Pre oblasť

    Biologická čistička odpadových vôd

    Článok si prečítalo viac ako 1207+ používateľov
    Biologická čistička odpadových vôd je jedným z troch typov malých čističiek odpadových vôd (ČOV), ktorú môžete použiť na vypúšťanie odpadových vôd z domácnosti, ak vaša stavba nemá možnosť pripojenia na verejnú kanalizáciu. Fungovanie biologickej čističky spočíva na aeróbnych a anaeróbnych procesoch. Údržba biologickej čističky nie je náročná. Pravidelný servis zariadenia sa vykonáva iba raz ročne a v prípade zariadení, ktoré fungujú bez elektriny, servis nie je potrebný vôbec. Pre správnu činnosť zariadenia je potrebné zabezpečiť včasné odstránenie kalu, ktorý sa hromadí v sedimentačnej (kalovej) nádrži (20 – 30 cm), resp. v kompenzačnom šachte zariadenia, aby nedochádzalo k hromadeniu kalu a vytváraniu nepríjemných zápachov (prietok vzduchu v systéme pôsobí na vytváranie zápachu; čistička, ktorá funguje na anaeróbnom systéme, takýto problém nemá). Pri obstaraní akéhokoľvek typu biologickej čističky dbajte na to, aby čistička odpadových vôd bola v súlade s platnou legislatívou a na to, aby mal systém dostatočne veľkú nádrž na odkalenie, čo ovplyvňuje frekvenciu vyprázdňovania. Veľkosť akumulačnej nádrže určuje podnik, ktorý vykonáva vyprázdňovanie raz za 1, 2 alebo 3 roky a samozrejme zásahy v prípade havárie.
    Odborný článok 1207
    biologicka cisticka odpadovych vod
    Máme 202 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    Biologická čistička odpadových vôd – druhy a materiály

    Výrobcovia ponúkajú na trhu dva typy zariadení na biologické čistenie: sekvenčný dávkový  reaktor (SBR) a zariadenie (separátor) na plávajúce častice. Pri výrobe takýchto čističiek sa používa polyetylén a polyester, menej často betón a nehrdzavejúca oceľ.

    SBR model biologickej čističky odpadových vôd

    Prvý model biologickej čističky je založený na sekvenčnej práci; v skutočnosti v jednej komore prebieha čistenie odpadových vôd (sanitárna a fekálna voda) a v druhej komore je regulovaný prítok vody. Týmto spôsobom sa odpadová voda čistí za 12 až 24 hodín pred jej vypustením do podzemných tokov.

    Biologická čistička odpadových vôd na plávajúce častice

    Biologická čistička na plávajúce častice má prietokový systém čistenia splaškových vôd, čo znamená, že do čističky priteká rovnaké množstvo odpadových vôd, aké z nej odteká. V tomto režime môže pri zvýšení prietoku vody dôjsť k problémom a preťaženiu (upchatiu) potrubia.

    Malá biologická čistička odpadových vôd – spôsob práce

    Biologická čistička odpadových vôd funguje na princípe aeróbneho a anaeróbneho čistenia odpadových vôd. Odpadová voda z domácností priteká do malej čistiarne odpadových vôd a začína sa zhromažďovať v prvej časti, ktorá je v skutočnosti kalový zberač. Určité množstvo odpadovej vody sa prečerpáva z usadzovacej nádrže do druhej časti – prevzdušňovacej komory pomocou kompresorového čerpadla. Pri tomto procese sa aktivuje prvý ventil. Vzduch (mikrobublinky) sa pomocou kompresora privádza do prevzdušňovacej komory, kde dochádza k ďalšiemu rozkladu fekálnej vody za prítomnosti baktérií. Prívod vzduchu je vedený cez druhý ventil a membránu do vnútorného priestoru malej čističky odpadových vôd.

    Čas potrebný na rozklad celého množstva fekálií závisí od objemu malej čističky odpadových vôd.

    Po prevzdušnení nasleduje fáza sedimentácie kalu v druhej komore. Kompresor sa v tejto fáze  vypne a upravená voda sa na povrchu oddelí od sedimentovanej vody. Záverečná fáza začína zapojením tretieho ventilu, kedy je vyčistená voda odčerpaná kompresorom z prevzdušňovacej komory a neprečistený sediment je po aktivácii štvrtého ventilu odčerpaný  kompresorom späť do kalovej nádrže. Tento proces sa opakuje 4 až 6-krát denne, spotreba elektrickej energie činí približne 0,33 kWh/deň. Pre správnu prevádzku potrebuje ČOV 1,5 až 3 mg čistého kyslíka na liter vody.

    Biologická čistička odpadových vôd – cena

    Cena za dodávku a montáž malej biologickej čistiarne odpadových vôd pre štvorčlennú rodinu je 2 000 až 5 000 EUR. Cena závisí od rozmerov, materiálov a typu biologickej čistiarne. Zvyčajne sa cena určuje podľa počtu užívateľov v spoločnej domácnosti a počtu kúpeľní/toaliet. Z týchto údajov možno ďalej vyvodiť potrebný objem biologickej čistiarne. Vzhľadom na to, že by čistička mala vydržať minimálne 15 rokov, mali by ste do kalkulácie započítať aj náklady na údržbu. Pokiaľ ide o čističky odpadových vôd s elektrickými komponentmi, náklady okrem spotreby prúdu zahŕňajú pravidelný servis a údržbu. Pri biologických čistiarňach odpadových vôd takéto náklady neexistujú.

    Odborný článok 1207
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd?

    Máme 202 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 202 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd
    10
    5

    Jozef Heka


    9.4
    0

    Jozef Kuvik - voda, kúrenie, odpad


    9.6
    0

    AMSTAVBA s.r.o.


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené