Pre oblasť

    Čistička odpadových vôd, cena úpravne pre dom

    Článok si prečítalo viac ako 1905+ používateľov
    Nachádza sa váš objekt v oblasti bez regulovanej verejnej kanalizačnej siete? Malá čistička odpadových vôd sa považuje za riešenie na vypúšťanie odpadových vôd v lokalitách, kde nie je vybudovaná verejná kanalizačná sieť z dôvodu vzdialenosti a malej veľkosti konkrétneho miesta alebo z iných príčin. Na týchto miestach sa musia samotní vlastníci postarať o odvádzanie odpadových vôd inštaláciou malej čistiarne, ktorá na pozemku nezaberá veľa miesta. Malá domáca čistička odpadových vôd je tak považovaná za najlepšie riešenie proti prírodnému znečisteniu vôd.
    Odborný článok 1905
    cisticka odpadovych vod
    Máme 203 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    1. Potrebujem stavebné povolenie na čističku?

    Malá čistička odpadových vôd sa podľa zákona považuje za jednoduché zariadenie, preto na jej inštaláciu a realizáciu nepotrebujeme špeciálne povolenia. Vlastník nahlási inštaláciu čistiarne iba miestnemu prevádzkovateľovi verejnej služby. Rozmery a súvisiaci objem čističky závisia od počtu osôb, pre ktoré je čistička určená, spotreby vody a činností vykonávaných v konkrétnom zariadení.

    2. Akú čističku kúpiť?

    Používatelia, ktorí sa rozhodnú pre inštaláciu malej čistiarne odpadových vôd, majú k dispozícii tri typy produktov: biologickú, rastlinnú a malú lagúnovú čističku odpadových vôd. Bez ohľadu na to, o aký typ internej čistiarne ide, cieľ je rovnaký – odpadové vody musia byť upravené do takého stavu, aby ich bolo možné bez zbytočného znečistenia vypúšťať späť do životného prostredia. Takto vyčistenú vodu je možné použiť na polievanie trávnikov a umývanie povrchov.

    Medzi výhody malých domácich čistiacich zariadení patrí jednoduchá technológia, spoľahlivá prevádzka, efektívne čistenie, nízka spotreba energie, nízke množstvo kalu a nižšia citlivosť na hydraulické výkyvy a biologické zaťaženie. Jedinou nevýhodou čistiarne je veľká pohyblivá časť – elektrický motor, ktorý môže spôsobiť problémy, ak nie je zariadenie overené.

    3. Inštalácia čistiarne

    Zvyčajné rozmery malej čističky odpadových vôd pre dom sú 216 cm ×150 cm × 250 cm (d, š, v). Inštalácia čistiarne sa vykonáva vedľa objektov, ktoré nie je možné pripojiť na regulovanú verejnú kanalizačnú sieť alebo sú tieto objekty umiestnené v mieste ochrany pitnej vody a výstavba septiku by bola ekologicky neprimeraná alebo nevhodná. Malé čistiace zariadenie je vyrobené zo samonosne umelej hmoty vystuženej špeciálnymi prvkami. Zariadenie by malo byť zakopané v zemi, položené tak, aby zostalo ešte 5 cm po horný okraj. Takto to bude menej nápadné a kryt čistiarne je dostatočne pevný, aby bol pochôdzny, existujú aj modely, ktoré majú pojazdný kryt. Odporúča sa inštalovať malú čističku čo najbližšie k domu, v okruhu maximálne 10 metrov.

    4. Ako sa udržiava malá čistička odpadových vôd?

    Malá čistička odpadových vôd pracuje nepretržite a nevyžaduje každodennú údržbu, pretože sa skladá z materiálov, ktoré sú z dlhodobého hľadiska veľmi odolné voči vplyvom prostredia. V polyesterovej verzii sa väčšinou používajú malé čistiace zariadenia, k dispozícii sú však aj betónové. Prevádzkové náklady domácej čistiarne sú iba spotrebou elektrickej energie potrebnej na prevádzku. Tieto náklady sa dajú porovnať s veľkosťou nákladov na spotrebu obyčajnej žiarovky.

    5. Čistička odpadových vôd – cena

    Koľko stojí malá čistička odpadových vôd? Cena čistiarne a prevádzkové náklady malej internej čistiarne sú výrazne priaznivejšie ako cena pripojenia na verejnú kanalizáciu, najmä vo vidieckych oblastiach. Používatelia už majú výhodu v prevádzkových nákladoch, ktoré dnes dosahujú 60 - 80 EUR/ročne, zatiaľ čo náklady na verejnú kanalizáciu sú okolo 130 EUR.

    Cena malej čistiarne závisí od typu, počtu používateľov v dome a od výrobcu malej čistiarne. Počet ľudí v domácnosti je prvým dôležitým údajom, ktorý nám poskytuje základ pre ďalšie postupy pri výbere a kúpe malej čistiarne. Pre domácnosť do 5 členov ceny malých čistiarní odpadových vôd sa pohybujú od 2 000 do 2 500 eur.

    Odborný článok 1905
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd?

    Máme 203 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 203 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd
    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    10
    5

    Jozef Heka


    9.2
    0

    ACCORD stavebná kancelária, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené