Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Novostavba, rekonštrukcia alebo prístavba?

    Článok si prečítalo viac ako 848+ používateľov
    Keď staviate nový objekt, potrebujete k nemu projektovú dokumentáciu, presnejšie projekt k žiadosti o stavebné povolenie. Dokumentáciu potrebujete aj vtedy, ak chcete stavbu prestavať, pristavať, rekonštruovať, odstrániť alebo zmeniť jej účel.
    Odborný článok 848
    pristavba
    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    1. Novostavba

    Novostavba je, ako už názov napovedá, keď vykonávate práce na výstavbe novej budovy. Keď zbúrate existujúcu budovu a postavíte novú, ide o búranie a novú výstavbu.

    2. Rekonštrukcia

    Rekonštrukcia objektu sa nesmie robiť bez projektovej dokumentácie. Rekonštrukcia zahŕňa zmeny technických charakteristík budovy, ako aj prispôsobenie existujúcej stavby zmenenému účelu. O rekonštrukciu stavby ide aj v prípade zmeny jej veľkosti, nie však o viac ako 10 %, najmä, ak sa zasahuje do jej konštrukčných prvkov, pre ktoré sú potrebné statické výpočty. Rekonštrukciou sa nazývajú aj také stavebné a remeselné práce, ktoré zvyšujú kapacitu zariadenia alebo práce vykonané na vylepšenie budovy.

    3. Nadstavba alebo prístavba

    Pri nadstavbe alebo prístavbe sa objem budovy drasticky zväčší. Napríklad pri výstavbe ďalšieho poschodia ide o vertikálne rozšírenie, nadstavbu. Rozšírenie stavby možno vykonať aj prístavbou, kedy sa budova rozširuje vodorovne, jednostranne alebo obojstranne.

    4. Demolácia

    Investori alebo projektanti sa väčšinou rozhodnú budovu zbúrať, keď je budova nefunkčná,  konštrukčne nestabilná alebo natoľko schátraná, že jej obnova by bola náročnejšia a nákladnejšia ako novostavba.

    5. Zmena účelu

    Zmenu účelu budovy je možné urobiť vtedy, keď je objekt už vybudovaný a nie je potrebné ho rekonštruovať, ale sa bude v ňom vykonávať iná činnosť. V praxi to znamená, že sa mení len účel, na ktorý sa objekt bude používať, napríklad predajňa sa zmení na stravovacie zariadenie. Skôr než sa vykoná zmena účelu, je potrebné získať informácie, či je plánovaná zmena vôbec možná.

    Vo všeobecnosti odporúčame, aby ste sa vždy dôkladne informovali, či už vo vašej obci alebo na príslušných úradoch, o platných predpisoch, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam a určite aj skrátili dobu celého procesu.

    Ak máte záujem o novostavbu, rekonštrukciu alebo prístavbu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk, pošlite dopyt alebo nám položte otázku. Na našich stránkach nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.      

    Odborný článok 848
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie?

    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 488 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie
    8.6
    0

    Mgr. art. Ivan Hrčka, architektonické služby


    8.9
    0

    IMPERIAL BUILDING s.r.o.


    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    10
    1

    RGprojekt Žilina


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené