Pre oblasť

    Žiadosť o vydanie územnoplánovacej informácie

    Článok si prečítalo viac ako 2627+ používateľov
    Čo znamená územnoplánovacia informácia a kde sa podáva žiadosť o vydanie územnoplánovacej informácie? Územnoplánovacia informácia je doklad, ktorý sa vydáva na obecnom (miestnom, okresnom) stavebnom úrade na základe úradných záznamov o stavebných pozemkoch. Územnoplánovacia informácia sa vydáva v súlade s predpismi správneho konania a treba si overiť, či je jej vydanie spoplatnené. Tento dokument vám poskytne informáciu, či je určitý pozemok stavebným pozemkom alebo informáciu o tom, na aký účel pozemok môže byť využitý podľa platného územného plánu, určuje podmienky plánovania a výstavby budúceho objektu, ktoré sú určené inými zákonmi, inými právnymi predpismi, nariadeniami alebo aktmi, musí byť v súlade so všetkými zmenami a doplnkami územných plánov.
    Odborný článok 2627
    vydanie uzemnoplanovacej informacie
    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    1. Získavanie územnoplánovacej informácie

    O vydanie územnoplánovacej informácie môže požiadať každá právnická alebo fyzická osoba, ktorá nemusí byť nevyhnutne vlastníkom nehnuteľnosti. Vlastníctvo určitej nehnuteľnosti preto nie je podmienkou získavania tejto informácie, je však potrebné uviesť dôvod potreby jej vydania. V procese rozhodovania o kúpe nehnuteľnosti alebo stavebného pozemku sa odporúča, aby ste si od predávajúceho vyžiadali túto informáciu spolu s kompletnou dokumentáciou.

    2. Žiadosť o vydanie územnoplánovacej informácie

    Vydávanie územnoplánovacej informácie má na starosti príslušný správny orgán v oblasti, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Ak chcete získať územnoplánovaciu informáciu, musíte podať žiadosť,  môžete to urobiť osobne alebo prostredníctvom mailu. Žiadosť o vydanie územnoplánovacej informácie obsahuje údaje o čísle parcely, názov katastrálnej obce, v ktorej sa nehnuteľnosť alebo pozemok nachádza, dôvod podania žiadosti a kópiu katastrálneho plánu parcely, t. j. kartografickú časť územného plánu.

    Orgán zodpovedný za vydanie rozhodnutia o umiestnení vydá na žiadosť žiadateľa územnoplánovaciu informáciu do cca 2 týždňov od podania žiadosti. Treba si overiť, či žiadateľ platí správny poplatok. Územnoplánovacia informácia má obmedzenú platnosť, vplývajú na ňu i možné zmeny a doplnky zákonov a aktov o územnom plánovaní.

    3. Na čo slúži územnoplánovacia informácia?

    Uvedené údaje o možných zmenách a doplnkoch zákonov o územnom plánovaní sú dôležité najmä pre investora, ktorý má v úmysle stavať na nejakom území. Môže sa stať, ak sa zmenia územné plány, že jeho investícia už nebude oprávnená. Ak napríklad nový územný plán počíta s rozšírením alebo zmenou stavebnej, ​​poľnohospodárskej alebo priemyselnej oblasti v určitej časti obce, môže sa hodnota nehnuteľností a pozemkov úplne zmeniť.

    Územnoplánovacia informácia sa žiada hlavne pri výstavbe nového objektu, dostavbe alebo nadstavbe existujúceho objektu alebo pri predaji. Ďalšími dôvodmi môžu byť rekonštrukcia, úprava, obnova, prestavba, budovanie pomocných objektov, garáží a transformačných staníc, výstavba alebo rekonštrukcia infraštruktúry a na účely určenia stavebného pozemku. Územnoplánovacia informácia nie je správnym aktom ani podkladom pre vydanie stavebného povolenia, je však povinnou súčasťou projektu na získanie stavebného povolenia.

    3.1. Územnoplánovacia informácia na účel výstavby objektov a vykonávania stavebných prác na pozemku

    Územnoplánovacia informácia na účel výstavby objektov slúži projektantovi alebo architektovi pri vypracovaní projektu stavby, zmene účelu, rekonštrukcii alebo rozhodnutia o odstránení objektu. Tento druh územnoplánovacích informácií sa všeobecne považuje za najrozsiahlejší, lebo slúži na transakcie s nehnuteľnosťami a na určenie stavebného pozemku pre existujúci objekt. 

    Územnoplánovacia informácia pre výstavbu objektov obsahuje podrobný zoznam povolených činností, stavebných a iných prác, ktoré je možné na konkrétnom pozemku vykonať. Podskupina údajov v tomto dokumente pre potreby budov obsahuje aj územnoplánovacie informácie pre výstavbu jednoduchých budov, ktoré nevyžadujú špeciálne statické a stavebno-technické kontroly, pretože nie sú určené na bývanie a nemajú žiadny vplyv na životné prostredie.

    3.2. Územnoplánovacia informácia na účely transakcie s nehnuteľnosťami

    Územnoplánovacie informácie na účely transakcie s nehnuteľnosťami sú určené na právne úkony a transakcie s nehnuteľnosťami, tiež na splnenie požiadaviek týkajúcich sa katastra nehnuteľností. V tomto druhu dokumentov príslušný orgán uvádza údaje o platných územných aktoch pre územie, na ktorom sa parcela nachádza, o využití pozemku, o možnej existencii nároku okresu na predkupné právo, o ochrannom pásme vodných zdrojov a ďalšie územné opatrenia a zákazy.

    Okres (mesto) si nárok môže uplatniť na základe vyhlášky o predkupnom práve. Samozrejme za predpokladu, že sa nehnuteľnosť nachádza na ich území. Pred kúpou tohto typu nehnuteľností musí kupujúci získať osvedčenie od okresu (mesta), že sa vzdáva predkupného práva.

    3.3. Územnoplánovacia informácia na účely určenia stavebného pozemku pre existujúci objekt

    Územnoplánovacia informácia na účely určenia stavebného pozemku pre existujúci objekt obsahuje údaje o úkonoch týkajúcich sa územného plánovania a priestorového usporiadania, ktoré sa vzťahujú na pozemok, účel priestoru vyplývajúci z uvedeného územného aktu, informácie o kritériách a podmienkach pre určenie stavebných pozemkov a kópie plánov stavebného pozemku, ako súčasti územného plánu.     

    Odborný článok 2627
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie?

    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie
    10
    1

    STOA architekti,s.r.o.


    8.7
    0

    VILA, s.r.o.


    10
    1

    Ing. Ivan Puškáš


    10
    2

    MARTINS GROUP s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené