s rozmermi 240 cm × 210 cm je okolo 800 EUR.

    Rolovacia garážová brána
    Rolovacia garážová brána

    5. Materiály garážových brán 

    Najčastejšie sa garážové brány vyrábajú z kovu, ocele alebo hliníka. Garážové brány môžu byť aj plastové alebo drevené. Kovové garážové brány sú najodolnejšie a vyžadujú menšiu údržbu. Plastové tiež potrebujú menšiu údržbu. Najproblematickejšie sú však drevené posuvné dvere, ktoré sa ľahko poškodia a okrem toho treba drevo pravidelne udržiavať a natierať. Garážová brána je dostupná v najrozličnejších prevedeniach, v rôznych farbách, z rôznych materiálov, takže si určite nájdete garážovú bránu, ktorá sa bude dokonale hodiť do vašej garáže a domu. Ak ju z akéhokoľvek dôvodu nenájdete, vždy si bránu môžete objednať na mieru.

    6. Motor garážovej brány

    Všetky typy garážových brán môžu byť vybavené elektromotorom, ktorý umožňuje automatické otváranie a zatváranie garážovej brány. Všetko, čo potrebujete, je motor, posuvný mechanizmus a diaľkové ovládanie. Niektoré typy garážových brán je  možné dodatočne vybaviť motorom aj ďalším príslušenstvom.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Ak potrebujete pomoc, pošlite nám dopyt alebo položte otázku na platforme Daibau.

    Odborný článok 852
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Garážové brány?

    Máme 424 realizátorov v oblasti Garážové brány:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 424 realizátorov v oblasti Garážové brány
    10
    2

    DASKAL, s. r. o.


    10
    1

    Igor Gašpar - Oblok servis


    9.9
    0

    KOPLAST, spol. s r.o.


    10
    1

    Pavlík - okná, dvere, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené