Pre oblasť

    Plynoinštalácia - kontrola plynoinštalácie, detektory plynu

    Zemný plyn je plynné fosílne palivo, dôležitý zdroj energie. Ide o zmes uhľovodíkov, prevládajúcou zložkou je metán (CH4). Je ľahší ako vzduch, bezfarebný, bez chuti a bez zápachu, a preto sa do neho pridáva odorant, na základe ktorého zemný plyn môžete ľahšie identifikovať. Použitie plynu má množstvo nesporných výhod: úplné spaľovanie bez sadzí a pevných zvyškov, možnosť individuálneho merania spotreby plynu atď. Má však jednu zásadnú nevýhodu: nebezpečenstvo výbuchu. Preto je dôležité pravidelne a správne kontrolovať plynoinštalácie.
    Odborný článok 220
    plynoinstalacie
    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia:

    Plynoinštalácia a nebezpečenstvo výbuchu

    Podľa skúseností západoeurópskych krajín, ktoré majú väčšiu tradíciu používania tohto fosílneho paliva ľahšieho ako vzduch, sa usudzuje, že nehody spôsobené zemným plynom nie sú časté - zaberajú jedno z posledných miest spolu s nehodami spôsobenými údermi blesku. Taktiež je dôležité upozorniť, že k výbuchu nedochádza náhodou, je dôsledkom pochybenia ľudského faktora, neodbornej a nesprávnej manipulácie.

    Výbuch zmesi plynu a vzduchu môže byť spôsobený prvotným vznietením alebo prívodom tepla zvonku, ale len vtedy, keď je koncentrácia plynu medzi dolnou a hornou hranicou horľavosti, t. j.  výbušnosti. Čo znamená výbuch zmesi plynu a vzduchu? Ide o mimoriadne rýchle a nekontrolované spaľovanie plynu sprevádzané zvukom, pričom front plameňa sa šíri rýchlosťou 2 000 – 3 000 m/s.

    Všetky horľavé plyny, ktoré sú zmiešané so vzduchom v určitom pomere, majú vlastné riziko výbuchu. Ak má zemný plyn dolnú hranicu výbušnosti približne 5 % a hornú hranicu 15 % (v závislosti od zloženia), znamená to, že akákoľvek zmes vzduchu a zemného plynu, ktorá obsahuje koncentráciu zemného plynu v tomto rozsahu, je nebezpečná z hľadiska výbušnosti. Výbuch môže spôsobiť iskra alebo plameň.

    Plynový systém podlieha pravidelným a mimoriadnym kontrolám
    Plynový systém podlieha pravidelným a mimoriadnym kontrolám

    Nebezpečenstvo výbuchu zmesi vzduchu a plynov musí byť z bezpečnostných dôvodov včas signalizované. Deje sa to vtedy, keď sa koncentrácia zemného plynu vo vzduchu rovná jednej pätine koncentrácie spodnej hranice výbušnosti (v uvedenom prípade 1 % a viac). To naznačuje blížiacu sa možnosť výbuchu a nutnosť rýchleho vykonania opatrení na zabránenie potenciálnemu nebezpečenstvu. Včasná signalizácia sa robí pridaním odorantu (odorizácia plynu) – ide o pridávanie vysoko zapáchavých látok do zemného plynu. Keďže je zemný plyn bez zápachu, toto opatrenie má jediný význam – varovať osoby pri náhodnom úniku plynu, cítiť ho skôr než vznikne výbušná koncentrácia.

    Plynoinštalácia – preventívne opatrenia

    Existujú určité preventívne opatrenia, ktoré môžu zabrániť vzniku negatívneho scenára. Zahŕňajú: zákaz používania plynového spotrebiča bez plameňovej poistky v uzavretej miestnosti, zákaz používania plynovej inštalácie na uzemnenie plynových spotrebičov. Zakázané je vystavovať plynovú inštaláciu mechanickému namáhaniu, vykonávať skúšky nepriepustnosti plameňa, ponechať plynové spotrebiče typu A v prevádzke počas spánku alebo dlhšej neprítomnosti. Je však potrebné zdôrazniť, že je prísne zakázané inštalovať a uvádzať do prevádzky plynové inštalácie a plynový spotrebič bez autorizovaného servisného technika a dodávateľa zemného plynu.

    Odbornú prehliadku a kontrolu plynoinštalácie, zariadení a plynových spotrebičov môžu vykonávať len oprávnené osoby.

    Kontrola a odborná prehliadka plynoinštalácie

    Systémy využívajúce plyn podliehajú pravidelným a mimoriadnym prehliadkam a kontrolám za účelom prevencie a údržby. Odberateľ zemného plynu má povinnosť zabezpečiť údržbu vnútorných plynoinštalácií vo svojom príbytku, tieto práce môže vykonať spoločnosť, iná právnická osoba alebo podnikateľ, ktorý spĺňa podmienky, t. j. má licenciu na prácu s plynoinštaláciami. Pravidelný a riadny servis plynoinštalácie a spotrebičov je v záujme samotného spotrebiteľa, zvyšuje sa tak predovšetkým  bezpečnosť využívania tohto energetického zdroja, predlžuje životnosť plynového spotrebiča a znižuje spotreba plynu.

    Je potrebné vykonať technickú kontrolu správnosti vnútornej plynoinštalácie, technickú kontrolu správnosti inštalácie dymovodu, ako aj technickú kontrolu správnosti plynových spotrebičov. O vykonanej kontrole sa vyhotovuje záznam.

    Kontrola vnútornej plynoinštalácie, ktorá pozostáva z domovej meracej a regulačnej zostavy, potrubia plynoinštalácie a plynového spotrebiča, zahŕňa kontrolu detektorom úniku plynu a vizuálnu kontrolu penidlom raz ročne, resp. vystavenie potvrdenia o správnosti vnútornej plynoinštalácie.

    Servis plynového spotrebiča zahŕňa mechanické čistenie primárneho výmenníka tepla od prachu, sadzí a oxidov, čistenie hlavného horáka, kontrolu správnosti zapálenia a chodu kotla, vizuálnu kontrolu ostatných častí kotla alebo plynovej pece a vydanie osvedčenie o správnosti plynového zariadenia a technickej pripravenosti na prácu.

    Plynoinštalácia - detektory plynu

    Ďalšou dôležitou formou prevencie proti potenciálnemu nebezpečenstvu, ktoré plyny môžu spôsobiť (otrávenie, výbuch a požiar), je detekcia výbušných, toxických plynov. Detektor plynu je zariadenie určené na detekciu a včasné varovanie pred výskytom plynov v obytných alebo obchodno-komerčných budovách. V prípade zistenia nebezpečných koncentrácií zariadenie signalizuje alarmom a indikáciou červenej LED signálky. Preto je možné pomocou prenosných a stacionárnych zariadení na detekciu plynov lokalizovať a eliminovať hrozby hneď pri ich vzniku.

    Detektor plynu je zariadenie určené na detekciu úniku plynu v obytných alebo obchodno-komerčných budovách
    Detektor plynu je zariadenie určené na detekciu úniku plynu v obytných alebo obchodno-komerčných budovách

    Takéto systémy sú zamerané na včasnú detekciu nadmerného množstva nebezpečných plynov v priestoroch alebo zariadeniach, ktoré môžu vážne ohroziť zdravie a životy ľudí v nich.

    Odborný článok 220
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plynoinštalácia?

    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 844 realizátorov v oblasti Plynoinštalácia
    10
    1

    Jozef Labuda – JL-INSTAL Vodoinštalatérstvo-Kúrenie-Kanalizacia


    8.7
    0

    Demax drevodomy - Patrik Zahradník


    8.7
    0

    Maliar Ján Pallang


    9.6
    0

    LUVITHERM s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené