Pre oblasť

    Strešné okno – aké sú výhody a nevýhody strešných okien?

    Strešné okná sú okná zabudované do strešnej konštrukcie. Sú veľmi vyhľadávanými prvkami v obytných aj komerčných budovách, pretože ponúkajú množstvo výhod. Strešné okno však má aj niektoré nevýhody. Nižšie predstavíme hlavné výhody a nevýhody strešných okien.
    Odborný článok 171
    stresne okno
    Máme 727 realizátorov v oblasti Strešné okno:

    Strešné okno môže byť fixné - pevné bez možnosti otvárania a vetrania, alebo otváracie, ktoré je možné ovládať elektromotorom alebo manuálne.

    Strešné okno - výhody

    1. Dodatočné osvetlenie

    Jednou z hlavných výhod strešných okien je určite väčšie množstvo slnečného svetla. Strešné okno premení tmavú a pochmúrnu miestnosť na svetlú a príjemnú. Nejde len o denné svetlo – počas noci bude miestnosť osvetlená mesačným svetlom. Strešné okná prepúšťajú do interiéru až o 30 % viac svetla ako bežné okná. Je to dôležité najmä v zimných mesiacoch, keď sú dni kratšie a každá sekunda „vykúpaná“ na slnku je vzácna. To nás automaticky privádza k ďalšej výhode – viac slnečného žiarenia v chladných dňoch znamená nižšie účty za kúrenie.

    Pre realizáciu tohto benefitu je dôležité dobré umiestnenie strešných okien, ich osadenie ovplyvňuje aj orientácia strechy na svetové strany. Najlepšou voľbou je určite južná strana, pretože tak bude zabezpečené maximum slnečného svetla a tepla, čo je dôležité najmä v zimných mesiacoch. Strešné okno umiestnené na východe a západe poskytne ranné alebo popoludňajšie teplo, zatiaľ čo severnej strane je lepšie sa vyhnúť – na túto stranu dopadá najmenej slnečného svetla.

    2. Väčšia priestrannosť

    Z prvej výhody vyplýva ďalšia – miestnosti, ktoré dostávajú väčšie množstvo prirodzeného svetla, vyzerajú priestrannejšie, väčšie, než v skutočnosti sú.

    Strešné okná dodajú vášmu príbytku alebo komerčnému priestoru novú energiu a atmosféru a váš pobyt v takom priestore bude príjemnejší.

    Okrem toho strešné okná poskytujú lepší vizuálny dojem. Strešné okná sú nielen súčasťou priestoru, ale aj ústredným bodom. Cez strešné okno budete mať nerušený výhľad na oblohu a oblaky. Samotnú estetiku vnútorného priestoru umocňuje montáž strešných okien najmä v moderných interiéroch.

    Strešné okno je nielen súčasťou priestoru, ale aj ústredným bodom
    Strešné okno je nielen súčasťou priestoru, ale aj ústredným bodom

    3. Viac čerstvého vzduchu

    Ďalšou výhodou strešného okna je určite lepšie prúdenie čerstvého vzduchu. Totiž teplý vzduch stúpa hore, a keď otvoríme strešné okno, odchádza z miestnosti spolu s dymom, peľom, prachom a inými druhmi škodlivín a alergénov. V posledných rokoch sme sa naučili, aké dôležité je pravidelné vetranie pre zachovanie zdravia ľudí a strešné okná sú na tento účel výborným riešením.

    Strešné okno – nevýhody

    1. Prehrievanie v lete

    Výhoda strešných okien, ktorú sme uviedli ako prvú, je počas horúcich letných dní nevýhodou. Totiž strešné okno na južnej strane je výborným riešením počas zimných mesiacov, no počas leta cez okno preniká priveľa svetla a tepla, oveľa viac, ako je potrebné. Pobyt v takýchto miestnostiach nie je obzvlášť príjemný.

    Našťastie, riešenie tohto problému je veľmi jednoduché – je to tienenie strešných okien. Vďaka nemu môžete priestor úplne zatemniť, resp. zamedziť prenikaniu slnečných lúčov cez sklo strešného okna, alebo môžete svetlo „vpustiť“ len čiastočne. Veľké množstvo výrobcov strešných okien ponúka aj rolety, ktoré zodpovedajú tomu-ktorému typu okna. Dôležité je, aby tienenie bolo namontované z vonkajšej strany, pretože ak je tienenie umiestnené na vnútornej strane skla, zatemní priestor a ochráni interiér pred priamym slnečným žiarením, ale nezníži prehrievanie priestoru.

    2. Prenikanie vlhkosti a vplyv atmosférických podmienok

    Je dôležité poznamenať, že táto chyba sa môže vyskytnúť iba vtedy, ak strešné okná nie sú správne namontované. Tak ako je nekvalitná montáž okien zodpovedná za tepelné straty a tepelné mosty, je zodpovedná aj za vlhkosť. Nadmerné množstvo vlhkosti vedie k vzniku plesní, čo, samozrejme, nie je dobré pre ľudské zdravie. Nahromadená vlhkosť časom môže ovplyvniť aj celú konštrukciu a to, čo sa na začiatku javilo ako malý problém, sa časom stáva väčším a zložitejším problémom.

    Strešné okno je viac vystavené atmosférickým vplyvom ako bežné, a tak niet divu, že pri zvažovaní, či namontovať strešné okno, sa ľudia obávajú nielen nepriaznivého počasia a prenikania vody, ale aj mechanického poškodenia okien. Táto obava však už nie je opodstatnená, pretože moderné výrobné technológie umožnili vytvoriť mimoriadne kvalitné strešné okná, ktoré sú odolné voči krupobitiu a iným príčinám mechanického poškodenia. Pokiaľ ide o silné lejaky, k prenikaniu vody môže dôjsť len vtedy, ak je strešné okno úplne otvorené.

    Medzi nevýhody strešných okien patrí skutočnosť, že sú náročnejšie na údržbu
    Medzi nevýhody strešných okien patrí skutočnosť, že sú náročnejšie na údržbu

    3. Náročnejšie čistenie

    Strešné okno je nielen viac vystavené atmosférickým vplyvom ako bežné, ale aj hromadeniu prachu. Ak žijete v mestskom prostredí, na oknách sa bude hromadiť špina typická pre mesto, na oknách vo vidieckych oblastiach obklopených zeleňou sa bude usadzovať peľ. Okrem toho, aj ten najmenší dážď zanechá na skle strešného okna jasné stopy, kým na jeseň, ak sú v blízkosti stromy, ostanú listy. Preto je jednou z nevýhod strešných okien o niečo náročnejšia údržba.

    Takmer všetkým chybám strešných okien sa dá predísť ich správnou montážou. Ak je strešné okno namontované odborne, nedôjde k tepelným stratám ani k prenikaniu vlhkosti a skúsený majster vám poradí, kde okno umiestniť, aby sa v letných mesiacoch interiér neprehrieval.

    Ak si chcete namontovať strešné okno do vášho príbytku alebo firemných priestorov a potrebujete k tomu spoľahlivého remeselníka, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú remeselníci s vhodnou ponukou.

    Informácie o cenách montáže strešných okien nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 171
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Strešné okno?

    Máme 727 realizátorov v oblasti Strešné okno:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 727 realizátorov v oblasti Strešné okno
    9.4
    0

    PEMStav, s.r.o.


    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    10
    1

    HEMMA SK s.r.o.


    9.8
    0

    AS-mont - Adrian Sedlický


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené