Pre oblasť
    Počas vykurovacej sezóny sa veľká časť rozpočtu domácnosti vyčleňuje na mesačné účty. Aj keď sa vykurovanie týmto zdrojom energie považuje za jedno z najhospodárnejších, nie je zlé poznať spôsoby, akými možno znížiť účty. V tomto texte sa zameriame na ústredné plynové kúrenie a plynový kotol.
    Odborný článok 231
    ucet za plyn
    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia:

    Plynové kúrenie sa považuje za jeden z najefektívnejších a najčistejších druhov vykurovania. Je vhodné do každej domácnosti, jednoduché a spoľahlivé. Hoci po palivovom dreve sa plynové kúrenie považuje za najlacnejšie, predsa však, keď dostanete mesačný účet za plyn, poviete si, že od budúceho mesiaca musíte viac šetriť. Malé kroky môžu viesť k veľkým zmenám, a preto sme sa zamerali na jednoduché spôsoby, ako znížiť účet za plyn.

    Mesačný účet za plyn sa dá znížiť kombináciou moderných vykurovacích systémov a svedomitým prístupom k spotrebe.

    Vykurovacie kotly a zemný plyn

    Zemný plyn je bezfarebný, bez zápachu, je vysoko horľavý a uvoľňuje veľké množstvo energie. Je to zmes uhľovodíkov a ďalších plynov (metán - CH4, etán, propán, bután a pentán). Zloženie sa mení podľa toho, kde sa vyskytuje. Ide o fosílne palivo, ktoré sa v prírode vyskytuje v plynnom skupenstve samostatne ako suchý zemný plyn alebo ako vlhký zemný plyn v ložiskách v zemskej kôre, často spolu s ropou.

    Zemný plyn má v porovnaní s ostatnými fosílnymi palivami najnižší koeficient emisie oxidu uhličitého (CO2) na jednotku uvoľnenej energie.

    Zemný plyn je výrazne ľahší ako vzduch (hustota zemného plynu je asi 0,68 kg/cm3 a vzduchu 1,293 kg/cm3) a horí modrým plameňom. Získava sa z prírodných ložísk, čistí a potom sa prepravuje cez siete plynovodov.

    Keďže zemný plyn je bezfarebný a bez zápachu, z bezpečnostných dôvodov sa pri úprave odorizuje (pridávajú sa doň odoranty - látky s ostrým intenzívnym zápachom), aby bol identifikovateľný.

    V domácnostiach sa zemný plyn využíva na vykurovanie, ohrev vody a varenie; využíva sa aj v poľnohospodárstve, tiež na výrobu tepelnej energie a technologickej pary v teplárňach a rôznych priemyselných odvetviach.

    Plynové kúrenie sa považuje za jeden z najefektívnejších a najčistejších druhov vykurovania
    Plynové kúrenie sa považuje za jeden z najefektívnejších a najčistejších druhov vykurovania

    Plynové kúrenie funguje nasledovne: spaľovaním plynu vzniká teplo, ktoré ohrieva vodu v kotle. Cez potrubný systém sa táto voda privádza do radiátorov, ktoré vyžarujú teplo priamo do miestností.

    Plynový kotol je najčastejšie fasádny. V tomto prípade kotol vyfukuje spaliny priamo do vonkajšieho prostredia, odkiaľ si „berie“ vzduch na spaľovanie. Dnes sa menej používa odvod spalín do komína, pretože komíny sú väčšinou staré a nekvalitné, ale aj kvôli povinnému prívodu vonkajšieho vzduchu do miestnosti.

    V súčasnosti je ponuka plynových kotlov na našom trhu viac ako uspokojivá, existuje široký sortiment kotlov s rôznymi výkonmi, za rôzne ceny. Niektorí výrobcovia ponúkajú plynové kotly, ktoré dosahujú stupeň využitia 100 %. Ide o kondenzačné plynové kotly.

    Pri plynových kotloch sa cena líši podľa toho, či ide o klasické alebo kondenzačné kotly. Klasické plynové kotly sa dajú zohnať za cca 600 eur a viac, cena za kondenzačné plynové kotly sa pohybuje okolo 1000 eur a viac.

    Niektorí výrobcovia ponúkajú plynové kotly, ktoré dosahujú stupeň využitia 100 %
    Niektorí výrobcovia ponúkajú plynové kotly, ktoré dosahujú stupeň využitia 100 %

    A koľko vo všeobecnosti stojí plynoinštalácia? Za bežnú plynovú inštaláciu v dome (150 m2, kúrenie prostredníctvom 10 radiátorov), ktorá zahŕňa medené potrubie, rozvod plynu k plynovému kotlu a sporáku v kuchyni, rozvody, hlavný uzatvárací ventil a ďalší materiál, zaplatíte 2500 až 5000 EUR.

    Kondenzačný plynový kotol znamená nižšie náklady na plyn 

    Pokiaľ ide o plynové kotly, je tu aj otázka zníženia výdavkov. Kondenzačné plynové kotly sú lepšou voľbou ako klasické. Ich cena je síce vyššia, no investícia sa vráti už o pár rokov.

    Prečo sú kondenzačné plynové kotly lepšou voľbou? Z jednoduchého dôvodu – kondenzačné plynové kotly majú výrazne vyšší stupeň využitia, teda majú nižšiu spotrebu. Využívajú totiž tepelnú energiu vodnej pary, ktorá je pri klasických plynových kotloch vyháňaná von. Kondenzačné plynové kotly majú výmenník tepla, ktorý preberá tepelnú energiu vodnej pary, keď sa kondenzuje (prechádza do  kvapalného skupenstva - vody). Odtiaľ pochádza ich názov.

    Zaujímavosťou je, že kondenzačné plynové kotly majú využitie 98 %, počítané s horným vykurovacím  výkonom paliva, pri prepočte na nižší vykurovací výkon neuveriteľných 109 %.

    Účet za plyn sa dá výrazne znížiť výmenou starej technológie za novú

    Ak sa rozhodnete vymeniť zastaranú technológiu, ušetríte nielen financie, ale pomáhate aj životnému prostrediu. Mnohí používajú vykurovacie zariadenia, ktoré majú viac ako dve desaťročia a často si  neuvedomujú, koľko peňazí „vyhadzujú“ za energiu, ktorá doslova uniká komínom ako nevyužité teplo. Nesmie sa zanedbávať ani ekologický aspekt – vyššia koncentrácia oxidu uhličitého a znečistenie ovzdušia.

    Ak sa rozhodnete vymeniť zastaranú technológiu, ušetríte nielen financie, ale pomáhate aj životnému prostrediu 
    Ak sa rozhodnete vymeniť zastaranú technológiu, ušetríte nielen financie, ale pomáhate aj životnému prostrediu 

    Plynové inštalácie, ktoré presiahli dve desaťročia životnosti, sú neporovnateľne menej efektívne ako nové systémy. Dôvodom je okrem opotrebovania zrejme aj zlá údržba a zanesené potrubie.

    Odhaduje sa, že pri výmene starého plynového kotla za nový klesne spotreba energie z 15 na 40 %. Investícia do nového plynového vykurovacieho systému sa vám vráti za 3 - 4 roky úsporou na mesačných účtoch.

    To platí aj pre termostaty, ktoré sa väčšinou roky nemenia a ktorých funkčnosť slabne. Nové moderné termostaty sa jednoducho inštalujú a pripájajú na internet a poskytujú množstvo výhod, z ktorých najdôležitejšia je diaľková regulácia teploty. Môžete si tak nastaviť, aby sa v byte začalo vykurovať pol hodiny pred vaším príchodom domov, a aby sa cez deň, keď nikto nie je doma, udržiavala nižšia teplota.

    Programové termostaty jednoducho regulujú teplotu vykurovania v byte a prispôsobujú potrebám užívateľov. Ak sa termostat používa správne, môže výrazne znížiť váš účet za plyn.
    S termostatmi sa teplota vykurovania jednoducho reguluje
    S termostatmi sa teplota vykurovania jednoducho reguluje

    Za programovateľný termostat zaplatíte 50 EUR a viac. Izbové termostaty môžu byť káblové alebo bezdrôtové.

    Prečo je potrebný termostat? Pri akomkoľvek automatizovanom vykurovacom systéme (plyn, pelety alebo elektrina) je potrebná dobrá regulácia teploty v miestnosti. Ak tam nie je termostat, resp. regulátor teploty, plynový kotol nebude vedieť, že bola dosiahnutá požadovaná teplota. Zariadenie bude naďalej pracovať s plným výkonom, a preto spotrebuje viac energie.

    Pri umiestňovaní termostatu je dôležité riadiť sa nasledujúcim pravidlom: nemal by byť blízko vykurovacích telies alebo okien. Vylepšené modely však majú schopnosť nezaznamenať náhly príval studeného vzduchu, napríklad v dôsledku otvorenia okna pri vetraní, keďže majú schopnosť oddialiť reakciu.

    Aby bolo možné nastaviť teplotu v každej miestnosti samostatne, pomôžu aj termostatické hlavice na radiátoroch. Ich inštalácia sa vždy odporúča!

    Aby bolo možné nastaviť teplotu v každej miestnosti samostatne, pomôžu aj pomôžu aj termostatické hlavice 
    Aby bolo možné nastaviť teplotu v každej miestnosti samostatne, pomôžu aj pomôžu aj termostatické hlavice 

    Nižšia izbová teplota = nižší účet za plyn

    Pri termostatoch je dôležité spomenúť vplyv izbovej teploty na nárast spotreby. Ľudia si často neuvedomujú, že jeden stupeň robí veľký rozdiel – dokonca aj dvojciferný pokles spotreby plynu.

    Aj keď sa teplota v miestnosti upravuje podľa subjektívneho pocitu, ktorý sa samozrejme líši od človeka k človeku, existujú určité zásady, ktorými sa môžete riadiť. V spálni by mala byť teplota 20 až 22 °C. V kuchyni úplne stačí nastaviť teplotu na 18 °C, pretože tam sú elektrické zariadenia, ktoré uvoľňujú teplo, napríklad sporáky. Termostat v obývačke môžete nastaviť na 20 °C, v kúpeľni by mala byť o niečo vyššia teplota, okolo 23 °C.

    Počas noci alebo keď nie ste doma, môžete termostat nastaviť na 17 °C.

    Ak znížite teplotu v miestnosti z 25 °C na odporúčané hodnoty, znížite spotrebu plynu až o 15 %.

    Pravidelný servis zníži váš účet za plyn

    Plynové vykurovanie, rovnako ako iné druhy vykurovania, vyžaduje pravidelný servis a kontrolu inštalácie. Pravidelná kontrola kotla je povinná, a to nielen z finančných, ale aj bezpečnostných dôvodov.

    V systémoch, kde plynový kotol okrem vykurovania pripravuje aj úžitkovú vodu, najmä na lokalitách s tvrdou vodou, sa vykonáva periodické čistenie sekundárneho výmenníka a odstránenie vodného kameňa.

    Kto môže vykonať servis a kontrolu inštalácií vykurovacieho systému? Pošlite dopyt vhodným a hodnoteným majstrom vo vašom okolí – bezplatne a nezáväzne!

    Pravidelná kontrola kotla je povinná, a to nielen z finančných, ale aj bezpečnostných dôvodov
    Pravidelná kontrola kotla je povinná, a to nielen z finančných, ale aj bezpečnostných dôvodov

    Nevypínajte kúrenie úplne, aby ste znížili účet za plyn

    To spôsobí iba opačný efekt. Totiž jednou z najčastejších chýb pri vykurovaní plynom je úplné vypnutie systému pri odchode z domu. Ak odchádzate na dlhšiu dobu, je najlepšie nastaviť termostat na 15 až 17 °C.

    Vypnutím kúrenia, keď nie ste doma, energiu neušetríte, naopak, zvýšite spotrebu. Steny sa ochladzujú a na dosiahnutie požadovanej teploty bude potrebné viac energie.

    To isté platí, keď je kúrenie v noci vypnuté. Ak sa termostat nechá v nočných hodinách na príjemných 17 °C, kotol bude ráno len dokurovať na požadovanú teplotu, čo je určite ekonomickejšie ako vypínanie a opätovné zapínanie kotla.

    Aby sa po vypnutí kúrenia opäť dosiahla požadovaná teplota v miestnostiach, je potrebné podstatne viac energie, ako sa spotrebuje na udržanie teploty počas neprítomnosti alebo počas noci.

    Pasívne vykurovanie miestnosti zvyšuje účet za plyn

    Mnohí, aby ušetrili peniaze, vykurujú iba zóny, kde sa zdržiavajú, a ostatné miestnosti vykurujú tak, že nechávajú otvorené dvere. Toto sa nazýva pasívne vykurovanie alebo vykurovanie cez dvere. Teplý vzduch, ktorý sa z vykurovaných miestností dostáva do priľahlých nevykurovaných miestností, však obsahuje veľké množstvo vlhkosti. Výsledkom je vznik plesní.

    Vetranie miestnosti môže ovplyvniť váš účet za plyn

    Bez ohľadu na ročné obdobie je potrebné pravidelné vetranie, ktoré zabezpečí prísun čerstvého vzduchu a odstránenie opotrebovaného vzduchu. Veľa ľudí robí chybu, že vetrá a okno má neustále pootvorené. V tomto prípade čerstvý vonkajší vzduch ochladzuje celú miestnosť a ochladzujú sa aj steny. Najlepšie je vetrať miestnosti trikrát denne po dobu 10 minút (ráno po vstávaní, v popoludňajších hodinách a pred spaním).Takto opotrebovaný vzduch a vlhkosť odídu von a nebude potrebné dohrievať miestnosť, na čo sa spotrebuje veľa energie.

    Najlepšie je vetrať priestory trikrát denne po dobu 10 minút
    Najlepšie je vetrať priestory trikrát denne po dobu 10 minút

    Rada na záver: aby ste predišli zbytočnému plytvaniu energiou a ušetrili peniaze, odporúča sa všetky rozvody teplej vody tepelne izolovať. Kotolňa sa väčšinou nevykuruje a okná v nej sú väčšinou stále otvorené, takže systém je tak vystavený tepelným stratám.

    Odborný článok 231
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plynoinštalácia?

    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia
    9.6
    0

    Excluziv s.r.o.

    42 Krompachy
    8.7
    0

    HeatServis.sk


    10
    5

    Milan Dlhý - Helia


    9.8
    0

    e-up s.r.o. - vykurovacie systémy


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené